29 Jan 2020, Autor:

Adresat nonconformiștilor și celor cu fire boemă, stilul industrial se remarcă exact prin acele trăsături care, în mod normal, ar face ca orice altă locuință să fie considerată nefinisată. Mai exact, cei nefamiliarizați cu acest mod de a amenaja o locuință ar putea să nu vadă cu ochi buni lipsa tencuielii interioare, țevile expuse, corpurile de iluminat minimaliste, mobilierul de tip schelet, lemnul neșlefuit sau suprafețele de beton. Dacă ești în căutarea celor mai bune idei pentru un interior elegant, cu siguranță nu aici le vei găsi. Dacă, în schimb, te numeri printre cei care au convingerea că o locuință trebuie să spună o poveste și să se individualizeze, ești pe cale să afli lucruri utile. 

Care este istoricul stilului industrial
Prin ce caracteristici se remarcă acest stil
Cum faci amenajarea în stil industrial
În ce alte spații se potrivește stilul industrial

Care este istoricul stilului industrial

Există multe stiluri arhitecturale care au apărut ca o reacție față de norme. Până și stilul clasic a marcat o despărțire de migălosul și prea încărcatul baroc, așa că stilul industrial ar putea părea o formă de-a dreptul agresivă de a rupe tradiția. Contrar aparențelor, acest mod de a decora a apărut și a evoluat începând cu secolul al XVIII-lea, odată cu revoluția industrială și cu nevoile mereu schimbătoare ale oamenilor. 

Istoricul stilului industrial

Micile hale de producție, depozitele și chiar fabricile construite din cărămidă au devenit o priveliște familiară pe tot cuprinsul Europei. Secolul al XX-lea a îmbogățit stilul industrial, prin adăugarea unor materiale durabile și moderne, precum betonul și oțelul. Dacă primele imobile realizate în acest stil au avut un rol strict util, pe măsură ce zonele industriale din Europa și din America au început să decadă, rolul lor s-a schimbat în acela de zone comerciale și rezidențiale. 

Cum amenajezi livingul in stil industrial

Prin ce caracteristici se remarcă acest stil

Vei recunoaște caracterul masiv și spiritul spartan al stilului industrial, fără prea mult efort, imediat ce-ți va pica privirea asupra unor materiale de constructii și însușiri precum:

Materiale: lemn neșlefuit, cărămidă plină, piatră naturală, oțel oxidat și sticlă.

Culori: grena, kaki, bej, auriu, bronz, gri petrol și portocaliu.

Mobilier: piese de mobilier vintage, obiecte decorative minimaliste, în stil scandinav, rafturi metalice, paleți din lemn, polițe încastrate, mese din blat de scândură neregulată și cufere vechi. 

Stilul industrial

Texturi: lemn nerindeluit, textile cu fire bogate, placaje abrazive și piele bătătorită. 

Corpuri de iluminat: becuri cu filament lung și lumină caldă, veioze expuse și lămpi cu abajururi minimaliste, confecționate din oțel, cupru și bronz. 

Decorațiuni: obiecte în formă de roți dințate, chei fixe, ciocane și ceasuri în stil steampunk.

Decoratiuni pentru stilul industrial

Cum faci amenajarea în stil industrial

Odată ce te-ai hotărât asupra acestui stil decorativ, trebuie să găsești cele mai bune căi de a-l materializa în funcție de locuința ta. Dacă ai un apartament, livingul va căpăta rapid profilul dorit, prin aplicarea unui tapet cu aspect de cărămidă roșie. În ceea ce privește pardoseala, vei face o alegere inspirată dacă vei merge pe varianta parchetului laminat de culoare gri. În funcție de spațiul disponibil, poți opta pentru decorațiuni sub forma obiectelor aplicate pe perete sau chiar a corpurilor de mobilier din metal, combinate cu mesele extensibile și cu elementele de iluminat de mărimi considerabile. În cazul în care livingul vizat se află într-o casă, poți folosi cărămidă veritabilă, iar podeaua poate fi placată cu dușumea din lemn veritabil. 

Cum faci amenajarea in stil industrial

În ce alte spații se potrivește stilul industrial

Este foarte posibil ca acest stil să ți se pară foarte familiar, dar să nu știi exact cum anume a pătruns el în viața ta. Acest lucru se întâmplă, probabil, datorită faptului că l-ai mai întâlnit în cafeneaua pe care ai vizitat-o în ultima vacanță sau chiar în pub-ul din centru, care tocmai a fost renovat conform cerințelor generației Y. În ultimul timp, tot mai multe evenimente sunt găzduite în spații decorate în stil industrial, iar un număr important de ședințe foto se desfășoară în locuri similare. 

Declarație evidentă de nonconformism, stilul industrial nu va ieși prea curând din tendințe. Cu ponturile de mai sus, ai la îndemână cele mai simple moduri de a-ți transforma locuința.

Unde se potriveste stilul industrial

Spatii decorate in stil industrial

Mobilier pentru stilul industrial

Culori stilul industrial

Credit foto: Shutterstock