O casă nouă este prilej de bucurie și pentru cei care locuiesc în ea, dar și pentru rudele și prietenii lor. Pentru că suntem generoși și ne place să participăm la bucuria celor dragi, cutuma spune că o casă nouă trebuie sărbătorită, dar la petrecere nu poți merge cu mâna goală. Pentru cei care au nevoie de inspirație, am adunat câteva idei practice și originale de daruri DIY, adică făcute chiar de cei ce le dăruiesc. Darurile DIY sunt printre cele mai apreciate, pentru că dovedesc preocupare, implicare și dragoste din partea celor care le oferă.
Superstiții de casă nouă
Cum alegi darul perfect
Daruri DIY (Do It Yourself – făcute de tine)
Câteva sfaturi în plus
Superstiții de casă nouă
Obiceiul de a face daruri celor care s-au mutat în casă nouă are rădăcini în vechime, cadourile având rolul de a invoca binele și norocul. În Evul Mediu, de cele mai multe ori, construcția unei case noi se termina toamna, în preajma sezonului rece, astfel că vecinii și rudele duceau celor care urmau să treacă prin iarnă lemne de foc, alimente ori animale domestice, pentru ca noua gospodărie să se pună repede pe picioare.
Fie că acceptăm, fie că nu, superstițiile există. Unele dintre ele conțin chiar un sâmbure de adevăr, altele sunt simple povești, după cum unele sunt aducătoare de noroc, iar altele, semn de ghinion. Interesant este că unele dintre superstițiile noastre sunt și ale altor popoare, deci, ceva-ceva miez trebuie să fie. Așadar, este bine să știi care sunt aceste superstiții.
Ce aduce noroc
O matura de paie, un clopoțel de argint sau de vânt ori o pâine făcută și coaptă în casă, alături de sare, sunt daruri simbolice, despre care se spune că aduc noroc. Tot semne de bine și prosperitate sunt și frunzele uscate de salvie sau o salvie în ghiveci, un castron de lapte cu orez și dulceață, dar și orezul negătit, amestecat cu zahăr și sare (orezul este semn de belșug), plantele cu frunze rotunde, mici și multe, un portocal în ghiveci, florile roșii, lumânările din ceară albă, potcoavele și bibelourile albe. Purtătoare de noroc sunt și obiectele din lemn, paie și piele, dar și cele ce conțin semințe.
Ce poartă ghinion
Cuțitele, dar și orice alte obiecte care taie (foarfeci, topoare, securi, lopeți ori sape), florile de culoare albă, plantele cu frunze subțiri (precum asparagusul), un lămâi în ghiveci, cactușii, ceasurile de perete, sfeșnicele, vazele pentru flori, oalele și alte vase de gatit goale, o colivie, toate sunt semne de ghinion sau prevestitoare de rele.
La fel se spune și despre balansoare, oglinzi, indiferent de dimensiune, prosoape și lenjerii de pat pentru o persoană, fețe de masă și orice tip de scară utilă în interior.
Cum alegi darul perfect
Casa nouă este un eveniment important pentru proprietari, dar și pentru cei dragi lor, indiferent că sunt membri ai familiei sau prieteni. Un dar potrivit trebuie să țină cont de câteva detalii. Ce trebuie luat în calcul?
În cazul unor relații mai protocolare, alegerea trebuie să fie mai impersonală și mai generală, iar când vine vorba de rude sau prieteni foarte apropiați, darurile pot fi mai personale. Un alt element de care se poate ține cont este cel al pasiunilor și hobby-urilor pe care le au proprietarii, dar și eventualele nevoi ale acestora. Alte detalii care ne pot ajuta în alegerea darului potrivit: vârsta proaspeților posesori de casă nouă, gusturile și stilul lor de viață.
Rudele pot face daruri speciale, mai ales dacă este vorba despre cele pentru prima casă. Un cadou de casă nouă pentru nași sau pentru fini, de la părinți pentru copii sau darurile pentru prietenii apropiați pot să fie mult mai personale, mai intime și, dacă este posibil, mai generoase. În plus, aceștia pot ști cel mai bine care sunt nevoile celor ce s-au mutat într-o casă nouă.
