Când vine vorba de amenajarea casei, culorile alese joacă un rol la fel de important ca piesele de mobilier sau decorațiunile din fiecare cameră. Alegerea unei palete de culori potrivite pentru casă poate fi destul de complicată, însă există numeroase soluții și sfaturi care te pot ajuta să folosești cele mai îndrăznețe și creative combinații de culori.
Află, în cele ce urmează, cum alegi culorile în casă, ce combinații poți face, ce culori sunt potrivite pentru fiecare încăpere în parte și, bineînțeles, care este semnificația lor.
Cum alegi culorile potrivite – sfaturi de care să ții cont
Combinații de culori pentru amenajarea interioară
Care sunt semnificațiile culorilor
Cum alegi nuanța potrivită pentru fiecare încăpere
Cum alegi culorile potrivite – sfaturi de care să ții cont
Culorile pe care le alegi pentru amenajarea casei pot influența în mare măsură atmosfera unei încăperi, în timp ce ajută la crearea unui spațiu elegant, îndrăzneț sau în care te simți mai productiv ori visător. Totul depinde de combinațiile pe care le alegi, dar și de culorile tale preferate.
În plus, schemele cromatice pot modifica vizual mărimea unei camere sau pot ajuta la crearea unui spațiu luminos și primitor. Iar pentru a face alegerea potrivită, iată câteva sfaturi care îți pot fi de ajutor:
- Începe prin a te pune la curent cu principiile roții culorilor – aceasta te va ajuta să știi care sunt culorile primare, secundare și terțiare. Astfel, culorile primare sunt roșu, albastru și galben. Culorile secundare sunt cele care se formează atunci când sunt combinate alte două culori, în părți egale, și este vorba de portocaliu, verde și mov. În ceea ce privește culorile terțiare, ele se formează prin combinarea altor culori în diferite cantități.
- Ia în calcul diferite nuanțe și tonuri – astfel, pentru a nu repeta aceeași culoare în fiecare cameră din casă, poți amesteca o culoare puternică, saturată, cu alb sau negru, pentru a crea diferite tonuri. De exemplu, roșul combinat cu alb se poate transforma ușor într-un roz somon, pe care îl poți folosi în dormitor. Pentru a crea nuanțe, poți combina două culori, astfel încât să faci trecerea de la o culoare la alta. În acest fel, poți găsi culori asemănătoare cu cele de bază, pe care să le poți îmbina.
- Ține cont de orientarea ferestrelor – astfel, în camerele răcoroase, care au ferestre orientate spre nord sau est, sunt potrivite culorile calde, în timp ce pentru camerele care au ferestre orientate spre vest sau sud și care sunt luminoase, se potrivesc cel mai bine culorile reci.
- Ține cont de dimensiunile camerelor – este cunoscut faptul că într-o cameră de dimensiuni reduse, precum o baie mică, e indicat să folosești culori deschise și calde pentru a mări vizual spațiu. În același timp, dacă încăperea este înaltă, poți vopsi tavanul într-o culoare închisă, pentru a crea impresia unei înălțimi mai mici. Pereții, tavanul și podeaua care au aceeași culoare lasă impresia unui spațiu mult mai mare, în timp ce peretele central vopsit micșorează camera, iar dacă vopsești pereții laterali, lași impresia unui spațiu îngust.
- Ia în calcul destinația camerei – mai exact, în dormitor, care este locul unde dormi și te relaxezi, sunt indicate culorile calde, care calmează, în timp ce în bucătărie sau în birou, sunt recomandate culorile neutre, care te ajută să te concentrezi mai bine.
- Verifică psihologia culorilor – fiecare culoare în parte are capacitatea de a-ți transmite o anumită stare de spirit și poate crea atmosfera potrivită în fiecare încăpere; astfel, există culori care te ajută să te relaxezi înainte să adormi sau să te concentrezi mai bine atunci când lucrezi pe laptop.
- Găsește-ți surse de inspirație – revistele și site-urile de decorațiuni interioare pot fi o sursă extrem de utilă atunci când cauți inspirația necesară pentru a combina diferite culori. În același timp, pe internet poți găsi numeroase poze cu decorațiuni și amenajări interioare, cu idei care mai de care mai creative și interesante.
- Începe cu o culoare preferată – poți alege o culoare preferată de bază, iar mai apoi poți crea diferite tonuri și nuanțe sau scheme de culori în funcție de principiile roții culorilor.
Citește și Cum amenajezi livingul in stil industrial
Combinații de culori pentru amenajarea interioară
Am vorbit mai sus despre roata culorilor și cum sunt clasificate acestea, însă, la fel de important este să știi care sunt posibilele scheme de culori pe care le poți alege și cum pot influența impactul cromatic dintr-o încăpere. Astfel, există patru tipuri de combinații de culori:
- Monocromatic – în acest caz, vei folosi o culoare, la care vei adăuga alb sau negru, pentru a crea diferite tonuri de culori mai deschise sau mai închise. De exemplu, albastrul poate fi transformat în albastru-pal, asemănător culorii cerului, sau în albastru-închis, precum cerul pe timpul nopții.
