31 Aug 2021, Autor:

Căștile pentru telefon fac parte din categoria gadgeturilor pe care le folosești cel mai des. Fie că asculți muzica preferată, alergi în parc, te afli într-un mijloc de transport în comun, fie că te joci pe calculator, ești într-o ședință pe Zoom sau urmărești un film ori un serial, aceste accesorii au devenit indispensabile. Calitatea chiar face diferența. Înțelegerea specificațiilor tehnice este un element cheie pentru a lua cea mai bună decizie, atunci când cauți căștile pentru telefon care ți se potrivesc. Experiența de ascultare, modul în care le utilizezi, anularea zgomotului, timpul de playback, prețul sunt detaliile pe care trebuie să le ai în vedere. De aceea, este bine să fii cât mai informat înainte de a alege perechea potrivită.

Modele de căști pentru telefon

Înainte de a ajunge la aspecte mai detaliate, trebuie să te hotărăști care sunt tipurile de căști pentru telefon pe care le preferi. Există trei modele de bază: in-ear, over-ear și on-ear, despre care vei afla mai multe în rândurile următoare.

Căștile in-ear (cele care se introduc în urechi): sunt cele mai întâlnite și accesibile ca preț și care, până de curând, veneau în cutia telefonului. Au dimensiuni mici și le găsești peste tot. Își fac treaba, chiar dacă nu oferă cea mai înaltă calitate acustică, și le poți folosi acasă, în drumul către birou sau în timpul activităților sportive. Se fixează bine în urechi, le poți avea oricând în buzunar, dar, pe de altă parte, sunt mai ușor de pierdut. Un alt dezavantaj este acela că, după o perioadă mai lungă de utilizare, pot deveni incomode.

Modele de casti pentru telefon

Căștile over-ear (cele care îți acoperă urechea și se fixează cu o ușoară presiune): sunt cele mai mari dintre cele trei modele de bază, fiind căștile clasice, în stilul conceput de la inventarea lor. O mică paranteză istorică: inginerul american Nathaniel Baldwin a inventat căștile audio, în 1910. Interesant este faptul că acesta le asambla manual la masa din bucătărie, iar prima comandă serioasă a fost de 100 de perechi, din partea Marinei SUA. Revenind la prezent, principalul avantaj al căștilor over-ear este acela că oferă o experiență acustică mult mai bună, pentru că acoperă întreaga ureche. Cei din jurul tău nu vor auzi ce asculți, dar la capitolul dezavantaje putem menționa faptul că sunt prea mari și că nu vei auzi nici tu prea bine când cineva sună la ușă.

Cum alegi castile pentru telefon potrivite

Căștile on-ear (cele care se fixează pe ureche): sunt, în general, mai mici decât cele over-ear, iar de regulă, nu izolează la fel de bine zgomotele exterioare. Sunt o variantă de compromis între a avea parte de o experiență de ascultare destul de bună și a auzi și ceea ce se întâmplă în jurul tău. Astfel, castile on-ear sunt varianta ideală pentru birou (trebuie să mai auzi și ce îți spune șeful), însă nu vei avea parte, spre exemplu, de un bass foarte bun. De asemenea, materialul din care este făcută căptușeala te-ar putea incomoda uneori, dacă nu este foarte moale.

Alte modele de căști ar mai fi cele clip-on, care aduc în plus niște benzi ce se prind în spatele urechii, și căștile neckband, care se fixează peste ceafă, tot cu o bandă.

Cum sa ai grija de castile pentru telefon

👉 AICI gasesti toate tipurile de casti pentru telefon de care ai nevoie

Cum alegi căștile pentru telefon potrivite

În primul rând, trebuie să identifici felul în care vei folosi căștile pentru telefon. Cel mai probabil, vei apela la ele în timpul deplasărilor, al activitatilor sportive, dar și acasă, când vrei puțin timp doar pentru tine. Așadar, va trebui să ții cont de următoarele aspecte:

