20 Aug 2021, Autor:

Sistemele de navigație au atins un punct de maturitate, iar competiția cu smartphone-urile a ajutat la scăderea prețurilor. Drept urmare, poți găsi un GPS (Global Positioning System) care să îți ofere ajutor pentru a ajunge la destinație și multe altele, pentru o sumă mai mică decât în urmă cu 10 ani. Acum, tot ce mai rămâne este să alegi un model potrivit nevoilor tale. Mai jos, am întocmit un ghid complet, pentru a te ajuta să faci cea mai bună alegere. Vei putea afla cum funcționează un sistem de navigație, ce criterii contează în alegerea unui GPS, cum îl poți folosi în vacanță și ce capabilități îți sunt utile, precum și care sunt cele mai căutate sisteme de navigație ale anului 2021.

Cum funcționează un sistem de navigație
De ce criterii să ții cont, atunci când alegi un sistem de navigație
Importanța unui sistem de navigație pentru mașină
Utilitatea sistemului de navigație în timpul liber
Top sisteme de navigație în 2021

Un sistem de navigație funcționează prin primirea unui semnal de la un satelit. Prin măsurarea distanței precise până la cel puțin cinci sateliți, dispozitivul poate calcula care este locația ta și îți oferă indicații personalizate, pentru a ajunge la destinația dorită.

Un GPS are rol de receptor, iar cum sateliții orbitează în jurul lumii, poți obține o poziționare GPS aproape în orice loc din lume te-ai afla, fără a avea nevoie de semnal la telefon. Cu toate acestea, uneori, semnalul este redus sau poate fi blocat de păduri dese, clădiri înalte sau munți. Pentru o locație cât mai precisă, asigură-te că ai acces cât mai liber la cer.

Produsele comerciale au o acuratețe de circa 15 m, în condiții ideale. Pentru a fi folosite la exterior, sistemele de navigație trebuie să aibă menționate „hartă inclusă”, „acces offline” sau o altă sintagmă asemănătoare. Acest lucru înseamnă că vei putea folosi dispozitivul chiar și atunci când nu ai semnal la telefon. Fără această opțiune, vei descoperi că te-ai rătăcit exact în acele zone izolate, când ai nevoie cel mai mult de poziționare.

Ai la dispoziție sute, poate chiar mii de modele de sisteme de navigație. Probabil că îți vei dori un dispozitiv care să te ajute la condus și, în același timp, să includă opțiuni utile, care te vor ajuta să ajungi repede și în deplină siguranță la destinație. Mai jos, sunt câteva aspecte de care să ții cont, în alegerea unui sistem de navigație.

Dimensiunile și ecranul

Un GPS cu un display mediu spre mare oferă o imagine bună asupra traseului. Pentru o mașină, este suficient un ecran de 17 cm (7 inch), diagonalele mai mari fiind potrivite mai ales pentru camioane.

Contează foarte mult și unde îl vei amplasa. În general, sistemul de navigație se montează pe parbriz cu o ventuză și se alimentează la priza pentru brichetă, motiv pentru care un ecran prea mare ar afecta vizibilitatea la condus.

Designul

La rezoluții mici, de 48 x 272 pixeli, ecranul va fi luminos și clar, însă un dispozitiv cu o rezoluție mare, de 800 x 480 pixeli, oferă o imagine apropiată de HD. Unele modele oferă inclusiv o imagine 3D a traseului, iar pentru aceasta, ecranul cu o rezoluție mai mare este un element decisiv.

Majoritatea sistemelor de navigație au ecrane tactile. Acestea pot fi de două tipuri: rezistive și capacitive. Ecranele rezistive sunt realizate din plastic și necesită o presiune suplimentară, pentru a înregistra comenzile. Prin comparație, ecranele capacitive folosesc energia electrică a degetelor, pentru o comandă. Cu alte cuvinte, sunt mai sensibile la atingere și permit mișcări complexe precum derularea, zoom-ul sau răsfoirea.

Un alt element care poate conta, pentru unele persoane, este orientarea ecranului. Majoritatea dispozitivelor oferă doar modul landscape. Dacă modul portret este important pentru tine, asigură-te că sistemul de navigație îl are inclus. În modul portret, vei avea acces la o porțiune mai mare din drumul pe care îl ai de parcurs. În funcție de modelul ales, există sisteme care rotesc automat dispozitivul și unele care necesită setarea manuală.

