Begonia este una dintre cele mai iubite și mai populare plante decorative pentru interior și pentru terase, florile sale bogate, colorate în nuanțe aprinse și care amintesc de trandafiri putând deveni spectaculoase, dacă sunt bine îngrijite.
- Informații despre Begonia
- Soiuri de begonii
- Cultivarea begoniilor
- Înmulțirea begoniilor
- Boli și dăunători
Begonia este întâlnită cel mai adesea în interiorul locuințelor, sensibilitatea sa la frig făcând-o o alegere potrivită pentru gradina doar în perioada de vară.
Informații despre Begonia
Begonia este o plantă cu flori perene și aparține familiei Begoniaceae. Este o familie generoasă, care include peste 900 de specii native, originare din zona de climă subtropicală și tropicală umedă din America de Sud și Centrală, Africa și Asia de Sud, și peste 2000 de specii hibride.
Begoniile au fost aduse în Europa în secolele XVIII-XIX, unde au fost rapid apreciate pentru aspectul decorativ al frunzelor și florilor. Având în vedere că planta înflorește toată vara, uneori și iarna, ea poate fi cu greu egalată de alte specii de interior.
Cea mai mare provocare în ceea ce privește îngrijirea begoniilor are legătură cu sensibilitatea lor aparte la temperaturi scăzute și la secetă. În cazul în care umiditatea din încăpere nu este suficient de crescută, este necesar să pulverizezi apă pe frunze.
Soiuri de begonii
Begoniile se împart în 3 categorii de plante, în funcție de organul care le asigură perenitatea:
- Begonii rizomatoase
- Begonii tuberculate
- Begonii fasciculare (fibroase)
Begonii rizomatoase
Sunt printre cele mai apreciate soiuri de begonii, datorită aspectului variat al frunzelor care rămân veșnic verzi. Această categorie include peste 700 specii, crescute pentru aspectul decorativ al frunzelor și pentru că înfloresc cu precădere iarna. Câteva specii din această categorie sunt:
- Begonia coralina – o plantă cu frunze mari și asimetrice și cu nuanțe deosebite de verde și argintiu, dispuse sub formă de pete neregulate. Este una dintre speciile care înflorește aproape tot anul, cu flori mari, roșii, dispuse sub formă de ciorchini lungi.
-
- Begonia rex – are valoare decorativă mare, datorită frunzelor asimetrice, gofrate, cu margini ondulate, în nuanțe de la verde la roșu, argintiu sau violet, cu pete și mozaicuri. Pe de altă parte, florile acestei specii sunt mici, de culoare roz sau roșiatică, nu foarte spectaculoase.
- Begonia masoniana – este o specie ușor de identificat, datorită frunzelor verzi, cu o pată roșiatică-maronie pe direcția nervurilor.
- Begonia heracleifolia nigricans – este unul dintre cele mai rare soiuri, cu frunze de formă stelată.
Begonii tuberculate
În această categorie intră begoniile care înfloresc vara și produc flori de dimensiuni mari și intens colorate. Este grupul de specii cele mai prolific florifere și care, cel puțin în condițiile climatice din România, își pierd frunzele și tulpinile iarna și rămân în stare latentă câteva luni pe an.
- Begonia tuberhybrida este cea mai cunoscută reprezentantă a acestei categorii, remarcându-se datorită florilor mari, involte, dispuse axilar, colorate intens și divers. Și frunzele speciei sunt aparte: asimetrice, dințate, palmate, pline de viață. Planta ajunge până la înălțimi de 40 cm, fiind una dintre cele mai mari dintre speciile de ghiveci.
Begonii fasciculare sau fibroase
Această categorie de begonii pierde parțial frunzele pe timp de iarnă, în cazul lor fiind necesar să îți asumi o perioadă în care nu înfloresc deloc și nici nu au un aspect extraordinar de atractiv. Mai sunt denumite begonii aripi de înger și au tulpini rigide și rezistente, care le fac potrivite traiului în aer liber, în grădină sau ghivece. Pot ajunge la înălțimi record de 10 m și au flori spectaculoase, abundente, sub formă de cascade albe, roz, roșii sau portocalii.
- Begonia semperflorens are flori simple sau bătute și foarte frumos colorate, în nuanțe diferite de roșu, roz, alb sau portocaliu. Frunzele sunt cărnoase, lucioase, verde intens sau roșiatice. Mai este denumită și begonie de ceară, pentru aspectul caracteristic al frunzelor. Este mare iubitoare de umbră și se cultivă, în general, anual.
