14 Feb 2022, Autor:

Odată ce ți-ai aranjat un colțișor cozy, cu mobilier de gradina confortabil, a venit rândul  amenajării spațiului verde. Cu siguranță te atrage perspectiva unor flori multicolore, și ce alegere poate fi mai bună decât hortensia?

Zeci de specii, fiecare cu numeroase varietăți – hortensia, cunoscută și cu denumirea de Hydrangea, este una dintre cele mai populare plante ornamentale. Culorile sale atât de diferite, care se și modifică în timp și care pot fi influențate de crescător, forma și mărimea florilor, durata perioadei de înflorire sunt tot atâtea argumente în favoarea plantării hortensiilor la tine în grădină. 

Originea hortensiilor

Hortensia este considerată un arbust decorativ; originea sa este Asia de Sud-Est, cu precădere Japonia. Adaptabilitatea sa crescută a ajutat-o, însă, să se răspândească pe aproape toată suprafața planetei, fiind în prezent una dintre cele mai căutate plante pentru grădini. 

Hortensia face parte din familia Hydrangeaceae, nume derivat din greacă, foarte elocvent pentru cea mai importantă nevoie a speciei: apa. Există peste 70 de soiuri de hortensii în lume, în Asia, Europa și America fiind o plantă foarte populară.

În funcție de specie și de modul în care îi este dirijată creșterea, hortensia poate crește ca semiarbust, arbust sau copăcel.

Tipuri și specii de hortensii

Având în vedere că discutăm despre o specie atât de populară și cu atât de multe subspecii, este important să știi exact la ce să te aștepți, din punct de vedere estetic, de la planta cu care îți vei îmbogăți grădina anul acesta. 

Tipuri de hortensii

  • Hortensia comună sau Hydrangea macrophylla este tipul cel mai frecvent observat în grădini. Planta are frunze  mari, de aproximativ 15 cm, și poate ajunge la un diametru de până la 3 m, dacă beneficiază de condiții favorabile. Culoarea florilor este influențată de pH-ul solului și poate fi dirijată în funcție de preferințele cultivatorului. Înflorind din iunie până în septembrie, îți înfrumusețează grădina pe tot timpul verii.
  • Hortensia cu panicule sau Hydrangea paniculata se deosebește de celelalte tipuri prin florile conice, specifice. Dacă este lăsată să crească în voie și beneficiază de condiții favorabile, poate ajunge la un diametru de 3-4 m. Culoarea florilor este influențată de vârsta lor: imediat după înflorire acestea sunt albe, ulterior devin roz deschis și roz închis.
  • Hortensia de catifea sau Hydrangea arborescens ajunge frecvent la 2 m, uneori chiar și 4 m. Este un tip ceva mai pretențios, având nevoie de mai mulți nutrienți decât suratele ei, dar are și un parfum dulce, care atrage insectele, ceea ce e benefic întregii grădini. Florile și frunzele sunt foarte catifelate, iar culoarea fiecărei inflorescențe variază: alb pe margini, roz, albastru sau violet către interior.
  • Hortensia farfurie sau Hydrangea quercifolia are o înălțime ceva mai mică, de până la 1 m, astfel că e adesea crescută în ghiveci. Este caracterizată de faptul că inflorescențele de pe margine, care rămân albe, formează o coroană în jurul celor din interior, care pot varia la culoare în funcție de sol. 

Specii de hortensii

După cum am scris mai sus, există în lume peste 70 de specii de hortensii, dar câteva dintre ele sunt populare și disponibile în România. Preferatele proprietarilor de grădini sunt:

  • Hydrangea macrophylla quadricolor – o specie cu flori galbene, cu o nuanță foarte intensă, și frunze crem cu pete;
  • Hydrangea macrophylla lilacina – o specie cu flori în nuanțe roz și violet, extrem de populară, care poate fi văzută în majoritatea grădinilor;
  • Hydrangea macrophylla mariesii perfecta – seamănă mult, ca dimensiuni ale plantei, cu celelalte macrophylla, dar iese în evidență datorită florilor de culoare albastru intens;
  • Hydrangea aspera villosa – are flori de dimensiuni foarte mari, plate, și frunze catifelate și cu tente de mov;
  • Hydrangea preziosa – florile au o tentă roz sau mov, foarte delicată; conform statisticilor, este cel mai cumpărat tip de hortensie de la noi din țară.

Plantarea hortensiilor

Plantarea hortensiilor

În ciuda faptului că este atât de populară, hortensia are o personalitate puternică și este destul de strictă în ceea ce privește condițiile favorabile de plantare. Iată de ce anume trebuie să ții cont înainte de a trece la treabă.

Alegerea unui loc potrivit

Deși nu e pretențioasă, hortensia trebuie amplasată în zona optimă de grădină, ca să îți bucure privirea cu florile sale mari și colorate. Planta iubește lumina, dar preferă să se limiteze la soarele de dimineață, expunerea la soare pe tot timpul zilei ducând la arderea florilor și ofilirea lor timpurie. 