- Analog – în această schemă, vei folosi culorile care apar una lângă alta pe roata culorilor (din aceeași familie). De exemplu, galben poate fi folosit cu verde sau portocaliu, în timp ce albastrul poate fi combinat cu verde ori mov. În acest fel, vei crea o paletă de culori puternică sau liniștitoare.
- Contrast – această schemă de culori este destul de dramatică, deoarece presupune folosirea unei triade de culori, precum galben-portocaliu, verde-albastru și roșu-mov. În acest fel, vei avea o explozie de culori în casă, care transmit multă energie.
- Complementar – schema de culori complementare presupune folosirea a două culori opuse (rece și cald), precum albastru și portocaliu, astfel încât să creezi un efect dramatic, îndrăzneț și plin de energie.
Culorile de accent
Un alt aspect pe care ar trebui să îl iei în considerare îl reprezintă culorile de accent, cu care poți experimenta pentru a modifica aspectul unei încăperi. Culoarea de accent poate fi, practic, orice culoare pe care o preferi, atât timp cât este introdusă într-un decor neutru sau pe un fundal alb ori negru.
Totodată, poți crea culori de accent prin folosirea unor culori complementare. De exemplu, dacă albastrul este culoarea principală, atunci poți crea accente de culoare cu perechea sa complementară, așa cum apare pe roata culorilor, în acest caz, portocaliul.
Culorile de accent se pot regăsi în mici piese de mobilier ori de decor, dar și în tablouri, plante și flori sau alte mici detalii din încăpere.
Culoarea de fundal
De regulă, cea mai folosită culoare de fundal este albul, care poate veni în diferite variații, precum alb-ivoriu, alb-gri sau alb-crem. Principalul avantaj al acestei culori este că mărește vizual încăperea și maximizează lumina naturală, fiind ideală în spații întunecate și mici.
În același timp, pot fi folosite pentru fundal culorile neutre, împreună cu nuanțe pastel, dar și cu câteva culori de accent puternice. La fel de bine se potrivesc și culorile alăturate de pe roata culorilor, precum portocaliul și rosul sau albastrul și verdele, care dau un aspect vibrant oricărei încăperi.
Care sunt semnificațiile culorilor
Fiecare culoare în parte are capacitatea de a crea o anumită stare de spirit și poate influența atmosfera dintr-o încăpere. În ceea ce privește semnificația culorilor în amenajarea interioară a unei locuințe, iată ce reprezintă fiecare culoare:
- Roșul – este o culoare caldă, care poate fi transformată într-o culoare de accent puternică. Roșul este o culoare versatilă, care sporește energia, îmbunătățește starea de spirit, însă poate genera oboseală în cazul expunerii îndelungate. Din acest motiv, este indicat să folosești cu moderație culoarea roșie în amenajarea casei. Nuanțele deschise de roșu dau energie, în timp ce tonurile mai închise sunt puternice, oferind o notă de eleganță oricărei încăperi.
- Portocaliul – este o culoare vibrantă, optimistă și energică, fiind asociată cu stimularea creativității și a umorului. În amenajările interioare, portocaliul este considerat o culoare primitoare, care nu obosește vizual și care poate ameliora oboseala cronică.
- Galbenul – este adesea considerată cea mai luminoasă și energetică dintre culorile calde, fiind asociată cu fericirea și răsăritul de soare. Poți folosi galben în amenajarea interioară pentru a crea o atmosferă veselă, iar tonurile deschise pot da o stare de liniște. Nuanțele închise de galben sunt recomandate în amenajările interioare în stil clasic sau vintage. Totodată, galbenul poate fi folosit în amenajarea camerei copilului, fiind o culoare neutră, sau pentru birou, deoarece sporește puterea de concentrare.
- Verdele – este o culoare rece, care semnifică stabilitate, renaștere, echilibru și apropiere de natură. Nuanțele deschise sunt vibrante și transmit energie, în timp ce verdele-olive este mult mai apropiat de natură. Încăperile decorate cu verde ajută la îmbunătățirea vederii și facilitează odihna.
- Albastrul – această culoare oferă liniște și îndeamnă la meditație, fiind asociată cu o mai mare capacitate de odihnă. În amenajările interioare, nuanțele diferite de albastru au un impact semnificativ asupra atmosferei create într-o anumită încăpere. De exemplu, albastrul deschis este relaxant și calmează, albastrul strălucitor energizează și înviorează, în timp ce albastrul închis semnifică încredere și putere.
- Movul – această culoare întărește intuiția și este potrivită pentru încăperile în care vrei să te relaxezi. Dacă vrei să creezi o atmosferă romantică, poți alege movul deschis, în timp ce movul închis este asociat cu lux și bogăție.
