În ultima vreme, conexiunea prin tehnologia NFC a devenit parte integrantă din viața noastră, datorită beneficiilor pe care le aduce. Însă ce este acest standard și, mai ales, cum se folosește, sunt lucruri relativ noi pentru majoritatea persoanelor, mai ales a celor care nu sunt foarte obișnuite cu tehnologia de ultimă generație.
Ce înseamnă standardul NFC
În era tehnologiei și a digitalizării, aproape toata lumea are un telefon smart, cu care poate face mult mai multe lucruri decât a iniția și a primi apeluri. Dacă ai, de exemplu, un iPhone 6, adică un telefon performant, dar nu de ultimă generație, știi deja că poți face cu el o mulțime de lucruri, printre care și plata cu telefonul la un terminal PoS. Modelele recente de telefoane inteligente, cum este Samsung Galaxy Z Flip, au integrate o mulțime de funcții smart, printre care și NFC. Însă cum se realizează această tehnologie?
NFC (Near Field Communication) sau comunicarea în câmp apropiat este un standard de comunicare valabil pe distanțe scurte, care permite dispozitivelor wireless echipate cu această funcție să comunice între ele prin unde radio. Pentru ca acest tip de comunicare să se realizeze, este necesar ca cele 2 dispozitive să fie appropriate la o distanță mai mică de 10 cm.
Tehnologia NFC este asemănătoare cu cea care permite efectuarea plăților cu un card bancar contactless, RFID (Radio Frequency Identification). Diferența dintre aceste tehnologii este aceea că cipurile RFID pot fi doar citite, iar NFC permite dispozitivelor să primească și să transmită informații unul de la celălalt.
Aproape orice dispozitiv inteligent este prevăzut cu standardul NFC, care permite comunicarea electronică în ambele direcții, folosind tehnologii complementare precum WiFi sau Bluetooth.
Standardul NFC a apărut ca urmare a unei colaborări dintre Nokia, Philips și Sony, ducând la apariția unei tehnologii care să pună la dispoziția utilizatorilor mai multe roluri pentru dispozitive, de la telefoane inteligente, calculatoare, PC-uri, boxe portabile la televizoare sau chiar mașini.
Cum funcționează tehnologia NFC
Tehnologia NFC are la bază standardul RFID, care funcționează cu cipuri pasive, introduse în diverse obiecte, care se activează atunci când trec printr-un câmp electromagnetic. În momentul activării, acestea transmit o anumită informație pe o distanță foarte scurtă. Spre deosebire de RFID, NFC funcționează în ambele sensuri. Modulul care este integrat în telefoanele mobile poate citi și transmite informații în același timp, la o distanță de doar câțiva centimetri.
Din punct de vedere tehnic, cipurile NFC sunt integrate în carcasa din plastic sau policarbonat a unui telefon inteligent. O carcasă dintr-un material metalic ar putea bloca semnalul GSM, iar conectarea dintre cele 2 dispozitive nu s-ar putea realiza.
Sincronizarea dintre 2 dispozitive se face cu ajutorul WIFi sau Bluetooth. Prin intermediul modulului NFC, sincronizarea se face în doar câteva secunde, iar tot ce trebuie să faci este să introduci codurile de securitate, apoi poți începe transmiterea sau primirea de date.
Una dintre cele mai frecvente utilizări ale tehnologiei NFC este transmiterea de poze sau de clipuri, așa că Google a introdus funcția Google Beam, care te ajută să faci acest lucru mult mai rapid și mai simplu. Tot ce trebuie să faci este să selectezi imaginea dorită, să o trimiți prin Google Beam și să apropii cele 2 telefoane. Standardul NFC permite conectarea rapidă prin Bluetooth, apoi imaginea este transmisă.
Poți realiza aceeași conectare rapidă și între căști sau boxe care sunt prevăzute cu suport Bluetooth. Nu mai este nevoie ca acestea să fie în pairing mode, ci este necesar doar să cauți în lista de dispozitive din telefon și să introduci codul de securitate. Apoi, atingi în zona simbolului NFC și modulul intermediază conexiunea inițială.
Același tip de conexiune se poate realiza și cu dispozitive cu modulul WiFi. De exemplu, camera foto cu care este prevăzut telefonul Motorola Edge 20 transmite informațiile prin rețea Wireless. Pentru a le conecta la un smartphone fără tehnologie NFC, utilizatorul trebuie să activeze modul wireless, să recunoască rețeaua la care este conectată camera, să introducă un cod de securitate și apoi să deschidă aplicația cu care este conectată camera.
Cum se poate folosi tehnologia NFC
Standardul pentru această tehnologie a fost aprobat în 2003, iar de atunci, a devenit din ce în ce mai popular, mai ales datorită includerii acestuia în producția de telefoane inteligente.
Dacă ai un telefon cu sistem de operare Android, de exemplu, Samsung Galaxy S21, standardul NFC te ajută să efectuezi plăți, fără a mai fi nevoie să ai la tine cash sau un card bancar. Acesta este considerat cel mai mare beneficiu adus de acest standard. Un dispozitiv prevăzut cu funcția NFC funcționează exact ca un card bancar contactless.
Tehnologia NFC poate fi folosită pentru intrarea/ieșirea și monitorizarea angajaților într-o companie sau într-o instituție. Dacă deține un smartphone cu NFC, acesta poate stoca datele de acces, iar angajatul nu mai are nevoie de un card de acces (se presupune că are în permanență smartphone-ul la el).
Indiferent că trebuie să transmiți fișiere mari, poze ori contacte din telefon sau ai nevoie de acestea dintr-un alt telefon, poți face acest lucru mult mai simplu, prin intermediul tehnologiei NFC. Tot ce trebuie să faci este să activezi opțiunea WiFi sau Bluetooth a ambelor telefoane, să le conectezi și să le ții la o distanță de aproximativ 10 cm unul de celălalt; transferul se va face rapid, fără a fi nevoie de alte dispozitive intermediare.
Telefoanele inteligente cu tehnologie NFC, indiferent că este vorba despre un Xiaomi Mi Note 10 Lite sau Sony Xperia 10 II, pot fi conectate la alte dispozitive care folosesc această tehnologie (căști, televizor sau mașină).
Tehnologia NFC oferă o mulțime de avantaje utilizatorilor și te poți bucura de toate acestea prin intermediul majorității telefoanelor mobile inteligente. Telefonul a devenit parte integrantă din viața noastră, iar cu ajutorul acestui standard, putem face numeroase lucruri mult mai rapid și mai ușor, de exemplu, plata contactless și trimiterea sau primirea de fișiere.
Sursa foto: Shutterstock