Zona ideală de plantare este lângă un gard orientat către nord sau nord-vest, astfel încât soarele să bată direct pe frunze numai până spre ora 12. Unii crescători recomandă plantarea în apropierea copacilor, dar depinde mult de dimensiunile coroanei acestora și de cât de frecvent ești dispus să fertilizezi solul, pentru că hortensia are nevoie de nutrienți cu care să susțină coroana atât de bogată.

Alegerea momentului potrivit

Un bun moment pentru plantarea hortensiilor este toamna, astfel încât planta să aibă timp să își extindă și să își fixeze rădăcinile în sol până primăvara, când va înflori abundent. Pe de altă parte, reține că speciile de Hydrangea au o rezistență relativ scăzută la îngheț, expunerea lor la temperaturi scăzute în etapa în care sunt, oricum, vulnerabile nu e neapărat inspirată. Așadar, dacă locuiești într-o zonă cu temperaturi mai mici decât media, cu ierni lungi și geroase, sau dacă nu ai posibilitatea să o protejezi adecvat, e mai bine să amâni plantarea pentru primăvara.

Primăvara devreme, planta tânără este mai ferită de riscul de a îngheța. Trebuie să îi asiguri necesarul de apă ca să o ajuți să se adapteze mai repede și să îți asumi că probabil nu va înflori la capacitatea maximă în anul respectiv. 

Solul potrivit pentru hortensii

Hortensia se adaptează mai multor tipuri de sol, dar are o cerință importantă: să nu rețină apa, care să ajungă să băltească la rădăcină. Este un element esențial, pentru că altminteri hortensia este o plantă iubitoare de apă.

Cum se plantează, efectiv, hortensia?

  • Înainte de plantare, rădăcinile hortensiei vor fi lăsate în apă timp de 5-10 minute.
  • Se pregătește groapa de plantare, care trebuie să fie de cel puțin două ori mai mare decât ghiveciul în care se afla planta. Fundul și marginile gropii trebuie să fie cât mai bine afânate, ca să permită pătrunderea rădăcinilor groase ale hortensiei.
  • Se recomandă adăugarea, pe fundul gropii, a unui strat de îngrășământ. Alternativa este să pregătești un amestec de 3 părți pământ pentru flori, 1 parte compost și 1 parte turbă, pe care să îl folosești pentru a umple cuibul. Există și pământ pentru hortensii, dacă preferi să apelezi la această variantă.
  • La umplerea cuibului, pământul trebuie presat bine. Se va ridica un mușuroi de 3-5 cm în jurul tulpinii plantei, care să ajute la menținerea umidității.
  • Se udă de două ori pe zi în primele zile, cu o cantitate de apă suficientă, dar fără ca aceasta să ajungă să băltească. 

În cazul în care ești începător în ale grădinăritului, nu uita să te echipezi cu uneltele necesare. Pot fi achiziționate la prețuri avantajoase de pe OLX. 

Îngrijirea hortensiilor

Odată ce locul de plantare a fost ales înțelept, hortensia va înflori întreaga vară. Principala provocare în ceea ce privește această specie de plante decorative este reprezentată de udarea adecvată. În fiecare an se recomandă efectuarea de tăieri care să dirijeze tufa și să stimuleze înflorirea. Jonglarea cu aciditatea solului permite variația culorilor inflorescențelor.

Udarea hortensiilor

Hydrangea are nevoie de o cantitate mare de apă în perioada de creștere, astfel că se recomandă, pe timpul primăverii, udarea serioasă de 1-2 ori pe săptămână. Dacă e vorba despre o perioadă ploioasă, probabil că nu va mai fi nevoie să mai uzi. 

Folosește la fiecare udare o cantitate de apă suficientă pentru saturarea solului, dar nu atât de mare încât să ajungă să băltească. În această etapă de creștere, udarea zilnică cu o cantitate mică de apă este insuficientă, pentru că apa nu va ajunge în întregul sistem de rădăcini și nu va hidrata corespunzător planta.

Pe timp de vară, când vremea este deosebit de caldă, necesarul de apă este crescut. Solul trebuie să rămână umed, dar drenajul adecvat nu va permite rădăcinilor să putrezească. Unii grădinari spun că ar trebui să înfigi degetul în sol, la rădăcină, și dacă la vârful degetului solul se simte uscat, atunci e timpul să uzi. 

Fertilizarea hortensiilor

Dacă solul din grădină este unul mănos, nu e nevoie să folosești îngrășăminte pentru hortensiile tale. Dacă solul este de calitate slabă, apelează la o fertilizare de primăvară bazată pe compost sau pe o soluție specială destinată plantelor cu flori.

Excesul de azot inhibă înflorirea și stimulează creșterea frunzelor, așa că e nevoie de multă prudență pentru a evita să te trezești cu o tufă plină de frunze luxuriante, dar…fără flori. 

Cea mai sigură metodă de fertilizare este cu ajutorul resturilor organice produse în gospodărie și compostate natural. 

