20 Aug 2021, Autor:

Cărțile, indiferent de formatul în care sunt lecturate, reprezintă o poartă către sute de lumi, sunt căi către universuri secrete, care trebuie descoperite. Dar care e varianta ideală de cărți: cu pagini care se întorc sau care sunt glisate? Aceasta este întrebarea ce provoacă o dezbatere continuă, cu privire la cea mai potrivită alegere: cărți tipărite sau cărți electronice. Subiectul este o sursă de dispută, mereu elegantă, între susținătorii fiecăreia dintre categorii. Există, în egală măsură, argumente pro și contra, avantaje și dezavantaje, pentru ambele variante.

Ce este o carte electronică?

Forma digitală a unei cărți reprezintă o carte electronică. O astfel de lucrare este „disponibilă” și poate fi citită, dar și salvată, distribuită, chiar oferită în mod digital, pe un dispozitiv electronic special destinat acestui scop, respectiv un eBook (reader). O carte electronica include text, tabele, fotografii și alte elemente ce pot fi vizualizate pe un ecran tactil, dar și pe un desktop, laptop, tabletă, telefon mobil sau pe un dispozitiv destinat exclusiv lecturii cărților electronice.

Un eBook utilizează o tehnologie numită E-Ink, astfel încât imaginile redate imită aspectul paginilor de carte, tipărite pe hârtie. Ecranele au o luminozitate adecvată, nu au reflexiile ecranelor LCD. Cărțile pot fi descărcate simplu, de pe internet, din librării sau biblioteci virtuale.

Toate modelele de eBook permit modificarea fontului textelor (care poate fi mărit sau micșorat, în funcție de preferințe) și a luminozității, astfel că nu este necesară o sursă exterioară de lumină, pentru lectură. Autonomia acestor dispozitive este foarte mare. Bateria poate dura săptămâni la rând, are dimensiuni foarte reduse și o memorie proprie, care poate stoca un număr impresionant de cărți electronice. În plus, unele modele oferă explicații pentru fiecare cuvânt, în română și engleză, dar și facilități audio.

Vezi oferta noastră de eReadere si tablete

Carte tiparita

Avantajele și dezavantajele cărților electronice

Cele mai multe dintre avantaje vin din utilizarea comodă a dispozitivelor destinate citirii cărților electronice. Un eBook conține material scris, imagini, uneori, chiar și paragrafe audio sau video, toate „ambalate” într-un singur fișier electronic. O carte digitală poate exista în diferite formate (de exemplu, PDF, pagini HTML compilate EXE, format PDA).

La capitolul avantaje, mai poate fi menționat prețul mai mic al cărților virtuale, dar și posibilitatea de actualizare a conținutului unei lucrări. Posesorul unei cărți electronice poate avea mereu cea mai recentă versiune, cu toate completările și adnotările unei ediții noi. Paragrafele din acestea pot fi convertite și editate ușor, astfel că pot fi incluse în lucrări proprii, analize, studii și altele. Trebuie luat în calcul și avantajul de a găsi imediat paragraful, termenul sau referința dorită, prin funcția de căutare.

Un alt beneficiu al cărților electronice este acela că pot fi transformate simplu în audiobook, astfel că se poate alege oricând varianta ascultării textului.

Cărțile electronice nu consumă hârtie, iar amprenta de carbon este mică, dat fiind faptul că nu este necesar niciun proces de fabricație, transport sau distribuție. De la cumpărarea efectivă a unei cărți electronice, până în momentul în care poate fi „răsfoită” trec câteva minute și acest fapt implică doar câteva click-uri. Poți avea orice carte, fără timp pierdut.

Principalele dezavantaje ale cărților electronice trebuie, de asemenea, puse în balanță. Costurile reduse ale acestora se reflectă în sumele mici care se întorc la edituri și autori, ceea ce poate fi considerată o reală pierdere. Pirateria este un alt aspect. Cărțile electronice sunt „ambalate” într-un link la care poate avea acces oricine. Un alt aspect este cel legat de efortul lecturii. Deși dispozitivele sunt gândite pentru a ușura procesul și sunt prietenoase cu ochii, lectura digitală poate fi incomodă și, adesea, nu aduce aceeași bucurie pe care o generează o carte tipărită. Lipsesc gestul de a da pagina și materializarea procesului de parcurgere a unei cărți. Mai simplu spus, lectura unei cărți electronice înseamnă, în mare parte, a privi într-un ecran.

Cărțile electronice sunt comode atunci când citești în lumină puțină, dar mult mai dificil de utilizat în lumină intensă. Strălucirea soarelui face lectura grea sau imposibilă.

Un alt dezavantaj al cărților digitale este faptul că acestea nu pot fi folosite sine die, așa cum se întâmplă cu o carte fizică, pe care o citești și o pui, apoi, în bibliotecă. Acestea există atâta vreme cât sunt păstrate pe un server. Întreruperea funcționării acestuia sau deteriorarea duce la dispariția informațiilor stocate sau, în cel mai bun caz, la imposibilitatea de a le mai utiliza.

În final, este evident că, pentru a putea citi confortabil o carte electronică, ai nevoie de un dispozitiv pe măsură. La aceasta se pot adăuga epuizarea bateriei, erorile sau, pur și simplu, incompatibilitatea între dispozitiv și cartea electronică sau defecțiunile.

