Când vine vorba de amenajarea livingului, trebuie să iei în considerare numeroase aspecte: culoarea pereților, tipul de mobilă, modul în care aranjezi decorațiunile și cum le alegi și, bineînțeles, stilul de amenajare. Toți acești factori vor influența atmosfera din living și te vor ajuta să creezi un spațiu practic și primitor.
Află, în cele ce urmează, cum amenajezi livingul în funcție de dimensiuni, formă, tipul de locuință, stilul de amenajare. Totodată, descoperă cum decorezi creativ sufrageria și câteva idei inspirate pentru o amenajare cu buget redus.
Amenajarea livingului în funcție de dimensiuni
-
-
- Amenajare living mic
- Amenajarea unui living mare
- Amenajarea unui living îngust
-
Amenajarea livingului la casă vs la bloc
-
-
- Amenajarea livingului la casă
- Amenajarea livingului la bloc
-
Amenajarea livingului în funcție de formă
-
-
- Amenajarea livingului pătrat
- Amenajarea livingului dreptunghiular
-
Stiluri de amenajare a livingului
-
-
- Amenajarea livingului modern
- Amenajarea unui living clasic
- Amenajarea unui living rustic
- Amenajarea livingului minimalist
- Amenajare în stil scandinav
-
-
-
- Amenajarea livingului cu șemineu
- Amenajarea livingului cu tapet
- Living cu piatră decorativă
-
Amenajarea livingului simplu vs open space
Amenajarea zonei de dining
Cum alegi decorațiunile pentru sufragerie
Cum alegi culorile potrivite pentru living
Decorarea pereților din living
Alegerea corpurilor de iluminat în living
Idei de amenajare a livingului cu buget redus
Amenajarea livingului în funcție de dimensiuni
Livingul este locul central al unei case și poate deveni cu ușurință un spațiu de relaxare după o zi lungă, locul unde petreci alături de cei dragi sau unde pregătești o masă festivă. De aceea, livingul trebuie amenajat într-un mod cât mai plăcut și confortabil, indiferent de dimensiunea acestei încăperi.
Amenajare living mic
Camerele de dimensiuni reduse vor reprezenta întotdeauna o provocare, când vine vorba de amenajare, însă acest lucru nu înseamnă că nu există soluții pentru a crea o încăpere practică. De exemplu, ar fi indicat să alegi o mobilă cât mai compactă, cum ar fi canapelele cu spații de depozitare, măsuțele sub care să așezi câteva cutii sau taburetele cu loc pentru depozitare.
În plus, poți folosi din plin spațiul pe verticală și poți amplasa mobilă înaltă, unde să așezi cărți, obiecte decorative, ghivece cu plante și alte obiecte preferate. În acest fel, nu vei limita spațiul existent și nu vei crea senzația unei încăperi înghesuite.
Un alt truc este să folosești, pe cât posibil, culori deschise, pastelate, care au avantajul de a mări vizual orice încăpere de mici dimensiuni, reflectând mult mai bine lumina naturală și lăsând senzația unui spațiu aerisit.
Amenajarea unui living mare
Dacă deții un living de mari dimensiuni, atunci ai o mai mare libertate în ceea ce privește mobila și stilul de amenajare ales. Astfel, poți amplasa o canapea încăpătoare pentru întreaga familie, alături de o măsuță de cafea și două fotolii. Cel mai important este ca piesele de mobilier alese și cele decorative să se armonizeze și să creeze un spațiu estetic și practic.
Ține cont că, deși ai suficient spațiu la dispoziție pentru a amenaja livingul așa cum dorești, ar trebui să eviți supraaglomerarea camerei, deoarece sufrageria va ajunge să pară mult mai mică decât este în realitate. În cazul culorilor, poți alege și nuanțe puternice, în funcție de stilul de amenajare preferat.
Așadar, deși ai un living de mari dimensiuni, pe care îl poți amenaja mai ușor, evită să amplasezi prea multe obiecte de mobilier sau să încarci pereții cu tablouri sau rafturi pentru depozitare.
