Cum faci lumânări parfumate homemade – cele mai apreciate rețete

Lumânările parfumate nu sunt doar simple decorațiuni pentru casa ta, ci un mod de a crea o atmosferă caldă și plăcută. Singura problemă este că nu durează mult și trebuie să iei altele mereu. Partea bună este că le poți confecționa chiar tu, din ingrediente ușor de procurat și urmând niște etape simple. 

Poate fi un hobby sau poți să transformi totul într-o mică afacere, după cum îți dorești. Cum se fac lumanarile? În cele ce urmează, ți-am pregătit un mic ghid despre procesul de realizare a lumânărilor parfumate homemade.

Din ce se fac lumânările parfumate – accesorii și unelte necesare
Cum confecționezi lumânări parfumate homemade – etapele de lucru
Rețete de lumânări parfumate homemade / lumanari handmade
Rețetă de lumânări homemade florale
Rețetă de lumânări homemade colorate
Rețetă de lumânări homemade cu surprize
Reteță de lumânări homemade parfumate

Din ce se fac lumânările parfumate – accesorii și unelte necesare

Fie că le realizezi pentru a-ți decora casa, a le face cadou sau pentru a-ți deschide o mică afacere, lumânările parfumate homemade sunt un bun prilej de a-ți pune la încercare creativitatea și de a te bucura de întreg procesul confecționării lor din confortul locuinței tale. Pentru început, iată care sunt ingredientele, uneltele și accesoriile de care ai nevoie: 

  • recipientul – de obicei, sunt borcane transparente, de diferite dimensiuni; poți opta, însă, și pentru recipiente deosebite, cum sunt fructele, ca mărul ori portocala, sau poți refolosi cutiile de la ceai; lumânările pot rămâne în aceste recipiente sau le poți scoate din ele; de asemenea, ai la îndemână și formele pentru prăjituri ca să obții steluțe, ursuleți, inimioare din ceară, pe care copiii le vor adora;
  • ceară – fie folosești lumânări gata făcute pe care le marunțești și le topești, fie alegi varianta fulgilor de ceară vrac din soia sau parafină; 
  • uleiuri esențiale – pentru a obține lumânări parfumate, poți opta pentru diverse arome;
  • colorant – pentru ca lumânările tale să fie cât mai naturale, sunt recomandați coloranții alimentari, dar poți opta și pentru alte tipuri de pigmenți;
  • fitil – este recomandat să folosești fitilul pentru lumânări din ceară naturală care are suport metalic, ca să scapi de grija poziționării lui corecte în recipient, dar poți opta și pentru alte variante;
  • panglici colorate – sau alte accesorii pentru decorarea lumânărilor;
  • bețe chinezești – acestea te vor ajuta la fixarea fitilului;
  • o cratiță și o oală – pentru topirea cerii;
  • foarfecă și scoci – pentru fitil sau alte ornamente. 
  • ceara pentru lumanari

Cum confecționezi lumânări parfumate homemade – etapele de lucru

Confecționarea lumânărilor parfumate homemade presupune, în principiu, cinci etape: măsurarea cantității de ceară, fixarea fitilului, topirea cerii, adăugarea celorlalte ingrediente (ex.: coloranții, uleiurile parfumate, decorațiunile care se vor regăsi în interiorul lumânării) și turnarea cerii topite în recipiente. La prima vedere, pare o operațiune complicată, însă, dacă ții cont de câteva reguli simple și, mai ales, dacă te gândești la plăcerea de a-ți pune creativitatea la încercare, întregul proces poate fi distractiv și relaxant. 

  • Măsoară cantitatea de ceară – ceara pentru lumanari

Mai înainte de toate, asigură-te că lucrezi pe o suprafață curată și întinsă, pe care o poți proteja cu un ziar sau cu prosoape de hârtie. Îndepărtează orice obiect pe care nu îl vrei pătat cu ceară sau colorant. Apoi, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să măsori câtă ceară este necesară. Umple recipientul pentru lumânare cu ceară și dublează cantitatea. Aceasta este cantitatea de ceară pe care va trebui să o topești. 

