Realitatea augmentată este, poate, una dintre cele mai mari promisiuni ale tehnologiei viitorului. Un mediu digital pentru întreaga omenire, ce redefinește modul în care te joci, lucrezi sau te distrezi. Practic, este un nou mod de a te conecta și descoperi lumea din jurul tău. Și acesta e doar începutul.
În articolul acesta, vei afla tot ceea ce te interesează cu privire la realitatea augmentată. Pregătește-te, așadar, de o incursiune digitală fascinantă!
- Ce este realitatea augmentată
- Cum funcționează
- Cum se diferențiază de realitatea virtuală
- Exemple de realitate augmentată
- 8 ochelari realitate augmentată
- Argumente pro și contra realității augmentate
Ce este realitatea augmentată
Realitatea augmentată (Augmented Reality, prescurtat AR, în engleză) este o tehnologie digitală în continuă dezvoltare, care îți propune o experiență interactivă completă și unică. Este un mod inedit de a obține informații digitale de interes pentru tine, în lumea reală.
Termenul de “Augmented Reality” l-a folosit pentru prima dată Tom Caudell, cercetător pentru compania aeriană Boeing, în anul 1990, însă începuturile realității augmentate sunt mai vechi decât, probabil, crezi.
În anul 1968, Ivan Sutherland, un profesor informatician de la Harvard, a conceput primul dispozitiv de afișaj într-o lume „virtuală”, care se putea monta pe capul unei persoane. A fost denumit „Sabia lui Damocles”.
La începutul anilor 2000, japonezul Hirokazu Kato lansează ARToolKit, o bibliotecă open-source pentru creare de aplicații AR. Practic, a fost un imbold pentru publicul larg interesat să descopere această lume a creației digitale.
Cum funcționează
În primul rând, realitatea augmentată sau „RA”, așa cum o mai regăsim prescurtată la noi, funcționează cu un device și un program software dedicat. Poate fi vorba de un smartphone, tabletă sau, cel mai interesant, prin ochelari RA. Vom vorbi și despre ei, undeva mai jos.
De exemplu, imaginează-ți că ești într-un mall. Scoți telefonul smart din buzunar și deschizi o aplicație RA deja instalată. Prin intermediul camerei foto a telefonului tău și accesul la internet, aplicația software începe să proceseze locația, capturează și mapează toate obiectele din jur. Apoi, vei primi informații digitale interactive, precum programul de funcționare al magazinelor, ce promoții găsești sau ce filme rulează la cinema. Interesant și util, nu-i așa?
Domeniile în care realitatea augmentată poate fi implementată sunt, practic, nelimitate, de la medicină, educație, publicitate până la turism, auto și alte industrii.
Cum se diferențiază de realitatea virtuală
Încă mai sunt confuzii, dar cele două concepte sunt ușor de diferențiat. Dacă realitatea augmentată (AR) aduce în lumea reală diverse elemente și informații digitale cu care poți să interacționezi, realitatea virtuala (“VR” provine de la Virtual Reality) te transpune într-o lume complet virtuală, construită pe calculator, care nu are legătură cu lumea reală.
Realitatea augmentată și realitatea virtuală se mai diferențiază într-un mod major, și anume echipamentele necesare pentru a te conecta la ele. Realitatea augmentată este o tehnologie mult mai accesibilă și, poate, mai practică. Te poți conecta, cel mai simplu, cu un smartphone, care să aibă conexiune la internet. Pe de altă parte, realitatea virtuală are nevoie, pe lângă ochelarii digitali (care pot fi considerați un gadget asemănător, dar nu întotdeauna compatibili cu ambele tehnologii digitale), de controlere sau căști. Experiența, deși complet virtuală, este considerată, de unii utilizatori, mult mai atractivă.
Exemple de realitate augmentată
Realitatea augmentată vine cu un spectru mare de exemple, începând de la aplicații, jocuri și alte servicii. Este imposibil să le cuprindem pe toate, însă am selectat câteva exemple elocvente, care se folosesc de realitatea augmentată. Viitorul va fi cu siguranță și mai interesant.
Jocuri realitate augmentată
Pokémon Go, lansat în 2016, este, poate, cel mai bun exemplu de joc AR care ne vine rapid în minte. Acesta, adu-ți aminte, a creat o mare dependență la nivel mondial, pentru foarte mulți oameni. Jocul te invită să prinzi pokemoni peste tot: în casă, mașină, pe stradă și așa mai departe. Mulți l-au considerat, pe bună dreptate, un deschizător modern de drumuri în lumea realității augmentate.
