Spațiu complementar locuinței, balconul nu mai este de multă vreme privit doar ca un loc anost, destinat exclusiv depozitării. Ultimii ani i-au conferit acestei veritabile încăperi o importanță tot mai mare în viața familiei. Dacă vrei să individualizezi cu adevărat această cameră specială, ai la dispoziție mai multe soluții ca oricând. Dintre toate, cea mai creativă este de departe cea a amenajării cu ajutorul elementelor decorative obținute prin upcycling. În acest fel, nu numai că vei conserva resurse importante, dar vei ieși din tipar și vei conferi locuinței un aspect diferit de clișeele vehiculate în cataloagele magazinelor de mobilă sau bricolaj, chiar dacă propunerile marilor designeri ai lumii sunt întotdeauna o sursă inepuizabilă de inspirație.
Amenajarea unui balcon închis
Amenajarea unui balcon deschis
Idei de amenajare a unui balcon mic
Idei de amenajare a unui balcon mare
Idei de amenajare a unui balcon îngust
Cum amenajezi un balcon la bloc
Cum amenajezi un balcon la casă
Amenajarea balconului, în funcție de stil
Cum alegi mobilierul pentru balcon
Cum alegi decorațiunile pentru balcon
Amenajarea unui balcon închis
Înainte de a începe orice plan cu privire la amenajarea acestei zone a apartamentului, va trebui să determini care sunt elementele cu adevărat potrivite întregului ansamblu. În primul rând, va trebui să iei în considerare cât de expus va fi balconul în fața intemperiilor. Din această perspectivă, un balcon închis poate prezenta anumite avantaje, comparativ cu unul deschis.
Senzația de spațiu restrâns afectează un balcon închis, indiferent de dimensiunile lui reale. Chiar și așa, poți transforma un aparent dezavantaj în atu. Într-un astfel de balcon, vei putea să ai o conversație la volum ridicat sau chiar să urmărești în voie filme până târziu în noapte, fără să-i deranjezi pe ceilalți membri ai familiei. Tot ce îți trebuie este o măsuță pliabilă, bună pentru a așeza pe ea atât diverse gustări, cât și laptopul sau monitorul.
În loc de taburete clasice, poți alege unele din cauciucuri vechi sau scaune din lemn pe care să așezi perne confortabile, iar dacă vrei să amenajezi un colț numai bun pentru lectură, fă-ți o rezervă de cărți pe care să le pui în orice ordine vrei, într-un cufăr readus la viață și lăcuit impecabil. Într-un asemenea balcon, ai libertatea de a așeza nu doar plante cu rezistență ridicată la acțiunea razelor de soare, ci și flori precum begoniile, crizantema, mușcata, violeta sau margareta.
Balconul închis este cel mai bun pretext pentru a te juca în voie cu paleta de culori a pereților sau a pardoselii. Liniile verticale, în culori calde sau în combinații de gri, alb, galben și negru, ajută la obținerea senzației de spațiu generos. O perdea groasă, care să rețină lumina cât mai mult, îți va permite să atârni ghirlande luminoase tot timpul anului, pentru o atmosferă cât mai relaxantă. Totodată, poți opta pentru stiluri de amenajare, cum este cel modern sau minimalist, care se definesc prin simplitate și combinații șic între metal și lemn. În loc de becurile tradiționale, poți alege lampadare cu forme inovatoare, pentru a da o notă personală balconului tău.
Amenajarea unui balcon deschis
Întâlnit din ce în ce mai des în noile proiecte imobiliare, acest tip de dispunere îți dă noi posibilități de amenajare a balconului, care să completeze agreabil personalitatea casei tale. În același timp, însă, odată ce vei elimina delimitarea față de mediul extern, vei avea de-a face cu provocări aparte.
De pildă, ușurința pe care umezeala o va avea în a se infiltra în locuință va determina alegerea unui mobilier adecvat. Astfel, în loc de clasicele scaune din lemn, un hamac îți va oferi ocazia de a te bucura de răcoarea serilor de vară, în timp ce asculți la căști melodiile preferate și te bucuri de o limonadă. Pentru un decor ceva mai rafinat, poți alege piese ergonomice, din ratan sau chiar din eucalipt. Dacă îți place stilul industrial, mergi fără nicio reținere pe varianta mobilierului din oțel inoxidabil și din aluminiu.
Plantele din balcon vor fi afectate de razele puternice ale soarelui, dacă nu vei monta un parasolar sau o copertină pliabilă. Salvia, mușcatele, petuniile, ferigile, lavanda, bujorii, norocelul, suculentele și plantele cățărătoare sau curgătoare vor rezista foarte bine în balconul deschis.
