E imposibil să nu iubești plantele cățărătoare, cu nuanțele lor de verde, florile colorate, aerul proaspăt pe care îl dau grădinii, indiferent că este vorba despre o pergolă, un zid care trebuie mascat sau o fațadă pe care o vrei îmbrăcată, pentru o atmosferă mai caldă.
Ce plantă este mai potrivită în grădina ta? Care este alegerea cea mai bună, ținând cont de suprafața pe care o ai la dispoziție, de clima din zona în care locuiești sau de expunerea la soare? Poți descoperi în rândurile următoare.
- Flori cățărătoare de grădină – Glicina (Wisteria)
- Iedera
- Plante cățărătoare cu flori – Caprifoiul
- Hortensia cățărătoare
- Plante cățărătoare de terasă – Trandafirul cățărător
- Plante cățărătoare pentru pergole – Trompeta cățărătoare
- Clematita – Clematis cățărătoare
- Vița-de-vie
- Floarea de hârtie
- Iasomia
Flori cățărătoare de grădină – Glicina (Wisteria)
Cunoscută și sub denumirea de salcâm japonez, glicina este o liană decorativă recunoscută și apreciată pentru că înflorește destul de devreme primăvara, răspândește un parfum delicat, contribuie la polenizarea întregii gradini și are un aspect diafan și elegant.
Înrudită cu vița-de-vie, Wisteria înfrunzește devreme în martie și cel târziu în mai face și primele flori. Acestea sunt grupate sub forma unor ciorchini bogați, de culoare albă, violet sau roz, și sunt spectaculoase printre frunzele înguste și lungi, cu aspect filigranat.
Inflorescențele pot ajunge la lungimi de până la 50 cm, dar dacă vrei să te bucuri de ele, trebuie să ai grijă la cantitatea de azot a fertilizatorului folosit.
În ceea ce privește pretențiile față de mediu, glicina are cerințe clare: cât mai mult soare, un substrat bogat în substanțe nutritive și umiditate moderată, într-un sol bine permeabil.
Plantarea se face primăvara, din seminte sau prin răsaduri. Cultivarea din semințe este mai pretențioasă și poate dura 4-6 ani până ce planta va înflori pentru prima dată; în schimb, la planta cultivată din răsaduri, prima înflorire se poate produce încă din al doilea an.
Ca să înflorească abundent, este obligatoriu ca această floare cățărătoare de grădină să fie tunsă puternic de măcar două ori pe an.
Este foarte rezistentă la îngheț, suportând bine temperaturi de până la -25 grade Celsius.
Iedera
Iedera este, probabil, exemplul cel mai bine cunoscut de plantă cățărătoare, căci o vezi pretutindeni, în orașe și în afara lor. Iar imaginea caselor britanice clasice, cu fațadele îmbrăcate complet în iederă, are un farmec inegalabil.
Este o plantă foarte puțin pretențioasă, care crește în aproape orice condiții, dar preferă o expunere limitată la soare și un substrat suficient de umed. Rădăcinile aeriene sau ventuzele – în funcție de specie – găsesc suport pe aproape orice tip de suprafață, dar preferă fațadele mai vechi și evită pereții albi.
Necesită tundere și dirijare periodice, pentru a se evita infiltrarea în scurgeri, burlane și așa mai departe. Se evită extinderea pe pereții cu fațade fisurate, pe care îi poate degrada suplimentar. Pe fațadele intacte, iedera are un rol protector important, absorbind din substanțele poluante și acționând ca un excelent izolator termic.
O mare calitate este că rămâne verde tot timpul anului și este foarte rezistentă la îngheț, deci poate funcționa excelent ca barieră vizuală.
Plante cățărătoare cu flori – Caprifoiul
Caprifoiul este cunoscut și sub denumirea de Mâna Maicii Domnului, nume câștigat datorită florilor sale cu aspect de palmă și cu un parfum suav și îmbietor. Provenită din Asia de Sud-Est, planta s-a adaptat repede condițiilor de mediu locale și poate fi cultivată în orice zonă.
Rolul decorativ are legătură cu modul în care se extinde, caprifoiul putând ajunge cu ușurință la o înălțime de 10 m, dacă beneficiază de un suport rezistent pe care să se extindă. Spre deosebire de iederă, are nevoie de spalieri, copaci, garduri sau susținere cu sfoară la suprafața zidurilor.
Pretențiile acestei plante cățărătoare cu flori nu sunt mari: un sol bine drenat, un loc luminos, dar ferit de bătaia directă a soarelui pentru perioade îndelungate și, dacă dorești să înflorească de două ori pe an, udare regulată. Planta este rezistentă la secetă, dar florile au de suferit, dacă apa nu este disponibilă în cantitate suficientă.
