Dressing room sau, pur și simplu, dressing, este un termen care vine din engleză și se referă la o încăpere separată, care, în general, se află în continuarea dormitorului sau a băii, unde păstrăm hainele și ne îmbrăcăm. În timp, expresia de dressing a ajuns să acopere mai multe variante, de la dulapuri mari până la șifoniere de mai mici dimensiuni, cu uși glisante și oglinzi. Mai există și variantele pentru apartamente sau case mai mici: spații amenajate, unde poți păstra hainele, fără a putea intra ca într-o încăpere propriu-zisă.
Mulți oameni care locuiesc la casă amenajează dressingul la mansardă, mai ales în zonele care nu pot avea altă destinație, din cauza tipului de construcție. În holurile de la intrare, este practic și comod să amenajăm un dressing. În plus, este funcțional, fiind aproape de intrare. În holurile mai mici, poate fi o provocare să amenajăm un dressing propriu-zis, însă în orice spațiu putem găsi soluții creative și practice, cu ajutorul unor rafturi, banchete, oglinzi sau pantofare.
Tipuri de dressing: dressing mic, dressing în dormitor sau dressing ascuns în perete
Care sunt criteriile după care poți amenaja dressingul
Care sunt etapele pentru amenajarea unui dressing
Idei pentru dressing
Tipuri de dressing: dressing mic, dressing în dormitor sau dressing ascuns în perete
Indiferent dacă este o întreagă încăpere sau doar o zonă amenajată în acest sens, dressingul este spațiul care ne ajută să economisim timp zi de zi, pentru a ne alege hainele, pentru că avem totul la îndemână și vedem piesele vestimentare dintr-o privire. Pentru a avea un dressing funcțional, este important să iei în considerare câteva aspecte, pentru ca la final, rezultatul să fie cel pe care l-ai visat.
Dressingul într-o cameră separată este soluția ideală, pe care am vrea cu toții să o avem acasă. Dressingul separat permite depozitarea unui număr mare de articole vestimentare, accesorii și încălțăminte; poți amenaja chiar și un colț cu o masuta de machiaj. Într-un astfel de spațiu, poți aranja hainele pe categorii, pentru a avea acces rapid la ceea ce cauți. În plus, un dressing într-o cameră separată poate deveni camera ta preferată, cu ajutorul unor decorațiuni bine alese și al unor corpuri de iluminat amplasate creativ.
Termenul de dressing se referă la mai multe sisteme de păstrare a hainelor, chiar și la șifonierele de dimensiuni mari, care sunt gândite ca dressing pe tot peretele, de preferință, cu uși glisante, pentru a economisi spațiu. Varianta cu uși glisante și oglinzi este ideală pentru camerele mai mici, unde este necesar să exploatezi la maximum spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Dacă locuiești la casă, amenajarea unui dressing la mansardă este o soluție eficientă și funcțională. Singurul dezavantaj al acestui model de dressing este că accesul nu este foarte facil, pentru că trebuie să urci, pentru a alege hainele. În general, mansarda este amenajată ca spațiu de relaxare și activități, așa că integrarea unui dressing este naturală, fără a incomoda vizual. Există o mulțime de posibilități și idei de amenajare a dressingului la mansardă, iar cu o organizare și planificare eficiente, poți obține o soluție funcțională și atrăgătoare.
Pentru holul de la intrare, dressingul prevăzut și cu un spațiu special pentru încălțăminte este comod și practic și mult mai igienic. Hainele și încălțămintea cu care venim de afară rămân în dressingul de pe hol și nu mai aducem murdăria în toată casa. Cu puțină imaginație și planificare atentă, poți avea un dressing mic de hol suficient de încăpător pentru hainele și încălțămintea pe care le folosești frecvent. Există o mulțime de modele de dressing de hol, din care să alegi varianta care se potrivește cel mai bine cu spațiul de care dispui.
O altă variantă de amenajare a dressingului este debaraua. De obicei, această încăpere este folosită pentru a depozita lucruri de care nu avem nevoie, dar le păstrăm pentru a le folosi în viitor. Dacă spațiul din debara este ferit de mucegai și umezeală, există o mulțime de idei de dressing în debara. Chiar dacă ai o debara mică, poți monta câteva rafturi sau o poți compartimenta cu umerașe în partea de sus și rafturi jos, iar pentru a păstra încălțămintea, poți monta un suport special pe ușă.