Viteza de procesare

Sistemul de navigație este un mini calculator cu o serie de componente hardware și software. Pentru ca dispozitivul să răspundă cât mai bine și cât mai repede, sunt necesare o memorie RAM mare și un procesor rapid.

Aceste aspecte sunt esențiale pentru reconfigurarea rapidă a traseelor sau când te afli în zone aglomerate. Un GPS bun se va adapta schimbărilor apărute și îți va indica aproape imediat ruta corectă. În acest sens, este bine să alegi un procesor mai mare de 400 Mhz și o memorie RAM mai mare de 256 Mb.

Hărțile incluse

De cele mai multe ori, sistemul de navigație include harta României, dar și a Europei sau a unor țări din Europa.

Poți instala oricând hărți suplimentare, însă trebuie să știi că acestea necesită actualizări, deoarece sensurile unice, semnele de circulație etc. pot suferi schimbări. Unii producători oferă actualizări gratuite pe viață, iar alții solicită un anumit preț pentru noile hărți.

Cum functioneaza un sistem de navigatie

Sistemul de navigație

Punctul de interes (POI) este un element de bază al GPS-ului. Acesta constă în locația predefinită pe care o poți căuta și stabili drept destinație. Cele mai căutate puncte de interes sunt cafenelele, restaurantele, parcurile și atracțiile turistice.

Un sistem de navigație bun are cât mai multe puncte de interes disponibile. De asemenea, un GPS bun îți va permite să adaugi puncte de interes personalizate, pe care le vei putea salva și folosi ulterior. O altă opțiune folosită des este cea prin care salvezi rutele favorite.

Unele sisteme de navigație te avertizează din timp, atunci când intri pe un teritoriu cu limitări de viteză. Odată ce ai depășit viteza maximă, sistemul te va avertiza.

Capacitatea de stocare

O capacitate de stocare ridicată înseamnă mai mult spațiu pentru hărți și informațiile introduse de tine.

Majoritatea sistemelor de navigație au o memorie internă de aproximativ 8 Gb, însă cele mai bune dispozitive oferă posibilitatea de extindere a memoriei cu un card MicroSD.

Informațiile din trafic

Există modele de sisteme de navigație care îți modifică traseul inițial, dacă există aglomerație, accidente, șantiere de construcții etc. În funcție de destinație, acest aspect poate conta foarte mult.

În mod ideal, un sistem GPS oferă actualizări în direct, în special în ceea ce privește ambuteiajele.

Bluetooth și Wi-Fi

Multe dispozitive GPS sunt echipate cu tehnologie Bluetooth și se pot conecta la o rețea wireless. Prin Bluetooth, poți fi la curent cu traseul și, în același timp, să știi dacă ai primit apeluri sau mesaje, fără a fi necesar să folosești telefonul.

Conectarea la Wi-Fi permite actualizarea automată a sistemului de hărți, fără a fi nevoie de un calculator.

Bateria

Durata de viață a bateriei este un criteriu important în alegerea unui sistem de navigație, mai ales dacă îți dorești să conduci pe distanțe lungi.

În general, o baterie bună ține între 5 și 10 ore, iar autonomia poate fi prelungită, cu ajutorul încărcătorului, care se poate conecta la bricheta mașinii.

Service și garanție

Majoritatea sistemelor de navigație oferă o garanție de maximum 24 de luni. În plus, poți achiziționa o garanție extinsă, acolo unde acest lucru este disponibil. Înainte de a cumpăra un GPS, asigură-te că producătorul oferă actualizări regulate și acces rapid la suport, dacă te confrunți cu probleme.

Dacă dispozitivul se defectează pe durata garanției, verifică dacă producătorul oferă service în zona în care locuiești.

Alte caracteristici

Pe lângă opțiunile standard, sistemele de navigație pot include și:

  • Accesorii suplimentare, precum un stilou pentru ecranul touchscreen sau o husă pentru accesorii;
  • Transmițător FM – poți stoca muzică pe hard disk-ul dispozitivului GPS; aceasta va fi transmisă radioului mașinii, pentru a fi redată;
  • Barometru/altimetru – deși majoritatea dispozitivelor îți indică altitudinea pe baza datelor din satelit, sistemele care au opțiunea de barometru/altimetru oferă date mult mai precise. Această opțiune îți oferă și informații despre vreme;
  • Busolă electronică – orice GPS îți poate spune în ce direcție mergi, însă, dacă dispozitivul include și o busolă electronică, îți va indica direcția și atunci când stai pe loc. Opțiunea este utilă mai ales dacă îți planifici drumul în timp ce te afli într-o parcare;
  • Bugetul – dacă ai la dispoziție mai puțin de 500 de lei, vei dispune de un ecran mic și de mai puține funcții. De asemenea, modelele mai vechi sunt ceva mai accesibile, însă este recomandat să verifici dacă hărțile au fost actualizate.