Amenajarea unui living îngust
Livingurile înguste sunt la fel de problematice în privința amenajării, precum cele de mici dimensiuni. Soluțiile la îndemână constau în amplasarea unei canapele înguste și a pieselor de mobilier funcționale, cu numeroase spații de depozitare. Astfel, vei reuși să păstrezi un culoar de trecere și nu vei aglomera camera de zi. De asemenea, poți folosi din plin spațiul pe verticală, amplasând rafturi pe pereți sau mobilă înaltă.
Evită supraaglomerarea, pentru a nu lăsa impresia unui spațiu înghesuit, precum și folosirea culorilor închise, pentru a nu îngusta și mai mult încăperea, din punct de vedere vizual. Poți crea contraste interesante, care să dea senzația de spațialitate, optând pentru vopsirea pereților laterali în bej deschis și a plafonului, în alb.
Amenajarea livingului la casă vs la bloc
De regulă, livingul de casă este mult mai încăpător decât cel de apartament, ceea ce înseamnă că modalitatea de amenajare diferă, în acest caz. Iată câteva idei pentru inspirație:
Amenajarea livingului la casă
Livingul unei case este, de cele mai multe ori, destul de încăpător, ceea ce înseamnă că îți va fi destul de ușor să găsești un stil de amenajare potrivit. Totuși, este important să ții cont de sfaturile de mai sus, referitoare la amenajarea unui living de mari dimensiuni, și să eviți supraaglomerarea.
Cel mai important este ca în această încăpere să existe armonie între piesele de mobilier alese, piesele decorative, culori și alte obiecte care se regăsesc în living.
Amenajarea livingului la bloc
Nici livingul de apartament nu ar trebui să fie dificil de amenajat, deși poate avea dimensiuni mult mai reduse decât acela al unei case.
Este important să ai în vedere forma camerei și să alegi piese de mobilier de dimensiuni potrivite, astfel încât să nu aglomerezi încăperea și să rămână suficient loc pentru un culoar de trecere, dar și pentru a personaliza spațiul cu obiectele de decor preferate.
Amenajarea livingului în funcție de formă
Pe lângă dimensiunea livingului, un alt aspect important este forma încăperii, care poate fi pătrată sau dreptunghiulară.
Amenajarea livingului pătrat
Livingul pătrat este ușor de amenajat, deoarece ai posibilitatea să împarți camera în mai multe zone de interes. Poți crea un spațiu de reuniune cu familia și prietenii, printr-o canapea, fotolii, dulap și televizor, o zonă de lucru cu birou, dar și un colț pentru relaxare, cu un fotoliu suspendat și câteva ghivece cu plante de apartament.
Amenajarea livingului dreptunghiular
Un living dreptunghiular poate părea mai mic decât cel pătrat, iar pentru amenajarea acestuia, e important să creezi o zonă funcțională și una decorativă. Canapeaua ar trebui să fie poziționată aproape de peretele care are o lungime adecvată, iar biblioteca ar trebui să se afle pe peretele opus.
Dacă ai suficient loc, poți plasa unul sau două fotolii, unde să te relaxezi seara. De regulă, culorile vii nu sunt recomandate, dar poți crea contraste deosebite între nuanțele neutre, cum ar fi bejul sau albul și verdele intens. Totodată, poți da o notă personală încăperii, folosind câteva perne colorate și plante decorative. Dacă optezi pentru o astfel de paletă cromatică, este indicat să nu încarci spațiul cu alte piese de mobilier masive, ci cu cele ușoare, din metal și sticlă, pentru a lăsa impresia unui spațiu aerisit.
Stiluri de amenajare a livingului
Odată ce ți-ai făcut o idee de bază în ceea ce privește regulile de amenajare în funcție de dimensiunea spațiului, poți opta pentru un stil de amenajare preferat, care să fie în armonie cu restul locuinței.
