21 Jul 2020, Autor:

Se spune despre bucătărie că este sufletul locuinței. Faptul că bucătăria este locul unde toți cei din casă se adună cu plăcere și că aici te simți cel mai bine când savurezi, dimineața, pe îndelete, o ceașcă de cafea, sunt dovezi că așa este. În bucătărie nu doar gătim sau mâncăm. Este locul cel mai animat din casă, așa că merită toată atenția atunci când vrei să-l reamenajezi. 

Planul pentru renovare/împrospătare
Documentare pentru idei pe măsura necesităților
Bucătărie foarte mică, mică, mare și foarte mare
Configurarea bucătăriei
Trucuri simple pentru o bucătărie stilată, cu buget redus
Greșeli de evitat în amenajarea bucătăriei

Planul pentru renovare/împrospătare

Renovarea sau doar împrospătarea bucătăriei este o idee mereu bună, din mai multe motive: trebuie să fie mereu curată și bine organizată, pentru că în felul acesta vei face o importantă economie de timp, trebuie să fie mereu primitoare și confortabilă, indiferent cât este de mică sau de mare, fiind un loc folosit de toți membrii familiei, și pentru că este una din încăperile casei în care se stă cel mai mult.

Este o diferență între reamenajare și împrospătare, dar ambele se pot face cu un buget prietenos. Condiția este să ai o strategie bine stabilită și să faci cea mai mare parte a amenajarilor pe cont propriu sau cu ajutorul celor din casă. O reamenajare este un demers amplu, care presupune reorganizarea, alegerea unor noi piese de mobilier (eventual recondiționarea celor existente), schimbarea unor electrocasnice sau a gresiei și/sau a faianței (ori înlocuirea lor cu alte variante). O împrospătare se poate limita la o zugrăveală nouă, o curățenie strașnică și ceva elemente de decor care să revitalizeze bucătăria. Aceasta se poate face, fără prea mari complicații, o dată la 2-3 ani. Amenajarea, însă, trebuie realizată cu maximă atenție, pentru ca bugetul investit să rămână unul în limite normale, iar rezultatele să fie pe măsura așteptărilor. 

Primul pas este stabilirea unui buget, la care poate fi adăugat, în funcție de necesități, un plus de 25-30 la sută din suma inițială. Gândește-te care este suma pe care o poți pune la bătaie, pentru că scopul este acela de a rămâne cu cheltuielile la un nivel care să fie suportabil, fără complicații pentru bugetul familiei. Suma suplimentară este necesară pentru că mereu va fi o cheltuială în plus pe care trebuie să o faci ca să poți termina lucrarea propusă. 

Stabilește o listă cu ceea ce vrei să faci, prin reamenajarea bucătăriei, apoi calculează costurile și vezi exact ce poți face pentru a te încadra în buget. Abia acum este momentul să treci la realizarea proiectului în sine. 

AICI găsești toate tipurile de ELECTROCASNICE SI ELECTRONICE

Documentare pentru idei pe măsura necesităților

Ca pentru oricare altă încăpere din casă, un plan de amenajare începe cu o documentare serioasă. În felul acesta, vei găsi acele idei de amenajare pentru bucătării care te vor inspira. 

Care sunt detaliile de care trebuie să ții cont neapărat? Dimensiunile camerei, dacă se poate sta sau nu la masă în bucătărie și care sunt exact necesitățile familiei (se gătește frecvent și mult, doar ocazional sau se prepară mâncare ușoară zilnic etc.). Contează la fel de mult tipul de bucătărie: închisă sau open space, dar și stilul în care vrei să o amenajezi (modern, rustic, clasic, minimalist, vintage). Mai trebuie luată în calcul forma bucătăriei, pentru că, în funcție de aceasta, alegi piesele de mobilier și modul în care le amplasezi (liniar, pe două laturi etc.), dar și culoarea principală, pentru că și în funcție de aceasta vei alege mobila, gresia, faianța și alte detalii. Pare complicat? Nu este! 

