Ce înseamnă rezoluția 4K. Diferența dintre Ultra HD și Full HD

Ecranele din ultimele generații, fie că este vorba despre televizor, proiector sau monitorul calculatorului ori despre display-ul telefonului sau al tabletei, se recomandă prin calitatea rezoluției care poate să fie 4K sau Ultra HD (UHD). Deși știm că este vorba despre o calitate superioară a imaginii, ar fi util să mergem în profunzime și să analizăm diferențele dintre 4K,  UHD și varianta anterioară numită Full HD, mai ales că există aspecte care le diferențiază, precum și unele detalii importante care merită știute. 

Pentru a face lucrurile mai limpezi, să începem prin a spune că atât 4K, Ultra HD și Full HD reprezintă rezoluția unui afișaj, iar termenul de rezoluție se referă la numărul de pixeli dintr-o imagine digitală. Cu cât sunt mai mulți, cu atât imaginea va fi una mai clară. 

Ce înseamnă 4K

Termenul de 4K provine din terminologia cinematografică și, deși nu este corect, este folosit pentru a defini rezoluția televizoarelor din ultima generație. 4K se referă la o rezoluție orizontală de 4096 pixeli (4K=4000). Numărul de pixeli aranjați vertical este de 2160 (2K) pentru televizoare. Prin urmare, corect ar fi să spunem 4Kx2K. Strict tehnic, un televizor UHD nu poate atinge aceeași rezoluție ca unul 4K, deoarece are mai puțini pixeli orizontali, dar uzual termenii sunt considerați a fi sinonimi. 

Ecranele 4K  și Ultra HD au cu circa șase milioane de pixeli în plus față de cele cu o rezoluție HD. Mai mult, ecranele 4K îmbunătățesc conținutul HD obișnuit, datorită noilor tehnologii de upscaling, prin adăugarea de pixeli în proces. 

Lucrurile nu se opresc aici. Din 2020, se vorbește despre rezoluția 8K. Aceasta se referă la o imagine de afișare cu o lățime de aproximativ 8.000 de pixeli (7680 × 4320), care este cea mai înaltă rezoluție disponibilă și este succesorul lui 4K, acesta fiind standardul maxim al perioadei 2018-2019.

Ce înseamnă Ultra HD

Ultra HD sau UHD este abreviere de la Ultra High Definition și este superioară imaginii de tip Full HD. Rezoluția UHD are 3840 x 2160 pixeli (8.294.400 pixeli în total) și este de patru ori mai mare decât cea a predecesorului său, respectiv Full HD. Din punct de vedere tehnic, Ultra High Definition este o derivație a standardului cinematografic digital 4K. Acesta este unul dintre motivele pentru care unele mărci cu renume preferă să nu folosească deloc eticheta 4K, rămânând la Ultra HD. 

Este esențial ca ochiul uman să aibă capacitatea de a percepe diferențele de imagine. Rezoluțiile de tip UHD și 4K, să nu mai vorbim de 8K, trebuie raportate la capacitatea senzorială fiziologică a modului în care omul percepe imaginea la nivelul creierului, pentru că ochiul uman este doar receptorul, creierul fiind cel care vede. Ceea ce aduce în plus UHD și respectiv 4K și 8K nu este doar o imagine mai bună prin numărul din ce în ce mai mare al pixelilor care o formează, ci îmbunătățește imaginea ca urmare a unei calități superioare a dinamicii și culorilor, precum și prin accentuarea diferențelor de saturație, a contrastului și a intensității culorii negre.  

Un alt detaliu important este distanța dintre cel care privește și ecran. Rezoluția UHD este aproape de limitele percepției umane, în timp ce rezoluția 4K are un impact perceptiv superior foarte mic, în cazul în care consumatorii sunt dincolo de distanța critică (numită distanța Lechner), considerată limita unde ochiul și creierul uman pot face diferența dintre o imagine 4K și una UHD. 