Aplicații realitate augmentată
Realitatea augmentată nu înseamnă doar jocuri, ci este gândită să ne facă și viața mai bună. Se consideră că prima aplicație de realitate augmentată, de utilitate și cu impact în industria de retail, a fost lansată de producătorul de mobilă suedez Ikea, în 2017. Aplicația mobilă “Ikea Place” îți permite să vezi în timp real, în locuința ta, produsele comercializate. Practic, nu a fost niciodată mai ușor să vezi cum produsele Ikea se integrează cu mobilierul și spațiul existent la tine în casă.
Realitate augmentată în educație și medicină
Tehnologia AR se dovedește a fi foarte utilă în educație și medicină, două domenii relevante pentru orice societate. În privința educației, aceasta îmbunătățește extraordinar capacitatea de învățare a copiilor, prin diverse materiale interactive, de la corpul uman la planete sau animale. Un bun exemplu ar fi resursele Twinkl Educational Publishing. Pe de altă parte, în medicină, realitatea augmentată simplifică procedurile medicale. De exemplu, sistemul de realitate augmentată OpenSight proiectează imagini în timp real, de la 2D până la 4D, cu organele interne ale pacienților.
Servicii Google Play pentru RA
Google propune o aplicație de realitate augmentată care se poate dovedi foarte utilă într-o țară complet străină, în care nu te descurci mai deloc, precum Japonia. “Google Translate AR”, una dintre cele mai utile aplicații mobile, traduce în timp real un text, care poate să fie de pe un meniu sau indicator, printr-o simplă scanare cu camera telefonului tău.
Dacă ai un telefon cu sistem de operare Android, intră pe Google Play și testează realitatea augmentată Google.
Vezi telefoane Android disponibile pe OLX.ro
Realitate augmentată Apple
Orientarea în spațiu îți dă bătăi de cap, mai ales în parcările imense de la mall sau complexe comerciale? Atunci aplicația “Find Your Car with AR” de la Apple este posibil să îți fie de ajutor. Setează locația mașinii tale, apoi, când vei dori să te întorci la ea, apelează la orientarea prin intermediul acestei aplicații.
Multe alte aplicații AR, compatibile cu sistemul de operare Apple iOS, sunt disponibile în App Store.
Vezi telefoane Apple disponibile pe OLX.ro
8 ochelari realitate augmentată
Așa cum ai aflat deja, realitatea augmentată este accesibilă, cel mai simplu, prin intermediul unui smartphone. Totuși, experiența interactivă poate fi dusă la un nivel superior, cu o pereche de ochelari speciali.
Ochelarii AR se poartă asemănător ca ochelarii de soare sau de vedere. Aceștia generează grafice, imagini, animații, holograme 3D și alte informații digitale care se suprapun peste lumea reală, aflată în câmpul tău vizual.
Ochelarii cu realitate augmentată se pot folosi în diverse aplicații și scenarii, de la învățare virtuală, turism virtual, training medical până la meeting-uri online, jocuri și entertainment.
Primii ochelari inteligenți aveau dimensiuni destul de mari și, în general, nu au avut un așa mare succes, din cauza acestui aspect neplăcut. Investițiile impresionante în această tehnologie și bătălia pentru a acapara o piață a viitorului au determinat companiile tech să vină cu tot felul de soluții și inovații în materie de ochelari cu realitate augmentată, care aproape că ajung la designul unor ochelari de soare sau de vedere. În rândurile de mai jos, îi descoperi pe unii dintre cei mai populari în actuala lume AR:
Oculus Quest 2 by Facebook
Avantaje:
- Procesor rapid Qualcomm Snapdragon XR2
- Display LCD, cu o rezoluție 1832 x 1920 pixeli
- Sunet 3D Cinematic
- Ideali pentru entertainment acasă
Dezavantaje:
- Este necesar un cont de Facebook
Google Glass Enterprise 2
Avantaje:
- Foarte ușori (36 grame)
- Design atractiv
- Comandă vocală îmbunătățită
- Conectivitate GPS, Wi-Fi 5, USB-C
- Ideali pentru medii de lucru profesionale
- Durată mare de viață a bateriei (până la 8 ore)
Dezavantaje:
- Preț foarte mare
- Mai puțin utili acasă
Microsoft HoloLens 2
Avantaje:
- Confortabili