Daruri DIY (Do It Yourself – făcute de tine)
Este o soluție inspirată să faci darurile cu mâna ta, deși nu oricine poate realiza lucruri speciale. O idee bună, pentru că este un moment atât de important, este să faci ceea ce te pricepi mai bine și să adaugi, pe lângă darul creat de tine, și altele. Uite câteva idei care te pot inspira.
Pâine și alte bunătăți făcute în casă
Dacă te pricepi la a face pâine sau dulciuri de casa, acestea ar putea fi un dar inspirat. O pâine împletită, un colac decorat, o prăjitură sofisticată și un tort pot face senzație. Lângă acestea poți adăuga electrocasnice mici, de exemplu, o mașină de făcut pâine sau un set de tăvi (mai speciale) pentru copt. Acestea din urmă trebuie oferite pline, pentru a nu fi semn de ghinion. Le poți umple cu semințe coapte și fructe.
Lumânări parfumate
Nu se fac deloc greu și plac oricui. Alege vase frumoase, eventual, cu o semnificație anume, în funcție de stilul de viață al celor pentru care le pregătești. Folosește ceară naturală sau parafină din soia și esențe naturale. Cele mai bune variante de miros, care sigur plac oricui, sunt cele de vanilie sau scorțișoară.
Dacă vrei să completezi darul, adaugă o veioză specială, care își poate găsi loc oriunde în casă sau, dacă vrei să fii practic și să-ți manifești spiritul eco, alege un set de becuri inteligente, cu un consum de energie foarte redus.
Un terrarium sau ghivece cu plante
Este unul dintre darurile perfecte, pentru că sunt decorative, ușor de realizat și originale. Ai nevoie de un vas transparent din sticlă. Poate fi unul care imită forma unui acvariu sau unul cu o formă inedită. Este foarte important să alegi cu grijă plantele pentru terrarium. De obicei, se folosesc plante de mici dimensiuni – suculente, mușchi, eventual, însămânțat cu micelii, din care, peste câteva zile, să apară ciuperci. Fiind o grădină în miniatură, singura limită este imaginația ta. La capitolul plante îți sugerăm: Dracaena sanderiana, Chamaedorea elegans, Maranta, Ficus pumila, Cordyline terminalis.
Șervete de bucătărie și alte pânzeturi
Dacă te pricepi puțin la croitorie și îți este la îndemână să coși la mașină sau dacă te pricepi la broderie, poți realiza daruri fabuloase. Șervetele de bucătărie brodate cu monograme sau cele de pânză, pentru masă, sunt idei de cadouri care fac mereu plăcere, fiind daruri practice.
Le poți asocia cu orice alte aparate electrocasnice mici sau cu alte obiecte de decor, pentru a face un dar complet.
Obiecte din lemn
Este drept că trebuie să fii priceput ca să le faci, dar din lemn se pot realiza și lucruri foarte simple, dar elegante. O drujba îți poate fi de folos. Taie felii dintr-un butuc de lemn, nu mai groase de doi centimetri. Cu atenție și un lanț bine ascuțit, poate oricine. Șlefuiește-le și, dacă vrei, lăcuiește-le. Vei avea cele mai simpatice și mai frumoase suporturi pentru oale fierbinți. Dintr-o ramură cu diametru mic, poți face paduri pentru pahare.
Completează darul cu un set de pahare de cristal sau cu unul de oale, dar ai grijă să le oferi pline!
Un potpuriu de plante
Este ușor de realizat și impresionează. Combină petale de trandafiri cu frunze de salvie, boabe de măceș, frunze de dafin și flori de lavandă. Arată bine și miros frumos.
Combină-l cu un set cu aer vintage de recipiente pentru mirodenii. Este, însă, obligatoriu ca toate să fie umplute până la refuz. Alege mirodenii nobile, pentru a da greutate darului: șofran, piper alb și roșu, bețe de vanilie și anason stelat, nuci întregi de nucșoară.
