Când vine vorba despre amenajarea apartamentului în stil vintage, mulți sunt tentați să evite acest tip de design pe motiv că locuința lor va avea un aspect învechit, ponosit și lipsit de strălucire. Nimic mai greșit. Dacă știi cum să combini creativ elementele decorative, mobilierul, culorile și texturile, casa ta nu doar că va avea un farmec aparte, dar va spune o poveste interesantă, încă de la intrare, oricui îți va călca pragul.
Din această perspectivă, îți venim în ajutor cu unele sfaturi practice și idei inspirate ca să-ți poți amenaja cu stil apartamentul vintage.
Ce înseamnă stilul vintage – caracteristici
Cum amenajezi holul de la intrare, în stilul vintage
Alege un design vintage potrivit pentru baie și bucătărie
Cum decorezi și mobilezi un living în stil vintage
Cum amenajezi dormitorul și balconul în stilul vintage
Ce înseamnă stilul vintage – caracteristici
Fiecare tip de design interior are o poveste a lui și este definit de trăsături specifice, care îi dau identitate și îl fac să fie unic, iar stilul vintage nu face excepție. Prin urmare, odată ce ai acceptat provocarea de a-ți decora locuința în stilul vintage, este foarte important să știi care îi sunt caracteristicile, ca să poți face alegeri inspirate:
- mobila și decorațiunile din materiale naturale – lemnul, piatra, fierul forjat, țesăturile ori tapițeriile din fibre naturale, precum lâna sau bumbacul, toate sunt specifice stilului vintage; canapelele cu picioare din lemn la vedere, biblioteca tip vitrină, cu uși din sticlă, fotoliile pufoase, foarte comode, dulapurile cu mânere decorative sunt piese de mobilier vintage, cu un farmec aparte;
- culorile calde – culorile neutre, calme și pastelurile sunt alegeri inspirate dacă vrei să amenajezi apartamentul în stil vintage; poți opta pentru bej, nisipiu, gri, roz pal, bleu, lila;
- parchetul din lemn și tapetul cu motive florale – parchetul din lemn masiv sau triplustratificat și tapetul cu motive florale sunt ideale pentru pardoseala și pereții decorați în stilul vintage; motivele florale se pot regăsi și la nivelul perdelelor și al draperiilor voluminoase, deși acestea din urmă pot fi și uni, ca să nu dai senzația de atmosferă încărcată;
- decorațiunile – celebrele macrameuri atât de apreciate cândva sunt caracteristice stilului vintage; la fel sunt și sfesnicele, pernele decorative, fețele de masă lucrate manual, cuverturile, bibelourile.
Cum amenajezi holul de la intrare, în stil vintage
Holul de la intrare este ca o carte de vizită, pentru că în această cameră se formează prima impresie. De multe ori, nu i se acordă atenția cuvenită, însă gândește-te că holul dă tonul în ceea ce privește designul întregii case. O regulă de aur în designul interior este să creezi armonie vizuală, atât la nivelul fiecărei camere în parte, cât și per ansamblul locuinței. Așadar, holul nu va face notă discordantă cu restul apartamentului.
Dacă ai un hol mic, atunci culorile calde ale stilului vintage te vor ajuta să dai senzația de spațialitate și la fel vor face și oglinzile. Într-un hol spațios, își vor găsi cu siguranță locul potrivit și un pantofar, un cuier din lemn, un dulap cu picioare la vedere, un covor din material textil și chiar ghivece cu flori ori plante decorative.
👉 Descoperă toate ofertele de oglinzi vintage de care ai nevoie, dă holului tău un farmec aparte și amenajează-l în stilul care te reprezintă.
Alege un design vintage potrivit pentru baie și bucătărie
La prima vedere, o baie amenajata în stilul vintage poate părea neîngrijită. În realitate, însă, lucrurile nu stau deloc așa, ci dimpotrivă. De pildă, pereții nefinisați, cu aspect de ciment sau cărămidă, mobilierul ce poartă patina timpului, dar care este perfect funcțional, o cada vintage cu picioare din bronz, o oglindă vintage și o mochetă așezată cu grijă peste o pardoseală din lemn creează un design elegant și rafinat.
De regulă, dulapurile dintr-o bucătărie vintage sunt din lemn, cu uși din sticlă, decorate cu motive florale și cu multe rafturi. Tu, însă, poți ieși din rând și să construiești un design aparte, combinând elemente din stilul rustic și vintage.
De exemplu, dulapurile suspendate pot fi înlocuite cu rafturi fixate pe un perete decorat cu lemn, iar cele în care depozitezi obiecte masive să fie cu uși compacte, toate fiind specifice stilului rustic. Totodată, un contrast între alb și bej sau nuanțe de maro va da o notă distinsă bucătăriei. Ustensilele de gătit, scaunele, masa și chiuveta pot fi vintage.
Cum decorezi și mobilezi un living în stil vintage
Combinația dintre lemn și tapet cu motive florale este ideală pentru amenajarea pereților dintr-un living vintage, a cărui pardoseală poate fi un parchet din lemn clasic ori o mochetă care să acopere toată suprafața sufrageriei.
O canapea tapițată și fotoliile comode, foarte pufoase, îmbrăcate în stofă de lână sau catifea, o măsuță de cafea și o bibliotecă tip vitrină sau un dulap din lemn, fără uși, pentru depozitarea cărților, pot fi alegeri inspirate pentru un living vintage. Nu uita nici de televizorul vintage ori de lampadarele cu abajur textil. Cum dintr-o sufragerie vintage nu pot lipsi câteva decorațiuni, poți opta pentru ghivecele cu flori de apartament, tablourile cu rame din lemn, bibelouri și nelipsitele macrameuri.
Cum amenajezi dormitorul și balconul în stilul vintage
Un pat cu ladă sau lăzile din lemn pentru depozitare își pot face loc cu succes într-un dormitor vintage amenajat ca la carte. Tapetul înflorat, draperiile masive și un paravan aduc un farmec aparte în cameră. Totodată, o cuvertură amplă, cusută manual, lampadarele cu picior din lemn și abajur, șifonierele din lemn masiv și uși care se închid cu cheia completează interiorul vintage în care vei găsi mereu relaxarea de care ai nevoie și, totodată, vei putea crea o atmosferă romantică.
În ceea ce privește balconul, în funcție de spațiul de care dispui, cromatica și decorurile care se regăsesc și în restul locuinței, poți opta pentru mesele din fier forjat, canapelele tapițate și măsuțele din lemn. Ghivecele cu flori pot avea și ele un design interesant. De pildă, te poți orienta către modelele care seamănă cu o colivie și pe care le poți suspenda. Unele dintre cele mai apreciate ornamente vintage sunt, cu siguranță, și pernele ori fețele de pernă cu broderii lucrate manual.
👉 Dă o notă elegantă balconului tău și descoperă toate ofertele de mese din fier forjat de care ai nevoie pentru un decor în stilul vintage.
Un apartament amenajat în stil vintage înseamnă crearea unei atmosfere aparte și construirea unei povești venite dintr-un trecut nu foarte îndepărtat. Reține că, dincolo de regulile testate de-a lungul timpului de marii designeri ai lumii, ai libertatea de a-ți folosi imaginația așa cum vrei, combinând elemente din mai multe stiluri.
Sursa foto: Shutterstock