14 Oct 2021, Autor:

Standardul 5G, cea mai nouă și performantă tehnologie de telecomunicații, este cea care va îmbunătăți comunicațiile mobile și le va duce la un nou nivel de performanță. Viteza de transmitere a datelor și fidelitatea sunt două dintre facilitățile oferite de tehnologia 5G, pe lângă cele pe care le va aduce în domenii dintre cele mai variate.

Tehnologia 5G nu va fi revoluționară doar pentru telefoanele mobile, ci și pentru diverse aparate cu aplicabilitate în diferite domenii (medicină, aviație), mașinile inteligente, realitatea virtuală sau dispozitivele Internet of Things (IoT), ce reprezintă conectarea mai multor aparate la internet.

Cum funcționează tehnologia 5G
Care sunt avantajele tehnologiei 5G
De ce este important standardul 5G
Ce domenii va îmbunătăți tehnologia 5G

Ce avantaje are tehnologia 5G

Cum funcționează tehnologia 5G

LTE (Long Term Evolution) este tehnologia care stă, în prezent, la baza serviciilor 4G și oferă o viteză mare de transfer, chiar și în mediul dinamic. Însă tehnologia 5G înseamnă o utilizare mai eficientă a undelor radio și posibilitatea ca mai multe telefoane mobile cu tehnologie 5G încorporată și alte dispozitive să poată accesa același internet mobil în același timp.

Tehnologia 5G se bazează pe multiplexarea spațială, o tehnologie prin care mai multe semnale digitale sau analogice sunt combinate într-un singur semnal, într-un mediu comun de transmisie.

Această metodă de telecomunicații se folosește pentru a putea beneficia cât mai simplu de o resursă importantă: comunicațiile prin dispozitive inteligente, care au devenit parte integrantă din viața noastră. Mai multe apeluri telefonice pot fi efectuate în același timp, cu aceeași infrastructură, într-un mod transparent pentru toți utilizatorii.

Tehnologia 5G folosește rețele extinse de antene digitale cu mai multe elemente, ca parte a stațiilor de bază. Sistemele corespunzătoare se numesc Massive MIMO (Multiple Input – Multiple Output), o tehnologie avansată, care folosește un număr mare de antene pentru a facilita comunicarea rapidă între utilizatori.

Precum în cazul rețelelor 4G, cele 5G folosesc un sistem de celule care trimit date codificate prin intermediul undelor radio. Benzile de frecvență înaltă, utilizate de tehnologia 5G, au o capacitate mai mare, iar interfața radio este modernizată, arhitectura de rețea regândită și releele sunt amplasate la o distanță mai mică unul față de celălalt, acoperirea fiind completă.

De asemenea, frecvențele utilizate în noua configurație sunt un avantaj major pentru adoptarea tehnologiei 5G. Dispozitivele conectate la internet prin rețelele 3G sau 4G provoacă interferențe, pentru că utilizează un spectru comun, însă tehnologia 5G folosește frecvențe diferite, care rămân neaccesate, astfel că zgomotele albe și interferențele sunt diminuate major.

Pentru ca rețelele 5G să poată fi implementate, se folosește o tehnologie avansată, care presupune folosirea unor rețele de antene digitale ce dețin mai multe elemente ca parte a stațiilor de bază.

Telefoanele mobile cu tehnologii 3G și 4G folosesc, în prezent, frecvențe sub 6Ghz. Dezvoltarea tehnologică din ultimii ani a făcut ca această frecvență să fie din ce în ce mai folosită și mai aglomerată, pentru că este accesată de un număr mare de dispozitive mobile. Ca urmare, viteza de transfer este mai mică, iar fiabilitatea este redusă. Tehnologia 5G a apărut ca răspuns la nevoia unui spectru mai larg al undelor radio; aceasta folosește unde milimetrice (millimeter waves), care comunică pe frecvențe înalte, între 24Ghz și 95Ghz. 