Pentru a înțelege, fie și la nivel teoretic, este util a spune că distanța Lechner este o valoare ideală stabilită de Bernard J. Lechner (25 ianuarie 1932 – 11 aprilie 2014), inginer american care a descoperit și a clarificat unele aspecte ale televiziunii digitale și tehnologiilor de afișare a informațiilor. Acesta a stabilit spațiul optim de vizionare dintre ecran și ochiul uman. Astfel, distanța ideală față de un televizor Full HD, cu diagonala de 110 cm (42 inch) este 170 cm. Mărcile care se respectă indică valoarea distanței Lechner în specificațiile tehnice ale produsului. 

Ce înseamnă Full HD

Full HD, cunoscut și sub numele de FHD, este rezoluția despre care se poate afirma că este cea mai des întâlnită în prezent la televizoarele și ecranele din generațiile anterioare UHD, fiind rezultatul a 1920 pixeli pe lățime și 1080 pixeli pe înălțime, cu un total de 2,07 megapixeli. 

Full HD nu trebuie confundat cu HD Ready. Cu o rezoluție de 1280×720 pixeli, HD Ready are mai puțin de jumătate din cantitatea de pixeli pe care o are Full HD. 

Satisfacția pe care o produce imaginea Full HD este ridicată, imaginea este clară și de înaltă calitate și este compatibilă cu toate tipurile de modele LED sau OLED. Și totuși, un TV LED 4K oferă o imagine spectaculoasă și poate să fie alegerea ideală, cu atât mai mult cu cât costă mai puțin decât televizoarele OLED, fiind perfect egale la capitolul „inteligență”, dar aceasta este o altă discuție și depinde de modul in care iti alegi televizorul.

Limitări care nu trebuie ignorate

Indiferent de performanțele tehnice ale televizorului sau de rezoluția acestuia ori a oricărui alt ecran, calitatea unei imagini digitale depinde de semnalul pe care dispozitivul îl primește fie prin cablu, fie prin antenă. 

Mai mult, imaginea redată depinde esențial de modul în care a fost realizată. Concret, nu vei putea vedea la calitate Ultra HD sau 4K chiar dacă ai un dispozitiv care atinge acest nivel, dacă ceea ce este redat nu este la rândul lui în flux UHD, respectiv 4K, stabil. Cele mai multe dintre transmisiunile prin cablu oferă calitate optimă pe dispozitive în format FHD, printr-un decodor digital. La nivel Full HD este peste 90% din conținutul video disponibil, produs și distribuit special pentru televiziuni, inclusiv filme și documentare, precum și cel de pe canalele social media. 

Limitări ale calității imaginii impun și volumul de date și viteza internetului sau calitatea transmisiei prin satelit și, uneori, chiar densitatea plafonului de nori. Chiar dacă ar fi posibilă transmiterea unui semnal cu conținut 4K fără întreruperi, acesta presupune o conexiune de 25 Mbps sau chiar mai rapidă, ceea ce reprezintă mai mult decât este posibil în acest moment cu rețele 4G, așa cum au majoritatea oamenilor. Exact aceeași situație este și în privința cablurilor TV. 80% (dacă nu cumva chiar mai mult de atât) dintre utilizatori au cablu TV standard care nu este capabil să gestioneze lățimea de bandă de 4K, ceea ce face ca diferențele de calitate ale imaginii pe un dispozitiv compatibil 4K să fie egale ca performanță cu cele ale unui FHD, în cel mai bun caz un UHD. 

Este important de luat în calcul că imaginile din filme, documentare și transmisii 4K ating un nivel atât de ridicat încât ochiul uman percepe greu diferențele. Se poate spune că tehnologia 4K este nivelul maxim, sensibilitatea vizuală umană făcând, practic, inutilă orice îmbunătățire peste acest nivel, prin creșterea numărului de pixeli, deși tehnologia 8K asta face. Fezabilitatea unei tranziții rapide la nivel 8K este discutabilă, având în vedere absența resurselor de conținut care să poată fi difuzate. Se estimează că dispozitivele 8K vor reprezenta doar 3% din televizoarele UHD până în 2023, tocmai pentru că nu există producții realizate la un nivel compatibil.