O altă soluție pentru păstrarea și depozitarea hainelor este dressingul din balcon, mai ales dacă ieșirea în balcon se face direct din dormitor. Dacă locuiești într-un apartament, amenajarea unui spațiu special în balcon pentru a păstra hainele este soluția ideală pentru a elibera și economisi spațiul.
Care sunt criteriile după care poți amenaja dressingul
În orice locuință, indiferent de dimensiuni, organizarea eficientă este cea mai importantă. Când vine vorba despre organizarea mobilierului și obiectelor din apartament sau din casă, este recomandat să luăm în considerare și articolele vestimentare. Chiar dacă, de cele mai multe ori, nu ne dăm seama, acestea ocupă mai mult loc decât credeam. Un loc atent gândit și planificat este soluția ideală pentru a păstra hainele și încălțămintea în ordine, într-un spațiu special amenajat.
În primul rând, este necesar să folosim spațiul cât mai eficient și să îl adaptăm nevoilor noastre. Pentru realizarea planului de organizare, este necesar să se ia în considerare categoriile de haine și accesorii, lungimea acestora, numărul de haine, accesorii și încălțăminte. În funcție de acestea, se planifică spațiul cu atenție și se stabilesc piesele de mobilier necesare pentru spațiul de care dispui: rafturi, bare pentru umerașe și cutii compartimentate, acolo unde este cazul. Dacă există suficient spațiu, se poate monta și o oglindă, un accesoriu foarte util, pentru a ne verifica ținuta înainte de a pleca de acasă.
GĂSEȘTE AICI TOT CE AI NEVOIE PENTRU ORGANIZAREA DULAPULUI
Chiar dacă ne dorim un dressing de dimensiuni foarte mari, într-o cameră special dedicată, adesea, nu avem la dispoziție un spațiu generos, cu numeroase compartimente și spații de depozitare. Amenajarea unui dressing spațios este posibilă într-o casă sau într-un apartament mare, dar un apartament mic sau o garsonieră nu este deloc un impediment, pentru că poți găsi o mulțime de soluții creative pentru a amenaja un dressing mic, dar funcțional.
Un dressing mare este mult mai ușor de amenajat, pentru că nu suntem restricționați de spațiu. Fiind un spațiu generos, poate fi aranjat în orice stil dorești, așa că poți alege un stil de design interior care te reprezintă și în care poți găsi ușor lucrurile pe care le cauți: vintage, modern sau minimalist, cu decorațiuni în aceeași linie. Cel mai indicat este ca această încăpere să fie amenajată în același stil ca restul locuinței. Un dressing mare îți dă posibilitatea de a crea atmosfera dorită, cu ajutorul soluțiilor de iluminat și al altor obiecte decorative.
Cel mai important criteriu de amenajare a dressingului este adaptarea la dimensiunile locuinței tale. De cele mai multe ori, forțați de împrejurări, alegem un dressing direct pe perete, unde nu avem nevoie de o adâncime foarte mare a soluției de depozitare. Astfel, putem opta pentru umerașe care se manevrează cu ușurință pe o bară metalică sau din lemn. Dacă spațiul este doar o zonă dintr-o anumită încăpere, poți alege un model de dressing pentru living sau dormitor, care să nu incomodeze și să se integreze în restul ansamblului. O soluție potrivită sunt dulapurile înalte, cu uși culisante, extrem de practice. Pentru ca un dressing mic să fie eficient, este esențial să fie compartimentat corespunzător, pentru a avea un loc bine stabilit pentru haine și accesorii, pe care să le găsești rapid.
Care sunt etapele pentru amenajarea unui dressing
Primul pas pentru crearea dressingului de care ai nevoie în locuință este să măsori cu atenție spațiul în care vrei să îl amenajezi. Fie că locuiești într-un apartament, fie la casă, sunt o mulțime de zone (uneori, cu forme mai puțin obișnuite) pe care le trecem cu vederea, pe care le putem folosi pentru a amenaja un dressing sau chiar un spațiu de depozitare mai mic, pentru hainele sau echipamentele de sezon.
După ce măsori cu atenție și notezi cotele încăperii, poți începe să te gândești la soluțiile pe care le poți adapta și stilul în care vrei să amenajezi. Amenajarea unui dressing mic este mai restrictivă, însă, cu puțină imaginație și piesele de mobilier potrivite, poți obține o soluție care să corespundă nevoilor tale.
