17 Feb 2021, Autor:

În toate casele există oglinzi, dar, pentru că sunt obiecte casante, se poate ca acestea să se spargă. Nu da crezare superstiției care spune că o oglindă spartă aduce șapte ani de ghinion – nici vorbă de așa ceva. O altă vorbă spune că cioburile aduc noroc, indiferent că sunt sau nu de oglindă. Ceea ce trebuie luat în calcul, în cazul în care ai spart o oglindă, este cum poți să refolosești în mod creativ cel puțin o parte din cioburi, în proiecte pe care să le realizezi singur. Nici rama acesteia nu trebuie neglijată, mai ales dacă este una frumoasă, indiferent de materialul din care este realizată: lemn, cel mai des, sau metal.

Este foarte important să iei câteva măsuri de protecție. Cioburile sunt foarte tăioase, iar unele dintre bucățile de oglindă spartă sunt ascuțite. Folosește mănuși atunci când le manipulezi. Ideal sunt cele din piele groasă, eventual căptușite. Oricum, lucrează cu multă atenție, fără copii în preajmă. 

O tablă pentru notițe

Transformă cadrul în care a fost oglinda într-o tablă pentru notițe, mesaje, liste de cumpărături, desene jucăușe sau ce mai vrei tu. Nu trebuie să faci nimic altceva decât să detașezi cu atenție toate cioburile, iar în locul oglinzii să așezi o placă subțire din lemn, dacă nu era deja una. Peste aceasta întinde, cu atenție, o folie de tapet de tip tablă, autocolanta, pe care se scrie cu markere și se poate șterge cu un burete uscat. Dacă este necesar, mută rama într-un alt loc, potrivit cu noua utilitate primită. 

rama din oglinzi

O ramă nouă

Rama oglinzii poate să devină un obiect decorativ în sine. Poți pune acolo un poster sau o fotografie de familie ori o pictură. Eventual, poți să vopsești rama. Sau, dacă este mare și frumoasă, alege să o folosești pentru a încadra mai multe fotografii înrămate, fiecare în parte. Este un gen de decorațiune care se va potrivi perfect pe orice perete din casă. 

reutilizarea oglinzilor vechi

O oglindă nouă, mai mică

Recuperează din oglinda spartă bucățile mai mari. Folosește un diamant pentru sticlă și taie forme regulate, rotunde, dreptunghiulare, pătrate sau triunghiulare. Tot ce mai trebuie să faci este să găsești ramele potrivite pentru fiecare și să amenajezi, pe un perete, un mix de oglinzi cu dimensiuni variate. Este foarte spectaculos și de mare efect. Pentru un plus de impact, alege rame diferite, de genul celor old school. 

O altă variantă este să folosești plăci de ipsos, gata turnate, de tipul celor utilizate la decorațiunile pentru tavan. Sunt albe și mate și le poți colora cum vrei. În funcție de imaginația ta, se pot realiza mai multe oglinzi mici, cu o ramă supradimensionată. Aceste rame se pot vopsi în diferite nuanțe. Încearcă și varianta unor vopseluri cu nuanță de bronz, auriu sau argintiu sau poți folosi foiță de aur. Evident, le poți lăsa simple, albe și mate. Se vor încadra bine pe un perete colorat.  

Decor cu cioburi pe gard

Ai curte? Ai o oglindă spartă? Perfect!  Lipește pe ulucile gardului, într-un mod estetic, cioburile. Pentru a proteja oglinda și pentru a preveni orice posibile accidente provocate de colțurile tăioase, „îmbracă” cioburile cu silicon. Aplică silicon pe marginea ciobului și pe spatele oglinzii. Siliconul protejează și pelicula reflectorizantă a oglinzii, care se deteriorează rapid de la apă și umezeală. Când s-a uscat, lipește bucățile direct pe gard. Mozaicul de oglinzi este unul dintre cele mai creative lucruri pe care le poți face în grădină, iar jocul de lumini și umbre pe care-l vor crea este spectaculos. 

