16 apr. 2020, Autor:

Spațiu complementar locuinței, balconul nu mai este de multă vreme privit doar ca un spațiu de depozitare anost. Ultimii ani i-au conferit acestei veritabile încăperi o importanță tot mai mare în viața familiei. Dacă vrei să individualizezi cu adevărat acest spațiu, ai la dispoziție mai multe soluții ca oricând. Dintre toate, cea mai puțin previzibilă este cea a amenajării cu ajutorul elementelor decorative obținute prin upcycling. În acest fel, nu numai că vei conserva resurse importante, dar vei ieși din tipar și vei conferi locuinței un aspect diferit de clișeele vehiculate în cataloagele magazinelor de mobilă sau bricolaj. 

Cum amenajezi în funcție de tipul balconului
Ce amenajare poți alege în funcție de dimensiuni
Ce tipuri de mobilier DYI poți amplasa în balcon

Cum amenajezi în funcție de tipul balconului

Înainte de a începe orice plan cu privire la amenajarea acestei zone a apartamentului, va trebui să determini care sunt elementele cu adevărat potrivite întregului ansamblu. În primul rând, va trebui să iei în considerare cât de expus va fi balconul în fața intemperiilor. 

Balcon deschis

Întâlnit din ce în ce mai des în noile proiecte imobiliare, acest tip de dispunere îți dă noi posibilități de amenajare a balconului care să completeze agreabil personalitatea casei tale. În același timp, însă, odată ce vei elimina delimitarea față de mediul extern, vei avea de-a face cu provocări aparte. Prima dintre acestea este ușurința pe care umezeala o va avea în a se infiltra în locuință. Scaunele din lemn nu trebuie luate în considerare, dacă îți dorești o rezistență îndelungată în fața picăturilor de ploaie, dar dacă tot ce vrei este un design nonconformist, ai varianta unei bănci asamblate din paleți. De asemenea, un hamac îți va oferi ocazia de a te bucura de răcoarea serilor de vară, în timp ce asculți la căști melodiile preferate și te bucuri de o limonadă. 

Balcon deschis

Pentru un decor ceva mai rafinat, poți alege piese ergonomice, din ratan sau chiar din eucalipt. Dacă îți place stilul industrial, mergi fără nicio reținere pe varianta mobilierului din oțel inoxidabil și din aluminiu. Plantele din balcon vor fi afectate de razele puternice ale soarelui dacă nu vei monta un parasolar sau o copertină pliabilă. Salvia, lavanda, bujorii sau norocelul vor rezista foarte bine în balconul deschis, iar drept ghivece pentru ele poți folosi borcane vopsite în culori vii, pe care să le amplasezi pe scaunele pliabile de care, altfel, te-ai împiedica în boxa de la subsol. 

Balcon deschis amenajare

Balcon închis

Senzația de spațiu restrâns afectează un balcon închis, indiferent de dimensiunile lui reale. Chiar și așa, poți transforma un aparent dezavantaj în atu. Într-un astfel de balcon, vei putea purta o conversație la volum ridicat sau chiar vei putea urmări în voie filme până târziu în noapte, fără să-i deranjezi pe ceilalți membri ai familiei. Tot ce îți trebuie este o măsuță pliabilă, bună atât pentru a așeza pe ea preparatele, cât și laptopul sau monitorul. O perdea groasă, care să rețină lumina cât mai mult, îți va permite să atârni ghirlande luminoase tot timpul anului, pentru o atmosferă cât mai relaxantă. 

Balcon inchis

În loc de taburete clasice, poți alege unele din cauciucuri vechi, iar dacă vrei să amenajezi un colț numai bun pentru lectură, fă-ți o rezervă de cărți pe care să le așezi în orice ordine vrei, într-un cufăr readus la viață și lăcuit impecabil. Balconul închis este cel mai bun pretext pentru a te juca în voie cu paleta de culori a pereților sau a pardoselii. Liniile verticale, în culori calde sau în combinații de gri, alb, galben și negru, ajută la obținerea senzației de spațiu generos. Într-un asemenea balcon, ai libertatea de a așeza nu doar plante cu rezistență ridicată la acțiunea razelor de soare, ci și flori precum begoniile, crizantema, mușcata, violeta sau margareta. 

Balcon inchis amenajare

Ce amenajare poți alege în funcție de dimensiuni

O amenajare de balcon este un efort suficient de mare astfel încât să nu facă subiectul unui pariu cu privire la rezultatul final. Odată ce ți-ai rezervat timpul necesar și ai dedicat un buget mai mult sau mai puțin generos întregii operațiuni, te va interesa să mărești gradul de confort al acestui spațiu. Pentru aceasta, este foarte important să alegi elemente potrivite cu dimensiunile balconului. 

Balcon mic: acesta este locul în care nu vei amplasa foarte multă mobilă, ci vei alege corpurile suspendate, pentru ca accesul și circulația în acest spațiu să se facă ușor. Vei alege scaune pliante și mese rabatabile, care să îți permită utilizarea balconului și în alte scopuri practice, precum uscarea rufelor sau micile operațiuni de bricolaj. În cazul în care este complementar unui balcon mare, balconul închis de mici dimensiuni poate fi transformat cu ușurință într-o chicinetă sau într-un birou, pentru a elibera spațiu important în alte încăperi. Balconul mic deschis este ideal pentru a savura cafeaua, la prima oră, prânzul sau ceaiul de la ora 5, în doi.

Balcon mic

Balcon mare: atunci când balconul de mari dimensiuni este deschis, acesta se poate transforma într-o terasă generoasă, în care regăsim ghivece de mari dimensiuni, cu arbusti. În centrul spațiului tronează un set de cafea cu două fotolii și cu o masă, iar podeaua din materiale compozite este rezistentă în fața intemperiilor. În cazul în care rutina ta include și sport, poți muta în balcon bicicleta și suportul pentru greutăți, iar tot aici poți amenaja un colț care să primească salteaua pentru yoga. Balconul mare închis poate prelua cu totul rolul unei bucătării, cu tot cu aragaz, chiuvetă și set de dining.  

Balcon mare

Ce tipuri de mobilier DYI poți amplasa în balcon

Dacă ești în căutarea unui design al balconului cât mai individualizat, soluția elementelor Do-It-Yourself este una de mare efect, dar foarte economică din punctul de vedere al costurilor. Printre obiectele ce pot fi redefinite ca mobilier în noul tău balcon se numără:

  • o scară pliabilă, din lemn: vopsită în culori vii, ea poate să servească drept suport pentru ghivecele de flori;
  • o bancă metalică: odată ce ai salvat-o din grădina bunicilor, poți să o recondiționezi și să o transformi în elementul decorativ central al balconului tău;
  • masa de cafea din trunchi de copac: materialul lemnos va fi ușor de găsit, dar va mai trebui să cauți blatul rotund de sticlă, pe care să îl fixezi pe picior cu ajutorul unui adeziv special;
  • spații de depozitare neconvenționale: scândurile  vechi pot fi reconvertite în polițe de perete, iar cutiile de carton pe care le-ai acumulat în urma cumpărăturilor de electrocasnice pot fi transformate în lăzi de depozitare, după un mic tratament cosmetic;
  • ghivecele de flori: dacă nu vrei să cumperi ghiveche noi, poți refolosi o găleată metalică, o stropitoare sau chiar un coș vechi din răchită împletită. 

Nu este greu să obții un decor deopotrivă autentic și practic în balconul tău. Pentru acest lucru, trebuie doar să dai frâu liber imaginației și să iei în considerare sfaturile de mai sus. 

Credit foto: Shutterstock