01 Mar 2021, Autor:

Suntem peste 7 miliarde de oameni pe această planetă. Dintre aceștia, conform statisticilor, numai europenii produc, în medie, 481 de kilograme de deşeuri pe an. Din fiecare familie sunt aruncate anual peste 13.000 de bucăți de hârtie. Majoritatea sunt ambalaje și facturi, anunțuri, reclame, pliante primite în cutiile poștale. Întrebarea este unde vor încăpea toate aceste deșeuri. Cum gropile de gunoi nu mai sunt o soluție prea ecologică sau pe termen lung, devine tot mai important să acordăm atenție reciclării. Dacă fiecare persoană și-ar construi un obicei din a recicla materialele importante, procesul de ecologizare s-ar îmbunătăți de la an la an. 

De ce este importantă reciclarea: beneficiile reciclării
Tipuri de reciclare
Mituri despre reciclare

De ce este importantă reciclarea: beneficiile reciclării

Conform informațiilor oferite de University of Southern Indiana, prin fiecare tonă de hârtie reciclată:

  • sunt salvați 17 arbori și, implicit, ne bucurăm de un aer mai oxigenat  (17 arbori maturi care produc în fiecare oră oxigenul necesar pentru 900 de oameni);
  • se economisesc până la 4000 de kilowați de energie și 7000 de litri de apă, deoarece,  pentru producerea hârtiei reciclate, se utilizează mult mai puține resurse decât în cazul celei obișnuite.

Chiar dacă rezultatele nu se pot vedea imediat, impactul reciclării are beneficii pe termen lung. Statisticile spun că, dacă tot ziarul nostru ar fi reciclat, am putea salva aproximativ 250.000.000 de copaci în fiecare an, ceea ce, pe termen lung, înseamnă un mediu mai sănătos, mai protejat, mai verde. Astfel, prin reciclare se conservă resursele naturale ale Pământului. 

Ce putem recicla

ce putem recicla

Începând cu luna iulie 2019, colectarea selectivă a devenit obligatorie și în România. Ea presupune ca fiecare locuitor să separe materialele deșeurilor în funcție de categoriile reciclabile: plastic și metal, hârtie și carton, sticlă, deșeuri biodegradabile. Însă, pentru acest lucru, firmele de salubritate, operatorii economici și primăriile au obligația de a dota spațiile de ridicare a deșeurilor cu cele patru tipuri de containere de colectare selectivă: 

  • Container albastru – hârtie și carton;
  • Container galben – plastic și metal;
  • Container verde – sticlă transparentă sau colorată;
  • Container negru – deșeuri menajere. 

În România, unele orașe au un sistem local de reciclare, însă există și zone care nu dețin așa ceva. În această situație, tot ce poți face este să îți organizezi singur containere de colectare selectiva și să găsești centre de reciclare din apropierea ta, unde să poți lăsa deșeurile. Pe site-ul OLX, poți găsi câteva oferte de reciclare a deșeurilor, în special a celor electronice, feroase sau din lemn. Descoperă toate ofertele pentru colectarea produselor din fier.

Pe lângă recipientele din sticlă transparentă sau colorată, hârtie, ziare, reviste, tipărituri, cutii din aluminiu pentru băuturi, obiecte din plastic, la centrele speciale se pot colecta și reutiliza produsele din lemn, cele electrocasnice, becuri și baterii, anvelope, dar și uleiul de gătit.  

Tipuri de reciclare

De regulă, tipurile de reciclare diferă în funcție de materialul sau produsul reciclat. De exemplu, în cazul articolelor electrocasnice, există: 

  • reciclare chimică – prin care se îndepărtează metalele prețioase, cum ar fi aurul și argintul din plăcile cu circuit imprimat; 
  • reciclarea mecanică – presupune îndepărtarea plasticului și metalului din articolele electrice; 
  • reciclarea manuală – presupune demontarea echipamentelor și separarea componentelor refolosibile. 

În cazul materialelor din plastic, ele pot fi reutilizate în domenii precum:

  • construcții: din plasticul reciclat se pot face membrane impermeabile, conducte de drenaj, conducte și pardoseli, semne de circulație; 
  • industria textilă: fabrică fibre de poliester, căptușeala hainelor din plastic reciclat;
  • industria de mobilier: din plasticul reciclat se pot face bănci, pubele, ghivece;
  • confecționarea ambalajelor, a sacilor menajeri.

