Un spațiu de dimeniuni reduse nu înseamnă neapărat un loc înghesuit. O garsonieră reprezintă o foarte bună alternativă de locuit, întrucât prețul de achiziție este mai accesibil decât în cazul apartamentelor, costurile de întreținere sunt și ele mai mici, iar cu puțină inspirație, poți amenaja toate zonele de care ai nevoie, într-o singură încăpere.
Aplicând sfaturile și soluțiile pe care urmează să ți le prezentăm, te vei convinge că respectarea regulilor de design și achiziționarea obiectelor potrivite pot face minuni în cadrul proiectului de amenajare garsonieră mică.
- Cum organizezi spațiul într-o garsonieră – sfaturi de design
- Mobila garsonieră: alege piesele potrivite pentru spațiile mici
- Idei amenajări garsoniere în funcție de stil
- Mobilier bucătărie garsonieră mică – ce opțiuni ai?
- Idei amenajare garsonieră mică: 5 trucuri pentru economisirea spațiului
Cum organizezi spațiul într-o garsonieră – sfaturi de design
Deși garsonierele dispun de un spațiu limitat, ele pot fi amenajate cu stil, astfel încât să-ți ofere tot confortul de care ai nevoie. În termeni practici, o suprafață medie de 30 de metri pătrați ar trebui să găzduiască un living, un dormitor, o zonă de lucru și, adesea, o bucătărie. De aceea, a realiza un design garsonieră reușit reprezintă o provocare chiar și pentru profesioniști. Însă poți crea un design interior garsonieră pe placul tău, urmând câteva sfaturi practice.
1.Realizează o schiță a mobilierului necesar
Pentru a putea utiliza cât mai eficient suprafața garsonierei, ar fi ideal să realizezi, în prealabil, o planificare a mobilierului. În acest fel, vei putea determina rapid ce piese de mobilier se potrivesc cu adevărat și ce colțuri sau spații rămân libere, pentru a le putea valorifica în continuare.
Cel mai bine este să realizezi o schiță pe hârtie sau pe un ecran, pentru a-ți face o idee despre cum va arăta, la final, proiectul de amenajare garsonieră.
Atunci când amenajezi garsoniera, ar trebui să te asiguri că vei face loc doar obiectelor de mobilier care îți sunt cu adevărat necesare și care, totodată, se potrivesc încăperii, fără să o aglomereze inutil. Acest lucru face ca locuința să pară bine structurată.
2. Evită amplasarea mobilierului pe un singur perete
Proiectele de amenajări garsoniere mici pot reprezenta adevărate provocări. Mulți fac greșeala de a amplasa mobilierul de-a lungul peretelui. Evită acest lucru! Nu numai că arată plictisitor, dar accentuează și forma tubulară a încăperii. În plus, irosești spațiu prețios. În schimb, poți separa camera în funcție de activitățile pe care le vei desfășura în locuință (odihnă, lucru, relaxare), iar mobilierul îl poți amplasa în funcție de zonele pe care ți-ai propus să le amenajezi.
3. Separă zona de dormit
Chiar dacă vorbim despre un proiect de amenajare garsonieră mică, un lucru este foarte important: confortul. Iar elementul central din garsonieră va fi patul, care devine un refugiu confortabil; aici te vei odihni și îți vei încărca bateriile pentru a doua zi. Poți amplasa într-o laterală a patului un ghiveci cu o plantă ceva mai înaltă, iar în celălalt capăt, o lampă cu picior. Astfel, realizezi o încadrare armonioasă a zonei de dormit și o separi de restul zonelor din garsonieră. Ca spațiu de depozitare în zona de dormit, o măsuță amplasată în laterală, lângă pat, este indispensabilă. Extrem de utilă va fi o măsuță prevăzută cu un spațiu de depozitare suplimentar, pentru obiecte mici.
4. Alege obiecte ce creează iluzia unei încăperi spațioase
În cadrul proiectului amenajare garsonieră, este important să alegem câteva obiecte care vor ajuta încăperea să pară mai mare. În această categorie intră oglinzile, care, pe lângă rolul funcțional, oferă un plus de iluminare camerei și creează impresia unei încăperi mai vaste, mai ales atunci când sunt poziționate în fața unei surse de lumină.
Nu te rezuma doar la oglinda din baie sau hol. O oglindă dreptunghiulară încadrată de o ramă interesantă se potrivește perfect în zona de relaxare. Aceasta poate chiar delimita zona de relaxare de cea de dormit sau de zona de lucru.
5. Alege culori deschise pentru finisaje și mobilier
Deși culorile puternice reprezintă alegeri inspirate pentru un design elegant al locuinței, atunci când vine vorba despre spații de dimensiuni reduse, este întotdeauna indicat să alegem culori deschise atât pentru pardoseală și pereți, cât și pentru mobilierul din locuință.
Optează pentru pereți în nuanțe de alb sau bej și păstrează culorile puternice pentru decorațiuni. Astfel, vei realiza un design garsonieră modern, care, totodată, creează senzația unei încăperi spațioase și bine organizate.
