14 Jul 2021, Autor:

Bumbacul organic poate fi caracterizat ca bumbacul crescut doar prin procese și substanțe naturale, în culturi protejate și controlate de către autoritățile responsabile. Acesta este materialul cel mai prietenos cu pielea, iar culturile de bumbac organic promovează biodiversitatea și sunt benefice pentru mediu. În prezent, industria de fast fashion este acaparată de piese vestimentare din materiale sintetice, având costuri reduse. Bumbacul rămâne cea mai potrivită alegere când vine vorba de hainele pentru adulți și copii, însă varietatea de materiale de pe piață te poate induce în eroare. Iată de ce bumbacul organic poate fi o alegere sustenabilă și potrivită pentru întreaga familie:

Diferențele dintre bumbacul organic și cel convențional
Avantajele bumbacului organic
Amprenta asupra mediului

Diferențele dintre bumbacul organic și cel convențional

Folosirea a cât mai puține materiale sintetice devine unul dintre scopurile industriei fashion, dar și ale consumatorilor de rând. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când porți materiale precum poliesterul, îți expui pielea la substanțele dăunătoare, folosite în procesul de fabricare al acestora. Mai mult decât atât, materialele sintetice conțin microparticule de plastic, iar acestea pătrund în lacuri, râuri și mare cu fiecare spălare, amenințând viața acvatică.

Bumbacul, în schimb, este un material natural, fabricat din culturi care pot fi controlate. Diferența dintre bumbacul organic și cel convențional o reprezintă felul în care acesta este cultivat. Bumbacul este produs la nivel mondial la capacitate maximă, pentru a face față cererii, dar acest lucru vine cu un preț. Tufa de bumbac este predispusă la atacurile mai multor tipuri de insecte, iar pentru a evita pierderile, fermierii apelează la stropirea plantelor cu pesticide. Estimările arată că aproximativ 16% dintre pesticidele de la nivel mondial sunt folosite pentru culturile de bumbac. De asemenea, producția de bumbac este considerată mai puțin benefică și eficientă decât cea a fibrelor regenerate, precum lyocellul și vâscoza. Ca răspuns la această situație, producția se concentrează pe bumbacul organic. Termenul „organic” se referă la metodele de cultivare a bumbacului, folosind doar îngrășăminte naturale, mai puțină apă și mai puține emisii toxice.

Avantajele bumbacului organic

Bumbacul organic reprezintă o soluție mult mai bună decât materialele sintetice și bumbacul convențional, chiar dacă nu reprezintă opțiunea perfectă. Pașii mici spre metode sustenabile în lumea fashion sunt importanți pentru a proteja natura din jurul nostru. Iată câteva dintre avantajele principale aduse de cultivarea bumbacului organic:

Mai puține chimicale

Fermierii care cultivă bumbac organic nu folosesc pesticide care ajung, ulterior, în natură și distrug mediul, precum în cazul bumbacului convențional. Aceste substanțe afectează biodiversitatea, dar și sănătatea fermierilor care muncesc pe culturile de bumbac. De asemenea, odată ce bumbacul este folosit pentru fabricarea hainelor, chimicalele se transmit direct pe pielea celor care le îmbracă. Pentru cultivarea bumbacului organic, în schimb, nu se folosesc toate aceste chimicale dăunătoare, iar acest lucru îl transformă automat într-o opțiune prietenoasă cu mediul. Chimicalele regăsite în anumite materiale pot declanșa alergii și diferite alte afecțiuni, în cazul copiilor și adulților de pretutindeni.

Protejarea resurselor naturale

Producția bumbacului necesită cantități foarte mari de apă. În cazul bumbacului convențional, se folosesc în jur de 2.6% din resursele globale de apă, iar fermierii care cresc bumbac organic folosesc cu până la 20% mai puțină apă pentru culturile lor. Multe dintre culturile de bumbac organic sunt udate prin mai puține metode artificiale, iar fermierii se bazează pe fenomenele naturale.

Calitate superioară a produselor

Autoritatea principală în acest domeniu este Global Organic Standard. GOTS este singura instituție care poate acredita producătorii de bumbac organic, iar regulile și criteriile sunt stricte, tocmai pentru a asigura produse de cea mai bună calitate. GOTS analizează:

  • semințele folosite pentru cultura de bumbac organic;
  • procesul de cultivare și culesul;
  • modul în care sunt folosite materialele;
  • respectarea etichetelor și informațiilor de pe acestea.