Ce este o carte tipărită?

O putem defini, concret, ca fiind o sumă de pagini tiparite, lipite, capsate sau cusute împreună între coperți. Descrierea poate continua cu alte detalii, de la mirosul specific al cernelii de tipografie, la cel de hârtie, la aspect și senzația specială, generată de gestul de a ține o carte în mână. În mod evident, este mai greu să tipărești o carte decât să o „descarci” de pe internet. Cărțile ocupă spațiu, hârtia poate fi atacată de dăunători, se poate deteriora din multiple cauze (umezeală, foc), plus că nu poți duce decât un număr limitat de cărți, în același timp, pentru că sunt grele și voluminoase.

Dincolo de toate acestea, cartea, de la cea multiplicată prin scriere de mână până la cele de azi, a făcut și face parte esențială din evoluția omului, istoria comună a omului și a cărții având mai mult de 6000 de ani.

Avantajele cartilor digitale

Avantajele și dezavantajele cărților clasice

Cartile tiparite au o valoare tradițională pe care nu o poate contesta nimeni, nici măcar marii susținători ai cărților electronice. Raportat la acestea din urmă, lucrurile sunt aproape în oglindă. Avantajele cărților tipărite sunt dezavantajele celor electronice și invers.

Ceea ce nu poate fi negat tipăriturilor este faptul că posibilitatea contactului direct cu o carte este marele și principalul beneficiu. Cu toate acestea, pentru generațiile tinere, extrem de confortabile cu lumea virtuală și extrem de abile cu tehnica digitală, această palpabilitate pe care o oferă cartea fizică nu mai înseamnă mare lucru. A avea o carte este, până la un punct, un sentiment de posesie, dar pentru foarte mulți, nu mai este important să dețină fizic cărțile, ci doar să cunoască ce conțin, iar formatul electronic este cel mai la îndemână.

Pe lista cu avantaje merită menționată și atmosfera dintr-o librărie, de la posibilitatea de a răsfoi o carte la a deschide la întâmplare o alta sau de a te lăsa prins de vraja unui volum oarecare. Experiențele de genul acesta nu se pot gusta în online, indiferent cât de specială este librăria virtuală.

Cartea fizică este cea mai potrivită pentru a deprinde gustul lecturii, iar a citi o carte este un beneficiu în sine, indiferent de vârstă, după cum nimic nu poate înlocui cartea tipărită, ca mijloc de studiu. Un argument în plus, în favoarea cărților tipărite, mai poate fi și acela că reprezintă o investiție, pot fi transmise generației următoare, cu o pierdere mică a valorii lor. Ba din contră: cărțile vechi pot fi în sine obiecte extrem de prețioase, nu doar prin vechime, dar și prin autograful autorului, dacă acesta există. O carte poate dobândi și o mare valoare sentimentală, ceea ce nu se poate spune despre cărțile electronice.

La capitolul dezavantaje, trebuie menționate: costul mai ridicat pentru o carte și o amprentă de carbon mult mai mare decât a celor electronice. Cartea fizică este mai greu de transportat și mai voluminoasă. Depozitarea în casă ocupă spațiu, iar dacă ești nevoit să te muți dintr-un loc în altul, cărțile pot să fie o problemă.

Tendința de orientare către cărțile digitale este evidentă. Numărul celor care le citesc în format virtual este din ce în ce mai mare, dar, cu toate acestea, numărul celor care preferă, încă, o carte tipărită este sensibil mai mare.

Beneficiile cărților tipărite

Anumite studii au probat faptul că, în ciuda avantajelor certe pe care le au cărțile electronice, cele tipărite sunt mai benefice, prin efectele pe care le au asupra creierului și comportamentului uman. Acestea sunt câteva dintre beneficiile de necontestat ale cărților tipărite:

  1. Te ajută să absorbi mai multă informație, iar acest fapt a fost confirmat de mai multe studii și analize comparative.
  2. Este mai ușor să marchezi informațiile, mai simplu de trecut în revistă decât în cazul celor electronice, deși la acestea din urmă, căutarea pe text este mult mai rapidă. Explicația stă în modul în care lucrează creierul uman și în memoria vizuală, care nu funcționează în cazul cărților electronice.
  3. Un alt studiu, realizat pe copii cu vârste cuprinse între trei și cinci ani, a probat că aceștia au înțeles mai bine povestea care le-a fost citită dintr-o carte tipărită, comparativ cu una electronică.
  4. Cartea tipărită susține concentrarea pe text într-o măsură mult mai mare decât cea electronică, fără riscul distragerii atenției.
  5. Cartea tipărită are un efect destresant, indiferent de conținut, spre deosebire de cea electronică, unde studiile nu au putut proba o scădere a nivelului de hormoni ai stresului, în timpul lecturii.
  6. Persoanele care au o bibliotecă acasă au joburi mai bune, salarii mai mari și o viziune mai amplă asupra vieții.

Un studiu recent, făcut pe grupe de studenți din SUA, Slovacia, Japonia și Germania a arătat că 92% dintre participanți au preferat cărțile reale, pe care le pot păstra, atinge și răsfoi oricând doresc. Studenții slovaci, în special, au spus că se bucură de mirosul cărților. Chestionarele adresate lor au mai arătat că lectura cărților tipărite îi face fericiți și îi inspiră.

Sursa foto: Shutterstock.com