Open space sau bucătărie închisă

Când alegi o variantă sau alta, contează cât de des faci mâncare acasă. Oricât ar fi de bună hota, un open space va produce probleme dacă se gătește în fiecare zi. Bucătăria open space este ideală pentru o garsonieră, pentru un cuplu fără responsabilități, care prepară ocazional ceva de mâncare acasă, mai mult în joacă. 

bucatarie open space

Dacă alegi un open space, ai nevoie de o hotă ultra-performantă, înainte de orice, și de un spațiu, cât de mic, pentru luat masa. 

Un open space într-un apartament poate include holul, bucătăria și camera de zi. Evită delimitarea fiecărei zone prin pardoseli diferite, pentru că vei fragmenta spațiul și vei pierde amplitudinea zonei deschise. Leagă lucrurile între ele prin: culoarea pereților, materialul podelelor, mobilier. Accentele de culoare trebuie să fie în armonie între camera de zi și bucătărie, iar toate piesele de mobilier să fie din același registru – adică nu combina mobila vintage cu o bucatarie ultramodernă sau invers. Un stil unitar este una din condițiile pentru un open space reușit.

bucatarie mica open space

Nu aglomera, nu încărca inutil nici camera de zi, nici bucătăria. Tocmai cucerirea spațiului a fost motivul pentru alegerea unui open space, deci nu face greșeala de a aglomera locul. Piesele de mobilier din bucătărie trebuie să fie liniare, ordonate și verticale. Organizarea creează spațiu. 

Bucătăria închisă este, din multe puncte de vedere, varianta optimă pentru familiile care locuiesc la bloc. Despre amenajarea bucătăriei la bloc, în varianta închisă, vorbim mai departe. 

AICI găsești toate tipurile de MOBILIER

Bucătărie foarte mică, mică, mare și foarte mare

Nu contează dimensiunea, important este cât de bine știi să o organizezi. Indiferent de mărime, o bucătărie poate să fie practică. 

Bucătărie foarte mică și mică

amenajare bucatarie mica

Nu este simplu de amenajat, astfel încât să rămână funcțională și practică, dar se poate, dacă vei ține cont de aceste câteva sfaturi esențiale, perfecte pentru a amenaja o bucătărie mică: 

  • alege culori deschise: alb, crem și accente de culoare în contrast, care amplifică vizual spațiul; 
  • dacă este posibil, zugrăveste într-o culoare contrastantă un perete, cel mai mic din încăpere, făcându-l să pară că „nu-i de acolo”, ceea ce deschide spațiul;
  • mergi pe verticală cu polițe și dulapuri cu uși de sticlă transparentă; 
  • nu îmbrăca toată bucătăria în dulapuri suspendate, alege și rafturi sau etajere deschise; 
  • alege mobilier alb, fără sa fugi de culoare; 
  • combină culorile cu inox, pentru că luciul lui dă spațialitate;
  • folosește spoturi și lasă lumina să cadă pe suprafețele de inox, pentru că este un truc vizual eficient; 
  • dacă bucătăria are o ușă spre balcon, aceasta poate fi elementul central și se recomandă să fie din sticlă de sus până jos, pentru a da impresia de spațiu;
  • optează pentru corpuri de mobilier care să încorporeze electrocasnicele și care să aibă multiple funcții de utilizare;
  • renunță la perdele, alge un rulou pe care să-l cobori doar la nevoie.

bucatarie foarte mica

Atunci când bucătăria este foarte mică, soluția este să elimini masa şi scaunele. În acest fel, spaţiul va fi folosit doar pentru prepararea mâncării. Locul de luat masa va fi în altă parte. Dacă balconul dă în bucătărie, te poți extinde, transformându-l într-un spaţiu de luat masa. 

amenajare bucatarie foarte mica

Într-o bucătărie mică, aranjarea liniară a pieselor de mobilier este soluția optimă, dar poți alege și o variantă care să prindă una din laturile lungi și una scurta sau să o amenajezi de jur-împrejur. O amenajare inteligentă, în care spațiile de depozitare sunt cu adevărat necesare (cu cât sunt mai multe, cu atât vei înghesui mai multe lucruri, majoritatea inutile sau folosite foarte rar), permite și organizarea unui loc pentru luat masa. 

culori pentru bucatarie mica

Nu te feri de culori tari, nu evita negrul, care dă adâncime, dar nu omite albul. Ține cont atunci când alegi mobilă pentru bucătărie de gresia sau parchetul din bucătărie, de cât de înalt este tavanul, dar și de locul în care se află fereastra în raport cu ușa, pentru a crea un spațiu estetic și neînghesuit. Este foarte important să păstrezi o proporție echilibrată a volumelor, cu dimensiunile încăperii.

