05 Dec 2018, Autor:

În 2015, doi prieteni au avut o idee de business: să colecteze mobilă veche din București și s-o repună în vânzare. Astăzi, ideea e afacere în toată regula și sediul inițial, o garsonieră de 13 metri pătrați, a devenit un depozit de 500 de metri pătrați.

Cu 3 ani în urmă, Alexandru Munteanu împreună cu un prieten s-au gândit să-și facă o afacere din colectarea de mobilă. Au investit 6000 de euro într-o dubă, apoi au lipit anunțuri peste tot prin București. Telefoanele au început să sune, iar garsoniera de 13 metri pătrați pe care o aveau s-a umplut cu mobilă. În scurt timp au fost nevoiți să închirieze garajul unui amic, din lipsă de spațiu.

Au ales să vândă respectiva mobilă pe OLX pentru că, spun ei, “e site-ul care funționează cel mai bine și rulajul e foarte mare”. Alexandru și amicul lui mărturisesc că nu recondiționează mobila colectată, pentru că nu se pricep: “Doar o ștergem, o curățăm, reglăm un picior, batem un cui sau un mâner, dacă e ceva rupt”.

Mobila Verde - How to OLX

Cu toate acestea, au numeroși clienți pe OLX pentru că au prețuri mici, pun poze reale și sunt onești în descrierea produselor. Printre clienții lor fideli se numără și vedete. “Anemona Niculescu, ex-A.S.I.A., tocmai ce-a venit la noi pentru că-și face casa și a luat un volum foarte mare de mobilă. A mai luat și în trecut de la noi. Chiar e un client fidel”, povestește Alexandru zâmbind.

De la recycling, la upcycling

În 3 ani, o afacere pornită cu 6000 de euro a devenit un business profitabil, care le aduce celor doi chiar și zeci de mii de lei pe zi, în perioada dinaintea Sărbătorilor. Bineînțeles, și costurile sunt pe măsură: angajații, chiria depozitelor de mobilă, combustibilul. Doar duba a rămas aceeași.

Mărturisesc însă că economisesc bani și efort folosind în continuare OLX ca platformă de vânzare: “Fără OLX probabil am munci de 2 ori mai mult sau de 3 ori mai mult, ar fi trebuit să ne ocupăm de site, ar fi niște bani în plus”.

pian

Pe viitor, cei doi vor să deschidă un atelier de tâmplărie, în care să transforme piesele de mobilier distruse în polițe și rafturi, adică să facă upcycling. “Vrem să producem din deșeuri mobilă și să o reintroducem în circuit”, explică Alexandru. Cu o afacere de succes în palmares, au toate șansele de reușită.