28 Jan 2021, Autor:

Cine a spus că becurile arse sunt inutile? Când becul nu mai funcționează, nu te grăbi să îl arunci. Fie îl poți recicla, ducându-l la cel mai apropiat punct de colectare selectivă din zona în care te afli, fie îți poți pune creativitatea la treabă. Cu puțină inspirație, poți da becurilor arse o nouă viață. 

Cum îndepărtezi filamentul și conținutul unui bec
Terariu din sticlă pentru plante aeriene
Recipiente pentru condimente
Mini vaze de flori
Decorațiuni luminoase
Candele din bec ars
Decorațiuni pentru bradul de sărbători

Cum îndepărtezi filamentul și conținutul unui bec

Înainte de toate, pentru a da o nouă utilitate unui bec ars, trebuie să îl golești de tot ce se află în interiorul său. Pentru asta, este necesar să urmezi câțiva pași:

Acest procedeu este unul minuţios, însă, cu răbdare, putem ajunge la rezultatul dorit. 

  • Utilizând un cutter sau alt obiect ascuţit, înlătură cu grijă vârful metalic, porţiunea gri și porțiunea neagră de sticlă de deasupra duzei;
  • Cu ajutorul unei şurubelniţe sau clește, sparge, pe rând, materialul negru din jurul orificiului creat, apoi montura de sticlă dinăuntrul becului și golește-l cu grijă.

cum indepartezi filamentul si continutulunui bec ars

  • În final, spală-l cu atenție, astfel încât să nu mai rămână bucăți de sticlă în interiorul acestuia.

reciclare bec ars

Este important de menţionat că, deși tot acest proces nu este deloc complicat, becul este din sticlă, așa că ar trebui să folosești ochelari de protecţie şi mănuşi, pentru a fi ferit de orice pericol.

Odată ce becul este pregătit, poți pune în practică următoarele șase idei creative pentru a refolosi becurile arse:  

Terariu din sticlă pentru plante aeriene

terarium plante din bec

Dacă ai descoperit deja „tărâmul” plantelor aeriene sau aerofite, știi deja că pot fi elemente de decor inedite, atât pentru casă, cât și pentru terase ori grădini. Îngrijirea acestora este extrem de ușoară, fiind ideale pentru persoanele care vor să aibă plante verzi în apartament, dar nu au timp de a se ocupa de ele. De regulă, plantele aeriene sunt crescute în terarii (ecosisteme dezvoltate în diferite spații, cum ar fi acvariile). Sunt multe forme și feluri de astfel de ecosisteme. Cele mai potrivite sunt cele din sticlă, de aceea, becurile din sticlă pot deveni un spațiu prietenos pentru plantele aeriene. Îndepărtează cu grijă filamentul becului, apoi toarnă nisip în gaura creată, adaugă mușchi de pământ și o plantă aeriană, cum ar fi tillandsia. 

Ești pasionat de grădinărit sau îți plac proiectele de bricolaj? Site-ul OLX îți pune la dispoziție toate uneltele de care ai nevoie pentru ca proiectele tale să aibă rezultatul dorit. Intră pe OLX, în categoria Casa si gradina și descoperă cele mai noi oferte. 

Recipiente pentru condimente

Sarea, piperul, ierburile aromate și alte condimente își pot găsi un loc nou în bucătăria ta.  Adună 5-7 becuri arse și 5-7 capace de la sticlele de plastic de jumătate de litru. Îndepărtează cu grijă duza și filamentul fiecărui bec. Spală foarte bine becurile și lasă-le să se usuce. Toarnă în interiorul fiecărui bec câte un condiment, iar la final, acoperă locul unde a fost duza cu un capac din plastic. 

Mini vaze de flori

Nu întâmplător, cele mai des întâlnite proiecte DIY făcute din becuri arse sunt mini vazele pentru flori. Arată excelent, pot fi create în mai multe modele și sunt gata în câteva minute. Practic, tot ce ai de făcut este să îndepărtezi părțile componente din interiorul becului, astfel încât să rămână gol, apoi să înfășori un fir de sfoară în jurul duliei, pentru a putea (dacă vrei) agăța noua vază. Dacă nu dorești acest lucru, doar umple becul cu apă, așază o floare înăuntru și găsește un suport creativ pentru noua ta creație.

mini vaza din bec

vaze de flori din bec

idei creative pentru a refolosi becurile arse

Decorațiuni luminoase

Dacă încă te încântă designul clasic al becurilor din sticlă, poți crea cu ajutorul lor diferite tipuri de instalații luminoase. Pentru asta, ai nevoie de 5-10  becuri și de o instalatie de lumini de aproximativ 2-5 metri. 

Descoperă pe site-ul OLX ofertele disponibile pentru toate modelele de instalatii luminoase

Primul pas este același ca de fiecare dată: îndepărtează filamentul becurilor, astfel încât interiorul lor să rămână gol. Lipește în partea de sus a becului o șaibă, astfel încât orificiul becului să fie mai mic. Pe firul instalației, agață becurile, din loc în loc. Folosind un adeziv care nu atacă materialul instalației, poți lipi luminile în jurul duzelor becurilor sau le poți introduce în interiorul lor, asemănător imaginii următoare. 

decoratiuni luminoase

O altă idee poate fi să creezi un fel de lampă solară. Pentru acest proiect, va fi nevoie să înlături doar contactul şi sticla neagră a becului. Apoi, pe filamentul rămas, lipește un mecanism preluat de la o lampă solară și obiectul tău de iluminat este gata.  

Candele din bec ars

O altă idee este să creezi mici candele din becuri arse. Tot ce ai de făcut este să golești complet becul și să lipești în partea de sus o şaibă. Poziţionează becul într-un suport metalic, care să îl țină într-o poziție verticală. Umple becul cu parafină lichidă şi introdu în interiorul acestuia un fitil din bumbac. 

Decorațiuni pentru bradul de sărbători

Reni, spiriduși, pinguini, oameni de zăpadă, toate pot fi pictate pe sticla becurilor arse. Astfel, poți obține globuri de Crăciun originale și create chiar de mâna ta. Ai nevoie de: puțină imaginație, vopsea pentru sticla, pensule și câteva becuri de diferite forme și dimensiuni.

jucarii de brad in becuri

metode ingenioase de refolosire a becului ars

Așadar… cine ar fi crezut că un bec ars poate avea atâtea întrebuinţări?

Sursa foto: Shutterstock