Bucătărie mare și foarte mare

bucatarie mare

Amenajarea unei bucătării mari este, în mod cert, mai costisitoare și implică mai multe elemente care trebuie luate în calcul. Partea bună este că un spațiu generos îți permite să plasezi în bucătărie și locul de pregătit mâncarea, și accesoriile (inclusiv mașina de spălat rufe), dar și să amenajezi un loc special pentru luat masa, șuete de weekend sau un tête-à-tête cu un/o prieten/ă. Ține cont de aceste câteva detalii, care îți vor transforma bucătăria într-un loc modern, spațios și elegant:

  • organizează două zone, cea a locului de luat masa și cea de gătit; 
  • alege varianta unei mese rotunde, extrem de plăcute și elegante; 
  • plasează chiuveta, dacă se poate, în fața unei ferestre, între plită și frigider; 
  • alege varianta liniară, compactă pentru plită, chiuvetă și frigider; 
  • o bucătărie unde există spațiu generos poate include o insulă, eventual pe roți sau pliabilă, care poate suplimenta spațiul de lucru, la nevoie; 
  • alege dulapuri suspendate, dar nu exagera; 
  • adaugă elemente suplimentare de depozitare (un raft deschis, polițe, o etajeră pentru lădițele cu fructe și legume); 
  • decorează pereții;
  • expune unele dintre obiectele de lucru din bucătărie;
  • alege perdele scurte pentru fereastră sau, dacă nu este nicio problemă legată de eventuale priviri indiscrete, se poate renunța la ele; 
  • folosește plante verzi și aromatice ca element de decor. 

amenajare bucatarie mare

Culorile într-o bucătărie mare pot fi mult mai variate, unele dintre ele intense. Un spațiu mai generos permite combinații de culori și chiar amestecul unor piese de mobilier, care diferă ca stil, dar care păstrează un detaliu unitar. Combinațiile de acest gen sunt ideale, pentru că reduc costurile de amenajare. Se pot vopsi sau recondiționa unele piese de mobilier, se pot schimba elementele de feronerie și ansamblul va căpăta un aer nou și proaspăt.

culori potrivite pentru bucatarie mare

Dacă la amenajarea unei bucătării mici, stilul modern și cel minimalist sunt alegerile ideale, în cazul unei bucătării mari, varianta vintage și cea clasică pot fi luate în calcul. Elementele vintage pot fi doar sugerate în elementele de decor, de feronerie, în robinetele fancy și prin forma chiuvetei. Mobilierul poate avea influențe retro, culorile pot să fie pastelate, dar îmbietoare.  

elemente decorative bucatarie

Este esențială alegerea cu atenție a detaliilor ornamentale pentru pereți și podele (gresie sau alte materiale – parchet, piatră și faianță). Soluția cea mai bună și mai convenabilă este să alegi același tip de dușumea pentru toată bucătăria: 

  • gresia – este rezistentă, foarte ușor de întreținut și se pot alege cele mai diferite modele care să personalizeze bucătăria și să fie în perfect acord cu stilul adoptat, indiferent care este acesta;  
  • parchetul – trebuie să fie stratificat și rezistent la apă, la care se adaugă o bună izolație care trebuie montată sub el, dar este varianta care oferă o eleganță aparte bucătăriei și poate avea modele rustice, pentru o încăpere amenajată tradițional, sau moderne;
  • piatra naturală – este una dintre cele mai frumoase alegeri, fiind, însă, mai scumpă și se pretează pentru o amenajare luxoasă. 

