Zero waste, chimie verde/ecologică, cruel-free, reciclare, sustenabilitate sunt concepte cheie a ceea ce înseamnă eco friendly și care pot fi puse în practică în tot ceea ce faci zilnic, de la felul în care gătești, faci curățenie, vestimentație și până la ritualul tău de beauty.
În continuare, îți explicăm ce înseamnă toate aceste concepte și ce obiceiuri eco friendly poți adopta pentru îngrijirea personală, astfel încât să-ți menții frumusețea, dar să ai și o atitudine responsabilă față de mediul înconjurător.
Ce înseamă eco friendly în industria de beauty
6 obiceiuri eco friendly de îngrijire personală
Beneficiile obiceiurilor eco friendly pentru îngrijirea personală
Ritualul de beauty eco friendly – reguli generale
Ce înseamă eco friendly în industria de beauty
Odată cu mediatizarea intensă a efectelor nocive pe care încălzirea globală, poluarea, stilul de viață nesănătos le au asupra organismului, dar și asupra mediului înconjurător, tot mai mulți consumatori își îndreaptă atenția nu doar către produsele în sine, ci și către procesul prin care sunt realizate, ingredientele folosite și posibilitatea de a proteja mediul. Industria de beauty nu putea rămâne indiferentă la aceste nevoi, astfel că, în ultimii ani, tot mai multe branduri au început să pună accentul pe conceptul de eco friendly.
În general, astfel de produse sunt un pic mai scumpe, însă un site ca OLX te ajută să găsești tot ce îți dorești, la prețuri convenabile, chiar și când vine vorba despre produse de top.
Concret, iată ce înseamnă eco friendly pentru industria de beauty:
- zero waste – nimic nu se risipește, totul se reciclează, se refolosește; este valabil nu doar pentru produsele cosmetice si parfumuri, ci și pentru accesoriile folosite în ritualul de beauty; la fel de importantă este folosirea responsabilă a resurselor regenerabile;
- sustenabilitate – brandurile pun accent pe produse care conțin ingrediente naturale, sunt procesate prin metode prietenoase cu mediul înconjurător, au ambalaje realizate din materiale reciclabile (care se pot reumple);
- chimie ecologică – chiar și atunci când vorbim despre elemente de sinteză, acestea pot fi realizate prin procese care nu impactează mediul, nu sunt toxice, poluante;
- materii prime naturale – ingredientele folosite sunt naturale, iar eficacitatea lor este dovedită științific; consumatorii moderni nu mai sunt impresionați de campaniile de marketing care iau ochii prin efecte vizuale spectaculoase, mesaje agresive sau de vedetele care recomandă diverse produse, ci se concentrează pe studii științifice care demonstrează proprietățile ingredientelor respective; dacă în trecut, foarte multe companii din industria de beauty foloseau ingrediente bazate pe produse petrochimice, derivate din petrol, azi, tot mai multe branduri au creat game de produse din ingrediente oleochimice, derivate din resurse regenerabile, precum uleiurile naturale (cocos, palmier, lavandă, avocado), plante industriale (floarea-soarelui, soia), bacterii (există laboratoare, în Franța, care testează proprietățile unor bacterii ca Deinococcus, pentru a obține arome și pigmenți);
- cruel-free – eco friendly nu înseamnă doar folosirea unor materii prime nepoluante și procese de fabricație care nu au impact nociv asupra mediului, ci și grijă pentru animale.
6 obiceiuri eco friendly de îngrijire personală
Dincolo de ceea ce fac brandurile, contează foarte mult ce acțiuni întreprinde fiecare individ pentru a proteja mediul. Mai jos, sunt 6 obiceiuri eco friendly pe care le-ai putea adopta pentru îngrijirea personală:
Folosește dischete demachiante refolosibile
Realizate din materiale textile, dischetele demachiante refolosibile pot fi spălate după ce le-ai folosit; totodată, ele pot fi confecționate chiar de tine: le poți croșeta sau, dacă nu mai porți un fular, de exemplu, poți decupa cercuri, le finisezi pe margini cu ajutorul unei croșete și le folosești ca discuri demachiante.
