Nimeni nu vrea să cumpere o mașină care a suferit un accident pentru că este greu de stabilit dacă reparațiile s-au făcut cum trebuie, folosind piese de calitate. Vehiculele la mâna a doua ascund des multe secrete și sunt cazuri în care pe piață se găsesc mașini care nu mai pot fi conduse în siguranță.
Mai jos găsiți câteva sfaturi utile pentru a verifica dacă o mașină a fost avariată în trecut.
Semne ale unui accident pe care le puteți observa cu ochiul liber
-
Verificați dacă există daune fizice
Piesele de caroserie pot oferi cele mai clare dovezi că un vehicul a fost implicat într-un accident. Uitați-vă după orice fel de fisuri sau locuri peticite în fața și spatele mașinii. Aripile și barele de protecție se sparg ușor în caz de accident, deoarece sunt de obicei fabricate din material compozit ușor sau din plastic. De asemenea puteți căuta îndoituri, fisuri și orice alt fel de daune trecându-vă mâna de-a lungul caroseriei mașinii.
Examinați și roțile când inspectați un vehicul. O anvelopă diferită sau o zgârietură mai pronunțată pe jantă ar putea fi semne ale unui accident petrecut anterior. De asemenea, este esențial să acordați atenție datei de producție a anvelopei – nu poate fi mai veche decât vehiculul în sine.
-
Uitați-vă cu atenție la golurile ușilor și la îmbinări
Dacă observați că golurile dintre uși și caroserie sunt neuniforme, asta înseamnă, de obicei, că vehiculul la care vă uitați a fost implicat într-un accident.
Examinați și spațiile dintre capotă și caroserie. Golurile trebuie să fie drepte și uniforme în lățime de sus până jos. Uneori nealinierea acestor goluri poate fi cauzată de managementul slab al calității din fabrică și nu are nimic de-a face cu un accident. Cu toate acestea, dacă marca mașinii pe care o inspectați este cunoscută pentru calitatea sa (de exemplu vă uitați la un BMW), ar trebui să luați în considerare posibilitatea că este vorba despre o deteriorare provenită dintr-un accident, nu un defect din fabrică.
Dacă observați o nealiniere între uși și caroserie sau între portbagaj și aripile din spate, este posibil ca vehiculul să fi fost reparat. Când sunt închise, capota, ușile și portbagajul trebuie să fie la același nivel cu panourile alăturate. Dacă nu sunt, este un semn rău.
-
Uitați-vă după semnele unei revopsiri de proastă calitate
Inspectați starea vopselei de exterior într-un mediu curat și uscat, de preferință în plină zi. Căutați diferențe în culoarea vopselei de pe diferite părți ale caroseriei. Diferența de tonalitate între aripile din față și restul caroseriei indică de obicei o coliziune ușoară.
Același lucru este valabil și la uși – inconsecvențele de vopsea ar putea fi urmele unei mici zgârieturi sau ale unor daune grave. Merită să inspectați grosimea vopselei de pe praguri și să aruncați o privire la stâlpii centrali atunci când sunt deschiși – nu ar trebui să existe reziduuri de vopsea pe ei.
De asemenea, este posibil să determinați ce zonă a unei mașini a fost vopsită recent folosind un instrument de măsurare a grosimii vopselei. Un vehicul fără accidente și care are încă vopseaua originală ar trebui să prezinte o citire de 80-120 microni a stratului de vopsea. În schimb, dacă mașina a fost revopsită, instrumentul de măsură va citi între 150-260 microni. Orice citire mai mare de 300 de microni ar trebui să fie considerată un motiv clar de îngrijorare.
-
Verificați seria numerică a geamurilor
Numerele de serie de pe geamurile unei mașini sunt unul dintre cei mai buni indicatori că o reparație a fost făcută în trecut. Dacă un vehicul nu a avut niciodată un accident, seria numerică de pe toate geamurile ar trebui să fie aceeași. Dacă o serie nu se potrivește cu celelalte, ar fi bine să-I adresați vânzătorului câteva întrebări pentru a afla mai multe despre ce s-a întâmplat.
Este bine de reținut și faptul că parbrizul din față este cel mai frecvent element înlocuit la o mașină. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă neapărat că o mașină a fost implicată într-o coliziune. Pietricelele de pe carosabil, de exemplu, pot genera spargeri minore ale sticlei care pot distrage atenția șoferului, ceea ce va duce automat la schimbarea parbrizului.
-
Verificați dacă există scurgeri
Scurgerile pot duce la reparații costisitoare, așa că verificați întotdeauna cu atenție sub mașină. Verificați sistemul de răcire, starea furtunașelor și a radiatorului. Urmăriți și dacă s-au format mici bălți sub motor, ceea ce sugerează o scurgere de ulei. Investigați frânele, transmisia și sistemul de servodirecție, căutând orice semn care ar indica o scurgere de lichide.
Aflați dacă mașina a fost implicată într-un accident
Cum să verificați o mașină la drum
Deși este important să faceți o verificare vizuală, poate mai important este să luați mașina la un test drive pentru a vă putea forma o impresie despre cum se prezintă la drum.