- Recunoaștere gesturi
- Câmp de vizualizare extins, rezoluție 2048×1080 pixeli
- Microfon și cameră HD de 8 Megapixeli
- Ideali pentru activități virtuale de lucru sau comunicare
Dezavantaje:
- Prețul foarte mare
- Nu sunt utili pentru divertisment acasă
Vuzix Blade
Avantaje:
- Cameră HD de 8 Megapixeli, cu o rezoluție video 1080p
- Microfon cu funcție de reducere zgomot
- Spațiu stocare 64 GB, cu slot pentru card micro SD
- Baterie reîncărcabilă
Dezavantaje:
- Aplicații mai limitate în raport cu competiția
- Baterie cu o durată de funcționare mică (2 ore)
Magic Leap One
Avantaje:
- Câmp de vizualizare bun, la 50 de grade
- Rata de refresh 120 Hz
- Memorie RAM 8 GB, cu 128 GB spațiu de stocare
Dezavantaje:
- Baterie cu o durată de funcționare mică (3 ore)
Epson Moverio BT-300
Avantaje:
- Display OLED, cu rezoluție HD 1280 x 720 pixeli
- Compatibili cu anumite drone, precum DJI
- Durată bună de viață a bateriei (până la 6 ore)
Dezavantaje:
- Putere de procesare limitată
- Câmp de vizualizare mai mic, 23 grade
- Spațiu de stocare limitat (32 GB card micro SD)
Lenovo Star Wars
Avantaje:
- Ideali pentru pasionații Star Wars și entertainment la domiciliu
- Design ergonomic și utilizare ușoară
- Conectivitate rapidă Bluetooth
- Durată bună de viață a bateriei (până la 5 ore)
Dezavantaje:
- Compatibili cu device-uri care au un ecran sub 6.5 inchi
Merge AR/VR Headset
Avantaje:
- Una dintre cele mai accesibile soluții compatibile AR/VR
- Funcționează cu majoritatea telefoanelor smart (Android și iPhone)
- Soluție de buget, fiind ideali pentru copii sau amuzament
Dezavantaje:
- Mai puțini interactivi precum concurența
- Formă voluminoasă
Un scenariu probabil, încă greu de crezut astăzi, este ca, undeva în viitor, smartphone-ul să devină o simplă amintire. Ochelarii AR, ce vor fi cu siguranță adaptați și simplificați din ce în ce mai mult, cu un design mult mai aproape de clasicii ochelari de soare sau de vedere, ar putea să devină un standard în noul mod de viață al viitorului.
Descopera 👉 ochelari VR si AR la oferte avantajoase, pe OLX.ro
Argumente pro și contra realității augmentate
Este limpede că realitatea augmentată vine în sprijinul fiecărui domeniu de interes și implicit al oamenilor, având un rol de utilitate într-o societate. Astfel:
- Ajută la cunoaștere și învățare, într-un mod interactiv și accesibil;
- Este ușor de folosit și majoritatea posesorilor de smartphone pot avea acces la aplicații AR;
- Îmbunătățește comunicarea virtuală, de la distanță (remote);
- Aduce contribuții și inovații în tehnologia globală, care ușurează anumite procese și activități umane;
- Ai parte de experiențe digitale noi, de relaxare, informare sau distracție, fără a ieși din lumea reală;
- În anumite domenii, precum cel medical, poate salva vieți.
În privința argumentelor contra, putem menționa:
- Tehnologia AR necesită investiții financiare și developeri buni; așadar, nu oricine are acces la crearea și dezvoltarea ei. În general, companiile IT&Tech mari au un avantaj considerabil în piață, față de cele mici;
- Sunt accesate foarte multe date confidențiale; prin urmare, există riscul ca ele să fie expuse și compromise. Este destul de clar că sistemele AR captează sunete sau imagini din viața reală a unei persoane;
- Poate provoca, uneori, diverse accidente în lumea reală, din neatenție, oboseală sau lipsă de concentrare. Cazuri concrete au existat mai ales în ceea ce privește aplicațiile de tip jocuri, cum a fost Pokémon Go. De asemenea, poate crea dependență și, de aici, posibile probleme de natură psihologică sau comportamentală.
În concluzie, realitatea augmentată nu mai este o lume Science Fiction, ci deja reușește să se integreze ușor în viața noastră. Este o graniță între imaginație și realitate și trebuie privită cu încredere și responsabilitate, deoarece, în cele mai multe cazuri, poate ajuta suficient de mult. Testează și tu această tehnologie și fii pregătit pentru viitor!
Surse foto: Shutterstock | site-uri producători