Alege produse care au ambalaje ecologice
Multe branduri au ales să se concentreze nu doar pe ceea ce conțin produsele, ci și pe ambalajele care constituie sursă de poluare. Astfel, există companii care creează recipiente și ambalaje ecologice din hârtie, sticlă, lemn.
Utilizează bețișoare de urechi biodegradabile
Una dintre metodele cele mai eficiente ca să protejezi mediul este să folosești produse din resurse biodegradabile. Din această perspectivă, poți renunța la bețișoarele clasice pentru curățarea urechilor și să te orientezi spre betisoarele de urechi din bambus si bumbac.
Reumple recipientele
Chiar și atunci când vorbim despre produsele de make up, conceptul de a reumple recipientele inițiale este valabil. Există branduri care fabrică, de pildă, pudră liberă, astfel încât să o poți pune într-o cutie pe care deja o ai. Același lucru se poate face și cu fardurile pentru pleoape, care vin în suport de lemn, care are capsule detașabile.
Folosește tablete pentru curățarea dinților
Tuburile de pastă de dinți, din plastic sau aluminiu, sunt surse de poluare. În loc să folosești variantele clasice, poți alege tabletele pentru curățarea sau albirea dinților. Utilizarea lor nu exclude, însă, periajul dentar, gingival și lingual, folosirea aței dentare și a apei de gură, pentru o igienă orală corectă.
Folosește accesorii eco friendly
Pieptănul din lemn, periuțele cu mâner din bambus și peri din fibre de bambus, periile de păr și pensulele de machiaj realizate din păr sintetic, care nu provine de la animale, sunt câteva dintre accesoriile eco friendly pe care le poți folosi pentru ritualul tău zilnic de îngrijire personală.
Beneficiile obiceiurilor eco friendly pentru îngrijirea personală
Obiceiurile eco friendly, cum ar fi alegerea unor produse care sunt fabricate exclusiv din ingrediente naturale, precum untul de shea, de exemplu, vin la pachet cu o mulțime de beneficii, cum ar fi:
- siguranța – procesul de dezvoltare a unui produs eco friendly poate dura peste trei ani și poate implica zeci, dacă nu sute de teste dermatologice, clinice, consultarea a sute de consumatori, validarea din partea experților; prin urmare, ai siguranța că ingredientele naturale folosite nu sunt nocive pentru organism;
- satisfacția – că prin acțiunile tale, la nivel individual, îți aduci contribuția la protejarea mediului, a animalelor;
- educația – consumul rațional, reciclarea a tot ce poate fi refolosit, studierea cu atenție a etichetelor, documentarea pentru înțelegerea procesului de fabricație și a studiilor făcute de cercetători de renume înseamnă a-ți cultiva obiceiul de a fi informat din surse sigure și de a lua decizii în cunoștință de cauză.
Ritualul de beauty eco friendly – reguli generale
Ritualul de beauty eco friendly este decizia ta și, pentru a te asigura că într-adevăr protejezi mediul prin acțiunile tale, iată câteva reguli de care e bine să ții cont:
- optează pentru produse cruelty free, care nu conțin ingrediente de origine animală ce pun în pericol viața acestora;
- alege șampoane, geluri de duș ambalate în recipiente de sticlă, nu din plastic;
- folosește produse organice, ecologice, vegane, care sunt certificate în acest sens;
- usucă-ți părul natural;
- limitează consumul de apă (nu lăsa apa să curgă în timp ce realizezi periajul dinților sau atunci când te săpunești);
- nu cumpăra mult deodată, ci doar atât cât ai nevoie, ca să eviți risipa;
- alege antiperspirante solide și evită spray-urile;
- utilizează vopsea de păr fără amoniac;
- alege parfumuri din uleiuri esențiale și arome naturale;
- citește cu atenție etichetele produselor.
Frumusețea înseamnă o îngrijire constantă și corectă, bazată pe folosirea produselor adecvate pentru nevoile organismului. Îngrijirea personală, însă, nu se rezumă doar la curățare, hidratare, machiaj, stil perfect, ci presupune, pe lângă grija față de propriul corp, și responsabilitate față de mediul în care trăiești. La prima vedere, pare o provocare dificilă, dar, cu ajutorul unor metode, cum sunt și cele de mai sus, poți realiza un ritual de beauty eco friendly, fără prea mare efort.
Sursa foto: Shutterstock