17 Dec 2021, Autor:

Construirea unui acoperiș este o cheltuială considerabilă, dar este crucială pentru finalizarea designului propriei case. În clădirile unifamiliale, acoperișurile în două ape sunt ridicate cel mai adesea – fiind mai rare cele în 4 sau mai multe pante. În plus, alegerea materialului de acoperiș determină prețul final al investiției. Care sunt costurile pentru construirea unui acoperiș și ce elemente sunt necesare pentru ridicarea acestuia?

De unde să începem construirea unui acoperiș?

Construirea unui acoperiș este cea mai scumpă cheltuială din întregul proces de ridicare a unei case unifamiliale. Atât materialele de construcție, cât și serviciile unui acoperiș și ale unei echipe de construcții sunt scumpe. Fără acoperiș, casa nu va fi locuibilă. Dacă avem resurse financiare limitate, merită să ne ghidăm după simplitate în construcția acoperișului.

În primul rând, costurile construcției unui acoperiș sunt estimate inițial în faza de proiectare, pentru că atunci se determină aspectul acestuia. Alegerea tipului de acoperiș nu depinde doar de propriile preferințe și de bogăția portofelului, ci mai ales de planul de dezvoltare locală. Acesta îl primim atunci când cumpărăm un teren construit. Specifică aspectul materialului de acoperiș – dacă acoperișul ar trebui să fie plat, cu fronton, în curbă, cu mai multe pante sau frânt.

În unele părți ale țării, acoperișul este definit în raport cu condițiile climatice existente într-o zonă dată. În locurile cu vânturi puternice se va preciza unghiul de înclinare a acoperișului și tipul de țiglă.

Ce materiale sunt necesare pentru construcția acoperișului?

Materialele pentru construcția materialului de acoperiș generează un cost semnificativ. Aici, va fi necesar să se realizeze o grindă cu zăbrele pe acoperiș, care este construită de un profesionist sau de o echipă de construcție desemnată pentru aceasta. Pentru a face acest lucru, trebuie să cumperi:

✔️ cherestea,

✔️ lemn uscat în cameră,

✔️ armături din oțel,

✔️ tablă pentru acoperiș,

✔️ țigle de acoperiș sau țigle de acoperiș metalice,

✔️ burlane,

✔️ folii pentru acoperiș,

✔️grinzi de vant,

✔️pelicule bariera de vapori,

✔️vată minerală,,

✔️ materiale de asamblare,

✔️polistiren pentru izolare.

Cât costă acoperișul? Totul depinde de suprafața sa și de calitatea materialelor de construcție folosite. Prețul crește cu fiecare metru pătrat din suprafața acoperișului.

Costuri de construcție a acoperișului

Cât costă un acoperiș care acoperă până la 150 m²?

Cele mai economice sunt acoperișurile simple în fronton, care sunt lipsite de lucarne sau ferestre de acoperiș – pentru că acestea generează și costuri! Dacă intenționezi să dezvolți mansarda, merită să echipezi acoperișul cu o deschidere a ferestrei, dar atunci trebuie să iei în considerare o cheltuială suplimentară.

În primul rând, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să montezi o grindă cu zăndrele de acoperiș dintr-un tip de lemn potrivit. Pentru aceasta, trebuie folosit lemn armat și impregnat, care poate fi achiziționat de la o fabrică de cherestea. În cazul unui acoperiș simplu în două frontoane și a unei suprafețe de până la 150 m², grinda cu zăndrele va costa între 11 și 16 mii de lei (inclusiv forța de muncă pentru construcția sa pe o casă unifamilială). Cu toate acestea, acesta este doar începutul costurilor pentru acoperiș.

Următoarele etape ale construcției acoperișului sunt împodobirea grindei cu zăndrele, strungul, montarea ferestrelor de acoperiș, ridicarea unui coș de fum, precum și a unei benzi de jgheab și a burlanelor. Apoi se pune o acoperire adecvată.

Costul acoperirii unui acoperiș din țigle de oțel și țigle ceramice

Instalarea unui acoperiș din țigle ceramice este chiar cu câteva zeci de procente mai scumpă decât cea din țigle de oțel. Prin urmare, din motive economice, ultima opțiune este mai des folosită.

Tigle metalice – material adesea ales pentru construcția acoperișurilor. Funcționează bine cu acoperișuri în două ape, dar mult mai rău pe structuri cu pante multiple sau frânte. Țiglele metalice pentru acoperiș sunt relativ ușoare, astfel încât nu trebuie să creezi automat o grindă de acoperis complicată si extrem de durabilă – ceea ce are și un efect pozitiv asupra costului final al constructiei acoperisului. Trebuie să plătești de la 25 la 65 lei pe metru pătrat pentru o țiglă de oțel.

Placi ceramice – este un material foarte scump pentru acoperiș, pentru că aici trebuie să ții cont de faptul că va trebui să plătim de la 65 la 95 de lei pentru metru pătrat. În plus, trebuie să adaugi costul construirii acoperișului de către profesioniști.

Costuri de construcție a acoperișului

Costul forței de muncă pentru acoperiș pe m²

Nu numai materialele, ferestrele și acoperișurile generează costuri. Prețul construcției acoperișului nu include costul forței de muncă, care diferă de tipul de acoperiș și materialul de acoperiș. Este importantă și locația serviciului prestat. De obicei, prețul se realizează pe baza lucrărilor efectuate pe metru pătrat de așezare a acoperișului.

Un acoperiș trebuie să coste în medie 40 până la 75 de lei pentru lucrările de așezare a țiglei de acoperiș și 65-85 de lei pentru o țiglă ceramică. Din acest motiv, va trebui să plătim de la aproximativ 5.350 până la chiar 7.500 de lei numai pentru munca de acoperiș.

Cât costă acoperișul? Lista finală de prețuri

Construcția acoperișului este una dintre cele mai scumpe – dacă nu chiar cea mai scumpă investiție în diferite etape de ridicare a unei case cu un acoperiș în fronton. Este de remarcat faptul că aceasta este oricum cea mai ieftină opțiune, deoarece acoperișurile cu mai multe pante sunt și mai scumpe. Cu toate acestea, marea majoritate a caselor sunt ridicate cu un acoperiș în două ape, posibil îmbogățit cu ferestre la mansardă.

Din aceste motive, costul construirii acoperișului – inclusiv materialele și forța de muncă – va fi de la 26.700 lei până la 54.000 lei pentru o acoperire cu o suprafață de până la 150 de metri pătrați.

În cazul acoperișurilor cu mai multe pante sau acoperisurilor cu țiglă ceramică, acest preț va crește.