Minge de oglindă

Se poate face folosind o minge de bowling sau orice altă minge rigidă. Din aproape în aproape, pune un strat de ciment alb și fixează, îngropând bucățile de oglindă, pentru a acoperi marginile tăioase. Este ideal să fie cât mai rotundă cu putință, dar nu este primul obiectiv. Folosește mănuși pentru protecție și curăță bine suprafața bucăților de oglindă după ce cimentul s-a uscat. Folosește, în loc de ciment, chit. Este mai ușor de lucrat, dar nu la fel de rezistent. 

Vei avea un obiect decorativ inedit în grădină. Pe același principiu, poți decora și vasele pentru flori. 

reutilizarea oglinzii sparte

O față nouă pentru mobilă

Cu cioburile mari se poate realiza o suprafață nouă pentru o masă. Măsuța de cafea din camera de zi sau o masă de grădină reprezintă candidatele perfecte. Aplică un strat subțire de chit și așază bucățile de oglindă. Sigilează totul cu un strat incolor de rășină epoxi. 

La fel poți decora orice piesă de mobilier. Rezultatul este cu totul special, atâta vreme cât acoperi toată suprafața și te străduiești să le așezi cât mai ordonat. Folosește un strat de ciment sau chit. Grosimea acestuia trebuie să fie puțin mai mare decât cea a cioburilor de oglindă. Acestea trebuie îndesate în acest substrat, astfel încât marginile tăioase să fie acoperite.

O oglindă mai mare

Folosește oglinda spartă pentru a crea una nouă, cu o dimensiune mai mare. Vei avea nevoie de un cadru mare și de toate cioburile oglinzii sparte. Lipește bucățile ordonat, păstrând mereu aceeași distanță între bucăți, astfel încât să pară că ai tras de capete, iar oglinda s-a întins și s-a crăpat. Este mai complicat, dar efectul este impresionant. 

Principiul este identic cu al filozofiei japoneze Kintsugi, care accentuează imperfecțiunile, recuperarea pierderii și îmbunătățirea prin reparație, ca un semn al renașterii. Poți lăsa spațiul dintre cioburi alb sau îl poți colora. Imaginația este limita! 

Deși este o idee spectaculoasă, această soluție este recomandată doar celor care sunt cu adevărat convinși că o oglindă spartă nu aduce ghinion și care pot rezista fără emoții în fața eventualelor comentarii. Cel mai bun loc pentru oglinda refăcută este pe un perete din casă.  

Reciclarea oglinzilor

Cioburile de oglindă nu se pot recicla împreună cu sticla obișnuită, din simplul motiv că oglinda nu este sticlă. Pentru a obține reflexia, sticla care are o anume compoziție (de regulă, este adăugat plumb, pentru claritate) este tratată cu un strat de argint sau alți compuși. Oglinzile sparte nu trebuie depozitate în containerele de reciclare pentru sticlă. Cioburile trebuie ambalate corect, în hârtie sau într-o cutie de carton solid, astfel încât să nu rănească, și pot fi depuse spre reciclare la magazinele de mobilă sau la un service auto. La acesta din urmă se colectează sticlă specială (parbrize) și, uneori, se poate primi și oglindă. 

Serviciile de colectare pot primi cioburi de oglindă, dar cel mai sigur este să ceri informații de la firma de salubritate care deservește zona unde locuiești. 

Cum eviți ghinionul? 

Sunt multe superstiții legate de oglinzi. Probabil că acestea vin din faptul că ne oglindim în ele. Logica spune că superstițiile sunt lipsite de orice temei și că trebuie ignorate. Cu toate acestea, dacă te copleșește ideea că ai putea fi urmărit de ghinion timp de șapte ani, legendele spun că îngroparea unui ciob de oglindă într-un colț de grădină, alta decât cea care îți aparține, te va salva de perioada nefastă. 

O soluție mai simplă este să reutilizezi ceea ce se mai poate folosi și să predai cioburile inutilizabile unui centru de reciclare. 

Reutilizarea se dovedește mereu cea mai bună soluție, iar modalitățile în care faci asta depind de inspirația ta. Toate cele de mai sus reprezintă o încercare de a te stimula și de a te provoca să încerci. 

Ești pasionat de bricolaj? Site-ul OLX îți pune la dispoziție toate uneltele și materialele de care ai nevoie pentru ca proiectele tale să aibă rezultatul dorit. Intră pe OLX, în categoria Casa si gradina și descoperă tot ceea ce ai nevoie. 

Sursa foto: Shutterstock.com