Mobila garsonieră: alege piesele potrivite pentru spațiile mici
Odată cu planificarea proiectului de amenajare garsonieră, va trebui să stabilești ce mobilă urmează să achiziționezi, pentru a amenaja încăperea cât mai eficient cu putință, astfel încât să-ți asiguri confortul necesar. Fiind vorba despre un spațiu de dimensiuni reduse, unde camera de zi și dormitorul sunt una și aceeași încăpere, atunci când alegi mobilierul, va trebui să pui accentul pe funcționalitatea acestuia. Iată care sunt zonele principale pe care ar trebui să le organizezi în proiectul de amenajare garsonieră:
Zona de dormit: ideal ar fi să alegi o canapea extensibila. Pe lângă faptul că ocupă mai puțin spațiu decât un pat obișnuit, pe timpul zilei, va deservi zonei de relaxare. Noptiera este o piesă utilă în zona de dormit, însă este recomandat să-ți îndrepți atenția către modele minimaliste. Acesta este un aspect important, deoarece, pentru proiectul de amenajare garsonieră, este recomandat să se vadă cât mai mult din pardoseală. Astfel, se creează iluzia unui spațiu mai mare. De aceea, în loc de clasicele noptiere pătrate sau dreptunghiulare, alege un model de noptieră tip măsuță cu sertar. În ce privește depozitarea hainelor, ar fi indicat să optezi pentru un dressing înalt și cât mai îngust, pentru că vei dori să fie extrem de practic și să nu ocupe mult spațiu. Nu trebuie să îți faci griji pentru cămăși și sacouri: există suporturi pentru umerașe, dispuse pe lățimea dressingului, pentru a te asigura că hainele tale nu vor sta înghesuite.
Zona de relaxare: canapeaua extensibilă despre care aminteam mai sus îți va fi de mare folos pe timpul zilei, când te vei deplasa mai des prin casă și vei avea nevoie de mai mult spațiu. De asemenea, poți adăuga un fotoliu umplut cu puf, care nu ocupă mult spațiu și poate fi manevrat cu ușurință. Pentru a nu aglomera încăperea, alege o măsuță de cafea cu blatul din sticlă transparentă, pentru a completa zona de zi.
Zona de lucru: pentru zona de lucru, ideal ar fi să amenajezi un birou de colț și să montezi etajere și polițe, pentru a înlocui sertarele. Dispunerea mobilierului pe verticală este recomandată pentru amenajarea garsonierei, deoarece utilizezi un spațiu care, de obicei, rămâne liber și, astfel, eliberezi zona de tranzit. Polițele și etajerele sunt ideale pentru a depozita cărțile și câteva obiecte decorative și pot fi amplasate chiar pe colț, deasupra biroului.
Baia: în baie, ideal este să optezi tot pentru amenajarea pe verticală. Câteva poliție deasupra vasului de toaletă te vor ajuta să economisești spațiu. Aici, poți amplasa câteva coșulețe din material textil, în care să depozitezi lenjeria de baie, rolele de hârtie sau produse de curățenie. De asemenea, deasupra chiuvetei, amplasează un dulap îngust, în care să îți încapă produsele de igienă personală. În locul chiuvetei cu picior, alege un model ce se instalează pe blat, iar sub acesta, poți amplasa mașina de spălat, care va părea încorporată în mobilă. Dacă îți mai rămân câțiva centimetri în lateral, sub blat, poți amenaja, din nou, câteva polițe. În amenajarea unei garsoniere, orice spațiu de depozitare este important.
Idei amenajări garsoniere în funcție de stil
Faptul că nu dispui de foarte mult spațiu nu înseamnă că trebuie să te axezi doar pe funcționalitate și să renunți la componenta de design. Cu puțină inspirație, un spațiu mic poate deveni la fel de primitor precum un living generos. În primul rând, trebuie să alegi un design amenajare garsonieră care să ți se potrivească și să selectezi câteva idei amenajări garsoniere care ți se par interesante. Orice stil de design interior poate fi adaptat și pentru spațiile de dimensiuni reduse, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.
Iată ce stiluri poți aborda pentru amenajarea garsonierei:
Amenajare garsonieră în stilul scandinav
Stilul scandinav înseamnă accent pe funcționalitate, simplitate și rafinament. La prima vedere, o amenajare în stil scandinav poate părea extrem de simplă, însă îmbinarea dintre lumini, materialele naturale și liniile bine definite ale mobilierului creează o atmosferă extrem de prietenoasă. Optează pentru:
- Materiale naturale
- Finisaje din lemn
- Piese de mobilier practice, cu linii simple
- Corpuri de iluminat minimaliste
- Decor minimal
Amenajare garsonieră în stilul romantic
În designul interior, stilul romantic este asociat cu liniștea și relaxarea pe care le poate oferi spațiul de locuit. Nu are legătură cu feminitatea, ci mai degrabă cu starea de bine pe care o transmite încăperea. Dacă optezi pentru amenajare garsonieră în stil romantic, alege:
- Culori deschise, pastelate
- Corpuri de iluminat clasice, abajururi vintage, lampadare
- Țesături din bumbac, catifea sau imprimeuri florale
- Obiecte decorative și plante naturale
Amenajare garsonieră în stilul retro
Stilul retro este caracterizat printr-un amestec de texturi, culori și imprimeuri geometrice. Este un stil extrem de abordat în proiectele de amenajare garsonieră, deoarece îmbină eficient funcționalitatea și estetica. Așadar, optează pentru:
- Decorațiuni în culori contrastante
- Lumină rece
- Piese de mobilier garsonieră în forme atipice
- Combinații între sticlă și lemn
- Mobilier amenajare garsonieră tip set, din materiale diferite
Mobilier bucătărie garsonieră mică – ce opțiuni ai?