Indiferent de dimensiuni și stil, este recomandat să apelezi la sfatul unui specialist în proiecte de mobilier sau te poți inspira din soluțiile pe care le găsești în magazinele de mobilă sau pe site-urile specializate. În ambele variante, este important să evaluezi care sunt nevoile tale de depozitare și cât spațiu trebuie să aloci pentru fiecare categorie de haine și accesorii în parte.
În această etapă, este momentul să te gândești la bugetul pe care vrei să îl aloci amenajării dressingului, dar și la stilul dorit. Dacă ai o cameră dedicată, lucrurile sunt mai ușoare, pentru că poți amenaja dressingul exact așa cum dorești; în plus, ai suficient loc și pentru accente de decor. Poți opta chiar și pentru o soluție elaborată: un dressing ascuns în perete, cu spațiu de depozitare de tip vitrină iluminată. Dacă, însă, ai loc pentru un dressing de colț, walk-in, un dressing în dormitor sau un dressing mic, este important să te concentrezi pe găsirea unor soluții eficiente, pe care să le organizezi practic și funcțional.
Materialele și accesoriile de organizare și compartimentare pentru un dressing sunt cele care dictează costul final. Prețul materialelor diferă, iar suma finală depinde de alegerea unui lemn masiv prețios sau a furnirului ori PAL-ului. De asemenea, sunt stiluri care presupun cheltuieli suplimentare, de exemplu, accesoriile și decorațiunile vintage sau retro sunt mai costisitoare și mai greu de găsit și integrat într-un ansamblu pe care îl dorești echilibrat și uniform.
Idei pentru dressing
Majoritatea apartamentelor de bloc nu au integrate și spații destinate zonelor de dressing. În general, amenajarea dressingului în dormitor este soluția aleasă cu precădere de cei care locuiesc la bloc, pentru că, dacă sunt integrate și compartimentate corespunzător, nu ocupă foarte mult loc și sunt funcționale. Ideile de dressing pentru dormitor sunt nenumărate și, chiar dacă nu ai un spațiu foarte generos, poți crea o soluție eficientă, în care ai loc pentru toate lucrurile pe care vrei să le depozitezi.
Dacă alegi un dressing pentru hol, este necesar să folosești la maximum spațiul pe verticală și să optimizezi toate soluțiile de compartimentare. De aceea, sunt recomandate dulapurile cu adâncime redusă, pentru a nu obstrucționa zona de trecere. De asemenea, optează pentru dulapuri cât mai înalte, chiar până la plafon. Ideile de compartimentare pentru dressing, mai ales pentru cele din hol, trebuie să fie optimizate astfel încât să fie eficiente, fără a limita zonele de trecere, păstrând stilul.
Ușile glisante sunt o idee de amenajare a dressingului des întâlnită, pentru că acestea economisesc spațiul și, dacă alegi o soluție cu oglindă integrată, poți eficientiza la maximum folosirea spațiului.
Dulapurile de tip walk-in sunt practice, elegante și încăpătoare și se potrivesc spațiilor mari, dintr-o casă cu dimensiuni generoase. Adaugă elemente decorative și corpuri de iluminat care oferă o cantitate suficientă de lumină, mai ales dacă încăperea nu este prevăzută cu ferestre.
Dacă nu ai rochii lungi sau alegi să depozitezi echipamentele de sport pe rafturi, poți alege montarea a două bare în dulap sau dressing, la înălțimi diferite. Astfel, dublezi spațiul de păstrare a hainelor. Măsoară lungimea hainelor, dar și spațiul din dressing, pentru a instala barele la înălțimile corespunzătoare.
Nu uita de compartimentarea interioară! Indiferent că este vorba despre o cameră specială, un dulap de tip walk-in, un dressing pe balcon sau hol ori un dulap înalt în dormitor, este important să ai cât mai multe polițe sau sertare, pe lângă barele de umerașe. Acestea sunt eficiente și oferă numeroase soluții de depozitare.
Fie că este vorba despre o încăpere separată, fie de o zonă din hol, balcon sau dormitor, dressingul este o soluție care ne ajută să economisim timp în fiecare zi și să avem acces la toate piesele noastre vestimentare, fără a pierde timp căutând în mai multe locuri. Pentru un dressing bine organizat, este important să ai în vedere câteva aspecte: spațiul pe care îl ai la dispoziție, modul în care organizezi hainele, iluminatul și piesele de mobilier. Cu puțină imaginație și o organizare eficientă, poți obține un dressing funcțional, eficient și atrăgător.
Sursa foto: Pixabay, Unsplash