Primăvara este, cu siguranță, cel mai așteptat dintre anotimpuri. După iernile seci și friguroase, primăvara cu explozia ei de viață și culoare, reprezintă o adevărată bucurie pentru minte și suflet, de care poți profita de pe un sezlong confortabil.
Cu toții suntem nerăbdători să vedem cum grădina prinde viață și să o transformăm într-o oază de relaxare, iar dacă te gândești că trebuie să aștepți zilele calde de vară, ca să te bucuri în voie de culori și parfumuri, să știi că greșești. Iată 10 dintre cele mai iubite flori de primăvară, ideale pentru grădina ta.
- Lalelele
- Anemonele
- Bujorii
- Narcisele
- Zambilele
- Brândușele de primăvară
- Panseluțele
- Primulele
- Freziile
- Viorelele
Lalelele
Laleaua mai este cunoscută și sub denumirea de tulipă – nume provenit de la cuvântul toliban de origine persană, preluat inclusiv în limba franceză și care înseamnă turban. Lalelele provin din sudul Europei, nordul Africii și Asia, se cultivă cu succes în China și Japonia și se consideră că cele mai diversificate soiuri se găsesc în zona Kazahstanului.
Deși iubite, lalelele tradiționale, cu o singură culoare, au fost rapid surclasate de cele multicolore, care s-au impus cu repeziciune. Ca să te bucuri de lalele în primăvară, se recomandă plantarea bulbilor în luna noiembrie – și pentru asta îți trebuie câteva unelte de gradinarit de bază. Nefiind o plantă pretențioasă, se dezvoltă bine pe aproape orice tip de sol, dar are nevoie de soare, ca să se dezvolte în voie. Pentru că nu suportă excesul de apă și pH-ul acid, ele nu se vor uda decât în perioadele de secetă și nu se va folosi gunoi de grajd pentru fertilizare.
Dacă dorești, te poți bucura de lalele și ca flori de primăvară în ghiveci – au valoare decorativă, iar odată floarea trecută și frunzele îngălbenite, poți scoate bulbii și îi poți păstra pentru primăvara următoare.
Anemonele
Incluse în orice top 5 flori de primăvară, anemonele mai sunt cunoscute și sub denumirea de floarea Paștelui, perioada lor de înflorire suprapunându-se mai în fiecare an cu data sărbătorilor pascale.
Provenite din zonele montane din jurul mării Mediterane, anemonele se fac ușor remarcate și îndrăgite, datorită nuanțele vii și intense: roșu, albastru, galben. Plante erbacee și perene, anemonele nu necesită foarte multă atenție și îngrijire.
Le priește de minune un sol reavăn și bine drenat, cu zone parțial umbrite, iar dacă e vorba despre înflorire, temperatura de 10 grade Celsius le stimulează, în timp ce 14-15 grade sunt considerate ideale.
Udarea se face cu moderație, iar plantarea se poate face in octombrie – pentru înflorirea primăvara – sau în aprilie, urmând ca înflorirea să se producă în toamnă.
Te poți bucura de cele mai frumoase flori de grădină și în ghiveci, anemonele aducând primăvara și la tine în casă. E nevoie de multă atenție în ceea ce privește temperatura, pentru că toleranța la căldură este foarte, foarte joasă. Pentru a te bucura de întreaga lor feerie de culori, caută seminte din cât mai multe surse.
Bujorii
Dacă vrei să te bucuri de unele dintre cele mai frumoase flori la tine în grădină, bujorii sunt o alegere foarte bună. Considerați adevărate vedete ale lunii mai, ei au o mare valoare decorativă și, în plus, sunt foarte rezistenți. Practic, cresc și înfloresc cu apă de ploaie, cu condiția să fie plantați într-o zonă care le priește.
Cu recordul de 50 de ani de înflorire din aceeași rădăcină, bujorul uimește nu numai prin rezistență și vitalitate, ci și prin culorile florilor, care variază de la alb la roz, roșu, vișiniu, corai, galben. Mai spectaculoși sunt cei bicolori, cu nuanțe contrastante.
Un alt avantaj din punct de vedere estetic este reprezentat de schimbările de nuanță, de la îmbobocire până la scuturare, ceea ce dă senzația că într-o singură tufă cresc flori diferite.
Iar dacă nu te-am convins până acum, iată un alt element interesant: bujorul este considerat cea mai veche floare din România și există 5 rezervații naturale de bujori românești. Discutăm, așadar, despre o specie perfect adaptată.