Pentru distanțele mici și destinațiile cunoscute, memoria și instinctul șoferului sunt suficiente. Însă nu același lucru poate fi spus despre destinațiile necunoscute, eventual, în afara țării. De ce este important să ai un sistem de navigație? În primul rând, acesta se bazează pe hărți rutiere integrate, adaptate pentru o anumită țară.

Mai mult, el dispune de un sistem avansat de localizare în spațiu de înaltă stabilitate, spre deosebire de terminalele care depind de semnalul unei rețele mobile, cum este cazul smartphone-urilor.

De asemenea, un sistem GPS îți oferă informații variate și te ajută să alegi cea mai rapidă rută spre destinație. Totodată, rezistă acțiunii razelor soarelui, un aspect foarte important, mai ales pentru drumurile lungi.

Este ușor de integrat la bordul mașinii, se montează pe parbriz, cu un sistem de ventuze, sau pe bord, cu ajutorul unui suport special. Se adaptează ușor indiferent de marca autoturismului și este portabil, putând fi mutat ușor de pe o mașină pe alta.

Revoluționară la început, tehnologia GPS este folosită pe scară largă, de la zgarda câinelui la drone. Un sistem de navigație rămâne esențial pentru drumeții, alergări montane sau mountain biking, oferă informații despre poziție și rute predefinite și îți înregistrează activitățile.

Când ai nevoie de un sistem de navigație

Primul pas în alegerea unui sistem de navigație pentru timpul liber este să te decizi ce nevoi dorești să acoperi. Există dispozitive speciale pentru motociclete, biciclete sau drumeții. În general, sunt trei motive pentru care oamenii își doresc un dispozitiv GPS: ca un plan de backup pentru harta fizică, pentru a ajunge în siguranță la destinație și pentru a înregistra activitatea.

Dacă ai o hartă fizică, poți alege un sistem de navigație simplu, care te va ajuta să-ți confirmi poziția (latitudine și longitudine), în caz de urgență. În acest caz, sistemele GPS simple și ieftine sunt cele mai recomandate, alături de aplicațiile de navigație pentru smartphone. Cele mai folosite sisteme de navigație de acest fel sunt Garmin eTrex 25 și aplicațiile precum GPS Coordinates sau Maps.me.

Criterii pentru a alege un sistem GPS

În cazul în care dorești un înlocuitor pentru harta fizică, vei avea nevoie de un dispozitiv care să îți ofere o imagine detaliată asupra traseului și care să aibă un ecran cu o dimensiune de cel puțin 2,2 inch.

Autonomia bateriei contează foarte mult, mai ales dacă vorbim despre vacanțe de câteva zile petrecute la cort. GPS-urile pentru biciclete/motociclete au sisteme speciale de prindere, pentru a-ți permite să verifici traseul fără a te opri din drum. În cazul sistemelor de navigație pentru alergare/drumeție, acestea conțin clipsuri, cu care se pot prinde de buzunarele pantalonilor.

Top sisteme de navigatie

Bineînțeles că disponibilitatea hărții pentru locația în care mergi este esențială. De aceea, este important să verifici acest lucru înainte de plecare.

Unele dispozitive vin cu o serie de hărți preîncărcate, iar în alte cazuri, trebuie să le descarci de pe site-ul producătorului sau să le cumperi.

Dacă îți dorești să îți înregistrezi traseul, viteza și distanța, este bine de știut că majoritatea sistemelor GPS permit acest lucru. În cazul în care aceasta este principala funcție dorită, poți alege un sistem de navigație cu ecrane de mici dimensiuni sau chiar absente.

Ceasurile sport cu GPS încorporat sunt ideale. În plus, acestea comunică prin Bluetooth cu aplicația de smartphone și oferă informații precum ritmul inimii, variația de altitudine și altele.

Meniu de navigare minimalist

Multe smartphone-uri integrează aplicații gratuite de navigație, însă nu toată lumea dorește să folosească un telefon, pentru a ajunge la destinație. Un sistem separat de navigație poate fi ținut în mașină până la următorul drum, fără a te îngrijora în legătură cu bateria telefonului. Mai jos, sunt câteva dintre cele mai populare sisteme de navigație auto.