Întregul proces de acreditare a producătorilor de bumbac organic oferă din start o calitate superioară a produsului final, în special în ceea ce privește materialele de bază folosite. Pentru cei implicați în acțiunile ecologice și preocupați de mediul înconjurător, proveniența materialelor și felul în care sunt obținute acestea reprezintă unul dintre criteriile de bază în alegerea pieselor vestimentare.

Mai puține OMG-uri

Organismele modificate genetic sunt, de regulă, cultivate de către marile corporații care pun accent pe producția în masă. Aceasta presupune și un proces cât mai rapid, indiferent de metodele folosite, pentru a atinge într-un timp cât mai scurt rezultatul final. Multe dintre semințele de bumbac modificate genetic conțin toxine integrate, pentru ca plantele să facă față dăunătorilor. Însă insectele care atacă aceste culturi pot dezvolta rezistență față de aceste toxine folosite ca pesticide, iar fermierii pierd suprafețe mari.

Condiții mai bune de muncă

Expunerea la chimicale toxice poate avea efecte serioase asupra sănătății fermierilor. Acestea sunt cauzate, în cea mai mare parte, de pesticidele și insecticidele folosite în tratarea culturilor de bumbac. Având în vedere că, în cazul bumbacului organic, nu se folosesc astfel de substanțe, fermierii sunt protejați și pot opta pentru alternative non-toxice, în special în cazul îngrășămintelor. De asemenea, producătorii locali pot crește bumbac organic fără a depinde de corporațiile care controlează, de obicei, culturile de organisme modificate genetic.

Avantaje bumbac organic

Amprenta asupra mediului

Bumbacul organic este considerat sustenabil și prietenos cu mediul, în comparație cu materialele sintetice. Acesta este crescut în ferme de dimensiuni mai mici, de cele mai multe ori, în cadrul culturilor producătorilor mici din întreaga lume. De aceea, cantitatea de apă de care culturile au nevoie este scăzută, iar majoritatea sunt amplasate în zone cu ploi dese. Tot la capitolul apă, bumbacul organic ajută la evitarea contaminării apelor. Pericolul real îl reprezintă culturile de bumbac convențional, pentru care fermierii folosesc pesticide ce conțin chimicale toxice pentru oameni și pentru flora și fauna înconjurătoare. Mai mult, pesticidele conțin și dioxid de azot, care influențează negativ efectul de seră.

Bumbacul organic nu este o variantă perfectă în acest moment, iar unele rapoarte arată chiar că, la scară foarte mare, culturile de bumbac organic pot fi la fel de dăunătoare pentru mediu. Acest lucru ridică un semnal de alarmă, în continuare, la nivelul industriei fashion. Conceptul de fast fashion este din ce în ce mai discutat la nivel mondial, deoarece devine unul dintre principalii poluatori. Articolele vestimentare sunt create pe bandă rulantă, în condiții de muncă nereglementate în țările sărace, iar consumatorii cumpără și aruncă hainele cu ușurință.

Consumerismul duce la un ciclu foarte scurt și dăunător al hainelor în societate și natură. Materialele sintetice, în mare parte, sub formă de plastic, ajung în mediul înconjurător și afectează animalele, dar și flora. Specialiștii în domeniu recomandă achiziționarea hainelor într-un stil sustenabil, prietenos cu mediul, dar și purtarea cât mai îndelungată a articolelor vestimentare. Producția în masă va reprezenta mereu o problemă la nivel global, indiferent de resursele folosite. Ceea ce poate fi schimbat este comportamentul oamenilor, atunci când ies la cumpărături. Concentrează-te doar pe articolele de care chiar ai nevoie, alege materiale sustenabile certificate și investește în piese pe care știi că le vei purta cât mai mult timp, atât ca stil, cât și în ceea ce privește calitatea materialului.

Bumbacul organic oferă o alternativă prietenoasă cu mediul, prin condițiile de cultivare, dar și calitate hainelor întregii familii. Citește cu atenție etichetele, caută informațiile despre certificările GOTS și descoperă producătorii locali care lucrează cu materiale naturale.

Sursa foto: Shutterstock.com