Drept ghivece pentru florile și plantele verzi de pe balcon, poți folosi borcane obișnuite, dar cărora să le dai un aspect deosebit, vopsindu-le în culori vii. Dă-ți frâu liber imaginației și alege să le și așezi creativ. De pildă, poți amplasa ghivecele cu flori pe scaunele pliabile de care, altfel, te-ai împiedica în boxa de la subsol.
Idei de amenajare a unui balcon mic
O amenajare de balcon este un efort suficient de mare astfel încât să nu facă subiectul unui pariu cu privire la rezultatul final. Odată ce ți-ai rezervat timpul necesar și ai dedicat un buget mai mult sau mai puțin generos întregii operațiuni, te va interesa să mărești gradul de confort al acestui spațiu. Pentru aceasta, este foarte important să alegi elemente potrivite cu dimensiunile balconului. De pildă, pentru un balcon mic, dacă tot ce vrei este un design nonconformist, ai varianta unei bănci asamblate din paleți, pe care să așezi perne și o saltea, ca să te bucuri de relaxare deplină.
Balconul mic este locul în care nu vei amplasa foarte multă mobila, ci vei alege corpurile suspendate, pentru ca accesul și circulația în acest spațiu să se facă ușor. Vei opta pentru scaune pliante și mese rabatabile. În cazul în care este complementar unui balcon mare, balconul închis de mici dimensiuni poate fi transformat cu ușurință într-o chicinetă sau într-un birou, pentru a elibera spațiu important în alte încăperi.
Balconul mic deschis este ideal pentru a savura cafeaua, la prima oră, prânzul sau ceaiul de la ora 5, în doi, iar din perspectiva designului, ai o varietate de stiluri din care poți alege, în funcție de felul în care ai amenajat întreaga locuință, ca să asiguri armonia vizuală și coerența estetică. De exemplu, poți să amenajezi pereții astfel încât ei să imite cărămida sau piatra de râu, iar pentru pardoseală să alegi o gresie mată, în tonuri de bej și maro. Poți adăuga un set de mese și suporturi din lemn, care să completeze o atmosferă plăcută, care invită la o călătorie relaxantă în natură.
Într-un balcon mic, îți poți permite chiar și luxul de a nu avea scaune, ci de a amplasa perne colorate și pufoase pe podeaua pe care te poți așeza comod. Poți crea un spațiu romantic, intim, cu ajutorul unui paravan din bambus pentru grădină. În locul tradiționalelor ghivece cu flori, poți opta pentru un singur vas de dimensiuni mai mari, în care să plantezi un copac care nu crește prea înalt.
Idei de amenajare a unui balcon mare
Atunci când balconul de mari dimensiuni este deschis, acesta se poate transforma într-o terasă generoasă, în care poți crea propria poveste. Dacă îți place stilul modern, dar ai vrea să folosești și câteva elemente din cel contemporan, poți opta pentru amenajarea personalizată a balconului, care să arate ca o sufragerie cu vedere panoramică. Așadar, o canapea generoasă, un fotoliu, un lampadar, o veioză și un covor din PVC reprezintă tot ce ai nevoie. Apoi, nu uita de cromatică. Este de mare efect să creezi contraste, prin urmare, piesele de mobilier pot fi în tonuri de galben și gri, iar pardoseala să fie bej și pereții albi. În centrul spațiului poate trona o masă pentru cafea.
Balconul mare închis sau deschis poate prelua cu totul rolul unei bucătării, cu tot cu aragaz, mașină de spălat, chiuvetă și set de dining. Ca să câștigi și mai mult spațiu, alege aparatura electrocasnică încorporabilă și designul pe verticală, cu mobilier multifuncțional, în care poți amplasa diverse tipuri de plante.
Un balcon spațios este ideal pentru a crea propria poveste în materie de design, combinând elemente din stiluri diferite. De pildă, grinzile din lemn, specifice atmosferei rustice, merg de minune în compania pereților din piatră de râu și a gresiei mate, în tonuri de crem și bej. Totodată, mobilierul din lemn cu finisaje care aduc aminte de textura inconfundabilă a lemnului regăsit în pădure, pe care poți să așezi ghivece supradimensionate, cu flori de apartament impunătoare, este perfect pentru a crea un efect vizual puternic. Aceasta, mai ales dacă îl contrabalansezi cu un set de scaune și masă cu forme curbe, rafinate, în nuanțe de alb și bej.
