Hainele pentru bebeluși sunt, pur și simplu, adorabile. Sunt realizate din materiale de foarte bună calitate, din fibre naturale, deseori, cultivate în condiții ecologice, iar părinții (și nu doar ei) sunt fascinați de ele. Acesta ar putea să fie unul din motivele pentru care, în ciuda numeroaselor recomandări, garderoba bebelușului este mereu mult mai vastă decât nevoile reale ale acestuia. Reversul medaliei este că bebelușii cresc văzând cu ochii, la propriu, pentru că aceștia, din prima zi de viață, până undeva în jurul a șase luni, cresc efectiv cu 3-4 milimetri în fiecare zi. În condițiile acestea, nu este de mirare că hăinuțele drăgălașe rămân mici, foarte repede. Întrebarea care se pune este ce facem cu hăinuțele lor, când le rămân mici, deseori, fiind nepurtate sau îmbrăcate doar de câteva ori? Avem câteva idei!
Vinde și donează
Pe lângă faptul că sunt foarte dragălașe, hăinuțele pentru bebeluși sunt și foarte scumpe. Materialele de calitate și manopera necesară pentru confecționarea lor justifică prețul. În consecință, în cazul în care bebelușul nu le mai poate purta, cele mai bune variante pentru a le pune din nou în valoare și a le păstra utilitatea este să le dăruiești unui bebeluș mai mic sau să le vinzi.
Practic, hainele pentru copiii foarte mici nu se uzează, pentru că aceștia le poartă foarte puțin, așa că, indiferent ce alegi să faci cu ele, se poate spune că sunt noi.
Indiferent de soluția aleasă, acestea trebuie să fie spălate, călcate, împăturite și frumos ambalate. Acesta este un aspect foarte important, care te va ajuta să le vinzi rapid sau să fie primite cu mare plăcere, dacă alegi să le dăruiești. Dacă nu ai cunoștințe sau amici care au un bebeluș mai mic decât al tău, atunci hăinuțele pot fi donate unor organizații caritabile, care le vor distribui, mai departe, celor care au nevoie de ele.
Ideea de a le da mai departe este un beneficiu pentru toată lumea și, nu în ultimul rând, pentru ecosistem, dat fiind faptul că hăinuțele pentru cei mici sunt realizate din materiale foarte bune, iar pentru realizarea lor se consumă multă energie.
Există un veritabil circuit al lucrurilor și hainelor pentru copii, pentru că sunt frumoase și ne sunt dragi, așa că merită să contribui la continuarea acestui obicei dăruindu-le, donându-le sau punându-le în vânzare. Și este util să faci asta nu doar cu hainele, ci și cu pătuțul de bebeluș, căruciorul și altele. La rândul tău, poți achiziționa sau primi diferite obiecte necesare copilului, potrivite cu vârsta acestuia.
Păstrează pentru următorii copii
Este o altă soluție bună, mai ales dacă un viitor copil este în plan. Alege cele mai dragi și mai simpatice dintre hăinuțe, spală-le, calcă-le și depozitează-le într-o cutie. Când le va veni vremea să fie refolosite, le vei avea gata pregătite, la îndemână.
Nu de puține ori există chiar obiceiul de a transmite generației următoare cele mai iubite dintre hainele copiilor. Este plăcut, emoționant și impresionant să-ți îmbraci copilul în hainele pe care le-au purtat părinții lui, când erau la fel de mici ca el.
Transformă
Sunt multe lucruri care pot fi făcute folosind ca materie primă hăinuțele care nu-i mai vin bebelușului. Unele dintre acestea pot deveni, cu puțină îndemânare și imaginație, piese vestimentare noi, pe măsura celui mic, care, între timp, a crescut. Astfel, dintr-un pulover de bebeluș poți face o pereche de mănuși, dintr-un body foarte simpatic, o căciuliță, iar dintr-o rochiță, o bluză. Evident, se pot combina mai multe piese.
Lucrușoarele celor mici pot fi materia primă pentru un patchwork. Fără prea mult efort, se poate face o pătură cu totul și cu totul specială, pe care cel mic o va iubi. Aceasta poate fi folosită în camera copilului, ca loc de joacă, pe jos. Căptușită și dublată cu un strat de vatelină sau un strat de spumă poliuretanică, devine o salteluță perfectă.
Ai mai putea decupa imprimeurile simpatice de pe tricouri și să le utilizezi ca petice decorative pentru pantaloni, bluze sau alte lucrușoare ale celui mic, cu scopul de a le personaliza. De asemenea, ai mai putea face un set de bavețici, pentru că acestea sunt obiecte extrem de practice și de utile, iar confecționarea lor este foarte simplă.
Croite și cusute inspirat, materialele din care sunt făcute hăinuțele pot fi materia primă pentru a realiza un culcuș pentru pisica familiei sau, rupte în fâșii, pot fi „firul” pentru împletituri handmade, din care poți face o carpetă perfectă pentru camera celui mic.
Amintiri dragi
Unele dintre hainele celui mic pot fi transformate în obiecte de decor, fie pentru camera acestuia, fie pentru a completa colecția de amintiri dragi a familiei. De exemplu, primele lui hăinuțe, mici și foarte delicate, pot fi fixate pe o ramă de tablou. Eventual, aceasta poate fi vopsită înainte, într-o culoare contrastantă. Fixează, apoi, primele haine ale copilului cu ace sau cu un adeziv fin și protejează ansamblul cu o sticlă. La final, montează totul într-o ramă. Va fi una dintre cele mai dragi capsule ale timpului.
Jucării
Dacă ai îndemânare, poți realiza unele lucruri spectaculoase, folosind hăinuțe și o umplutură moale. În cazul în care nu ai abilitățile necesare pentru a transforma hainele celui mic în jucarii, îi poți face, totuși, unul sau mai multe cuburi ori sfere moi. Se fac foarte simplu și sunt considerate unele dintre cele mai utile și mai antrenante jucării pentru copiii de până la un an și jumătate, doi. Partea cea mai frumoasă este că pot avea orice dimensiune, iar satisfacția de a fi realizat, cu propriile tale mâini, o jucărie atât de specială este maximă. La fel de bine se pot face litere. Copiii mici sunt fascinați de forme, iar cele realizate din materiale moi, care nu îi pot răni, dar pe care le pot băga în gură sau arunca, sunt ideale.
Poți păstra hăinuțele de bebeluși pentru băiețelul sau fetița ta, care, pe la trei-patru ani, va fi încântat(ă) să le folosească pentru a-și îmbrăca păpușile. Da! Și băieții sunt dornici de astfel de experiențe care ajută la dezvoltarea îndemânării.
O altă modalitate creativă de a reutiliza hainele vechi ale bebelușului este să le transformi într-o carte de activități. Atașează fermoare, capse, nasturi, toate fixate pe o carte cartonată, astfel încât să poată descoperi utilitatea acestora. Folosește bucăți din hainele pe care copilul nu le mai poartă. Este o modalitate excelentă de a-și dezvolta abilitățile motorii fine și cognitive.
Cu foarte mici excepții, fiecare piesă vestimentară pentru bebeluși – și nu doar pentru cei foarte mici, ci până la copiii de 2-4 ani, poate fi purtată de cel puțin doi copii, uneori chiar și mai mult. Nu există mamă care să nu fi primit hăinute, după cum nu trebuie să existe mamă care să nu dea mai departe lucrușoarele care au rămas mici copilului ei.
Sursa foto: Shutterstock.com