06 May 2022, Autor:

Morcovii sunt un aliment de bază în majoritatea dietelor și sunt o legumă ușoară de cultivat. Majoritatea oamenilor care cultivă legume aleg, de obicei, să cultive morcovi în colecția lor, iar versatilitatea culturii a contribuit să o facă atât de populară.

Morcovul (Daucus carota) este bogat în Vitamina A și poate fi consumat fie crud în salată, fie, mai probabil, gătit ca parte a diferitelor feluri de mâncare. Ușoara dulceață naturală o face completarea perfectă pentru atâtea mese.

O bucurie de a-ți crește singuri morcovi este forma morcovilor pe care îi produci. Nu te aștepta să iasă din pământ cu aspectul celor de la supermarket sau de la băcănie: morcovii cresc în diverse forme și răsuciri. Toate sunt comestibile și vei descoperi că aroma unui morcov cultivat acasă este adesea chiar mai delicioasă decât varietatea de la magazin reglată în mod regulat!

De asemenea, merită să ne amintim că, deși majoritatea morcovilor sunt portocalii, nu toți sunt, iar unele soiuri ies alb sau violet pal. O nuanță violet a fost de fapt culoarea originală a morcovilor când au fost cultivați pentru prima dată. Abia cu câteva secole în urmă, horticultorii olandezi i-au transformat în portocaliu pentru a reflecta culoarea lor națională! Din nou, de obicei nu vei găsi morcovi violet sau albi în magazine, dar acesta nu este un motiv să nu gătești cu ei. Vei cunoaște culoarea când îți cumperi semințele de morcov.

Când Să Plantezi Morcovii

Morcovii nu cresc cu succes în solul cu îngheț, așa că pot fi plantați pe un sezon lung, începând cu prima parte a primăverii, odată ce înghețul s-a retras, până în toamnă. Semințele germinează când temperatura solului este în jur de 45-65°, de unde plantarea sezonieră. Procesul de cultivare durează câteva luni. Ei preferă, de asemenea, temperaturi mai reci, așa că creșterea în vârful verii ar putea să nu fie potrivită în funcție de clima locală. Dacă ai sezoane regulate, gândește-te să plantezi prima recoltă la începutul primăverii și apoi o alta la sfârșitul verii, odată ce temperatura a început să se răcească. Asta îți va oferi două perioade de producție, care ar trebui să fie mai mult decât suficiente.

Pentru persoanele fără grădini, este, de asemenea, posibil să crească morcovi în recipiente, cu condiția ca aceștia să aibă suficientă lumină și apă și, de asemenea, să fie în ghivece cu suficient spațiu pentru a crește.

Unde Să Plantezi Morcovii

Locul perfect pentru morcovi este undeva cu multă lumină și soare; până la zece ore pe zi este bine.

Înainte de a începe, curăță terenul de orice buruieni, pietre sau scoarță. Materialul vegetal fin este bun, deoarece acesta poate fi amestecat în sol și va ajuta la creștere. Materia vegetală putrezită este, de asemenea, potrivită pentru tratarea pământului înainte de plantare. Rocile inhibă totuși creșterea, așa că prelucrează solul și asigură-te că le îndepărtezi înainte de plantare.

Merită să obții condițiile corecte de la început. Cultivarea solului pentru o vreme la o adâncime de 25 cm poate fi o muncă grea, dar creează un mediu de creștere mult îmbunătățit.

Un bun drenaj este esențial în ceea ce privește solul, iar acesta trebuie să fie destul de ușor și fertil. Plantarea primăvara este întotdeauna bună, deoarece solul ar fi trebuit să se usuce și să se încălzească puțin, încurajând creșterea morcovilor. Solul perfect are o calitate nisipoasă și nu este prea bogat, iar solul vegetal poate ajuta dacă încă te străduiești să creezi mediul potrivit.

Dacă solul tău este mai bogat, mai ferm sau mai pietros, asta nu înseamnă că nu le poți cultiva; înseamnă doar că ar trebui să încerci tipuri robuste și scurte precum Oxheart sau Royal Chantenay, care se maturizează mai încet. Dacă solul tău încă nu funcționează pentru morcovi, atunci gândește-te să-i crești deasupra solului în containere.

În cele din urmă, când ai terminat de pregătit răsadul de morcovi, ar trebui să uzi bine pământul înainte de însămânțare și nu după, deoarece acest lucru previne riscul de a spăla semințele.

Cum Să Plantezi Morcovii

Semințele de morcov le semeni direct în pământ. O regulă importantă de reținut întotdeauna este că morcovii urăsc să fie transplantați și reacționează foarte rău la orice perturbare a rădăcinilor lor.

Când plantezi, urmărește să distribui semințele de morcov în mod regulat, astfel încât acestea să nu crească împreună. Aceasta poate fi una dintre cele mai provocatoare părți, deoarece semințele sunt atât de mici! Dacă mâna ta este instabilă, fă-ți timp și răspândește semințele înainte de a le planta.