Dacă vrei să aduci în casa ta o parte din atmosfera relaxantă de pe malul mării, poți amplasa un șezlong supradimensionat în mijlocul balconului, alături de o masă din sticlă și un taburet tapițat. Pereții și pardoseala din faianță și gresie lucioase, în tonuri de alb și bej, reflectă lumina și dau senzația de și mai mult spațiu. Astfel, îți poți permite să decorezi pereții, fără să-i încarci. Pe unul dintre ei, se poate regăsi o mini grădină și pe celălalt, o serie de tablouri moderne. În cazul în care rutina ta include și sport, poți muta în balcon bicicleta și suportul pentru greutăți, iar tot aici poți amenaja un colț care să primească salteaua pentru yoga.
Idei de amenajare a unui balcon îngust
La fel ca în cazul teraselor de mici dimensiuni, când vine vorba despre amenajarea balcoanelor înguste, fie ele închise sau deschise, principala provocare este să poziționezi elementele de decor și mobilierul, astfel încât să câștigi cât mai mult spațiu. În acest sens, există chiar și unele trucuri ușor de pus în practică, pe care te invităm să le descoperi, în continuare.
Dacă ai un balcon mic și îngust, principala regulă de care va trebui să ții cont este să nu îl încarci cu mobilier masiv ori cu decorațiuni. Cel mai simplu este să alegi un set de două scaune și o masă de cafea, iar in rest, să folosești spațiul pentru ghivecele cu flori. Dacă vrei să creezi propriul colț de grădină, ca să încapă cât mai multe, le poți așeza stratificat. În partea de jos, aproape de podea sau chiar pe aceasta, poți pune ghivece un pic mai mari, cu plante care nu sunt foarte înalte și care nu au nevoie de foarte mult soare. Deasupra, pe balustradă, poți agăța diverse jardiniere, pentru flori iubitoare de lumină.
Un apartament modern, situat într-o zonă urbană foarte bine dezvoltată, poate avea un balcon îngust, deschis, de unde să poți admira orașul. În acest caz, alegerea unui design modern, cu linii și forme geometrice simple, care îmbină metalul cu lemnul și tapițeria catifelată, poate fi soluția amenajării perfecte a unui astfel de spațiu. Într-o asemenea încăpere, nu își au locul foarte multe plante și chiar e indicat să renunți cu totul la ele. Pe unul dintre pereți poți, însă, agăța câteva tablouri mici sau să pui ghivece cu plante suculente, fie suspendate, fie în spații create direct în zid.
O altă idee creativă pentru decorarea unui balcon îngust este să te gândești la o temă și să-l amenajezi ca atare. De pildă, dacă îți place atmosfera relaxantă de la spa, nu-ți rămâne de făcut decât să transformi spațiul de pe terasa apartamentului sau casei tale într-un loc asemănător. Mobilierul din ratan (șezlongurile, taburetele și mesele) este binevenit în astfel de balcoane, la fel ca saltelele și pernele confortabile.
Cum amenajezi un balcon la bloc
Atunci când locuiești la bloc, principala problemă, când vine vorba de balcoane, este că imobilele sunt prea apropiate unele de altele și trebuie să îți asiguri intimitatea. Prin urmare, perdelele, jaluzelele sau geamurile din sticlă mată sunt câteva dintre soluțiile pe care le ai la îndemână ca să te ții departe de ochii curioșilor, mai ales atunci când stai la parter sau la etajul 1. Dincolo de acest aspect, ai la dispoziție o mulțime de metode de a-ți amenaja balconul așa cum îți dorești.
Un balcon mic, deschis, într-un bloc dintr-un complex rezidențial, este locul ideal pentru a încerca un design interesant care combină elemente din stilurile modern și rustic. Astfel, pentru flori și diverse obiecte decorative, poți monta pe unul dintre pereți un suport cu trei sau mai multe rafturi și, în mijlocul balconului, să așezi un set din lemn, cu o masă și un scaun. Ca să nu încarci peisajul foarte tare, paleta cromatică ar trebui să fie formată din culori calde, deschise, ca bejul, albul, griul deschis. Pentru că într-un astfel de ansamblu de locuințe, distanța dintre blocuri este destul de mare, nu este nevoie să folosești paravane sau perdele pentru a-ți proteja intimitatea.
O variantă caldă și romantică pentru amenajarea unui balcon la bloc este să folosești ratanul, pentru a obține un balcon semi închis, pe care să montezi o instalație de iluminat multicoloră și ghivece cu flori. Podeaua poate fi din gresie în tonuri de maro și bej, care să contrasteze cu albul pereților. Poți opta pentru o singură piesă de mobilier, cum este un hamac din ratan, accesorizat cu o pernă.