Există numeroase stiluri din care poți alege, conform preferințelor personale, dar și în funcție de ceea ce se potrivește cel mai bine spațiului pe care urmează să îl amenajezi. Iată câteva dintre cele mai populare stiluri de amenajare și idei pe care să le pui în practică:
Amenajarea livingului modern
Stilul modern de amenajare a livingului este caracterizat de simplitate, decor aerisit și luminos, adaptat perioadei în care trăim. Câteva dintre caracteristicile unui living amenajat în stil modern sunt pereții din cărămidă, țevi sau alte elemente de structură expuse, pereții finisați cu panouri din lemn, liniile drepte și elegante, formele geometrice, mobilierul scund și cu picioarele la vedere și suprafețele ce reflectă lumina.
De asemenea, cele mai folosite materiale sunt cele naturale, precum metalul, pielea, lemnul nevopsit sau fibrele naturale, dar și cele sintetice ori pielea ecologică. Toate acestea se pot regăsi la nivelul pieselor de mobilier, al decorațiunilor sau al altor elemente de design.
Într-un living modern, predomină culorile neutre sau cele inspirate de natură, precum bejul, cremul, taupe, turcoazul, diferitele nuanțe de gri și alb. O altă caracteristică a stilului modern de amenajare o reprezintă ferestrele nedecorate. Mobilierul modern este estetic și funcțional, extensibil sau are spații de depozitare.
Evită să așezi multe tablouri pe pereți. În schimb, poți opta pentru panouri decorative albe, din trestie de zahăr. Evită imprimeurile florale, optează pentru perdele transparente și nu aglomera încăperea cu obiecte inutile.
Amenajarea unui living clasic
Stilul clasic de amenajare este caracterizat de eleganță, iar confortul este un element de bază. Decorul dintr-un living amenajat în stil clasic este moderat, mobilierul este așezat simetric și lasă impresia de echilibru, însă există numeroase detalii sofisticate, integrate armonios în încăpere.
Decorul unui living în stil clasic nu se demodează niciodată. Poți opta pentru o canapea sau sofa cu spătar cu aspect matlasat, având structură rezistentă din fier sau lemn. Alte obiecte clasice de mobilier sunt taburetele sau un otoman, dar și măsuțele de cafea închise la culoare. Ca piese de decor, poți alege perne decorative din țesături fine, precum catifeaua, bumbacul sau țesătura Jacquard, cu imprimeuri florale.
Pentru pereți, poți opta pentru tencuiala decorativă sau tapet floral, podeaua trebuie să fie din lemn masiv, pe care să așezi un covor mare din lână sau bumbac, iar perdelele și draperiile trebuie să fie simple sau cu imprimeu discret.
Alte detalii sunt coloanele decorative, rozetele, oglinzile cu rame dantelate, vazele, sculpturile ori sfeșnicele. Paleta cromatică este ușor solemnă și conține nuanțe calde neutre, precum cele de bej sau crem, combinate cu albastru, galben, roz sau maro-închis, în livingurile spațioase.
Amenajarea unui living rustic
Livingurile amenajate în stil rustic sunt caracterizate de simplitate și confort, au o atmosferă călduroasă și aduc aminte de natură. Mobilierul și alte obiecte decorative sunt fabricate din lemn, dar pot conține și pietre, metale sau diferite țesături. De asemenea, poți opta și pentru decorațiuni rustice handmade.
Paleta de culori este apropiată de natură și cuprinde nuanțe de maro, albastru, verde, bej, galben sau alb. Pe scurt, un living în stil rustic este asemănător cu o cabană de la munte, unde găsești locul potrivit pentru seri liniștite în familie, într-o atmosferă calmă și călduroasă.
Și dacă vrei să creezi o atmosferă originală, poți combina elementele rustice, cum ar fi grinzile din lemn și abajururile din bambus, cu cele ale stilului clasic, elegant și sofisticat, precum draperiile masive și cu broderii rafinate ori o masă șic, din marmură.