  • Poziționează corect fitilul

Cu siguranță nu îți dorești să obții o lumânare cu fitilul într-o parte, care să strice estetica delicatei decorațiuni. Ca să te asiguri că va sta pe centru, la exact înălțimea potrivită, folosește-te de două bețe chinezești pe care le amplasezi deasupra recipientului. Apoi, pune fitilul și prinde-l cu un clește de rufe pe care îl sprijini de bețele așezate pe gura borcanului. Altă metodă este să topești mai întâi ceara, să înmoi fitilul în ea și să pui capătul respectiv pe fundul borcanului. Aștepți cinci minute până se întărește ceara. O altă alternativă este să folosești lipici, după cum îți este mai ușor. Desigur, poți opta pentru fitilul pentru lumânări cu suport metalic, numai că s-ar putea să nu aibă lungimea pe care ți-o dorești. 

  • Topește ceara

Taie ceara bucățele mici, dacă nu o găsești deja sub formă de fulgi. Pune pe aragaz o oală cu apă și deasupra, o cratiță în care pui ceara. Las-o să se topească aproximativ un sfert de oră, amestecând des cu o lingură din lemn. 

  • Adaugă celelalte ingrediente

După ce ai topit ceara, adaugă celelalte ingrediente din care vrei să faci lumânarea: uleiurile parfumate, coloranții și decorațiunile care se vor regăsi în interiorul lumânării. Citește instrucțiunile de folosire atât pentru ceară, cât și pentru pigmenți, ca să vezi ce cantitate trebuie să folosești. Pune ingredientele direct în ceara topită și amestecă până se omogenizează. 

  • Toarnă ceara în recipient

Înainte de a turna ceara topită în recipient, las-o să se răcească un pic (câteva minute). Folosește termometrul de bucătărie și când vezi că temperatura a ajuns la 140 de grade Fahrenheit sau 60 de grade Celsius, atunci este timpul să torni ceara. Ține de fitil și scurge ceara încet. 

Rețete de lumânări parfumate homemade

Lumânările parfumate îți pot înveseli casa și, în același timp, pot deveni o sursă de venit pentru tine, dacă vrei să transformi hobby-ul într-o mică afacere. Ca să poti posta creatiile pe OLX, acestea trebuie să fie de bună calitate și să iasă în evidență cu ceva deosebit față de alte produse similare de pe piață. Mai jos, ai câteva dintre rețetele de lumânări parfumate homemade care te pot inspira. 

Rețetă de lumânări homemade florale

Înainte de a turna ceara în recipient, ia o pensula și unge cu ceară topită câteva petale de flori uscate și lipește-le de marginile borcanului. Ca să obții o lumânare cât mai colorată, poți face un amestec de frunze și petale de la mai multe flori. Ca să fie un efect și mai interesant, poți folosi uleiurile parfumate care miros la fel ca plantele pe care le pui în lumânare. 

Rețetă de lumânări homemade colorate

Dacă dorești lumânări colorate, poți folosi, de exemplu, minele de la 12-15 creioane colorate. Taie-le mărunt sau pisează-le și adaugă-le în ceară în timp ce se topește. Alege creioane care sunt din aceeasi gamă cromatică și după ce vezi că ceara s-a colorat, fie o strecori, fie o lași așa, cu bucățile de creion înăuntru, pentru decor. 

Rețetă de lumânări homemade cu surprize

Surprizele sunt întotdeauna binevenite, iar atunci când se regăsesc în interiorul unei lumânări parfumate homemade, sunt cu atât mai romantice. Alege un cadou mic (o jucărie, un inel, un colier) și pune-l pe fundul recipientului, înainte de a turna ceara. De asemenea, poți folosi boabe de cafea și panglici pentru a orna lumânarea la sfârșit, astfel va arăta ca o cutie de cadou inedită. 

Reteță de lumânări homemade parfumate

În timp ce topești ceara, adaugă uleiurile sau esențele parfumate. Este important să le pui în această etapă a confecționării lumânării, ca să-și păstreze aroma intensă. Dacă vrei, poți alege chiar plante parfumate cum sunt lavanda, busuiocul sau menta. 

Acum că știi cum să faci lumânări parfumate homemade, îți poți decora casa cum dorești, îți poți surprinde prietenii cu un cadou deosebit sau, dacă vrei, îți poți transforma jocul într-o mică afacere de familie. Totul este să-ți lași imaginația liberă și să fii cât mai creativ cu putință. Ai nenumărate posibilități de a realiza lumânări care să iasă din tipare. 

Sursa foto: Shutterstock

Comments (0)
Add Comment