Garmin DriveSmart 65 Full EU MT-S

Dispozitivul Garmin DriveSmart 65 Full EU MT-S are un display de 6,95 inch (17,6 cm) și o rezoluție de 1024 x 600 pixeli. Comunică ușor cu telefonul prin Bluetooth și permite extinderea memoriei cu un card MicroSD.

Avantaje:

  • Actualizări în timp real;
  • Meniu de navigare minimalist;
  • Actualizări din trafic;
  • Afișaj excelent, inclusiv în lumină;
  • Posibilitate de comandă vocală.

Dezavantaje:

  • Autonomie de doar o oră;
  • Compatibil doar cu telefoane noi;
  • Preț ridicat, peste 1200 de lei.

produs de calitate

Serioux Urban Pilot UPQ500

Modelul Serioux Urban Pilot UPQ500 are un ecran de 5 inch (12,7 cm) și o rezoluție de 800 x 400 pixeli. Nu dispune de Bluetooth, însă permite extinderea memoriei până la 32 Gb.

Avantaje:

  • Afișaj mare;
  • Procesor puternic, de 800 Mhz;
  • Vizibilitate bună în lumină puternică;
  • Design elegant;
  • Reducerea luminozității în călătoriile pe timp de noapte;
  • Posibilitatea de a stoca fotografii, fișiere audio și filme;
  • Preț avantajos, 290 de lei.

Dezavantaje:

  • Lipsa hărții preinstalate;
  • Pierderea semnalului în parcările subterane.

GPS TomTom Via 62

Sistemul de navigație GPS TomTom Via 62 are o diagonală de 6 inch (15,2 cm) și include Bluetooth.

Avantaje:

  • Hartă europeană și actualizări gratuite pe viață;
  • Funcție de planificare inteligentă în funcție de trafic;
  • Opțiune de apeluri hands-free prin conectare rapidă la smartphone;
  • Acces gratuit, timp de trei luni, la alerte pentru radar;
  • Posibilitatea de control cu ajutorul vocii;
  • Ghidarea pentru banda de rulare – oferă o imagine clară asupra benzii pe care trebuie să te încadrezi, pentru a putea urma traseul dorit.

Dezavantaje:

  • Restarturi frecvente;
  • Pierderea legăturii cu smartphone-ul;
  • Folosirea planului de date al telefonului pentru a oferi informații din trafic;
  • Autonomia de o oră a bateriei;
  • Prețul ridicat, aproximativ 1.000 de lei.

PNI L805

Sistemul de navigație PNI L805 are un display de 5 inch (12,7 cm), memorie RAM de 256 MB, procesor puternic de 800 Mhz și nu are Bluetooth.

Avantaje:

  • Preț avantajos, 280 de lei;
  • Garanție 2 ani;
  • Ecran sensibil la atingere;
  • Includerea unui stylus, pentru o folosire ușoară;
  • Autonomia de 2,5 ore a bateriei.

Dezavantaje:

  • Lipsa hărților;
  • Pierderea frecventă a semnalului.

Navitel RE900 Combo 2 in 1

Navitel RE900 Combo 2 in 1 are un display de 5 inch (12,7 cm), suport de carduri MicroSD și memorie până la 64 GB, Bluetooth. Îmbină funcția de GPS cu cea de cameră video auto.

Avantaje:

  • Imagini cu unghi larg, de 140 de grade;
  • Permiterea înregistrării audio;
  • Senzor de mișcare, care detectează momentul în care vehiculul accelerează sau frânează și dacă există activitate neobișnuită aproape de autoturism;
  • Includerea hărților pentru majoritatea țărilor europene, plus Rusia, Ucraina, Belarus și Kazakhstan;
  • Autonomie de două ore a bateriei;
  • Imagine 3D asupra traseului și un număr mare de obiecte POI (puncte de interes).

Dezavantaje:

  • Preț ridicat, aproximativ 1300 de lei;
  • Probleme la vederea de noapte;
  • Meniu greoi;
  • Resetări frecvente.

Indiferent că îți dorești un sistem de navigație pentru călătoriile lungi cu mașina sau pentru următoarea drumeție, dacă urmezi recomandările noastre, există șanse mari să alegi un produs de calitate.

Sursa foto: Shutterstock