Amenajarea livingului minimalist
Stilul minimalist pentru amenajarea livingului se bazează pe un decor simplist, structurat, și câteva scheme cromatice. O idee bună ar fi să folosești mobilier multifuncțional, organizatoare speciale pentru sertare și corpuri de iluminat voluminoase.
Poți folosi cât mai multe spații de depozitare, mai ales că livingul trebuie să arate cât mai ordonat, fără să lase impresia unui spațiu aglomerat. Culorile de bază ale stilului minimalist sunt albul, negrul și griul, însă poți combina albul cu o culoare intensă, precum galbenul, verdele, movul sau albastrul ori poți folosi culori strălucitoare.
De regulă, însă, pereții sunt albi, pentru a crea un spațiu cât mai luminos, în timp ce lumina naturală trebuie să pătrundă cât mai mult în cameră. Indiferent pentru ce nuanțe optezi, neutre sau puternice, folosește o paletă restrânsă de culori. Aceeași recomandare este valabilă și pentru materialele din care sunt realizate mobilierul și obiectele decorative. Practic, e bine să ai grijă ca suprafețele să fie cât mai simple.
Amenajare în stil scandinav
Stilul scandinav este simplu și natural, materialele de bază pentru mobilier și obiectele decorative fiind lemnul și piatra decorativa de interior. De asemenea, mai poți folosi fier forjat și sticlă. Piesele de mobilier au linii drepte, fără să fie încărcate cu detalii decorative. Corpurile de iluminat trebuie să se regăsească din abundență.
Paleta cromatică pentru un living amenajat în stil scandinav cuprinde culori precum albul, ivoire, bejul, cremul deschis, tonurile reci de gri, cu accente de culoare în nuanțe de verde smarald, turcoaz, cărămiziu sau bordo.
Mai poți folosi numeroase materiale textile, care au, de regulă, imprimeu uni, însă poți opta și pentru imprimeuri geometrice sau în dungi, carouri ori motive rustice scandinave.
Cum personalizezi livingul
Dincolo de stilul ales și de criteriile de spațialitate și formă, de care e bine să ții cont pentru a crea un design armonios, este important să dai o notă personală sufrageriei tale, ca să simți că este un loc al tău, care te reprezintă. Poți face acest lucru în foarte multe moduri, iar în continuare, descoperi câteva idei inspirate:
Amenajarea livingului cu șemineu
Indiferent că preferi stilul modern, clasic sau rustic, un șemineu este ideal pentru a crea o atmosferă de poveste. Fie că alegi o piesă de sine stătătoare, fie că optezi pentru un model încorporabil în pereții sufrageriei sau în mobilier, semineul poate fi decorativ sau funcțional, pe lemne, gaz, electric sau cu bioetanol.
Amenajarea livingului cu tapet
Un alt element care aduce originalitate în sufragerie este tapetul. În livingul tău, poți crea contraste de un efect estetic deosebit, dacă decorezi pereții cu tapet floral, viu colorat. O regulă de aur în designul de interior este ca într-o cameră să existe o piesă de rezistență, care să aibă valoarea unei declarații în sine. Prin urmare, poți pune un tapet floral doar pe un perete sau o jumătate de perete și imprimeul lui să se regăsească și pe cel al pernelor decorative, puse pe canapeaua din sufragerie, de exemplu. O altă variantă este să încadrezi tapetul într-o culoare uni care să fie aceeași cu a canapelei.
Living cu piatră decorativă
Sufrageria este camera specială în care te reunești cu cei dragi pentru momentele de relaxare, fie că este vorba despre o cină în familie, fie că vrei să te bucuri de o seară de filme alături de prieteni. Piatra decorativă invită la călătoriile imaginare pe lângă malurile râurilor și creează o atmosferă caldă. Totodată, ea poate fi integrată cu ușurință în orice tip de design.
Amenajarea livingului simplu vs open space
În funcție de dimensiunile pe care le are sufrageria, ai posibilitatea de a o amenaja în mod obișnuit, ca pe o încăpere de sine stătătoare, separată complet de restul camerelor, sau de a opta pentru conceptul de open space.
