21 aug. 2020, Autor:

Când vine vorba de amenajarea livingului, trebuie să iei în considerare numeroase aspecte: culoarea pereților, tipul de mobilă, modul în care aranjezi decorațiunile și cum le alegi și, bineînțeles, stilul de amenajare. Toți acești factori vor influența atmosfera din living și te vor ajuta să creezi un spațiu practic și primitor.

Află, în cele ce urmează, cum amenajezi livingul în funcție de dimensiuni și tipul de locuință, ce stiluri de amenajare și decorațiuni poți alege, dar și câteva idei inspirate pentru o amenajare cu buget redus.

Amenajarea livingului în funcție de dimensiune
Amenajarea livingului în funcție de tipul locuinței
Idei de amenajare în funcție de forma livingului
Stiluri de amenajare a livingului
Idei de amenajare a livingului cu un buget redus

Amenajarea livingului în funcție de dimensiune

Livingul este locul central al unei case și poate deveni cu ușurință un spațiu de relaxare după o zi lungă, locul unde petreci alături de cei dragi sau unde pregătești o masă festivă. De aceea, livingul trebuie amenajat într-un mod cât mai plăcut și confortabil, indiferent de dimensiunea acestei încăperi.

Amenajarea unui living mic

Camerele de dimensiuni reduse vor reprezenta întotdeauna o provocare când vine vorba de amenajare, însă acest lucru nu înseamnă că nu există soluții pentru a crea o încăpere practică. De exemplu, ar fi indicat să alegi o mobilă cât mai compactă, cum ar fi canapelele cu spații de depozitare, măsuțele sub care să așezi câteva cutii sau taburetele cu loc pentru depozitare.

În plus, poți folosi din plin spațiul pe verticală și poți amplasa mobilă înaltă, unde să așezi cărți, obiecte decorative, ghivece cu plante și alte obiecte preferate. În acest fel, nu vei limita spațiul existent și nu vei crea senzația unei încăperi înghesuite.

Un alt truc este să folosești, pe cât posibil, culori deschise, pastelate, care au avantajul de a mări vizual orice încăpere de mici dimensiuni, reflectând mult mai bine lumina naturală și lăsând senzația unui spațiu aerisit.

sufragerie moderna

Citește și Alegerea culorilor în casa: semnificatia lor si nuanta potrivita in fiecare camera

Amenajarea unui living mare

Dacă deții un living de mari dimensiuni, atunci ai o mai mare libertate în ceea ce privește mobila și stilul de amenajare ales. Astfel, poți amplasa o canapea încăpătoare pentru întreaga familie, alături de o măsuță de cafea și două fotolii. Cel mai important este ca piesele de mobilier alese și cele decorative să se armonizeze și să creeze un spațiu estetic și practic.

Ține cont că, deși ai suficient spațiu la dispoziție pentru a amenaja livingul așa cum dorești, ar trebui să eviți supraaglomerarea camerei, deoarece sufrageria va ajunge să pară mult mai mică decât este în realitate. În cazul culorilor, poți alege și nuanțe puternice, în funcție de stilul de amenajare preferat.

Așadar, deși ai un living de mari dimensiuni, pe care îl poți amenaja mai ușor, evită să amplasezi prea multe obiecte de mobilier sau să încarci pereții cu tablouri sau rafturi pentru depozitare.

amenajare living mare

Amenajarea unui living îngust

Livingurile înguste sunt la fel de problematice în privința amenajării precum cele de mici dimensiuni. Soluțiile la îndemână sunt amplasarea unei canapele înguste și a pieselor de mobilier funcționale, cu numeroase spații de depozitare. Astfel, vei reuși să păstrezi un culoar de trecere și nu vei aglomera camera de zi.

De asemenea, poți folosi din plin spațiul pe verticală, amplasând rafturi pe pereți sau mobilă înaltă. Evită, totuși, supraaglomerarea, pentru a nu lăsa impresia unui spațiu înghesuit, precum și vopsirea pereților laterali cu aceeași culoare, pentru a nu îngusta și mai mult încăperea, din punct de vedere vizual.