Dacă iubești bujorii, mai există o veste bună pentru tine: deși multe dintre specii înfloresc primăvara, există soiuri cu înflorire târzie, astfel încât, alegând cu atenție ce anume plantezi în grădină, te vei putea bucura de culorile lor aprinse tot anul.
Narcisele
Dacă e să faci o colecție de denumiri de flori de grădină care pot fi plantate și în ghiveci, narcisele merită să ocupe unul dintre locurile fruntașe. Indiferent că îndrăgești mai mult soiul alb cu mijlocul galben sau florile galbene cu o trompetă centrală, narcisele sunt parfumate și au un farmec aparte, datorită aspectului lor fragil și diafan, cu care înfruntă vântul și vremea capricioasă de primăvară.
înmulțirea narciselor se face prin bulbi, care se plantează în pământ bogat, în zone însorite, la o adâncime de 10-12 cm. Dacă în primul an după plantare, florile sunt mici și firave, nu te îngrijora; abia începând cu al doilea an, înflorirea va fi mai abundentă.
Dacă e vorba de o grădină bogată în flori de primăvară, să fii atent la un aspect important: lalelele și narcisele nu prea sunt compatibile, așadar, ar trebui să le rezervi zone separate. Plantarea bulbilor se face în funcție de momentul în care vrei să te bucuri de narcisele înflorite. Dacă vrei să fii printre primii care au grădini cu narcise, luna octombrie este potrivită pentru plantare. Dacă nu te deranjează să le admiri spre finalul primăverii, poți planta bulbii în ianuarie – februarie, când pământul nu e înghețat.
Zambilele
Flori albe de primăvară? Zambilele albe pot fi o opțiune, deși majoritatea oamenilor le îndrăgesc nu doar pentru parfumul lor puternic și revigorant, ci și pentru numeroasele lor nuanțe aprinse, cu care înviorează natura ce abia se dezmorțește după frigul iernii. Căci, în funcție de soi, există zambile roz, ciclam, mov, grena, zambile simple și bătute și așa mai departe.
Zambila provine din Orientul Mijlociu, dar s-a răspândit în toată lumea. Este o plantă destul de tolerantă, care poate crește atât în ghiveci, cât și afară, în curte. Preferă un sol umed și cald, fertil și bine drenat și se dezvoltă cel mai bine în zonele înflorite.
Plantarea bulbilor se face, de obicei, în septembrie – noiembrie, dar dacă ai primit o zambilă în ghiveci, o poți transplanta în grădină oricând, preferabil la o adâncime de 15 cm. În momentul plantării nu se udă decât dacă pământul este foarte uscat, iar udarea se întrerupe complet pe perioada înfloririi și după aceea.
Dacă vrei să te bucuri de zambile înflorite și în alt sezon, le poți păcăli cu ușurință: se scot bulbii din pământ, se țin câteva zile la întuneric, apoi se țin 12 săptămâni la frigider și se replantează. Este soluția pentru a avea zambile toamna sau în ghiveci.
Brândușele de primăvară
Alături de celebrii ghiocei, brândușele sunt vestitorii primăverii. Plante perene care se dezvoltă din bulbi, ele se regăsesc în grădini și în pădure. Sunt ușor de observat pe pământul încă negru, datorită florilor albe, mov, grena sau în nuanțe combinate. Înflorirea abundentă din martie până în mai și faptul că au tendința de a crește sub formă de pâlcuri le oferă o mare valoare decorativă.
Pentru o grădină spectaculoasă, plantarea mai multor soiuri de culori diferite este o inițiativă excelentă. Deși tolerante față de pH-ul solului, brândușele sunt pretențioase, când vine vorba despre umiditate, preferând solurile bine drenate.
Înmulțirea brândușelor se face prin bulbi, care pot fi separați toamna, dacă dorești să te bucuri de o zonă mai largă de înflorire. Ca și la alte plante de primăvară, o perioadă de repaus vegetativ le poate face să înflorească din nou.
Panseluțele
Cu nu mai puțin de 2000 de soiuri diferite, cu aspectul unic și inconfundabil al florilor și cu textura lor moale și catifelată, panseluțele formează un covor galben-violet, care bucură ochiul și albinele înfometate, imediat după venirea primăverii. Florile solitare pot ajunge la un diametru de 10 cm și pot emana un miros plăcut, foarte discret și delicat.