- Begonia metalica are flori mici și discrete, de culoare albă sau roz. Frunzele sunt foarte groase, cu luciu metalic pe fața superioară și cu nuanțe de verde arămiu, extrem de frumoase.
Cultivarea begoniilor
Din cauza sensibilității la temperaturile scăzute, begonia crește cel mai bine în ghivece și jardiniere, în casă sau pe terase și balcoane. Indiferent pentru care dintre alternative optezi, trebuie să fii conștient că speciile perene necesită să fie adăpostite pe timp de iarnă și prosperă doar la temperaturi mai mari de 12 grade Celsius.
Alegerea ghiveciului potrivit
Longevitatea plantei, modul în care prosperă (sau nu) și înflorește este influențat de tipul de ghiveci în care e crescută. Pentru că nu suportă să fie constrânsă și intră într-o fază de stres atunci când se află într-un ghiveci neîncăpător, begonia trebuie plantată într-un vas de dimensiuni medii, cu găuri pe fund, pentru drenaj. Pentru ca drenarea apei să se producă eficient, se recomandă așezarea, pe fundul ghiveciului, a unui strat de pietriș sau de scoici, care să favorizeze scurgerea apei în exces.
Alegerea substratului potrivit
Pentru că este foarte expusă la putrezirea rădăcinilor, begonia are nevoie de un sol bine drenat. Combinația ideală este un amestec de pământ de frunze, turbă, pământ de ferigi, mraniță și nisip.
Pentru o ventilație corespunzătoare, specialiștii mai recomandă, pentru substrat, și un amestec de pământ de frunze, mulchi și perlit horticol. Săparea regulată a pământului în jurul tulpinii este importantă pentru a evita bătătorirea acestuia și a favoriza aerarea.
Expunerea la lumină
Begoniile sunt plante care iubesc lumina și umbra. Expunerea directă la soare, mai ales la orele prânzului sau devreme după-amiaza, este nocivă. Se dezvoltă mai bine pe un balcon sau terasă acoperită, unde să aibă parte de soare direct doar foarte devreme dimineața sau foarte târziu seara.
Dacă ții begoniile în casă, ele se vor dezvolta foarte bine pe pervaz, dar în spatele unei perdele care să filtreze lumina. Pe timp de iarnă, în schimb, pervazul nu mai este adecvat, frigul inhibându-le dezvoltarea, iar expunerea eventuală la calorifer determinând uscarea plantei.
Temperatura potrivită pentru begonie
Dacă e să ne gândim la originile acestei plante, devine evident că expunerea la frig nu are cum să îi fie favorabilă. În mod ideal, begonia iubește temperaturile cuprinse între 20-25 grade Celsius, dar tolerează temperaturi până la 14 grade Celsius. Pe timp de iarnă, speciile care intră în repaus vegetativ trebuie menținute la temperaturi de cel mult 15 grade Celsius.
Udarea begoniilor
În ceea ce privește aportul de apă, begonia are cerințe clare. Iubește umezeala, are nevoie de apă, dar aceasta nu trebuie să băltească. Între două udări, stratul superior de pământ trebuie să apuce să se usuce. În momentul udării, se recomandă să nu se ude frunzele, excesul de apă determinând apariția unor pete maronii. Apa folosită pentru udat trebuie să fie la temperatura camerei.
Begonia îndrăgește o umiditate atmosferică de 70%, lucru rar întâlnit în locuințele sau în clima din România. Când umiditatea din încăpere scade mult, poți pulveriza, fin, apă în aer, în jurul florii, niciodată cu jetul orientat direct către frunză.
Tunderea begoniilor
Se recomandă ca begoniile care nu intră în perioada de repaus vegetativ să fie tunse, de preferat, în timpul iernii sau primăvara foarte devreme, când oricum nu se află în perioada de înflorire. Astfel, forma tufei poate fi ușor dirijată, iar planta va fi stimulată să producă mai multe flori.
Dacă observi tendința begoniei de a crește foarte mult pe verticală, acesta este un semn că e în căutare de mai multă lumină. Poți tunde vârfurile care se extind în exces și schimbă-i locul într-o zonă mai bine luminată.