Un alt detaliu care poate face diferenta este tehnologia LED, LCD sau OLED. La rezoluții identice, tehnologia OLED poate fi uimitoare, oferind culori vibrante, negru profund și un alb strălucitor. Nu trebuie omis că diagonala ecranului, indiferent de tehnologie și marcă, este un alt detaliu care influențează în mod esențial calitatea imaginii. 

  • Găsiți cele mai ieftine televizoare AICI

Cum alegi televizorul pentru a avea o imagine perfectă

Un televizor nou reprezintă o investiție, astfel că trebuie făcută cu echilibru și atenție. Sunt câteva elemente care trebuie luate în calcul înainte de a alege, în funcție de performanțele tehnice specifice, un model sau altul de televizor. În ordine, acestea sunt: 

  1. Stabilește care este scopul principal: vizionarea de filme și documentare difuzate pe cablu sau pe rețelele de streaming audio-video sau este destinat jocurilor pe console. În funcție de acest lucru, ține cont de tipul rețelei de cablu și viteza conexiunii la internet. Performanțele acestora îți pot indica nivelul maxim pe care îl poate avea televizorul. 
  2. Un TV cu rezoluție 4K este ideal pentru o conexiune performantă la internet, pentru a putea viziona programele de streaming și jocuri. Pentru cablu și internet „normal” Full HD este soluția ideală. 
  3. Nu doar rezoluția televizorului contează. La fel de importantă este rata de reîmprospătare a imaginii. Valoarea de 120 Hz este ideală. Principiul este că o rată ridicată de împrospătare a imaginii oferă o mișcare lină, firească, pentru filme, sport și jocuri live. 
  4. Tehnologia este un alt criteriu. Televizoarele OLED au o imagine mai bună chiar la o rezoluție mai mică, în comparație cu cele LED. Sunt importante și performanțele sunetului, de cele mai multe ori la fel de importante ca și imaginea. Un sfat înțelept este acela de a alege mereu aparatele cu cel puțin patru porturi HDMI, pentru că îți oferă mai multe oportunități. 
  5. Indiferent dacă televizorul este unul de bază sau de înaltă performanță, un detaliu care trebuie bine analizat este dimensiunea ecranului. De asemenea, locul unde vei așeza televizorul și distanța până la canapea și fotolii. Practic, distanța trebuie să fie suficient de mare ca să nu vezi pixelii. O regulă bună este ca distanța față de televizor să fie de trei ori mai mare decât înălțimea ecranului pentru HD și de doar 1,5 ori înălțimea ecranului pentru 4K și Ultra HD. 

Fiabilitatea televizoarelor este un alt detaliu, acestea fiind concepute pentru a funcționa ani la rând. Dorința de a avea un TV nou vine, mai ales, din nevoia unor imagini performante și a compatibilității cu celelalte sisteme smart din casă. Aparatul vechi poate fi reciclat, uneori acest demers aduce un discount pentru cel nou. 

O soluție este să vinzi aparatul vechi pe OLX. Dacă funcționează bine, este alternativa optimă. Piața second-hand pentru electronicele din ultimii 3-5 ani este foarte activă, mai ales că prețurile celor noi sunt foarte ridicate. Indiferent de decizie, televizoarele trebuie achiziționate din locuri sigure, OLX fiind unul dintre acestea, dat fiind faptul că există filtre de siguranță, care garantează calitatea produselor. 

Televizorul este unul dintre cele mai populare și mai practice modalități de entertainment. Oferă acces nelimitat la filme, concerte, documentare, programe sportive, știri prin cablu sau prin programele de streaming, iar opțiunile pentru fiecare categorie sunt aproape infinite. 

Sursa foto: Shutterstock.com

Comments (0)
Add Comment