În ceea ce privește variantele pentru pereți, faianța este cea mai bună opțiune în zona aragazului, chiuvetei și a blatului de lucru, pentru că este ușor de întreținut și foarte rezistentă. Nu face greșeala de a îmbrăca toți pereții bucătăriei în faianță. Vopseaua lavabilă este mult mai plăcută din punct de vedere estetic și este ușor de întreținut. Este inspirat să integrezi spațiul de lucru cu zona în care este faianță, iar aceasta să completeze plăcut detaliile pieselor de mobilier. 

Nu ezita în fața faianței albe sau a celor care imită cărămizile. Sunt foarte elegante, oferă posibilitatea de a avea o mare libertate cromatică și sunt printre cele mai accesibile din punctul de vedere al costurilor. Câteva sfaturi în plus:

  • culoarea faianței se alege în funcție de suprafața totală care trebuie îmbrăcată; 
  • plăcile montate vertical crează impresia de înălțime, cele pe orizontală alungesc, cele mici fac spațiul mai mare, vizual, iar cele mari, îl reduc; 
  • plăcile pătrate se pot monta în diagonală și vor lăsa impresia unui romb, cu aspect diferit; 
  • se pot combina plăci de culori diferite, dar maximum trei culori, iar combinațiile reușite sunt cele care conțin culori complementare (alb cu negru, crem cu maro).

Este bine să cumperi câteva (10-15) plăci de faianță de rezervă. Se pot sparge în timpul montării. Cele rămase trebuie bine păstrate, pentru că poți avea nevoie de ele. 

Configurarea bucătăriei

Este un detaliu important, așa că merită atenție. Configurarea bucătăriei depinde de două aspecte esențiale: dimensiunea acesteia și poziția ferestrei și a ușii. Sunt patru variante posibile.

Bucătăria liniară

Este varianta cea mai simplă, mobila și electrocasnicele fiind organizate pe o singură parte, care include și chiuveta. Este compusă din dulapuri inferioare și superioare, suspendate pe perete, deasupra blatului de lucru. Aceasta este potrivită atât pentru bucătăriile mici, cât și pentru cele mari. Permite să amenajezi un loc de luat masa într-unul dintre colțurile rămase libere, dar este o variantă bună și pentru bucătăriile dreptunghiulare sau în cazul în care ușa și fereastra nu sunt poziționate ideal. 

bucatarie liniara

Bucătăria pe două laturi

Amenajarea se face în forma literei L și este soluția bună pentru o bucătărie lungă și nu foarte lată. Este amenajarea care împarte vizual încăperea în două zone distincte: cea destinată preparării mâncării și cea de luat masa. Este soluția optimă pentru amenajarea unei bucătării deschise spre living. Amenajarea pe două laturi, în continuitate, este ideală pentru bucătăriile în formă pătrată, dar merge foarte bine și pentru cele mici și înguste.

bucatarie pe doua laturi

Amenajare pe trei laturi

Acest gen este potrivit mai ales pentru bucătăriile mari. Este practică doar dacă spațiile de lucru sunt bine organizate. Este genul de bucătărie care se pretează pentru chiuvetă pe colț și poate include chiar și o insulă, dar și spațiu de luat masa. Cea mai bună configurație este cea cu latura de bază pe peretele lung.

amenajare bucatarie patrata

Bucătăria cu insulă

Orice bucătărie poate avea o insulă, atâta vreme cât există spațiul necesar. Insula poate servi drept principală zonă de gătit, fiind prevăzută cu plită și chiuvetă integrate în blat sau poate fi un loc de luat masa, cu multiple spații de depozitare sub formă de dulapuri în partea inferioară a blatului. Există și soluția unor insule mobile, mici, dar utile mai ales dacă ai ocazional treabă multă în bucătărie.