Amenajarea livingului în funcție de tipul locuinței

De regulă, livingul de casă este mult mai încăpător decât cel de apartament, ceea ce înseamnă că modalitatea de amenajare diferă, în acest caz. Iată câteva idei pentru inspirație:

Livingul de casă

Livingul unei case este, de cele mai multe ori, destul de încăpător, ceea ce înseamnă că îți va fi destul de ușor să găsești un stil de amenajare potrivit. Totuși, este important să ții cont de sfaturile de mai sus, referitoare la amenajarea unui living de mari dimensiuni, și să eviți supraaglomerarea.

Cel mai important este ca în această încăpere să existe simetrie și armonie între piesele de mobilier alese, obiectele decorative, culori și alte obiecte care se regăsesc în living.

living de casa

Livingul de apartament

Nici livingul de apartament nu ar trebui să fie dificil de amenajat, deși poate avea dimensiuni mult mai reduse decât acela al unei case. Este important să ai în vedere forma camerei și să alegi piese de mobilier de dimensiuni potrivite, astfel încât să nu aglomerezi încăperea și să rămână suficient loc pentru un culoar de trecere, dar și pentru a personaliza spațiul cu obiectele de decor preferate.

living de apartament

Idei de amenajare în funcție de forma livingului

Pe lângă dimensiunea livingului, un alt aspect important este forma încăperii, care poate fi pătrată sau dreptunghiulară.

Living dreptunghiular

Un living dreptunghiular poate părea mai mic decât cel pătrat, iar pentru amenajarea acestuia, e important să creezi o zonă funcțională și una decorativă. Canapeaua ar trebui să fie poziționată pe peretele care are o lungime adecvată, iar biblioteca ar trebui să se afle pe peretele opus.

Dacă ai suficient loc, poți plasa unul sau două fotolii, unde te poți relaxa seara. Evită culorile contrastante și optează pentru nuanțe deschise și calde, care să lase impresia unui spațiu aerisit. De asemenea, ocolește încărcarea livingului cu prea multe piese de mobilier ori cu obiecte decorative.

Living pătrat

Livingul pătrat este ușor de amenajat, deoarece ai posibilitatea să împarți camera în mai multe zone de interes. Poți crea un spațiu de reuniune cu familia și prietenii, printr-o canapea, fotolii, dulap și televizor, o zonă de lucru cu birou, dar și un colț pentru relaxare, cu un fotoliu suspendat și câteva ghivece cu plante.

Citește și Cele mai rezistente plante de apartament: sfaturi de plantare si ingrijire

amenajarea livingului

Stiluri de amenajare a livingului

Odată ce ți-ai făcut o idee de bază în ceea ce privește regulile de amenajare în funcție de dimensiunea spațiului, poți opta pentru un stil de amenajare preferat, care să fie în armonie cu restul locuinței.

Există numeroase stiluri din care poți alege, conform preferințelor personale, dar și în funcție de ceea ce se potrivește cel mai bine spațiului pe care urmează să îl amenajezi. Iată câteva dintre cele mai populare stiluri de amenajare și idei pe care să le pui în practică:

Amenajare living în stil modern

living modern

Stilul modern de amenajare a livingului este caracterizat de simplitate, decor aerisit și luminos, adaptat perioadei în care trăim. Câteva dintre caracteristicile unui living amenajat în stil modern sunt pereții din cărămidă, țevi sau alte elemente de structură expuse, pereți finisați cu panouri din lemn, liniile drepte și elegante, formele geometrice, mobilierul scund și cu picioarele la vedere și suprafețele ce reflectă lumina.

De asemenea, cele mai folosite materiale sunt cele naturale, precum metal, piele, lemn nevopsit sau fibre naturale, dar și cele sintetice ori pielea ecologică. Toate acestea se pot regăsi la nivelul pieselor de mobilier, al decorațiunilor sau al altor elemente de design.