De ce este important standardul 5G

Care sunt avantajele tehnologiei 5G

În prezent, tehnologia 4G este e patra generație de servicii wireless, care oferă o viteză maximă de 1Gbps, de 10 ori mai mare decât cea oferită de tehnologia 3G, 400 kbps, pe când viteza de transfer estimată pentru rețeaua 5G este de până la 20Gbps.

Tehnologia nouă de comunicații pe care o folosește presupune o interfață radio complet schimbată. Rețelele de telecomunicații erau adaptate pentru a susține tehnologia 5G, astfel că întreaga arhitectură a rețelelor a fost regândită, modernizată și adaptată pentru a putea facilita sistemul logistic necesar pentru tehnologia 5G.

În anii ’80, apărea tehnologia 1G, care permitea folosirea telefoanelor fără fir pentru comunicare. 2G s-a lansat în 1991 și avea un avantaj în plus: trimiterea mesajelor SMS. Tehnologia 3G a apărut în 2007, iar utilizatorii puteau naviga pe internet cu ajutorul telefoanelor mobile și al dispozitivelor de tip smartphone.

Tehnologiile avansate și gama mai largă a undelor radio folosite înseamnă, în mediul 5G, viteză mare de transfer. Tehnologiile 3G și 4G sunt în continuare disponibile, însă comunicațiile 5G oferă o experiență semnificativ îmbunătățită pentru utilizatori.

În prezent, viteza de transfer este de aproximativ 50 milisecunde, ceea ce pare o viteză incredibil de mare, fiind echivalentul timpului de care creierul nostru are nevoie pentru a procesa o imagine. Pentru anumite domenii, cum este medicina robotizată, în care timpul este esențial, această viteză este, însă, destul de mică. În mediul 5G, această latență este mult redusă.

Ca în cazul oricărei tehnologii inovatoare, costul unui dispozitiv cu tehnologie 5G integrată va fi destul de mare, dar exploatarea rețelei presupune costuri mai mici. Dacă dorești un telefon cu tehnologie 5G, iar cel vechi nu mai este performant și vrei ca aparatul să fie folosit în continuare pentru piese sau componente, există varianta reciclarii, eficientă și prietenoasă cu mediul. Costurile derivate din exploatarea rețelelor de telecomunicații sunt suportate de companiile de telefonie mobilă, ceea ce va duce la o scădere a prețului abonamentelor și serviciilor mobile. În plus, există varianta mai accesibilă și sustenabilă, de a vinde telefonul vechi, pentru a cumpăra un model de generație nouă.

Ce domenii va imbunatati tehnologia 5G

Cele mai bune telefoane cu tehnologie 5G integrată

În noul context al inovației 5G, majoritatea producătorilor de telefoane mobile au investit în această tehnologie și în dezvoltarea terminalelor mobile de mare viteză. Fiind o tehnologie încă la început de drum, nu este deocamdată un standard în industria smartphone-urilor. Însă pe piață există deja modele de telefoane cu tehnologie 5G, iar numărul acestora va crește în viitorul apropiat și este de așteptat ca prețul acestora să scadă, pe măsură ce apar noi generații de telefoane.

Dacă vrei să încerci cât mai repede inovația și să ai un telefon cu noua tehnologie, ai deja la dispoziție destule modele din care poți alege ceva pe gustul tău:

  • Samsung Galaxy S21 este unul dintre vârfurile de gamă de la Samsung, care operează cu sistem Android 11 și are inclusă tehnologia Knox pentru securitate avansată. Camera este performantă, bateria are o durată de viață mai lungă iar display-ul oferă o claritate avansată față de modelele anterioare. Acest model de telefon are tehnologie 5G integrată, care poate fi folosită pentru noua funcție “SmartThings Find” și va putea accesa funcționalitatea Samsung Galaxy SmartTag+ (găsirea oricărui obiect cu care este conectat prin intermediul unei aplicații).
  • iPhone 12 ProMax este un model de nouă generație de la Apple, cu tehnologia 5G integrată, senzor LiDAR și încărcare wireless MagSafe. Capacitatea de bază a acestui model de iPhone este de 128GB (plus capacitatea suplimentară de 256GB sau 512GB). 
  • Oppo Reno este un model de telefon mobil inteligent cu tehnologie Android, cu cameră foto acționată de un mecanism Pivot Rising, care se deschide în 0,8 secunde și oferă o claritate superioară față de modelele anterioare Oppo. Una dintre caracteristicile acestui telefon este rezistența, datorită carcasei Gorilla Glass și sistemului de protecție a camerei foto în momentul căderii. 