Replantarea begoniilor
Replantarea se face atunci când este evident că planta a crescut și necesită un ghiveci mai mare, în care rădăcinile să stea lejer. Ulterior, stratul de pământ de la suprafața ghiveciului se va schimba în fiecare primăvară.
Fertilizarea
În cazul în care vrei ca begoniile tale să înflorească abundent, utilizarea unui fertilizant special dedicat este esențială. Acesta poate fi achiziționat din magazinele de profil, iar recomandarea specialiștilor este să optezi pentru forma de granule, acestea dizolvându-se în sol, în timp, și reprezentând o sursă de durată de substanțe nutritive.
Dacă este vorba despre specii crescute pentru foliajul decorativ, se recomandă folosirea unui fertilizator pe bază de azot. Dacă ceea ce te interesează este creșterea unei plante viguroase, poți aplica o soluție de fertilizare, solubilă în apă, o dată pe lună.
Înmulțirea begoniilor
Înmulțirea begoniilor se realizează prin 2 metode principale: prin butași și prin divizarea tuberculilor. Înmulțirea prin butași se poate face folosind tulpina sau frunze tăiate, cu condiția ca acestea să păstreze nervura principală.
- Înmulțirea begoniilor rizomatoase se face prin intermediul butașilor din tulpină sau frunză. Se rupe o frunză sănătoasă care se pune într-un recipient cu nisip și turbă în părți egale; evident, se udă regulat. Până la înrădăcinare, e bine ca butașii să fie feriți de lumina puternică.
- Înmulțirea begoniilor tuberculate se face prin butași sau prin divizarea tuberculilor. Butașii se prelevează în aprilie, la o lungime de 7-10 cm, cu o parte de tubercul atașată. Se plantează într-un substrat din amestec de nisip și turbă și se mențin la 20 grade Celsius, până la formarea rădăcinilor.
- Înmulțirea begoniilor fasciculate se poate face prin semințe, distribuite uniform, în ianuarie-februarie, în tăvi cu compost menținute la 18-24 grade Celsius. Pământul se menține umed și la umbră până la germinare, apoi se va expune treptat la tot mai multă lumină.
Boli și dăunători
Din observațiile cultivatorilor și studiile efectuate de către specialiști s-a constatat că begoniile sunt în mod special sensibile la mucegai, insecte, acarieni. Combaterea lor se poate realiza cu substanțe speciale din comerț, multe dintre ele disponibile sub formă de spray, pentru o aplicare ușoară.
- Făinarea begoniei este o boală fungică ce apare în condiții de căldură excesivă, când și aerul este foarte uscat. Pe frunze apare o pulbere albă, care va duce, în timp, la necrozarea țesutului vegetal și uscarea plantei.
- Putregaiul cenușiu este o altă boală fungică, apărută, de data aceasta, atunci când nivelul de umiditate îl depășește pe cel normal, iar ventilația este cvasi-inexistentă. Frunzele sunt acoperite de o pulbere cenușie și putrezesc.
Pentru prevenirea bolilor, este foarte important ca frunzele și florile uscate să fie îndepărtate la timp. În plus, înlăturarea florilor ofilite stimulează planta să producă mai multe flori noi.
Uscarea begoniei
Uneori, begonia dă semne că începe să se usuce chiar dacă nu e o specie caracterizată de perioada de repaus vegetativ. Dacă frunzele și florile par să sufere și nu reușești să le dai de capăt, o soluție radicală, dar foarte practică, este să dezgropi tuberculul și să tai tulpina la 2 degete deasupra rădăcinii.
Tuberculul se plantează din nou, în alt vas, cu pământ nou, la o adâncime de 3-4 degete, cu partea concavă în sus. Se udă conform indicațiilor, urmând ca, în aproximativ 4 săptămâni, să se formeze o nouă plăntuță, sănătoasă și viguroasă.
Bibliografie:
https://www.botanistii.ro/blog/sfaturi-ingrijire-cultivare-begonia/
https://www.horticultorul.ro/flori-de-apartament-gradina/begonia-begonie-inmultire-ingrijire/
https://gradinavesela.ro/cum-se-ingrijeste-begonia/
https://www.longfield-gardens.com/article/all-about-begonias/#:~:text=Begonias%20brighten%20up%20shady%20areas,continuously%20from%20summer%20to%20frost.
https://www.gardendesign.com/plants/begonia.html
Sursa imagini: Shutterstock