Într-un living modern, predomină culorile neutre sau cele inspirate de natură, precum bejul, cremul, taupe, turcoazul, diferite nuanțe de gri și alb. O altă caracteristică a stilului modern de amenajare o reprezintă ferestrele nedecorate. Mobilierul modern este estetic și funcțional, extensibil sau are spații de depozitare.

Evită să așezi multe tablouri pe pereți. În schimb, poți opta pentru panouri decorative albe din trestie de zahăr. Evită imprimeurile florale, optează pentru perdele transparente și nu aglomera încăperea cu obiecte inutile.

Amenajare living în stil clasic

living in stil clasic

Stilul clasic de amenajare este caracterizat de eleganță, iar confortul este un element de bază. Decorul dintr-un living amenajat în stil clasic este moderat, mobilierul este așezat simetric și lasă impresia de echilibru, însă există numeroase detalii sofisticate, integrate armonios în încăpere.

Decorul unui living în stil clasic nu se demodează niciodată. Poți opta pentru o canapea sau sofa cu spătar cu aspect matlasat, având structură rezistentă din fier sau lemn. Alte obiecte clasice de mobilier sunt taburetele sau un otoman, dar și măsuțele de cafea închise la culoare. Ca piese de decor, poți alege perne decorative din țesături fine, precum catifea, bumbac sau țesătura Jacquard, cu imprimeuri florale.

Pentru pereți, poți opta pentru tencuiala decorativă sau tapet floral, podeaua trebuie să fie din lemn masiv, pe care să așezi un covor mare din lână sau bumbac, iar perdelele și draperiile este necesar să fie sofisticate și cu imprimeu discret.

Alte detalii sunt coloanele decorative, rozetele, oglinzile cu rame dantelate, vazele, sculpturile ori sfeșnicele. Paleta cromatică este ușor solemnă și conține nuanțe calde neutre, precum cele de bej sau crem, combinate cu albastru, galben, roz sau maro-închis, în livingurile spațioase.

Amenajare living în stil rustic

living in stil rustic

Livingurile amenajate în stil rustic sunt caracterizate de simplitate și confort, au o atmosferă călduroasă și aduc aminte de natură. Mobilierul și alte obiecte decorative sunt fabricate din lemn, dar pot conține și pietre, metale sau diferite țesături. De asemenea, poți opta și pentru decorațiuni rustice handmade.

Paleta de culori este apropiată de natură și cuprinde nuanțe de maro, albastru, verde, bej, galben sau alb. Pe scurt, un living în stil rustic este asemănător cu o cabană de la munte, unde găsești locul potrivit pentru seri liniștite în familie, într-o atmosferă calmă și călduroasă.

Amenajare living în stil vintage

living in stil vintage

Amenajarea unui living în stil vintage presupune folosirea unor culori neutre, precum bejul sau griul, ori a culorilor pastel, precum lila, roz pal sau bleu. Mobilierul este tapițat, fotoliile alese trebuie să fie pufoase și confortabile, dulapurile au mânere decorative, perdelele și draperiile sunt voluminoase și au imprimeuri florale, la fel ca pereții.

Este indicat să folosești cât mai multe materiale naturale, precum lemn, fier forjat sau piatră, dar și țesături din lână sau bumbac. Obiectele decorative în stil vintage pun accent pe figurine, dantele sau macrameuri. Dulapurile și vitrinele au uși de sticlă, iar pernele decorative și fețele de masă nu lipsesc.

O bună idee pentru a amenaja un living în stil vintage este reconditionarea mobilierului vechi, un truc util dacă ai un buget redus.