Spre deosebire de o sufragerie simplă, un living open space este întotdeauna spațios și îți permite interconectarea cu alte zone din casă, cum ar fi bucătăria, holul de la intrare ori zona de dining.
Conceptul de open space se remarcă prin spațialitate și luminozitate. Toate zonele sunt delimitate vizual, dar nu de pereți clasici, care se întind pe toată lungimea sau înălțimea sufrageriei, ci doar parțial. Se mai pot folosi și paravanele din bambus, panourile sau stâlpii cu linii drepte ori curbe.
Amenajarea zonei de dining
Zona de dining este specială prin definiție, pentru că este locul în care te bucuri de savoarea felurilor de mâncare și a deserturilor preferate, alături de cei dragi. Amenajarea unui astfel de spațiu depinde, în primul rând, de dimensiunile sufrageriei și de stilul ales pentru decorarea acesteia.
Mobilierul este simplu și constă într-o masă, care poate fi rotundă, ovală, pătrată sau dreptunghiulară, și un set de trei-patru scaune, în funcție de numărul persoanelor care folosesc această zonă.
De asemenea, paleta cromatică aleasă este bine să fie în armonie cu cea regăsită în întregul living, nu să contrasteze cu aceasta. Poți da o notă personală zonei de dining, printr-un ghiveci suspendat, în care să pui o ferigă sau o plantă curgătoare, sau printr-un corp de iluminat supradimensionat.
Cum alegi decorațiunile pentru sufragerie/living
Când vine vorba despre decorațiunile din living, primul lucru la care ar trebui să te gândești este că ele sunt accesorii utile și originale, în măsura în care completează creativ designul ales.
Astfel, pentru stilul rustic, câteva coșuri din răchită, un covor țesut manual și un aranjament din flori uscate sunt suficiente pentru a crea o atmosferă deosebită.
În schimb, dacă ai optat pentru stilul modern, un tablou cu o pictură abstractă, realizat în culorile folosite pentru decorarea livingului, poate fi piesa centrală din livingul tău elegant și rafinat. La fel de utile sunt pernele din țesături fine, din mătase ori bumbac, și cuverturile din lână.
Cum alegi culorile potrivite pentru living
Cele mai moderne livinguri abundă în culori vii, cum ar fi nuanțele de galben, grena, turcoaz, corai, mov închis, verde smarald, albastru intens, însă este esențial ca paleta cromatică aleasă să te reprezinte. Studiile psihologice au demonstrat că nuanțele din jur ne influențează starea de spirit. Este motivul pentru care unul dintre criteriile de bază, atunci când optezi pentru anumite culori, îl reprezintă personalitatea ta.
Astfel, un living monocrom, în tonuri de bej, roz pal sau crem, este potrivit dacă vrei să obții o atmosferă caldă, primitoare, fiind o variantă excelentă atunci când sufrageria este de mici dimensiuni sau are o formă dificilă. Culorile deschise dau senzația de spațialitate și luminozitate.
Dacă vrei să impresionezi cu un efect vizual aparte, optează pentru livingul în alb și negru. Poți vopsi pereții în alb și să contrastezi cu mobila sau decorurile negre ori gri. Totodată, cu nuanțe de gri poți accentua anumite zone din pereți. Într-un astfel de living, texturile sunt foarte importante. Nu te feri de mobilierul și accesoriile în dungi, zig-zaguri sau forme geometrice, pentru un plus de dinamism.
Dacă ești o fire veselă, nonconformistă și îți place să ieși din rând, te poți juca în voie cu o mulțime de contraste cromatice. Le realizezi nu numai combinând culori complementare sau reci și calde, ci și prin nuanțe și tonuri ale aceleiași culori. Cele mai interesante efecte vizuale se obțin prin vopsirea pereților într-o singură nuanță, alegerea unui mobilier într-o culoare care să intre în armonie cu cea de pe pereți și a pernelor ori a decorațiunilor în care să se regăsească aceleași nuanțe.