De ce este important standardul 5G

Lumea în care trăim este în continuă mișcare, iar tehnologia cunoaște zilnic inovații, așa că fiecare domeniu trebuie să țină pasul și să implementeze sisteme din ce în ce mai performante.

Comparativ cu rețelele mobile 4G, tehnologia 5G oferă utilizatorilor viteze mai mari de upload și download, cu latență semnificativ scăzută, care aduce avantaje majore în diverse industrii, de la sănătate la aviație, unde viteza de reacție este esențială.

Casele inteligente sunt la început de drum, însă vor deveni un standard în viitor, ceea ce va duce la nevoia de a conecta mai multe dispozitive, simultan, la internet. Lățimea mai mare de bandă, pe care operează rețelele 5G, permite conectarea mai multor aparate la un singur port de internet, așa că și supraîncărcarea este eliminată.

Tehnologia 5G are ca principal obiectiv și avantaj conectarea simultană a unui număr foarte mare de dispozitive. În mediul 5G, este posibilă o capacitate de conectivitate de până la 1000 de dispozitive. Dacă în viitor, casele inteligente vor fi ceva comun, va fi posibilă conectarea telefoanelor, a electrocasnicelor, automobilelor și sistemelor de securitate la același dispozitiv.  

Rețelele de comunicații 5G vor deveni, treptat, platformele principale pentru utilități și senzorii care vor fi instalați în orașe. Odată cu apariția de noi tehnologii, va fi necesară o infrastructură mai puternică, pentru ca semnalul să poată fi transmis fără eroare în diverse părți ale orașului. Tehnologia 5G înseamnă o viteză superioară față de 4G, ceea ce va permite dezvoltarea orașelor inteligente.

Ce domenii va îmbunătăți tehnologia 5G

Viteza mare de transmitere a datelor și conectarea mai multor dispozitive la rețea, fără latență și fără interferențe, vor duce la aplicabilitatea noii tehnologii 5G în diverse domenii. Timpul de răspuns în configurația 4G este de 50 de milisecunde, iar în cazul tehnologiei 5G, este de o milisecundă.

Tehnologia 5G va putea fi folosită la capacitate maximă în domenii esențiale; medicii vor putea, cu ajutorul comunicațiilor 5G, să opereze pacienți care se află la distanță, cu ajutorul unor căști de realitate virtuală și mănuși speciale, ceea ce, în prezent, este imposibil, în absența unei conexiuni în timp real.

De asemenea, mașinile viitorului vor fi 100% autonome, vor fi conectate între ele și își vor putea transmite în timp real informații despre poziție sau viteză. Pietonii vor putea transmite date de pe aplicațiile instalate pe telefonul inteligent, pentru a preveni accidentele.

În agricultură, fermierii vor putea beneficia de avantajele oferite de tehnologia 5G pentru a instala senzori care monitorizează gradul de umiditate sau îngrășămintele, pentru a se adapta în timp real la condițiile din teren.

Previziunile meteo vor fi mult mai exacte, datorită informațiilor colectate de către servere, cu ajutorul dispozitivelor conectate la tehnologia 5G. Dronele folosite pentru a face estimări meteo sau pentru a inspecta turbine eoliene ori panouri solare din zone greu accesibile vor fi echipate cu această nouă tehnologie, vor putea fi controlate mult mai precis și vor transmite imagini la rezoluție ridicată.

Datorită avansurilor tehnologice, lumea viitorului va arăta diferit față de ce ne oferă prezentul. Internetul rapid, economisirea resurselor, diminuarea semnificativă a latenței și posibilitatea de a conecta mai multe dispozitive la internet, în același timp, vor duce la dezvoltarea a numeroase domenii și la perfecționarea tehnologiilor.

Sursa foto: Unsplash, Pixabay