Acasă este locul în care te întorci la finalul unei zile aglomerate, unde îți regăsești de fiecare dată echilibrul și te simți în elementul tău. Tocmai din acest motiv, locuința ta ar trebui să fie amenajată și decorată în stilul care te reprezintă, să îți pună în valoare personalitatea. Iar plantele de apartament chiar au puterea de a transforma orice spațiu, astfel încât să îi dea culoare și să-l facă să arate cât mai primitor.
Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de o micuță grădină verde la tine acasă, ți-am pregătit mai jos un ghid al celor mai rezistente plante de apartament, dar și câteva sfaturi utile de plantare și îngrijire.
Plante de apartament rezistente
Sfaturi pentru plantarea și întreținerea plantelor de apartament
Plante de apartament rezistente
Pe lângă faptul că sunt un element decorativ foarte simpatic, florile de apartament contribuie și la purificarea aerului și la reglarea nivelului de umiditate din casă. În plus, unele dintre aceste plante sunt destul de rezistente și se pot descurca bine și fără prea multă lumină sau apă, ceea ce înseamnă că nu va trebui să îți faci prea multe griji în privința lor.
Pe scurt, nu mai trebuie decât să alegi florile preferate, să iei câteva ghivece, pământ și ustensile de grădinărit și să te pui pe treabă pentru a-ți crea propria grădină de apartament.
ZZ (Zamioculcas Zamiifolia)
Zamioculcas Zamiifolia sau, pe scurt, ZZ, este o plantă originară din Zanzibar, cunoscută pentru frunzele cu suprafață lucioasă și un verde intens, dar și pentru faptul că nu este deloc pretențioasă la factorii de mediu. Se dezvoltă cum trebuie în condiții de lumină redusă ori moderată, la temperaturi medii (12-20 de grade Celsius, chiar și mai mult, dat fiind că este o plantă africană), fără să aibă nevoie de o cantitate mare de apă.
Pentru a-i asigura o creștere armonioasă, recomandat ar fi să o așezi într-un loc umbrit, evitând bătaia directă a soarelui. Pe timp de vară, este bine să o uzi cam o dată la două săptămâni și să verifici dacă pământul e uscat înainte de o nouă udare. Excesul de umiditate poate duce la putrezirea rădăcinilor și la degradarea plantei.
Violeta africană (Saintpaulia Ionantha)
Rămânem în zona plantelor originare din Africa și îți facem cunoștință cu una dintre cele mai frumoase plante de apartament pe care le poți avea. Este vorba despre Violeta africană, care este foarte ușor de îngrijit și, în plus, înflorește pe tot parcursul anului, indiferent de anotimp, ceea ce înseamnă că vei avea și multă culoare în micul tău colț de natură de acasă.
Aceasta are nevoie de lumină (însă trebuie ferită de razele soarelui), poate fi udată o dată pe săptămână (poți turna apă în farfuria ghiveciului sau direct în pământul ei, evitând stropirea frunzelor) și se dezvoltă bine la o temperatură de 20-24 de grade Celsius.
Limba soacrei (Sansevieria Laurentii)
Chiar dacă denumirea ei nu sună tocmai promițător, te asigurăm că Limba soacrei este o plantă excelentă pentru apartament. Pe lângă faptul că arată foarte bine, având frunzele în mai multe nuanțe de verde, este și ușor de îngrijit.
Iar procesul este foarte simplu: trebuie amplasată într-un loc luminos, ferit de bătaia directă a soarelui, și udată la aproximativ două săptămâni (chiar și mai rar pe timp de iarnă, însă important este să verifici pământul și să te asiguri că e uscat înainte de o nouă udare). Da, atât de ușor!
Crăciunița (Euphorbia pulcherrima)
În ciuda numelui său, Crăciunița nu este o plantă sezonieră, de care să te bucuri numai în timpul Crăciunului, ci pe tot parcursul anului. Diferența este că iarna, în prag de sărbători, aceasta își schimbă culoarea frunzelor, care devin roșii (da, așa-zisele flori ale Crăciuniței sunt, de fapt, frunzele ei transformate). Crăciunița se comportă bine la temperaturi moderate, de 15-24 grade Celsius, și trebuie ferită de căldura excesivă și de frig (chiar și transportul ei trebuie să respecte aceste condiții, pentru ca planta să nu se deterioreze).
Aceasta ar trebui udată aproximativ o dată pe săptămână și păstrată într-un loc luminos, dar protejat de razele puternice ale soarelui. La început de toamnă, aceasta ar trebui mutată într-un loc mai întunecos, pentru că întunericul o ajută să își declanșeze procesul de înflorire și de transformare a frunzelor. Poate rezista câteva ore la lumina zilei, însă după-amiaza, când și afară începe să se întunece din ce în ce mai devreme (poți folosi asta ca reper), e recomandat să o duci la întuneric.