În loc de ratan, te poți îndrepta spre sticla mată, ca să asiguri un pic de intimitate, atunci când ai un balcon mic, îngust și deschis, într-un bloc obișnuit. Pentru că nu dispui de foarte mult spațiu, poți opta pentru un hamac realizat din materiale ușoare, care se poate strânge facil atunci când vrei să usuci rufele pe uscător. Câteva ghivece cu flori și pernele viu colorate pot aduce o notă personală întregului design.
Cum amenajezi un balcon la casă
Balconul unei case poate arăta ca în povești, dacă ai un pic de răbdare și simț estetic. O simplă aranjare simetrică a ghivecelor cu flori poate crea un efect vizual foarte plăcut, care va atrage privirile trecătorilor. Este cel mai simplu design pe care îl poți alege pentru un astfel de balcon. În cele ce urmează, descoperi și alte idei creative pentru amenajarea unui astfel de spațiu.
O casă de vacanță, cu verandă, este o invitație la relaxare și voie bună. Indiferent cât de spațioasă este, alege mobilier cât mai simplu. Te poți orienta spre două fotolii din ratan sau răchită, peste care să pui perne brodate manual sau din materiale cu imprimeuri florale și o masă metalică, pe care să așezi o vază cu flori, ca decor. Ghivecele cu flori sunt nelipsite dintr-un astfel de spațiu, dar optează pentru cele de dimensiuni mici, pe care le poți agăța de perete.
O casă cu etaj îți poate oferi avantajul unei terase generoase, pe care o poți transforma într-un spațiu ideal pentru petreceri sau pentru mesele în familie. Mobilierul și jardinierele din ratan, instalațiile luminoase și lumânările decorative sunt elementele unui design perfect pentru un altfel de balcon.
Nu degeaba se spune că designul interior sau exterior reflectă o parte din personalitatea ta. De pildă, dacă ești o fire veselă și îndrăzneață, balconul casei tale poate deveni o feerie de culori. Rozul, movul, oranjul sunt nuanțele ideale pentru un astfel de spațiu de poveste, revigorant, care îți va da întotdeauna energia pozitivă de care ai nevoie.
Amenajarea balconului, în funcție de stil
Stilul în care îți amenajezi balconul este definitoriu pentru atmosfera generală pe care vrei să o creezi în această încăpere din casă. Dincolo de regula generală că acesta ar trebui să fie același cu designul din toată locuința, ca să eviți discrepanțele, este bine să ții cont și de zona în care este situată proprietatea ta. Sunt orașe care au reguli stricte în ceea ce privește felul în care trebuie să arate balcoanele, așa că va trebui să iei seama și la acest aspect.
Amenajarea balconului în stil modern
Stilul modern este caracterizat de liniile drepte, formele geometrice clare, accesoriile și decorațiunile simple, cât mai puține, țesăturile uni. Metalul, lemnul și paleta cromatică în care predomină albul, bejul și griul deschis, sunt elemente esențiale. Practic, un balcon amenajat astfel, este luminos, aerisit, îți dă senzația de ordine și rigurozitate, un spațiu în care arta se îmbină perfect cu funcționalitatea.
Amenajarea balconului în stil boem
Paravane din bambus, perne colorate, mobilier din ratan sau răchită: acestea sunt câteva exemple de soluții pe care le ai la îndemână, dacă vrei să-ți amenajezi balconul în stil boem. Acest tip de design este nonconformist și se adresează iubitorilor de natură.
Amenajarea balconului în stil vintage
Dacă îți plac călătoriile în timp și vrei un design altfel pentru balconul tău, atunci poți opta pentru stilul vintage. Mobilierul din fier forjat, pernele cu imprimeuri colorate sau fotoliile din răchită autentică, recondiționate, sunt binevenite într-un spațiu care aduce aminte de atmosfera anilor 60-70.
Amenajarea balconului în stil hygge
Stilul hygge se adresează tuturor celor care adoră confortul, căldura și starea de bine. Este recomandat mai ales dacă balconul este de mici dimensiuni, pentru că se accentuează senzația de intimitate. O canapea mică sau un scaun din lemn, câteva pături pufoase din lână, lumânări parfumate, decorațiuni florale delicate, o măsuță simplă și pernele sunt elementele care definesc un balcon amenajat în stilul hygge.
Amenajarea balconului în stil rustic, cu elemente moderne
Grinzile sau lambriurile din lemn, specifice stilului rustic, pot fi combinate cu mobilierul din metal sau ratan, cu picioare scurte, dar la vedere, caracteristic designului modern. Ideea este că nu trebuie să urmezi regulile unui singur stil, ci să combini, inspirat, elemente din mai multe tipuri de amenajare, pentru un plus de originalitate.