Amenajare living în stil minimalist

amenajare stil minimalist

Stilul minimalist pentru amenajarea livingului se bazează pe un decor simplist, structurat, și câteva scheme cromatice. Pereții sunt, de regulă, albi, pentru a crea un spațiu cât mai luminos, în timp ce lumina naturală trebuie să pătrundă cât mai mult în cameră. Folosește o paletă restrânsă de culori și materiale pentru mobilier și pentru obiectele decorative, având grijă ca suprafețele să fie cât mai simple. O idee bună ar fi să folosești mobilier multifuncțional, organizatoare speciale pentru sertare și corpuri de iluminat voluminoase.

Poți folosi cât mai multe spații de depozitare, mai ales că livingul trebuie să arate cât mai ordonat, fără să lase impresia unui spațiu aglomerat. Culorile de bază ale stilului minimalist sunt albul, negrul și griul, însă poți combina albul cu o culoare intensă, precum galbenul sau verdele, ori poți folosi culori strălucitoare.

Amenajare living în stil scandinav

living in stil scandinav

Stilul scandinav este simplu și natural, materialele de bază pentru mobilier și obiectele decorative fiind lemnul și piatra decorativă. De asemenea, mai poți folosi fier forjat și sticlă. Piesele de mobilier au linii drepte, fără să fie încărcate cu detalii decorative. Corpurile de iluminat trebuie să se regăsească din abundență.

Paleta cromatică pentru un living amenajat în stil scandinav cuprinde culori precum albul, ivoire, bejul, cremul deschis, tonurile reci de gri, cu accente de culoare în nuanțe de verde smarald, turcoaz, cărămiziu sau bordo.

Mai poți folosi numeroase materiale textile, care au, de regulă, imprimeu uni, însă poți opta și pentru imprimeuri geometrice sau în dungi, carouri ori motive rustice scandinave.

Idei de amenajare a livingului cu un buget redus

Nu trebuie să îți faci griji în cazul în care ai un buget restrâns pentru amenajarea livingului, deoarece ai la îndemână numeroase soluții pentru a crea un spațiu estetic și funcțional. Iată câteva sfaturi utile:

  • Refolosește piesele pe care le ai deja în locuință, în alte camere, și pe care le poți integra cu ușurință în living;
  • Recondiționează piese vechi de mobilier, mai ales dacă ai în plan amenajarea în stil vintage;
  • Schimbă modul în care sunt aranjate piesele de mobilier și obiectele decorative pentru a da un suflu nou camerei de zi;
  • Achiziționează piese de mobilier pentru sufragerie de pe site-uri sau târguri de profil, unde poți găsi atât produse second-hand, dar și unele noi sau foarte puțin folosite, în stare bună de funcționare și de calitate; ocazional, poți găsi chiar și produse oferite gratis, trebuie doar să fii cu ochii în patru după aceste oferte;
  • Pune în practică tot felul de produse DIY (Do It Yourself), fie că găsești diferite moduri creative pentru a refolosi ladite vechi din lemn, fie că vrei să refolosești cauciucurile vechi;
  • Urmărește pe internet diferite tutoriale care te vor învăța cum să zugrăvești pereții, mai ales că simplul fapt de a schimba paleta cromatică din living poate avea un impact semnificativ asupra atmosferei și decorului creat;
  • Folosește plante pentru a reîmprospăta atmosfera și, ca idee creativă, poți încerca să faci un terariu pentru plantele suculente;
  • Poți aduce în living un obiect inedit, precum o ladă de zestre, o bicicletă, o chitară sau chiar un televizor cu lămpi, pentru un aer retro în sufragerie;
  • Pentru a nu schimba canapeaua sau fotoliile, poți opta pentru o husă nouă și pentru diferite perne cu imprimeuri.

idei de amenajare living

Așadar, există numeroase idei pentru amenajarea livingului, indiferent de stilul preferat, dimensiunea sau forma camerei. Cel mai important este să nu aglomerezi spațiul, să folosești paleta cromatică potrivită și să dai personalitate livingului, prin diferite decorațiuni ori prin refolosirea creativă a obiectelor pe care le ai deja în casă.

Sursă foto: Shutterstock