Una dintre cele mai bune strategii este să testați 2 sau 3 mașini de același model pentru a observa diferențele dintre ele și pentru a depista deficiențele mașinilor mai prost întreținute. Desigur, doar unii cumpărători vor putea apela la această strategie ideală. Dar, nu vă faceți griji, deoarece un test drive este extrem de valoros în sine, chiar dacă nu puteți compara mașina cu alte modele similare.
Mai jos găsiți câteva lucruri importante pe care ar trebui să le urmăriți în timpul unui test drive.
-
Încercați să conduceți mașina în toate vitezele
Multe vehicule moderne au cutii de viteze automate care au moduri diferite de funcționare: eco, normal sau sport. Încercați-le pe toate și urmăriți care sunt schimbările de performanță ale cutiei de viteze și ale motorului. Dacă cumpărați o mașină cu cutie de viteze manuală, asigurați-vă că treptele se schimbă fără probleme și că nu se aud sunete ciudate când treceți dintr-o viteză în alta.
-
Accelerați
Unele probleme nu pot fi depistate în timpul șofatului relaxat, dar o accelerare puternică și viteza ridicată le pot aduce imediat în prim plan. Cel mai indicat este să testați o mașină în diferite medii și la viteze diferite. Dacă testul de drum presupune doar conducerea mașinii pe o distanță mică, de la o intersecție la alta, nu este suficient. Duceți mașina pe autostradă și accelerați până prindeți ceva viteză. Izolarea fonică este bună? Apar vibrații în mașină sau la volan?
Verificarea frânelor atunci când conduceți la viteze diferite este, de asemenea, foarte importantă. Dacă auziți sunete la frânare, acesta este de obicei un semn că plăcuțele de frână sau alte părți ale sistemului de frânare sunt uzate.
-
Verificați instrumentele și alertele de bord
Observați dacă există lumini intermitente pe tabloul de bord. Foarte des se întâmplă ca mașinile deteriorate să arate diverse erori la bord. Dacă apare vreo eroare sau aveți beculețe aprinse pe bord, s-ar putea ca vehiculul pe care-l testați să nu fie o alegere bună.
-
Conduceți mașina în liniște
Nu testați niciodată o mașină cu muzica la maxim, deoarece nu veți auzi nimic din ce încearcă mașina să vă spună. Opriți radioul și ciuliți urechile ca să auziți orice sunete ciudate care pot să vină de la suspensie sau din compartimentul motorului.
-
Testați sistemul de direcție
Când vehiculul este staționat, întoarceți volanul spre stânga și spre dreapta și ascultați sunetele care provin din compartimentul motor. Zgomotele sau dificultatea de a mișca volanul pe loc pot indica probleme mai profunde la motor, suspensie sau la sistemul de direcție.
-
Verificați dacă funcționează toate dispozitivele electronice
Sistem de aer condiționat, sistemele ajutătoare pentru parcare, sistemul de navigație, sistemele moderne de avertizare pentru unghiului mort – toate ar trebui să funcționeze impecabil.
Verificați online istoricul autoturismului
O serie de platforme online oferă acces la istoricul vehiculelor. Platforme precum carVertical vă dau posibilitatea de a avea o imagine mai profundă asupra trecutului unei mașini. Tot ce trebuie să faceți ca să aflați informații despre daune anterioare, citiri anterioare ale kilometrajului, posibilitatea ca mașina să fi fost furată, cum a fost întreținută, modificări de proprietar, etc este să știți numărul VIN al mașinii care vă interesează. Puteți chiar să vedeți și câteva fotografii din trecut cu mașina pe care doriți s-o cumpărați.
Dacă raportul istoric al unei mașini arată că aceasta a suferit un accident grav, probabil că nu mai este nevoie să vă pierdeți timpul ca să vă întâlniți personal cu vânzătorul.
Aflați dacă mașina a fost implicată într-un accident
Cereți ajutorul unui expert
Înainte de a cumpăra o mașină se recomandă să mergeți cu ea la un mecanic.
Căutați un service calificat pentru a vă evalua mașina second hand, unul specializat pe marca și modelul vehiculului care vă interesează. Profesioniștii care lucrează în aceste ateliere auto au o înțelegere aprofundată a structurii mărcii pe care o reprezintă, deci orice urme ale unor lucrări de reparații vor fi descoperite rapid.
Un atelier autorizat va folosi și instrumente de diagnosticare pentru a vă verifica mașina. Deși această procedură vă va costa bani, ea vă poate economisi pe termen lung mii de euro dacă vă oprește din a cumpăra un vehicul în stare proastă.
Deși cumpărarea unei mașini la mâna a doua poate fi un proces stresant, cu pregătirea și cunoștințele potrivite, puteți evita relativ ușor să faceți o afacere proastă. Nu vă grăbiți niciodată să cumpărați o mașină – evaluați toate avantajele și dezavantajele și abia apoi luați o decizie.