Cele ce urmează reprezintă o pledoarie în favoarea mediului. Probabil că o parte dintre informațiile conținute în acest articol sunt cunoscute de toată lumea, în timp ce altele vor uimi. Dar, dincolo de toate acestea, ideea principală este că nu doar marile întreprinderi și corporații trebuie să fie preocupate de reducerea deșeurilor și de protejarea mediului, ci fiecare dintre noi, pentru că orice gest, indiferent cât de banal ar părea, contează; un exemplu ar fi să ai la îndemână mereu o sacoșă reutilizabilă și să o folosești, în locul celor de plastic.
Date statistice
- O sacoșă de plastic se descompune complet într-un interval care variază de la 15 la 1000 de ani, în funcție de tipul de plastic din care este făcută. Modelele noi de sacoșe din plastic, așa zis biodegradabile, sunt cele care se descompun în 15-20 de ani.
- Reciclarea unei pungi de plastic costă infinit mai mult decât producerea ei, acesta fiind și motivul pentru care cele mai multe ajung în gropile de gunoi. Reciclarea unei tone de pungi poate costa circa 5000 de euro, în timp ce producerea unei tone de pungi noi se situează undeva la 200 de euro.
- Peste 100.000 de animale marine mor, în fiecare an, sufocate cu pungi de plastic sau ca urmare a faptului că le-au ingerat. Cele mai afectate specii sunt broaștele testoase, delfinii și păsările de apă.
- Pungile sunt făcută din petrol. Pentru a face 20 de pungi din plastic, este necesară aceeași cantitate de petrol de care are nevoie o mașină, pentru a parcurge un kilometru.
- Toate pungile pe care le-ai folosit acum 20 de ani există și sunt în aproape aceeași stare ca atunci când le-ai aruncat.
Bumbac, hârtie sau plastic?
Sacoșele folosite în prezent sunt fabricate din plastic, hârtie sau pânză produsă din in sau bumbac. Cele din plastic au cea mai mică durată de viață și sunt produse în cantitatea cea mai mare, fiind, încă, cele mai utilizate. Rata lor de refolosire este scăzută. Sacoșele de plastic, mai ales cele mici, sunt folosite o singură dată. Cele mari, pentru cumpărături, sunt, uneori, utilizate de mai multe ori.
Sacoșele din hârtie au o rezistență scăzută și sunt mult mai scumpe comparativ cu cele din plastic sau pânză, raportat la posibilitatea de a fi refolosite. Sunt prietenoase cu mediul, dar costurile de producție sunt ridicate, iar materia primă este valoroasă. Se pot recicla de un număr limitat de ori.
Cele mai practice și mai eficiente, din toate punctele de vedere, sunt sacoșele din pânză. Durata lor de viață este foarte mare, sunt prietenoase cu mediul, se degradează ușor, astfel că nu este nevoie de reciclare.
De ce să folosești o sacoșă reutilizabilă?
Există foarte multe motive pentru care este infinit mai eficient și mai sănătos pentru mediu să folosești sacoșe reutilizabile. Toate acestea sunt argumente pentru care merită să ai la tine, în geantă, în mașină, în rucsacul pe care îl folosești frecvent, sacoșe reutilizabile. Cea mai bună alegere o reprezintă cele confecționate din pânză.
- Legumele și fructele transpiră, iar umezeala favorizează mucegaiurile. Depozitarea produselor proaspete în pungi de pânză este sigură și eficientă.
- La producerea plasticului se folosesc substanțe cu potențial efect toxic și pentru om, și pentru mediu. Aceste chimicale periculoase trec în alimentele depozitate în plastic sau în apă, în cazul PET-urilor.
- Sacoșele din bumbac sunt ușoare și plăcute la atingere.
- Sunt foarte rezistente. Sacoșele reutilizabile, din pânză, sunt sigure și nu se vor rupe sub efectul greutății. Acestea depășesc rezistența celor din plastic de peste 10 ori și nu-și pierd proprietățile dacă se udă, cum se întâmplă cu cele de hârtie.
- Sacoșele din pânză au un grad de uzură nesemnificativ, pot fi spălate de nenumărate ori și pot fi personalizate.
- Pot fi folosite în cele mai variate scopuri. Poți pune în ele articolele de plajă sau pentru mers la sală, cumpărăturile de la supermarket, dar și cărți.
- Cele mai multe dintre sacoșele din plastic sunt transparente, cu scopul de a elimina o parte din compușii chimici folosiți la fabricarea lor, dar asta face ca oricine să vadă ce ai în bagaj. Sacoșele din pânză nu sunt transparente.
- Sunt sigure pentru copii și animale. În replică, riscul unor accidente tragice din cauza pungilor de plastic trebuie luat în calcul.
- Utilizarea pungilor de pânză, de diferite dimensiuni, este una dintre cele mai simple soluții pentru a reduce cantitatea de deșeuri pe care o produce o familie, fiind un prim pas al filozofiei zero waste.
- Te ajută să faci economii. Fie că le cumperi, fie că le confecționezi, sacosele de panza și săculeții pentru legume, fructe sau alte produse te vor ajuta să faci economie. Pungile biodegradabile pe care le găsești în magazine costă. Pentru fiecare plătești 10-15 bani. Însumând sacoșele de plastic de care ai nevoie când faci cumpărături ocazionale, se poate ajunge la un buget de 50-150 de lei pe an.
- Bacteriile și virusurile nu supraviețuiesc pe țesătură, dar rezistă pe materialele plastice. Din punctul de vedere al igienei, este mai sigur să folosești pungi și sacoșe reutilizabile, din pânză.
De ce alegem plasticul?
În ciuda faptului că utilizarea sacoșelor și a pungilor reutilizabile are nenumărate avantaje, numărul celor care aleg să le folosească pe cele din plastic este mai mare. Cauzele principale pentru care plasticul este preferat trebuie menționate, aceasta fiind, consideră sociologii, cea mai bună cale prin care pot fi depășite. Astfel, mulți dintre cei care aleg plasticul au admis că, deși sunt conștienți de efectele nocive ale acestuia, se simt priviți ciudat atunci când aleg variantele reutilizabile. Un alt motiv este acela că le consideră mai ieftine decât pe cele reutilizabile și mai comod de utilizat. Un alt argument este că le refolosesc, acasă, pentru coșul de gunoi.
Una dintre cauzele principale pentru care pungile din plastic sunt încă utilizate în mod preponderent este aceea că oamenii nu știu exact câți bani irosesc folosindu-le. De exemplu, menționarea pe bonul de casă, separat și explicit, a sumei plătite pentru pungile de plastic, într-un magazin din Olanda, a redus, în șase luni, gradul de întrebuințare al acestora cu 80% și a crescut semnificativ utilizarea celor refolosibile.
O altă soluție care a dus la reducerea utilizării sacoșelor din plastic a fost aceea de a oferi clienților, în mod gratuit, sacoșe din pânză și săculeți reutilizabili pentru legume și fructe. În felul acesta, în decurs de doar o lună, numărul celor care au renunțat complet la variantele din plastic a scăzut cu peste 70%.
Este foarte simplu să ignori necesitatea de a proteja mediul. Este la fel de comod a da vina pe autorități pentru că nu sunt suficient de responsabile. Cu toate acestea, schimbarea în bine depinde mai mult ca niciodată de fiecare dintre noi în parte, pentru că orice gest are impact pe termen lung asupra mediului. Cea mai bună și mai simplă cale de urmat este aceea de a fi responsabili și de a-i încuraja și pe cei din jur să facă același lucru.
Sursa foto: Shutterstock.com