Indiferent de spațiul de care dispui, există câteva elemente ce nu pot lipsi dintr-o bucătărie, pentru ca aceasta să-și îndeplinească rolul principal: de zonă pentru gătit și/sau luat masa.
Așadar, mai ales atunci când scopul este de amenajare garsonieră mică, pentru mobilarea bucătăriei va trebui să analizezi ce variante ai la dispoziție, pentru a nu aglomera prea mult spațiul, și a avea, în același timp, o zonă de gătit mobilată și utilată complet.
Amenajare garsonieră cu bucătărie separată
Atunci când ne alegem piesele de mobilier pentru bucătării garsoniere, automat avem în minte corpurile suspendate și electrocasnice încorporate în mobilier. Acestea reprezintă soluția ideala pentru amenajarea bucătăriei dintr-o garsonieră.
Dacă bucătăria este foarte mică, poți opta pentru o masa rabatabila, montată pe peretele opus mobilei, însă, dacă suprafața este ceva mai generoasă, mobila de bucătărie poate fi amenajată în formă de „U”. Acest tip de amenajare este foarte practic, pentru că include mai mult spațiu de depozitare. Plita, cuptorul și frigiderul vor fi încorporate în mobilier.
Pentru ca încăperea să nu pară înghesuită, alege o mobilă bucătărie garsonieră mică mai îngustă și cât mai înaltă.
Amenajare garsonieră cu bucătărie open space
Pentru o bucătărie open space, cel mai bine se potrivește mobilierul format din corpuri suspendate și dulapuri dispuse de-a lungul unui singur perete. Pe același perete poate fi montat și frigiderul, iar plita, cuptorul și chiuveta, încorporate în mobilier.
În ce privește zona de luat masa, se poate opta pentru un blat tip bar, ce va avea și rol de separare a bucătăriei de restul camerei. Este un design foarte practic și extrem de utilizat în proiectele de amenajare garsonieră.
Idei amenajare garsonieră mică: 5 trucuri pentru economisirea spațiului
Mobilierul inteligent
Prin mobilier inteligent, înțelegem acele piese care îndeplinesc multiple funcționalități, fiind, astfel, foarte practic de integrat într-un proiect de amenajare garsonieră. Alege o măsuță de cafea care se transformă în birou și în masă de dining de 6 persoane și, astfel, ai 3 piese de mobilier într-una singură. În plus, o astfel de masă este prevăzută cu un sertar generos, ce va servi drept spațiu de depozitare.
Utilizarea spațiului de deasupra ușii
În cazul în care camera este separată de hol printr-o ușă, atunci ai posibilitatea de a amplasa deasupra ușii un dulăpior, în care poți depozita obiecte pe care nu le utilizezi în fiecare zi. O altă opțiune ar fi să montezi deasupra ușii câteva polițe și să amenajezi o mică bibliotecă.
Depozitare pe verticală în bucătărie
Și în bucătărie poți utiliza spațiul pe verticală. Pentru a nu aglomera blatul de role de bucătărie sau recipiente pentru condimente, poți monta pe unul dintre pereți o placă dreptunghiulară din lemn sau MDF, pe care poți amplasa trei, patru coșulețe dispuse unul sub altul. În acest fel, te asiguri că ai la îndemână obiectele pe care le utilizezi cel mai des în bucătărie, iar blatul rămâne liber.
Pantofarul cu oglindă
Pentru depozitarea pantofilor, un astfel de mobilier reprezintă soluția ideală pentru holuri, mai ales atunci când nu dispui de prea mult spațiu și ești în căutarea de mobilă garsonieră mică.
Alege un pantofar cu oglindă mai îngust și cât mai înalt, pentru a utiliza cât mai mult din suprafața peretelui.
Masa de călcat integrată în mobilier
Dacă dressingul este prevăzut cu sertare, atunci poți amplasa masa de călcat într-unul dintre acestea. Alege o masă de călcat pliabilă, pe care să o integrezi în sertar și să o poți întinde printr-o singură mișcare.
În concluzie, o garsonieră amenajată modern și practic îți poate oferi tot confortul de care ai nevoie pentru a te simți cu adevărat acasă. Respectând câteva reguli de bază, vei reuși să duci la bun sfârșit proiectul de amenajare garsonieră și să transformi o încăpere mică și anostă într-un spațiu complet funcțional și reconfortant.
Sursă foto: Shutterstock.com