Alegerea corectă a radiatoarelor necesită cunoașterea și analiza datelor referitoare la dimensiunea, tipul și condițiile din încăpere. Parametrii instalației și dispozitivul în sine sunt de asemenea importanți, cum ar fi, de exemplu, puterea termică a radiatorului. Cât de important este calculul puterii radiatorului și la ce altceva merită să fii atent atunci când alegi un radiator?
Puterea de încălzire a radiatorului
Primul parametru important atunci când alegi un calorifer pentru o anumită încăpere este puterea termică a radiatorului. Această valoare determină capacitatea dispozitivului de a disipa căldura în cameră. Puterea de căldură a radiatorului este exprimată în wați [W] și ar trebui să fie egală sau mai mare decât necesarul de căldură al spațiului.
Merită să ne amintim că atunci când se calculează puterea radiatorului, se ia în considerare dimensiunea, tipul și condițiile dintr-o cameră specifică, și nu din întreaga clădire. Cererea de căldură este diferită în baie, unde se înregistrează cel mai înalt nivel de umiditate, și în bucătărie, unde sursa suplimentară de căldură este un cuptor sau o plită. O altă cerere de căldură apare într-un hol, dormitor sau sufragerie (chiar și atunci când camerele au dimensiuni similare).
De exemplu, temperatura optimă ar trebui să fie:
22-24 ° C în baie,
20-22 ° C în sufragerie,
18-20 ° C în bucătărie,
16-18 ° C în dormitor și pe hol.
Intervalele de temperatură de mai sus sunt definite legal. Cu toate acestea, însăși valoarea temperaturii optime nu va însemna întotdeauna că, de exemplu, pentru o baie ar trebui să alegi un calorifer cu cea mai mare putere de încălzire, iar pentru un dormitor cu cea mai mică putere de încălzire. Merită să iei în considerare condiții suplimentare, de exemplu, dacă baia are încălzire prin pardoseală sau dacă ferestrele din dormitor sunt restrânse.
Cum se calculează puterea radiatorului depinde și de alți parametri:
condițiile externe predominante (temperatura și zona climatică),
locația clădirii în raport cu direcțiile lumii,
coeficientul de transfer termic al pereților, tavanului și podelei,
etanșeitatea ferestrelor și ușilor,
tipul și scopul camerei.
Puterea încălzitorului depinde de temperatura de alimentare, adică de temperatura apei care curge prin dispozitivul de încălzire. Cu cât puterea este mai mare, cu atât temperatura care poate fi atinsă în cameră este mai mare. Exemple de parametri ai diverselor instalații:
Rețea de termoficare: 75/65/20 ° C
Boiler pe combustibil solid: 75/65/20 ° C
Boiler standard pe gaz: 65/55/20 ° C or 75/65/20 ° C
Boiler pe gaz în condensare: 55/25/20 ° C
Cum se calculează puterea unui radiator – formulă și calculator
Puterea de căldură a radiatorului este adesea calculată folosind o metodă de estimare. De obicei, este produsul dintre suprafața unei camere date și cererea medie de căldură. În medie, cererea de căldură într-o cameră variază de la 60 până la chiar 200 kWh/metru pătrat. Cu cât izolarea clădirii este mai slabă, cu atât coeficientul este mai mare. În casele bine izolate, pierderile de căldură sunt mai mici, prin urmare un calorifer cu o capacitate de încălzire mai mică este suficient pentru a le încălzi.
Necesarul de căldură al clădirii este estimat la:
15 kWh / m 2 (casă pasivă)
20-60 kWh / m 2 (clădire eficientă energetic)
70-100 kWh / m 2 (clădire modernă)
above 120 kWh / m 2 (clădire fără izolare)
Ca exemplu, poți precalcula puterea radiatorului pentru o cameră cu o suprafață de 15 metrii pătrați într-o clădire eficientă din punct de vedere energetic. În această situație, poți utiliza calculatorul de putere de încălzire sau formula estimată citată anterior:
X [kWh / m 2 ] * Y [m 2 ] = Z [W]
X – cererea medie pentru m 2
Y – suprafața camerei
Z – puterea necesară de încălzire a radiatorului
40 kWh/m2 x 15 m2 = 600 W
Calculatorul de putere a radiatorului pe metru pătrat ajută în multe cazuri și la calcularea pierderilor de căldură a unei încăperi date pe baza caracteristicilor spațiului sau a dispozitivului deja instalat (care urmează în cele din urmă să fie înlocuit).
Selecție de încălzitoare – masă de putere
Calcularea puterii unui radiator pe baza unei formule sau a unui calculator de putere a radiatorului are o alternativă: este un tabel cu puterea radiatorului de la un anumit producător. Dacă radiatorul urmează să fie principala sursă de căldură în cameră, merită să adaugi aproximativ 10-15% din valoare la puterea calculată a radiatorului.
Când nu ești sigur de rezultate, este întotdeauna o idee bună să cauți ajutor profesional. Proiectanții și specialiștii în instalații de încălzire centrală pot realiza un echilibru termic profesional.
Rezumat: de ce să ții cont atunci când alegi un radiator?
Calculul puterii radiatorului nu este singurul parametru care determină alegerea radiatorului. De asemenea, importante sunt: tehnologia de încălzire în clădire, temperatura așteptată, așteptările individuale și chiar problemele vizuale. La urma urmei, caloriferul îndeplinește nu doar o funcție practică, ci și o funcție estetică.
Un alt indicator al selecției unui radiator este determinarea dimensiunilor acestuia. Înălțimea depinde cel mai adesea de distanța dintre podea și pervaz, deoarece aici sunt instalate cel mai des caloriferele. Ar trebui să existe 10 cm de spațiu liber de la podea la calorifer și același spațiu de la calorifer până la pervaz.
Specialiștii în încălzire ar trebui să informeze despre acești și alți parametri și valori. Un calorifer selectat și instalat corespunzător va garanta funcționarea și încălzirea optime a încăperii. Merită raportat profesioniștilor care te vor ajuta să alegi cele mai bune încălzitoare.