În mod normal, tunderea se face începând cu al doilea an de viață. Scurtarea ocazională a unora dintre vârfuri o stimulează să genereze lăstari noi și să se ramifice. Fiind o plantă cu frunze veșnic verzi, își păstrează aspectul decorativ și de paravan și pe timpul iernii, motiv pentru care este adesea cultivată pe garduri.
Hortensia cățărătoare
Da, există și sunt un miracol al grădinilor, mai ales al celor cu orientare către nord, în care umbra aproape permanentă nu permite multor specii de plante să se dezvolte.
Creșterea Hydrangea petiolaris este mai lentă decât cea a altor specii, dar înălțimea considerabilă la care poate ajunge – frecvent 1.5 m, uneori până la 10 m – o face ideală pentru decorarea pergolelor și a pereților și chiar pentru acoperirea solului, într-o anumită zonă.
Aspectul decorativ este dat de frunzele verzi și lucioase, cu diametre de 8-12 cm, emanând prospețime și vigoare. Culoarea lor închisă primăvara se transformă în verde deschis peste vară și în galben-verzui toamna.
Deși înflorește prima oară abia la 5-6 ani după plantare, așteptarea merită, pentru că primele flori apar în mai, iar ultimele dispar după ce toamna își intră pe deplin în drepturi. Florile sunt grupate sub formă de clustereclustre, cu inflorescențe mici, albe sau galben-verzui și aglomerate către interior, înconjurate de florile sterile, de dimensiuni mari. Atunci când planta beneficiază de condiții favorabile, înflorește atât de abundent, încât ajunge să fie complet îmbrăcată. Acest aspect unic o plasează pe unul dintre locurile fruntașe în top plante cățărătoare.
Plante cățărătoare de terasă – Trandafirul cățărător
E greu să reziști trandafirilor, dar unele soiuri de trandafiri cățărători efectiv se întrec pe sine. Cu rădăcini puternice și adânci, care se înfig în sol până la adâncimi considerabile, trandafirul cățărător are nevoie de suport de cățărare și de o zonă luminoasă, ferită de soarele puternic și bine ventilată.
Tufele cresc compact, fără să fie nevoie neapărat de multă muncă de direcționare a tijelor, astfel că formează un paravan vizual adecvat. Datorită acestui aspect, este una dintre cele mai apreciate plante cățărătoare de terasă. Înflorind de mai multe ori pe an – practic, pe toată durata verii – această plantă cățărătoare răspândește un parfum plăcut și intens, care atrage insectele polenizatoare, lucru de care va beneficia și restul grădinii.
Înălțimea unei tufe de trandafir poate ajunge până la 5 m. Ideal, trandafirii se plantează toamna și primăvara, ca să se prindă, dar tufa are nevoie de câțiva ani, ca să se dezvolte și să înflorească bogat.
Plante cățărătoare pentru pergole – Trompeta cățărătoare
Cunoscută și sub denumirea de Luleaua-turcului, aceasta plantă este ușor de recunoscut datorită florilor portocalii, de dimensiuni mari. Planta este mare iubitoare de apă și deloc pretențioasă în rest, dezvoltându-se bine și pe soluri sărăcite în nutrienți, și în zone cu vânt puternic.
Pentru a înflori luxuriant, este indicată o zonă cu soare, dar planta se simte mai bine dacă e protejată de razele directe, în mijlocul zilei. Dacă dorești o plantă cu creștere rapidă, aceasta este cea mai bună alegere, fiind considerată o plantă invadatoare, datorită vitezei cu care își întinde rădăcinile în toate direcțiile. De altfel, cu un sprijin adecvat, planta poate crește până la o înălțime de 6-13 m – o alegere ideală pe lista de plante cățărătoare pentru pergole.
Deși tolerantă la secetă, dacă îți dorești o grădină plină de flori, puțin ajutor cu un supliment de apă e binevenit. Înmulțirea – în cazul în care vrei să o extinzi în grădină – se realizează prin divizarea rădăcinilor, prin butași și prin semințe.
Clematita – Clematis cățărătoare
Clematita este o plantă cățărătoare absolut fascinantă, prin multitudinea de soiuri care există, cu flori de culori dintre cele mai spectaculoase. Fiind o plantă perenă, oferă o anumită continuitate grădinii tale, deși este foarte greu să te limitezi la un singur soi. E bine de știut că unele dintre ele au frunze rezistente inclusiv pe timp de iarnă – este cea mai bună alegere de Clematis cățărătoare, în cazul în care dorești să o folosești pe post de paravan.
Clematita preferă solul bine drenat, ușor nisipos, cu pH alcalin. Este un pic pretențioasă, în comparație cu alte specii, pentru că iubește să se întindă către soare, dar preferă să aibă baza tulpinii amplasată la umbră.