Este loc și pentru o colecție de sare. Simbol universal al bogăției și norocului, alege variante de sare nobile, de la cea roz de Himalaya, până la sarea neagră sau sarea siciliană, picantă, obținută din apa Mediteranei, fără rafinare, sau cea gri, celtică, ce conține argile nobile. La fel de bine poți realiza și o colecție cu diferite tipuri de miere de albine. Ia în calcul că, și de data aceasta, recipientul este cel care adaugă darului efectul de „wow”.
Plantele mari în ghiveci pot fi o idee bună, mai ales dacă ai abilități de grădinar și le-ai plantat sau le-ai ajutat să crească. Un dafin, un portocal sau un ficus pot fi idei care vor cuceri.
Cornul abundenței
Dacă vrei ca darul tău să fie cât mai personal, dar nu ai abilitățile necesare, încearcă un corn al abundenței nelimitate, al belșugului. Legenda spune că reprezintă darul lui Zeus pentru Amalthea, zeița care l-a crescut.
Alege un coș de nuiele frumos, eventual, cu o formă mai atipică, dar care să fie funcțional și umple-l cu tot felul de bunătăți. Alege lucruri rafinate, deosebite, de mâncat sau de băut. Ca să facă impresia specială pe care cu siguranță o urmărești, trebuie să fie cu adevărat plin, iar conținutul absolut special.
Sporul casei
Pe cât de simplu se face, pe atât este de spectaculos. Ai nevoie de sticle sau de borcane ori de alte recipiente din sticlă albă, transparentă și semințe de tot felul, nisip colorat, zahăr, sare de mai multe feluri, condimente (boabe de muștar și piper), pietricele și orice altceva mai poate fi așezat în straturi.
Alege sticle cât mai interesante, cu forme neobișnuite și așază în straturi toate „ingredientele”. Secretul care asigură un farmec special acestor decorațiuni este ca materialele utilizate să fie cât mai colorate. De aceea, te poți ajuta de culori acrilice sau de alte vopseluri, pentru a amplifica nuanțele. Un truc util este să faci „sporul casei” folosind o combinație de recipiente cu forme și dimensiuni diferite. Sigilează-le cu ceară roșie și adaugă mesaje și urări de bine în etichete atârnate, nu lipite.
Câteva sfaturi în plus
Cadourile de tipul DIY trebuie să arate perfect. Faptul că sunt handemade nu înseamnă că pot avea greșeli sau imperfecțiuni. Nu doar calitatea contează, ci și cantitatea. Nu poți să oferi un singur șervet de bucătărie, de exemplu, ci șase sau, și mai bine, 12 bucăți.
Menționează faptul că este realizat de tine, dar nu acapara toată atenția celor din jur, lăudându-te cu ceea ce poți face, chiar dacă gazda va simți nevoia să arate și celorlalți opera ta.
Găsește un raport echitabil între ce oferi și cui oferi. Dacă prietenilor buni și rudelor le poți face daruri practice, atunci când este vorba despre colaboratori, superiori sau amici mai îndepărtați, alege soluții mai impersonale. Este mai bine, pentru că șansele de a face un cadou nepotrivit se reduc considerabil.
Darurile de acest tip sunt, în mod evident, mai puțin costisitoare, astfel că, uneori, este bine să completezi cumva. Nu e obligatoriu să faci asta, dar este un aspect pe care îl poți lua în calcul, mai ales atunci când e vorba de o relație mai îndepărtată.
Împachetează darul pregătit într-un mod cât mai estetic. Ambalajul are scopul de a spori surpriza, de a amplifica bucuria, atât pentru cel care primește, cât și pentru cel ce dăruiește.
Având un aer personal și fiind realizate cu plăcere, cu scopul de a fi dăruite, cadourile DIY sunt o alegere care arată preocupare, interes și atenție la detalii. Pentru toate aceste motive, cadourile DIY sunt extrem de apreciate și fac o impresie grozavă.
Sursa foto: Shutterstock.com