Amenajarea balconului în stil scandinav
O cărare din gresie și pietriș prin mijlocul balconului sau o pardoseală acoperită cu gazon artificial este o invitație la plimbare, relaxare și regăsire. Ideea poate fi pusă în practică dacă vrei să amenajezi balconul în stil scandinav, de exemplu. Un astfel de spațiu este luminos, predominând albul și griul deschis, iar decorurile lipsesc aproape cu desăvârșire. Ghivecele cu flori și plante decorative sunt, în schimb, binevenite.
Amenajarea balconului în stil industrial
Stilul industrial, ce aduce aminte de fabrici, uzine și spații de lucru ample, iese în evidență prin utilizarea pieselor cu puternic caracter mecanic. Este motivul pentru care, într-un balcon amenajat astfel, vor predomina elementele din fier, oțel, aluminiu.
Cum alegi mobilierul pentru balcon
Dacă ești în căutarea unui design al balconului cât mai individualizat, soluția elementelor Do-It-Yourself este una de mare efect, dar foarte economică din punctul de vedere al costurilor. Mai jos, sunt câteva dintre obiectele ce pot fi redefinite ca mobilier, în noul tău balcon.
O scară pliabilă, din lemn. Vopsită în culori vii, ea poate să servească drept suport pentru ghivecele de flori.
O bancă din răchită sau ratan. Salvată din grădina bunicilor, poate fi recondiționată și transformată în elementul decorativ central al balconului tău.
O masă de cafea din trunchi de copac. Materialul lemnos va fi ușor de găsit și poți folosi trunchiul ca atare sau să cauți un blat rotund de sticlă, pe care să îl fixezi pe picior cu ajutorul unui adeziv special.
Spații de depozitare neconvenționale. Scândurile vechi pot fi convertite în polițe sau suporturi de perete, iar cutiile de carton pe care le-ai acumulat în urma cumpărăturilor de electrocasnice pot fi transformate în lăzi de depozitare, după un mic tratament cosmetic.
Cum alegi decorațiunile pentru balcon
Nu este greu să obții un decor deopotrivă autentic și practic în balconul tău. Pentru acest lucru, trebuie doar să dai frâu liber imaginației și să iei în considerare câteva sfaturi.
Ghivecele de flori. Dacă nu vrei să cumperi jardiniere noi, poți refolosi o găleată metalică, o stropitoare, un ceainic, un coș vechi din răchită împletită sau chiar o cască de motocicletă, pe care nu o mai folosește nimeni. Nu uita nici de sticlele din plastic, pe care le poți transforma în ghivece haioase, sub formă de capete de pisici, de exemplu.
Aranjamente florale. Fie că alegi varianta unor vaze în care să pui buchete de flori uscate sau proaspete, fie că optezi pentru o măsuță pe care să așezi mai multe ghivece de flori, aranjamentele florale sunt decorațiuni care creează o atmosferă deosebită, indiferent de stilul de amenajare al balconului.
Alege o piesă-vedetă pentru decor. Într-un balcon amenajat în stil modern sau minimalist, uneori, este suficient să existe o singură piesă-vedetă. De exemplu, un ghiveci cu o plantă supradimensionată, care să dea senzația unei mici păduri, poate fi de mare efect. Pe de altă parte, elementul cheie de decor poate fi unul dintre pereți, pe care să pui tapet care să imite cărămida.
Pernele colorate sau brodate. Unele dintre cele mai simple decorațiuni pe care le poți integra în diverse stiluri de amenajare a balconului sunt pernele. Astfel, pentru o atmosferă jucăușă, cele viu colorate sunt ideale pentru a le așeza pe o băncuță sau canapea, în vreme ce pernele brodate manual sau cu imprimeuri florale sunt potrivite pentru un decor vintage.
Balconul tematic. Dacă ai o casă de vacanță pe malul mării, balconul tău poate fi tematic. Îl poți decora în albastru, alb și verde, ca să aduci aminte de culoarea inconfundabilă a mării. Pe un perete, poți agăța un colac de salvare, colorat în alb și albastru, în vreme ce, pe mobilierul din lemn alb, să așezi perne albastre.
Amenajarea balconului poate fi o misiune destul de dificilă, însă, ținând cont de câteva sfaturi utile și idei creative din care te poți inspira, așa cum sunt și cele de mai sus, proiectul tău poate fi unul de succes, fără să fii neapărat un expert în design interior.
Sursa foto: Shutterstock