Jucăriile au capacitatea „supranaturală” de a se înmulți în mod necontrolat. Evident, este o exagerare, dar toți părinții știu că au deseori momente în care sunt convinși că trăiesc în casa jucăriilor. Din când în când, este necesar un triaj al acestora. Cele deteriorate trebuie aruncate, dar cele mai multe dintre jucăriile care au expirat (în sensul că nu mai trezesc niciun interes copilului) pot fi reutilizate, fie primind o nouă destinație – uneori surprinzătoare, după cum se va vedea mai jos, fie recondiționate, fie donate.
Implică-i pe copii
Este ideal ca acest triaj să fie realizat împreună cu cei mici, pentru că, în felul acesta, vei evita eventualele drame pe care le-ar putea provoca absența unei jucării anume, pe care copilul o iubește. Atașamentul copiilor față de unele dintre jucăriilor lor depășește logica adulților.
Un al doilea motiv îl reprezintă ocazia perfectă prin care copiii pot fi învățați că lucrurile bune, dar pe care nu le mai folosim, trebuie donate.
Participarea copiilor la acest proces de triere a jucăriilor este o modalitate prin care ei învață să facă alegeri, descoperă că a renunța la ceva nu este o dramă și înțeleg că jucăriile vor primi alți parteneri de joacă.
Este util să stabilești o cotă, atunci când selectezi jucăriile pentru donat: cinci jucării pentru cinci fetițe sau cinci băieți, de exemplu, și lasă-l pe copil să le aleagă. De cele mai multe ori, va oferi mai multe. Îndeamnă-l să selecteze dintre jucăriile care nu mai prezintă interes pentru el și pe care le ocolește.
Ce jucării pot fi donate
Evită să donezi jucării mici și lipsite de importanță. Pot fi donate jucariile în stare bună și cele care au valoare. După ce au fost selectate, fiecare jucărie care „pleacă” la alți copii trebuie verificată cu atenție. Este necesar să fie funcțională, întreagă și curată. Unele jucării pot fi spălate – plușurile mai ales, în mașina de spălat, iar după acest tratament, vor arăta foarte bine. Altele au nevoie să fie verificate dacă sunt complete – un puzzle, de exemplu, sau un joc, trebuie să aibă toate piesele, chiar dacă prezintă semne de uzură. Rochiile păpușilor trebuie și ele spălate, iar părul acestora, pieptănat și aranjat. Operațiunea poate să fie un delicios moment mamă-fiică. Mașinuțele și roboțeii pot fi și ei curățați și alimentați cu baterii noi, înainte de a intra în cutia pentru donații.
Nu este un efort prea mare dacă vei împacheta unele jucării, fie în foi de celofan, fie în pungi. Vor fi protejate și vor da un sentiment plăcut copiilor care le vor primi. În plus, este și mult mai igienic.
Alege să le oferi unei instituții caritabile, care le va gestiona corect, astfel încât jucăriile să ajungă unde trebuie. Poți folosi și site-uri specializate în donații sau le poți dărui unor familii numeroase, care au nevoie de acest gen de ajutor. Alte soluții sunt: magazinele second-hand și bisericile. Este util să faci o listă care să cuprindă tipul jucăriei și cărui interval de vârstă îi este destinat. În felul acesta, nu vor ajunge jucăriile pentru copiii mari la cei foarte mici și invers.
Obiceiul de a dona jucăriile care nu mai sunt de actualitate poate să fie o rutină, până ce copilul împlinește 10-12 ani. După această vârstă, va fi mult mai selectiv cu jucăriile pe care și le dorește, vor prefera electronicele – de tipul telefoanelor și tabletelor, astfel că numărul lor se va reduce substanțial.
Jucăriile pot fi donate în tot cursul anului, dar mai ales în perioada sărbătorilor, demersul este mai mult decât binevenit, și pentru descongestionarea casei, dar și pentru bucuria celor care le vor primi.
Jucării stricate sau deșeuri din plastic?
Jucăriile stricate sunt greu de reciclat. Aproximativ 90% dintre jucăriile de pe piață sunt fabricate din plastic, iar această industrie este o sursă importantă de plastic și derivate. Problema cea mai serioasă este că jucăriile sunt realizate dintr-o mare varietate de materiale plastice, unele dintre ele greu de reciclat sau chiar imposibil. Câteva state din Europa au instituit programe prin care obligă magazinele care vând jucării să primească jucării stricate, indiferent de tipul de materiale din care sunt făcute, și să se ocupe de reciclarea acestora.
O abordare pe principiul Zero Waste poate fi utilă și atunci când este vorba despre jucării. Poți face asta fie alegând cu atenție jucăriile, astfel încât să poată fi refolosite sau reciclate, fie cumpărându-le doar pe cele realizate din materiale naturale.
Reutilizarea jucăriilor
Posibilitatea de reutilizare a jucăriilor depinde de imaginația fiecăruia, dar este surprinzător cât de multe transformări pot să suporte, devenind obiecte utile. Iată câteva:
- un joc de Jenga descompletat poate să devină un suport excelent pentru coliere, brățări și inele, în camera fetiței;
- jucăriile mici, din plastic sau pluș, pot să se transforme în cele mai inedite decoratiuni pentru pomul de Craciun, iar colecția de iepurași este perfectă pentru decorul de Paște;
- micii soldați, mașinuțele sau alte figurine pot decora ghivecele cu plante din casă, balcon sau curte;
- unele dintre jucăriile din plastic se pot transforma în decorațiuni pentru grădină, fie așa cum sunt, fie după ce primesc un strat de vopsea ori lac;
- un joc de lego poate fi folosit pentru a face unul ori mai multe stative pentru telefonul mobil sau laptop;
- unele jucării pot trece în grădină sau balcon, cu rol de jardiniere (camioanele, de exemplu, sau unele dintre jucăriile pentru plajă); pot fi luate în calcul și cele din plastic decupate parțial, inclusiv mingile sparte;
- din plușurile mici, cuburi și alte jucării de dimensiunea potrivită, poți face decorațiuni pentru ușă;
- păpușile din plastic pot fi vopsite în nuanțe metalice sau îmbrăcate într-o „haină” de ciment și pot fi incluse în decorul din grădină ori balcon, cu intenția de a imita statuete de metal sau piatră;
- colecția de soldați poate fi lipită în jurul unui suport, într-un mod în care să sugereze dramatismul unei confruntări, apoi se poate vopsi, devenind suportul inedit al unei veioze; la fel se poate proceda și cu păpușile.
Unele dintre jucării sunt atât de moi și pufoase, încât își pot găsi loc printre pernele de pe canapeaua din sufragerie, iar altele (păpuși și mașinuțe) pot decora rafturile bibliotecii, eventual vopsite într-o singură culoare și lăcuite.
Jucăriile au o viață a lor. Orice cale prin care aceasta poate fi reluată, cum se întâmplă atunci când sunt donate, sau prelungită, atunci când devin altceva și se integrează în decorul din casă ori capătă alte utilități, este binevenită.
Sursa foto: shutterstock.com