Începe prin a folosi o sapă sau o mistrie pentru a face o semănătoare sau un șanț de mică adâncime pentru fiecare rând de morcovi pe care îl planifici. Fiecare sămânță ar trebui să fie plantată oarecum de la jumatate de centimetru până la 1,30 cm adâncime. Odată ce un rând este plantat, adaugă o cantitate ușoară de apă pentru a face pământul să se așeze, dar ai mare grijă să nu pui în pericol semințele plantate.

Distanța ideală dintre morcovi este de 5-7,5 cm între fiecare sămânță, cu rândurile depărtate de cel puțin 30 cm. Acest lucru oferă mult spațiu pentru ca rădăcinile să crească – și va fi o rădăcină fermă și sănătoasă pe care vei ajunge să o mănânci! Ar trebui să obții aproximativ o jumătate de kilogram de morcovi într-un rând de 30 cm.

Sursă: bustlingnest.com

Cum Să Cultivi Cei Mai Buni Morcovi

Morcovii trebuie îngrijiți atunci când cresc, mai ales în stadiile incipiente înainte de a germina (aproximativ 2-3 săptămâni după plantare). Iată câteva reguli simple pentru a susține creșterea morcovilor:

  • Udă regulat, dar nu foarte mult, mai ales în primele săptămâni. Nu lăsa solul din jurul morcovilor să devină tare și să facă crustă. Testează-l cu degetul pentru a verifica dacă este umed, dar nu ud. Prea multă sau prea puțină apă va împiedica germinarea.
  • Îndepărtează buruienile din zona de morcovi pentru a preveni plantele nedorite să atragă nutrienți vitali din sol. Ai grijă să nu deranjezi rădăcinile morcovilor tineri în timp ce faci acest lucru!
  • La aproximativ două săptămâni după germinare, poți adăuga mulci natural sau îngrășământ cu conținut scăzut de azot pentru a ajuta morcovii încolțiți să crească.
  • Cam în același timp, ar trebui să începi să tai vârfurile morcovilor de puieți mici. Dacă morcovii tăi cresc prea aproape unul de celălalt, poți elimina cele mai slabe plante pentru a le oferi celor mai puternice mai mult spațiu pentru a se dezvolta. Dacă faci acest lucru seara, va reduce șansa de a întâlni musca morcovului.
  • Pe măsură ce morcovii tăi cresc și vârfurile ies, adaugă puțin pământ, deoarece acest lucru păstrează culoarea și îi împiedică să înverzească.
  • Cel mai mare dăunător este probabil să fie melcii și târâtoarele, așa că poate fi necesar să folosești substanțe descurajatoare naturale pentru a preveni deteriorarea recoltei. O altă insectă supărătoare este musca morcovului, iar dacă acest lucru te chinuie, atunci încearcă să alegi semințe mai rezistente.
  • Dacă morcovii tăi se crăpă și se despart, acesta este un semn sigur că-i uzi inconsecvent și numai tu poți remedia asta!

Sursă: almanac.com

Cum Să Culegi Și Să Replantezi Morcovii

La aproximativ două luni după plantare, poți recolta morcovii. Recoltarea se face în etape – nu toate plantele vor fi gata simultan. Pentru a verifica dacă morcovii sunt gata, mută puțin pământ de pe vârful unuia sau a două dintre cei mai crescuți ca test, deși în multe cazuri, aceștia vor fi deja ieșiți din sol. Vei știi când sunt gata din grosimea lor. Examinează vârfurile de tocire, întrucât un vârf tocit este un semn bun că e gata pentru a fi recoltat.

Pe măsură ce recoltezi, ridică ușor morcovul din sol. O tehnică bună este să împingi mai întâi rădăcina în jos și apoi să o răsucești în timp ce tragi ușor în sus. Cuvântul „cu blândețe” este esențial – este o instrucțiune, nu o sugestie!

Poți începe să culegi morcovii odată ce par de mărimea degetului mare, dar s-ar putea să-i vrei mai mari, așa că lăsă-i în pământ mai mult timp. Ca și în cazul oricărei plante, unele dintre legumele tale vor fi crescut mai repede decât altele, ceea ce înseamnă că poți alege unele, dar nu pe toate. Recoltarea morcovilor mai mari va permite și celor mai mici să se dezvolte și să crească în continuare.

Pe măsură ce devii priceput, poți începe, de asemenea, să îți rotești plantația la fiecare 3 până la 4 săptămâni, menținând solul activ între cules și plantare.

În cele din urmă, merită să ne amintim că morcovii sunt bienali. Dacă nu reușești să-i culegi din oricare motiv și îi lași în pământ, vârfurile vor înflori și vor produce semințe în anul următor. Unii oameni lasă morcovii mai mici și nedoriți în peticele lor obișnuite tocmai în acest scop.

Odată ce ai morcovii, întinde-i la soare și nu-i spăla până nu vrei să-i folosești, deoarece spălarea îi poate grăbi să putrezească.

Hai la Ronțăială!

O recoltă bună de morcovi va dura câteva săptămâni și va oferi o mulțime de legume. Ca regulă generală, mănâncă morcovii mici atunci când sunt foarte proaspeți, deoarece atunci sunt cei mai dulci, dar păstrează morcovii mai mari. În curând te vei pricepe să produci morcovi perfecți, iar apoi singura ta adevărată provocare va fi să găsești suficiente rețete pentru a-i folosi pe toți.