  • Producător și preț: acestea sunt primele lucruri la care te uiți, atunci când vrei să îți schimbi perechea de căști. Bineînțeles, brandurile mari oferă calitate, dar vei avea de scos și mai mulți bani din buzunar. În principiu, dacă producătorul este specializat pe telefoane sau accesorii pentru smartphone-uri, vei avea garanția că produsul achiziționat este cel potrivit;
  • Cu fir sau wireless: castile wireless vin cu o mulțime de beneficii, cum ar fi o mai mare libertate de mișcare. Aduc, în schimb, și grija bateriei, chiar dacă cele mai multe dintre ele au o autonomie de peste 8 ore. Căștile cu fir oferă o calitate a sunetului mai bună și nu te stresezi că se descarcă, dar, în același timp, pot fi mai incomode;
  • Calitatea sunetului: este dată de difuzoare care, cu cât sunt mai mari, cu atât este mai bine. De asemenea, este de preferat ca modelul de căști pe care îl alegi să aibă mai multe canale de sunet, iar anularea zgomotului este o altă funcție pe care trebuie s-o cauți, pentru ca experiența de ascultare să fie de cea mai înaltă calitate. Mai trebuie să ții cont de volum și să ai în vedere faptul că prea mulți decibeli, pentru perioade lungi, îți pot afecta auzul;
  • Microfon: dacă folosești căștile foarte des pentru convorbirile telefonice, este bine ca acestea să fie dotate cu un microfon de calitate, care să fie amplasat cât mai aproape de nivelul gurii;
  • Confort, rezistență și autonomie: sunt alte trei aspecte cheie, de care e bine să ții cont când îți alegi căștile pentru telefon potrivite. Dacă le folosești foarte mult, e bine să optezi pentru o pereche cu căptușeală moale (over-ear sau on-ear), iar pentru cele in-ear, să cauți o variantă care să nu îți afecteze interiorul urechii. Materialele din care sunt făcute și dimensiunea îți dau detalii despre rezistența lor. În general, căștile mai mici sunt mai puțin rezistente. În cazul căștilor wireless, autonomia este un aspect esențial, iar indicat ar fi să alegi unele care oferă cel puțin 10 ore de redare continuă.

Cum să ai grijă de căștile pentru telefon

Să ai grijă de căștile tale este un aspect important pentru portofelul tău. Pentru a te bucura de ele un timp cât mai îndelungat, trebuie doar să urmezi câteva reguli simple. În primul rând, asigură-te că nu se încălzesc sau se răcesc prea tare și că nu le ții foarte des prea aproape de dispozitive magnetice care le-ar putea afecta, precum scannerele din aeroporturi.

De asemenea, în cazul căștilor cu fir, este indicat să le depozitezi adecvat și să nu le lași cuplate, atunci când nu le folosești. Este indicat și sănătos să te ocupi și de igiena lor, iar asta înseamnă să le cureți periodic și să nu le folosești cu volumul dat la maximum pentru perioade prea lungi și să nu dormi cu ele în urechi.

Ce să faci cu vechile căști

Ce sa faci cu vechile casti

Există destule persoane care schimbă perechile de căști destul de des. Dacă te numeri printre ele, îți poți recupera o mare parte din investiție. Există o mulțime de oameni care își cumpără căști de pe OLX, așa că a venit momentul să începi să vinzi și tu inteligent prin intermediul unui simplu anunț. În funcție de model și de calitatea acestora, poți obține sume deloc de neglijat.

Atunci când căștile sunt defecte sau inutilizabile, cel mai indicat este să le reciclezi. Ideal ar fi să găsești un centru de reciclare sau să le duci la un producător care se ocupă cu reciclarea electronicelor. De asemenea, mai ai și varianta de a le da o nouă funcție căștilor vechi, mai ales dacă ești pasionat de DIY crafts. Spre exemplu, căștile cu fir se pot transforma cu ușurință în brățări, prin tehnicile de împletire clasice.

Alegerile în privința căștilor pentru telefon care ți se potrivesc îți aparțin. Nu îți rămâne decât să începi să cauți printre sutele de opțiuni și să iei cea mai inspirată decizie.

Sursă foto: Shutterstock