Perioada de înflorire poate varia în funcție de soi, deci, dacă le alegi cu înțelepciune, ai șanse să te bucuri de culoare toată vara. Pentru a se cățăra, are nevoie de un suport adecvat, căci nu formează rădăcini aderente.
Iarna, la unele soiuri, tijele se usucă și pot fi îndepărtate, pentru a evita suprasolicitarea plantei. Lăstarii noi apar de la bază, deci nu trebuie să intri în panică. Și pentru că am vorbit despre suprasolicitare, nu e necesar să îi administrezi fertilizatori frecvent, căci aceștia stimulează creșterea vegetativă în defavoarea florilor.
Vița-de-vie
Chiar dacă nu te apuci de făcut vin, vița-de-vie rămâne o alegere frecventă în grădini, datorită creșterii rapide și aspectului decorativ. Asemeni clematitei, impune folosirea de suporți pe care să se extindă, putând ajunge la înălțimi de până la 10 metri.
Vița-de-vie crește pe orice sol, nefiind deloc pretențioasă. Înflorește – deloc spectaculos – în lunile mai-iunie, după care se formează boabele de struguri. Coacerea lor poate fi un adevărat spectacol, mai ales în cazul soiurilor de struguri negri.
Dacă vrei să mănânci strugurii, asigură-te că planta este tunsă la timp, astfel încât soarele să ajungă la boabe și să le coacă. Deși probabil că nu ai pretenții de producător, e o plăcere să ciugulești câteva boabe din strugurii crescuți la tine în grădină.
Floarea de hârtie
Floarea de hârtie mai este cunoscută și ca Bougainvillea: o plantă care iubește căldura și soarele și se dezvoltă de minune în grădinile orientate către sud sau sud-vest. Votată ca fiind unul dintre cei mai spectaculoși arbuști cățărători, are o perioadă lungă de înflorire și te bucură întreaga vară.
Nu îi plac curenții de aer rece, motiv pentru care se dezvoltă cel mai bine pe pereții caselor. Nu înflorește dacă nu are parte de soare minim 5 ore pe zi și este destul de pretențioasă și pe timp de iarnă, când îngheață la temperaturi mai mici de -15 grade Celsius.
Mai trebuie să știi și că floarea de hârtie este foarte sensibilă la atacul afidelor, motiv pentru care trebuie să verifici frecvent să nu fi fost atacată și să ai mereu la îndemână tratamentul adecvat. Unii grădinari recomandă tratarea periodică, folosind o soluție de apă cu săpun de casă, dar ne menținem scepticismul în ceea ce privește eficiența unui asemenea procedeu.
Iasomia
Cântată de poeți, iasomia este bine cunoscută pentru florile sale cu parfum îmbătător. Planta provine, ca multe altele, din Asia și s-a aclimatizat foarte bine la condițiile de climă din România.
Există mai multe soiuri de iasomie, unele dintre ele cu frunze perene, iar florile pot fi albe, galbene, roz, cu petale simple sau duble, cu inflorescențe mai mici sau mai mari. Deloc pretențioasă, ea crește pe orice tip de sol, fie el acid sau alcalin sau sărac în substanțe nutritive.
Expunerea la lumină ajută iasomia să crească mai repede, dar ea se descurcă și în zone semiumbrite. Totuși, este o mare iubitoare de apă, necesitând udare regulată în primăverile secetoase. Înflorirea se produce în mai-iunie, fiind, din păcate, limitată la acest interval de timp.
Spre deosebire de alte plante agățătoare, care nu sunt la fel de pretențioase, iasomia trebuie tunsă anual, altfel, numărul de flori pe care le produce se reduce. Tăierile toamna și primăvara ajută la echilibrarea coroanei și la eliminarea părților uscate; se păstrează lăstarii tineri, care sunt cei mai mari producători de flori.
Din fericire, iasomia este rezistentă la boli și dăunători, cel mai important inamic fiind afidele atrase de seva sa dulce. Cu ajutorul unui insecticid eficient, acestea pot fi rapid eliminate.
Multe dintre aceste specii de plante agățătoare pot fi adaptate și ca flori agățătoare de ghiveci, astfel încât să te bucuri de ele și pe terasă ori în balcon. Așadar, nu ești obligat să apelezi la plante cățărătoare artificiale, pentru a crea atmosfera pe care ți-o dorești.
Bibliografie
https://www.gardensillustrated.com/plants/30-of-the-best-climbing-plants/
https://www.countryliving.com/uk/homes-interiors/gardens/a32047807/best-climbing-plants/
https://www.gardenersworld.com/plants/climbers-to-grow/
https://plantura.garden/uk/gardening-tips/climbing-plants
https://www.idealhome.co.uk/garden/garden-advice/easy-climbing-plants-5658