18 Jan 2021, Autor:

Pe cât de mult ne bucurăm de fiecare dată când ne este livrat un aparat electrocasnic nou, pe atât de inutil ni se pare, odată ce a ajuns la finalul ciclului de utilizare. Acela este momentul în care ne întrebăm care este cea mai bună dintre variante: să refolosim produsul, sub o altă formă, să îl punem la vânzare sau să îl predăm către unul din punctele de reciclare? Când vine vorba despre un frigider, ultimul lucru pe care ni l-am dori ar fi abandonarea lui în curtea de la țară sau aruncarea într-un loc nepotrivit. În rândurile de mai jos, vom vedea care sunt avantajele fiecăreia dintre alegerile practice pe care le-am putea face, toate fiind ușor de pus în practică.

Frigiderul tău cel vechi dă semne de oboseală? Poate că unul complet nou este o investiție prea mare, pentru moment. Dacă ai nevoie de hrană proaspătă, dar nu vrei să cheltui o sumă exagerată, găsești un frigider nou pe OLX. 

În ce moduri poți refolosi aparatul
Cum pregătești frigiderul pentru revânzare
Care este procesul de reciclare a unui frigider

În ce moduri poți refolosi aparatul

Poate că frigiderul tău nu mai funcționează, dar aspectul exterior al acestuia nu trădează nicio disfuncție. Din contră, ai putea crede că ai ocazia de a refolosi carcasa aparatului pentru alte scopuri. Cunoscută și sub numele de upcycling, această metodă de a da o nouă viață unui obiect aparent nefolositor este apreciată din mai multe puncte de vedere. Pe de-o parte, în acest fel salvezi costuri, iar pe de alta, rezolvi o necesitate a gospodăriei. Nu în ultimul rând, îți exersezi creativitatea. Vechiul tău frigider poate primi unul dintre următoarele roluri:

Ladă de gheață: dacă îți plac petrecerile în aer liber și dispui de spațiul necesar, poți monta pe spatele frigiderului patru picioare. Vei așeza, apoi, aparatul la orizontală și îl vei umple cu cuburi de gheață. De fiecare dată când vei organiza un grătar, alături de cei dragi, aici vei păstra berea, vinul și băuturile răcoritoare, fără ca unul dintre voi să se mai deplaseze de fiecare dată până la bucătărie. 

in ce moduri poti refolosi un frigider vechi

Mobilier neconvențional: această variantă de a refolosi un frigider se adresează celor care sunt adesea etichetați drept hipsteri și care găsesc mereu un prilej pentru a-și pune la încercare creativitatea. Într-un interior cu pat și cu fotolii din europaleți, vechiul tău frigider poate îndeplini rolul de bibliotecă, de dulap sau chiar de comodă. Desigur, vei folosi un asemenea element de decor numai într-un interior eclectic, ce mai are și alte piese neconvenționale, de inspirație industrială. Ca obiect de mobilier de grădină, frigiderul poate lua, cu mare ușurință, rolul unei jardiniere. 

Adăpost pentru găini: în cazul în care înclinația ta către upcycling merge mână în mână cu un stil de viață predominant rural, cu siguranță vei găsi foarte utilă această idee. Tot la orizontală vei așeza frigiderul și în acest scenariu, dar cu minimum două grilaje amplasate radial, la interior. Câte o stinghie dispusă și ea orizontal, așezată în fiecare dintre spațiile obținute, va fi utilă pentru momentele în care ouătoarele vor înnopta. Nu uita să securizezi cușca folosind o ușă, sub forma unui cadru de lemn cu plasă de sârmă. 

Pentru o operațiune reușită de upcycling, ai nevoie de scule potrivite. Intră pe OLX și alege ustensilele care îți vor ușura treaba și te vor ajuta să te bucuri de propria creativitate. 

Cum pregătești frigiderul pentru revânzare

Ai un frigider nou, dar cel vechi ar mai putea să-și facă treaba timp de ani buni, de-acum încolo? Nu există o variantă mai înțeleaptă decât aceea de a-l pune în vânzare online, pentru ca tu să câștigi cu ușurință o sumă de bani, iar cineva care are nevoie de hrană rece să facă o economie considerabilă cu achiziția unui frigider. Vei putea vinde mai repede și mai avantajos frigiderul, dacă vei urma acești pași:

  • golește fiecare compartiment și spală bine interiorul cu ajutorul unei soluții pe bază de bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie și apă;
  • desfundă canalele prin care apa condensată trebuie să se scurgă;
  • folosește aspiratorul, pentru a curăța compartimentul motor și spatele frigiderului;
  • șterge bine fiecare clapetă și compartiment, iar apoi lasă ușile larg deschise, pentru ca interiorul frigiderului să se usuce bine;
  • asigură rafturile și sertarele cu ajutorul benzii adezive, pentru a evita accidentele survenite în timpul transportului;
  • alcătuiește un anunț de vânzare concis și relevant, cu fotografii clare și cu o descriere sumară a eventualelor defecte.

Diferența dintre un frigider bun pentru a fi vândut și unul care trebuie reciclat este făcută de starea de funcționare. Pe OLX găsești oferte pentru servicii de reparatii electrocasnice potrivite nevoilor tale. 

reciclarea frigiderului vechi

Care este procesul de reciclare a unui frigider

În cazul în care frigiderul tău nu se potrivește pentru upcycling și nici nu mai este funcțional, nu vei putea, totuși, să te debarasezi de el, pur și simplu. Reciclarea este calea cea mai responsabilă de a-ți lua la revedere de la un aparat electrocasnic nefolositor, iar un frigider vechi reprezintă unul dintre consumatorii cei mai gurmanzi, care trebuie să lase loc unuia nou. Aruncat la întâmplare, un refrigerator sau un congelator poate polua atât solul, cât și aerul, din cauza gazului, lichidelor și a plasticului care intră în componența sa. În cazul în care te întrebi care sunt pașii pe care îi urmează un astfel de aparat electrocasnic, odată ce ajunge într-o facilitate de reciclare, iată care sunt pașii:

  • dezasamblarea componentelor din sticlă și din cauciuc;
  • extragerea freonului și a uleiului folosit de compresorul frigiderului;
  • mărunțirea carcasei aparatului;
  • separarea oțelului, aluminiului și a plasticului;
  • separarea circuitelor din cupru, ce intră în componența cablurilor electrice.

Informațiile de mai sus pot fi soluția pe care o așteptai, pentru ca frigiderul tău cel vechi să nu mai ocupe spațiul casei în mod inutil. Alege varianta care ți se potrivește și vei face mai mult decât o simplă schimbare. 

Credit foto: Shutterstock