Tăierile la hortensii

Toate plantele de tip arbust sunt stimulate în procesul de creștere prin efectuarea de tăieri, deci, și hortensiile beneficiază de acest tip de lucrare. Pe de altă parte, multe dintre speciile de hortensie formează mugurii inflorescențelor de anul viitor în toamnă, așadar, tăierile trebuie efectuate cu multă grijă. 

La fel ca în cazul oricărei alte plante, florile ofilite trebuie îndepărtate, iar ramurile trebuie rărite în așa fel încât lumina soarelui să poată pătrunde până în interiorul tufei. Dacă planta este tânără, ea trebuie lăsată să crească în ritmul propriu – unul și așa destul de alert. Dacă discutăm despre o tufă matură, tăierile generoase îi vor stimula capacitatea de regenerare. 

Tunderea se face primăvara, prin ciupirea vârfurilor nou crescute, deasupra mugurilor, sau prin îndepărtarea tulpinilor vechi, la plantele mai bătrâne. 

Se evită tăierile toamna. Tulpinile cu aspect maroniu sunt cele care înmuguresc puternic în primăvara următoare, în ciuda aspectului lor. Inflorescențele ofilite la final de toamnă oferă un anumit grad de protecție lăstarilor pentru anul următor, deci, pot fi și ele păstrate. 

Hortensiile și bolile plantelor

Hortensiile pot fi afectate de micoze și viroze, dar cei mai frecvenți dăunători când vine vorba despre plantele din grădină sunt afidele și gărgărițele. Melcii afectează puternic plantele mai tinere și mai fragede, iar păduchii pot ridica și ei probleme, deși mai adesea la plantele crescute în ghiveci. 

Originea hortensiilor

Hortensiile pe timp de iarnă

Hortensiile rezistă bine pe timp de iarnă până la temperaturi de -15 grade Celsius, dar dacă ai un butaș plantat proaspăt sau dacă știi că în zona ta temperaturile scad sub această valoare, e preferabil să oferi o protecție adecvată. 

Butașii pot fi protejați cu pământ. Plantele mature pot fi protejate cu ajutorul unei folii. Dacă există un control strict asupra animalelor care pătrund în grădină, se pot folosi paie sau fân pentru protejarea tufelor – dar să nu existe pericolul să atragă iepuri sau alte specii, care să deterioreze și hortensia. 

Înmulțirea hortensiilor

Dacă îți plac hortensiile și vrei să îți înveselească și ție grădina, o variantă este să achiziționezi butași din diferite specii. Găsești în magazinele online de profil, dar cel mai simplu și mai ieftin este să cumperi de pe OLX, mulți dintre vânzători au recenzii excelente, așa că, ai de unde alege. 

Dacă vrei să îți testezi abilitățile de grădinar, ai la dispoziție 3 metode pentru înmulțirea hortensiilor: divizarea rădăcinilor, prin lăstari și prin marcotaj.

Înmulțirea prin divizarea rădăcinilor

  • Utilă primăvara, la plantele mature;
  • Se separă rădăcinile, fără despicarea ramificațiilor principale;
  • Se udă generos ambele cuiburi rezultate.

Înmulțirea prin lăstari

Este o variantă simplă și rapidă, prin care se taie lăstarii nou formați și se plantează direct în pământ.

Înmulțirea prin marcotaj

  • Se sapă o groapă în apropierea arbustului deja existent;
  • Se îndoaie o tulpină până la pământ și se curăță de coajă în zona care e în contact cu solul;
  • Zona crestată se acoperă cu pământ, 30 cm din tulpină fiind lăsați în afară;
  • Toamna, ar trebui ca tulpina să aibă deja rădăcini proprii și să poată fi transplantată.

Schimbarea culorii hortensiilor

Culoarea florilor depinde mult de aciditatea solului în care crește hortensia, ceea ce le permite grădinarilor să se joace pe toată durata verii cu nuanțele decorative ale plantei. 

Dacă dorești flori mov, pH-ul solului trebuie să fie acid, cu valori în jur de 4,5. Îl poți obține adăugând la rădăcina plantei coji de fructe, coji de ouă, zaț de cafea sau rumeguș.

Dacă preferi florile roz, pH-ul trebuie să fie ceva mai mare, între 5 și 6. Alcalinitatea solului poate fi crescută cu var sau calcar. 

Grădinăritul este o activitate relaxantă, plină de satisfacții, iar hortensia este o plantă care îți va întoarce efortul înzecit, mulțumită florilor ei mari, multicolore, pline de vitalitate. 

Sursă foto: shutterstock

Bibliografie:

https://www.thespruce.com/growing-hydrangeas-1402684

https://gilmour.com/hydrangea-care

https://www.waysidegardens.com/hydrangea-care-guide/a/324/

https://www.americanscientist.org/article/curious-chemistry-guides-hydrangea-colors

https://www.researchgate.net/publication/335925028_HOW_ARE_HYDRANGEA_FLOWER_COLORS_DETERMINED