Tehnologia de cultivare spune că panseluțele ar trebui înlocuite sau replantate la fiecare 2 ani, dar ele sunt plante perene care se descurcă și singure, în condiții bune de cultură. Nuanțele florilor sunt nelimitate, căci există soiuri monocrome și policrome, cu două sau mai multe culori, cu pete de contur și dungi. În cazul în care dorești să te bucuri de valoarea lor decorativă în ghiveci, există inclusiv panseluțe curgătoare.
Panseluțele iubesc solurile fertile, drenate și zonele parțial înflorite. Datorită înmulțirii prin semințe, sunt suficiente răspândirea acestora și acoperirea cu un strat subțire de nisip, care să le mențină la întuneric. Nu uita că sunt iubitoare de frig, prin urmare, nu le crea condiții similare celor din seră.
Primulele
Frecvent cultivate în ghiveci, primulele nu rezistă deloc bine la temperaturi mai mari de 15 grade Celsius. Le place lumina, dar nu agreează razele directe ale soarelui, lucru de care e important să ții seama indiferent dacă le plantezi în grădină sau le ții pe pervaz.
În grădină, primula este perenă și e o alegere obișnuită pentru că nu doar florile, ci și frunzele au valoare decorativă. Florile sunt grupate în buchete și apar primăvara, dar te poți bucura de ele și toamna. Diametrul lor poate varia între 5 și chiar 8 cm, dar cu adevărat spectaculoase sunt culorile: nuanțe diferite de roșu, roz, galben, portocaliu și mov.
Planta este foarte sensibilă față de uscăciune, dar nu tolerează nici băltirea apei. Solurile fertile și bine drenate sunt optime, în timp ce solurile argiloase și nisipoase nu îi priesc. Deși suportă bine iarna și frigul, un strat de frunze uscate care să le acopere fiind suficient, primulele suportă cu greu vara, motiv pentru care trebuie plantate în zona de nord sau vest a grădinii, preferabil la umbră.
Freziile
Freziile provin din Africa de Sud și sunt strâns înrudite cu irișii: dacă vei privi cu atenție cele două flori, vei observa multe similitudini. Freziile au o valoare decorativă excelentă, mulțumită varietăților de culori disponibile. Printre cele mai apreciate soiuri sunt Acapulco, Alba, Algarve, Ambasador, Ballerina, Bastogne, Blue Bayou, Blue Navy, Bordeaux, Clementine, Corvette, Dalba, Duet, Mozella, orlando, Sandra, Santana, Texas sau Vienna.
Pentru plantare, se alege un sol ușor acid, cu pH de 6-7 și bine drenat. Se sapă gropi cu o adâncime de 25 cm și se nivelează solul: bulbii se plasează la 5-7 cm adâncime, în pământul afânat, în care să poată să își întindă rădăcinile. Dacă preferi să plantezi freziile din semințe, este nevoie de 10-12 săptămâni până la apariția primelor flori. Perioada îndelungată de înflorire, de până la 8 săptămâni, și mirosul plăcut compensează felul în care îți este pusă răbdarea la încercare.
Freziile preferă locurile însorite, dar ferite pe cât posibil de vânt. Deși au nevoie de apă, freziile nu tolerează băltirea, care determină putrezirea rădăcinilor.
Viorelele
Viorelele sunt prezențe mai obișnuite în pădure, unde se formează pâlcuri mari și spectaculoase. Înmulțirea se face rapid prin intermediul bulbilor, care pot rămâne în pământ ani la rând, cu condiția ca acesta să fie bine drenat și să nu băltească.
Cel mai bun loc în care poți planta micile steluțe violet este într-o zonă însorită. Plăntuța trebuie udată și îngrijită chiar și după ce florile au trecut, astfel încât bulbul să acumuleze substanțe nutritive și să rămână viabil până în primăvara următoare.
În cazul în care dorești să înmulțești viorelele sau să le muți într-o altă zonă a curții, cel mai bun moment pentru a face asta este după ce florile s-au trecut complet. Dacă vrei să scoți bulbii din pământ, ca să îi păstrezi pentru anul următor sau să îi pui în ghiveci, se recomandă să aștepți până ce frunzele se îngălbenesc și se usucă.
Deși primăvara e capricioasă, iar temperaturile îți dau adeseori emoții, grădina ta se poate îmbrăca în haine colorate de sărbătoare, cu doar puțină atenție din partea ta. Cea mai mare provocare este să alegi florile preferate și să le găsești locul cel mai potrivit, în care să înflorească.
Sursă foto: shutterstock