Yucca (Yucca)
O plantă care, fără îndoială, ar aduce o notă de exotism în mica ta grădină de apartament, Yucca este cunoscută atât pentru frumusețea ei, cât și pentru ușurința cu care o poți întreține.
Aceasta se dezvoltă frumos dacă e păstrată într-un loc ferit de frig și de lumina directă a soarelui (face față și zonelor mai umbroase) și dacă este udată o dată la două săptămâni (verifică-i de fiecare dată pământul, astfel încât să te asiguri că e complet uscat). În ceea ce privește temperaturile, Yucca se comportă bine la căldură, așa că o poți ține și afară pe timp de vară.
Arborele de jad (Crassula ovata)
Arborele de jad este una dintre cele mai spectaculoase plante de apartament pe care le poți avea la tine acasă și, pe lângă asta, este și foarte ușor de îngrijit. Dimensiunile ei variază în funcție de modelul ales, însă principala caracteristică e reprezentată de frunzele foarte cărnoase, pline, de un verde intens.
Arborele de jad are nevoie de o cantitate mică de apă și nu trebuie udat decât o dată pe săptămână (în lunile de iarnă, chiar și mai rar de-atât, la două sau trei săptămâni). Mai mult decât atât, este o plantă care se bucură de temperaturile ridicate și de lumina naturală, așa că va arăta absolut minunat pe pervaz.
Aloe vera (Aloe vera)
Cunoscută și apreciată pentru proprietățile sale medicinale, aloe vera este o plantă numai bună de ținut la casa omului. Iar marele său avantaj este că o poți îngriji cu cea mai mare ușurință.
Aceasta ar trebui amplasată la lumină, în apropierea unei ferestre, și udată la două săptămâni, dacă pământul s-a uscat. În rest, planta se va descurca excelent de una singură, fără să aibă nevoie de îngrijiri suplimentare.
Epipremnum (Epipremnum Aureum)
Dacă îți dorești o plantă de apartament curgătoare, care să poată fi așezată pe un raft înalt sau suspendată într-un ghiveci pe balcon, atunci Epipremnumul este cea mai bună alegere.
Această plantă nu este deloc pretențioasă în ceea ce privește condițiile de lumină, descurcându-se atât în locurile foarte bine luminate, cât și în cele mai umbroase. Important este să te asiguri că are pământul umed de fiecare dată, pentru că este o plantă care iubește apa.
Sfaturi pentru plantarea și întreținerea plantelor de apartament
În ciuda faptului că aceste plante au reputația de a fi foarte rezistente la factorii de mediu, „greu de ucis“, practic, este important să ții cont de câteva trucuri privind îngrijirea lor, astfel încât să te bucuri de ele vreme îndelungată.
- După ce le achiziționezi, este important să verifici pământul și ghiveciul în care sunt puse. De multe ori, suportul este prea mic pentru dimensiunile plantei și rădăcinile ies afară (sau sunt pe cale să iasă), așa că trebuie să le schimbi ghiveciul și să adaugi pământ;
- Ai grijă să nu le îneci, pentru că excesul de apă este principala cauză pentru care multe dintre plantele de apartament mor foarte repede. Prin urmare, între două udări, este important să te asiguri că pământul este uscat și că ghiveciul are și o tăviță sau o farfurioară pentru scurgerea apei, astfel încât să nu putrezească rădăcinile;
- Ajută-ți plantele în perioada de hibernare, care se întâmplă, de regulă, iarna. Da, exact, și florile trec printr-o astfel de etapă, în care ar trebui udate mai rar și mutate într-un loc mai răcoros, ușor ferit de lumină. În general, în această perioadă, unele dintre ele își pierd florile și frunzele, dar își revin în momentul în care începe din nou etapa activă de creștere, când se și încălzește vremea;
- Dacă planta s-a dezvoltat foarte mult și nu mai are loc în actualul ghiveci sau dacă dă semne de ofilire, e timpul să schimbi suportul (de obicei, acesta se schimbă după un an sau doi). Atenție, însă, mutarea ei dintr-un loc în altul nu ar trebui făcută înaintea sau în timpul etapei de înflorire;
- Controlează temperatura din spațiul în care ții plantele. Acestea trebuie ferite de vânt și de bătaia directă a soarelui, pentru ca razele să nu le ardă și să le distrugă complet. De asemenea, ai grijă să menții nivelul de umiditate, mai ales dacă ții florile într-o cameră în care e foarte cald și aerul este uscat. Folosește un pulverizator pentru a le stropi din când în când cu apă pe frunze.
În concluzie, îngrijirea plantelor de apartament este o misiune mult mai simplă decât ți-ai putea imagina, în special dacă alegi câteva specii rezistente, care să aducă natura la tine acasă.
Foto: Shutterstock