- Negrul – această culoare poate fi folosită pentru a crea un design interior elegant, conservator sau modern, tradițional sau neconvențional, în funcție de culorile cu care alegi să îl combini. Negrul este asociat cu putere, eleganță și formalitate.
- Albul – această culoare semnifică puritate, curățenie și virtute. Poate fi folosit în amenajarea interioară a casei pentru a scoate în evidență celelalte culori și poate crea o atmosferă minimalistă.
- Griul – nuanțele închise de gri pot fi folosite în locul negrului și ajută la crearea unui spațiu modern, putând fi considerată o culoare destul de sofisticată. Culoarea gri este formală și conservatoare.
- Maroul – această culoare este asociată cu încrederea, statornicia și ajută la crearea sentimentului de a fi cu picioarele pe pământ. De regulă, culoarea maro este folosită drept culoare de fundal și ajută la crearea unei atmosfere călduroase și primitoare.
Cum alegi nuanța potrivită pentru fiecare încăpere
Alegerea cromaticii în casă poate fi făcută în funcție de semnificația fiecărei culori în parte, de preferințele personale, dar și de încăpere. De altfel, energia pe care o transmite o anumită culoare și modul în care influențează starea de spirit sunt două criterii de care trebuie să ții cont în alegerea culorii potrivite pentru fiecare încăpere.
Dormitor
În dormitor, sunt indicate culorile calde (roșu, portocaliu, galben), care creează o atmosferă calmă și de relaxare. La fel de potrivite sunt și culorile terțiare, precum turcoazul sau portocaliul roșiatic, care aduc un strop de farmec în dormitor. Albul este o culoare cu care nu vei da greș niciodată, în timp ce un perete verde te ajută să te odihnești mai bine.
Ai grijă cum alegi piesele de mobilier și culorile de accent. De exemplu, patul ar trebui să aibă o culoare neutră, mai ales că ocupă o suprafață destul de mare din încăpere. Covorul, pernele sau noptiera pot aduce o pată de culoare.
Living
Atunci când alegi culoarea potrivită pentru sufragerie, este important să ții cont de perioada în care vei petrece cel mai mult timp în această încăpere. De exemplu, pe timpul zilei, dacă ai nevoie de multă lumină, albul este culoarea potrivită, în timp ce rozul-roșiatic este ideal pentru serile petrecute în familie, în sufragerie.
În funcție de dimensiunea livingului, poți opta pentru crearea unui perete într-o culoare de accent, însă, dacă livingul nu este mare, atunci alege întotdeauna nuanțe deschise pentru a mări vizual încăperea.
Baie
Dacă baia este de dimensiuni reduse, atunci alege culori deschise sau pastelate. În schimb, dacă ai o baie încăpătoare, te poți juca cu diferite combinații de culori. De exemplu, poți alege culoarea roșie pentru baie, pentru un cadru intim și un plus de entuziasm, pe care o poți combina cu alb, argintiu sau negru. Și albastrul este o culoare populară pentru băi, la fel și culorile verde, gri, bej și turcoaz.
Bucătărie
În bucătărie, ar trebui să eviți culorile puternice și să optezi pentru alb sau chiar portocaliu, care nu obosește vizual și care îți dă energie să pregătești mese delicioase pentru familie și prieteni. De asemenea, ține cont și de stilul ales. Dacă optezi pentru un stil industrial, roșul cărămiziu și nuanțele de gri se potrivesc de minune în bucătărie.
Citește și Amenajarea bucatariei: idei de organizare cu buget prietenos
Camera copilului
Camera unui copil trebuie să fie veselă și să inspire optimism. Încearcă să nu mergi prea mult în zona clasică de roz sau albastru și alege culori neutre, care se potrivesc atât pentru un copil de cinci ani, cât și pentru un adolescent. Galbenul sau portocaliul sunt două alegeri inspirate pentru camera copilului. Poți crea accente de culoare cu ajutorul pieselor de mobilier sau al decorațiunilor, pe care le poți schimba pe măsură ce copilul crește.
Birou
Biroul este locul în care trebuie să te concentrezi și unde ai nevoie de toată energia necesară pentru a termina proiectele de zi cu zi. Un aspect extrem de important în această încăpere este lumina naturală, așa că poți alege cu încredere albul sau alte culori deschise, care să reflecte cât mai bine lumina. De asemenea, ține cont că portocaliul stimulează creativitatea, galbenul sporește puterea de concentrare, în timp ce verdele transmite energie.
Citește și Amenajarea biroului de acasa: cum transformi materialele reciclabile in accesorii utile
Alegerea culorilor în casă poate fi un proces extrem de creativ și plăcut. Ține cont de principalele tipuri de culori și de modul în care le poți combina pentru a crea o atmosferă plăcută și pentru a te bucura de o casă colorată, vibrantă, liniștită și primitoare.
Sursă foto: Shutterstock