Decorarea pereților din living
Tablourile grafice abstracte ori picturile pe pânză, compuse din mai multe piese de tip puzzle, sunt decorațiuni inspirate mai ales dacă optezi pentru stilul modern. Totodată, încorporarea unor obiecte de artă în pereții camerei creează un efect vizual deosebit. La modă sunt și ramele de tablouri simple, agățate pe pereții din living. Poți opta pentru una singura sau pentru mai multe, de dimensiuni diverse. O altă variantă sunt placajele din bambus, care dau o notă caldă, amintind de frumusețea naturii, relaxare și energie pozitivă. Iar dacă ai un talent deosebit la desen, poți crea propriile povești pe pereții livingului tău, decorându-i chiar tu.
Alegerea corpurilor de iluminat în living
Sistemul de iluminat este unul dintre elementele cheie ale oricărui design și trebuie să fie, pe de-o parte, funcțional, iar pe de alta, estetic. Așadar, corpurile de iluminat sunt parte din stilul de amenajare general. Astfel, dacă vrei un living modern cu elemente vintage, poți înlocui clasicele lustre cu reflectoare metalice, ca să asiguri lumina generală.
În schimb, stilul minimalist, auster prin definiție, poate fi completat într-un mod creativ și original, prin alegerea unei lustre supradimensionate, din sticlă, sau a led-urilor încorporate în tavan.
Într-o sufragerie șic, vei avea nevoie și de lumini de accent, care pot fi cu lumină rece sau caldă și care pun în evidență o piesă de mobilier deosebită, o plantă sau un element arhitectural aparte.
Idei de amenajare a livingului cu buget redus
Nu trebuie să îți faci griji în cazul în care ai un buget restrâns pentru amenajarea livingului. Pe OLX, găsești toate soluțiile de care ai nevoie pentru a crea un spațiu estetic și funcțional, la un preț convenabil. Iată câteva sfaturi utile:
- refolosește piesele pe care le ai deja în locuință, în alte camere, și pe care le poți integra cu ușurință în living;
- recondiționează piese vechi de mobilier, mai ales dacă ai în plan amenajarea în stil vintage;
- schimbă modul în care sunt aranjate piesele de mobilier și obiectele decorative, pentru a da un suflu nou camerei de zi;
- achiziționează piese de mobilier pentru sufragerie de pe site-uri sau târguri de profil, unde poți găsi atât produse second-hand, dar și unele noi sau foarte puțin folosite, în stare bună de funcționare și de calitate; ocazional, poți găsi chiar și produse oferite gratis, trebuie doar să fii „cu ochii în patru” după aceste oferte;
- pune în practică tot felul de produse DIY (Do It Yourself), fie că găsești diferite moduri creative pentru a refolosi ladite vechi din lemn, fie că vrei să refolosești cauciucurile vechi;
- urmărește pe internet diferite tutoriale care te vor învăța cum să zugrăvești pereții, mai ales că simplul fapt de a schimba paleta cromatică din living poate avea un impact semnificativ asupra atmosferei și decorului creat;
- folosește plante pentru a reîmprospăta atmosfera și, ca idee creativă, poți încerca să faci un terariu pentru plantele suculente;
- adu în living un obiect inedit, precum o ladă de zestre, o bicicletă, o chitară sau chiar un televizor cu lămpi, pentru un aer retro în sufragerie;
- alege huse și perne pentru decorarea livingului – pentru a nu schimba canapeaua sau fotoliile, poți opta pentru o husă nouă și pentru diferite perne cu imprimeuri.
Așadar, există numeroase idei pentru amenajarea livingului, indiferent de stilul preferat, dimensiunea sau forma camerei. Cel mai important este să nu aglomerezi spațiul, să folosești paleta cromatică potrivită și să dai personalitate livingului, prin diferite decorațiuni ori prin refolosirea creativă a obiectelor pe care le ai deja în casă.
Sursă foto: Shutterstock