Din anvelopele reciclate se pot construi sau fabrica: 

  • articole de încălțăminte;
  • baze pentru covoare; 
  • covorașe pentru interiorul mașinilor; 
  • terenuri de joacă pentru cei mici;
  • construcții sportive.

Mituri despre reciclare

reciclare

Fiind un subiect destul de nou pentru România, există câteva mituri despre reciclare pe care merită să le demontăm. Astfel, procesul de reciclare va avea mai mult succes. 

Mitul 1: Prosoapele de hârtie, șervețelele sau batistele de hârtie sunt reciclabile

Chiar dacă sunt de hârtie, șervețelele de bucătărie (batistele nazale) nu pot fi reciclate. Motivul este că reziduurile organice din aceste tipuri de hârtii nu pot fi îndepărtate și ajung să contamineze rapid întreaga suprafață a materialului. După folosire, le poți arunca în containerul pentru deșeuri menajere. Recomandat este să utilizezi servete de bucatarie din bumbac 100% pe care le poți igieniza și reutiliza. Pe site-ul OLX găsești o întreagă colecție de astfel de produse, unele fiind realizate chiar manual, de meșteri iscusiți. Vezi întreaga gamă de produse din categoria Casa si gradina. De asemenea, e bine să cunoaștem și ce alte produse nu pot fi reciclate: 

  • pungile de cumpărături din plastic (plasticul are o durată scurtă de reciclare; de regulă, pungile de cumpărături sunt deja făcute din plastic reciclat, recomandat fiind să limitezi cât mai mult folosirea lor și să le înlocuiești cu cele din material textil, reutilizabile); 
  • bețișoarele de plastic pentru cafea, periuțele de dinți din plastic, tacâmurile de unică folosință de plastic nu pot fi reciclate, însă, în locul lor poți folosi articole din bambus. Lemnul de bambus este un material foarte sustenabil, datorită arborelui care crește rapid și se regenerează singur;
  • gemurile, oglinzile, produsele din ceramică sau porțelan, vasele termorezistente nu se reciclează, la fel și ambalajele medicamentelor și produsele cosmetice cu un conținut greu de îndepărtat (rimel, lac de unghii, ojă);
  • cutiile de pizza – la fel ca în cazul prosoapelor de hârtie, cutiile de pizza se impregnează cu ulei și alte reziduuri organice, imposibil de îndepărtat din structura hârtiei. 

Mitul 2: Nu este nevoie să selectăm produsele

Ideea de a plasa toate materialele reciclabile într-un singur container ușurează munca unui consumator, însă aduce pierderi din alte puncte de vedere. În primul rând, produsele reciclate își pierd din calitate și există riscul de a nu mai putea fi folosite (sticlele sparte și cioburile de plastic pot contamina ușor hârtia, provocând probleme la fabrica de hârtie). În al doilea rând, lipsa selectării îngreunează lucrările și le fac mai costisitoare atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. De aceea, este important să respectăm regulile de reciclare și să urmăm un flux dual, astfel încât să menținem procesul funcțional al reciclării.

Mitul 3. Produsele din mai multe tipuri de materiale nu pot fi reciclate

Fals. Așa cum am menționat și în exemplele anterioare, există mai multe tipuri de reciclare (chimică, manuală, mecanică) prin care anumite produse se demontează, iar din ele se separă componentele refolosibile. 

Mitul 4: Produsele pot fi reciclate o singură dată 

Este adevărat că plasticul și hârtia, de exemplu, au o durată de reciclare scurtă. Pot fi reciclate produsele noi din plastic. În schimb, sticla, produsele din metal (aluminiu) pot fi reciclate de nenumărate ori, fără să își piardă prea mult din calitate. Recomandarea noastră este să limitezi cât mai mult utilizarea produselor din plastic și hârtie și să optezi pentru cele din sticlă, acolo unde se poate. 

Mitul 5. Nu trebuie să spăl produsele înainte să le reciclez

Reziduurile organice pot contamina și alte produse aflate în containerele de colectare selectivă, iar asta poate duce la degradarea și pierderea din calitate a materialelor reciclate. De aceea, recipientele din plastic pentru băuturi, suc, bere, ulei, lapte, sticlele și borcanele murdare, recipientele din aluminiu trebuie spălate înainte de a le trimite spre reciclare. 

Sursa foto: Shutterstock