Trucuri simple pentru o bucătărie stilată, cu buget redus

amenajare bucatarie stilata

Dacă privești pozele bucătăriilor, poți avea impresia greșită că investiția este una substanțială. În fapt, eleganța, frumusețea și estetică acestora vine din combinarea câtorva trucuri de amenajare, de care este bine să ții cont: 

  1. Un stil cât mai simplu și mai unitar. Acesta permite combinarea pieselor de mobilier și a electrocasnicelor și poate integra și obiectele recondiționate. Un aer aerisit, luminos și organizat o să facă din orice bucătărie una frumoasă și primitoare. 
  2. Investește în ceea ce merită cu adevărat. Importante în bucătărie sunt electrocasnicele principale: aragazul, frigiderul, dar și blatul de bucătărie. Alege, de exemplu, un blat de foarte bună calitate, o hotă performantă (salvează pereții de depuneri și te scapă de umezeală) și podele din materiale foarte rezistente. Sunt mai importante decât o chiuvetă sofisticată și foarte scumpă. 
  3. Alege elemente inspirate care personalizează bucătăria. Faianța cu un joc de culori, corpuri de iluminat interesante, spoturi, veselă frumoasă, decorațiuni inspirate, plante. 
  4. Alege cu încredere elemente care te vor ajuta să păstrezi ordinea, mai ales în zona de lucru. Montează o șină de perete, de care poți fixa suportul de veselă și pe cel de tacâmuri, dar și ustensile de gătit, condimente etc.
  5. Nu uita elementele textile, toate foarte importante. Perdele, jaluzelele, fața de masă, prosoapele, pernele de pe scaune, toate trebuie să fie unitare. 
  6. Adaugă un covor colorat într-o bucătărie monocromă, un covor de iută, în tonul său natural, într-o bucătărie colorată, sau unul într-o culoare de contrast cu pereții. Va îmbrăca încăperea. Alege covoare mici, din materiale care pot fi ușor întreținute. Pe de altă parte, poți alege un covor „invizibil”, adică în tonul podelelor, doar pentru confort, fără să influențeze decorul. 
  7. Lumina este detaliul care completează și îmbracă orice amenajare. Orice bucătărie va deveni una spectaculoasă dacă este iluminată corect. Spoturile, o lumină centrală, intensă, dar caldă, eventual sursele suplimentare (deasupra mesei) pot face spectaculoasă atmosfera din bucătărie. 

decorarea bucatariei

Greșeli de evitat în amenajarea bucătăriei

Toate sfaturile și ideile de mai sus trebuie completate cu informații despre cele mai frecvente greșeli atunci când se amenajează o bucătărie. Unele pot fi rezolvate ușor, altele strică imaginea generală și sunt destul de greu de reparat. Vorbim despre cele mai comune greșeli: 

  • prea puține spații de depozitare sau, din contră prea multe. În primul caz, bucătăria o să fie mereu haotică, în al doilea, o să fie sufocată de dulapuri; 
  • este greșit să alegi pe principiul estetic, înaintea celui practic, funcțional și calitativ sau, cu alte cuvinte, materiale/obiecte frumoase, slabe calitativ sau fără utilitate, în condițiile în care într-o bucătărie totul trebuie să fie funcțional și necesar, poate doar cu excepția decorațiunilor pentru pereți;
  • amenajarea după tendințe. Bucătăria trebuie să fie plăcută celor care o folosesc și atât; 
  • amalgam de culori sau lipsa culorilor de accent. În primul caz, o să fie sufocantă, în al doilea, o să fie ca o mâncare fără sare. Culoarea de accent vie, în contrast, este esențială pentru a da vitalitate spațiului; 
  • masa din bucătărie – dacă aceasta are loc, nu este necesar să fie în ton cu restul pieselor de mobilier, ci poate să fie din alt material, să aibă altă culoare, alt stil. Este o infuzie de personalitate pentru această încăpere și o dovadă de stil, cu amendamentul că soluția este bună în bucătăriile mari;
  • pervazul ferestrei – nu-l ignora. Este locul perfect pentru plante aromatice sau alte plante verzi; 
  • lipsa unui sistem de ventilație bun va îmbâcsi bucătăria, așa că merită să investești într-un sistem performant; 
  • lumina din bucătărie este rece sau insuficientă. 

Nu există bucătărie care să nu poată fi amenajată astfel încât să fie în egală măsură și practică, și frumoasă. Se recomandă, însă, o documentare temeinică și un plan stabilit în cele mai mici detalii, înainte de a trece efectiv la treabă. Rezultatele vor fi mereu dintre cele mai bune! 

Sursa foto: shutterstock.com/unsplash.com