Izolarea corectă a podelei va genera mai puține pierderi de căldură și, astfel, economii la facturile de încălzire. Acest element important de finisare ar trebui să fie planificat și analizat în funcție de opțiunile disponibile și realizat conform pașilor conveniți. Cum să izolezi corect podeaua și ce materiale să folosești?
Încălzirea podelei la sol pas cu pas
O izolație de pardoseală realizată corespunzător constă în mai multe straturi, fiecare dintre ele trebuie realizat cu grijă folosind componentele potrivite. Izolarea podelei la sol este un element relativ simplu de construire a unei case sau renovare generală, dar trebuie urmezi anumiți pași pentru a te asigura că efectul final este satisfăcător și funcțional. Izolarea podelei este realizată pentru a minimiza pierderile de căldură, pentru a proteja podeaua de umezeală și pentru a o izola termic corespunzător. Când și unde se realizează cel mai des izolarea termică a podelei?
🗸 Clădiri noi
🗸 Renovare generală a podelei
🗸 Camere de subsol.
În funcție de locul în care urmează să se realizeze izolarea pardoselii, tipul de sol pe care se va executa lucrarea poate să difere. Dacă terenul este nisip (se găsește adesea în încăperile de la subsol), atunci izolarea podelei pe sol ar trebui începută cu compactarea solului și realizarea unei șape de beton pentru straturile ulterioare.
Întreaga izolație a podelei este împărțită în următoarele etape: balast, șapă de beton, izolație termică, suport.
Pasul 1 – balast
Balastul apare de obicei la clădirile noi. Este o combinație de pietriș amestecat cu nisip. Așternutul este realizat pe un substrat curățat și nivelat. Balastul, care este fundația pentru izolarea podelei pe sol, este dispus în straturi. Grosimea sa nu trebuie să fie mai mică de 10 cm, dar nici nu trebuie să depășească 30 de centimetri. La final, totul este bine compactat. Cel mai bine este să folosești un compactor mecanic pentru aceasta. Acest lucru este important deoarece balastul pentru straturile ulterioare pentru izolarea podelei trebuie să ofere o bază stabilă, pe care apoi este turnat betonul.
Pasul 2 – șapă de beton
Următorul pas în procesul de izolație a podelei pe sol este o șapă de beton. În acest scop, se folosește așa-numitul beton slab (clasa 8/10 C), cunoscut și sub denumirea de beton de grund. Poți pregăti singur o astfel de șapă sau o poți comanda de la firme de construcții. Stratul de beton are trei avantaje principale – este o bază stabilă pentru alte niveluri ale solului, le nivelează și are, de asemenea, proprietăți de izolare fonică și acustică.
Stratul de beton turnat ar trebui să aibă 10-15 cm și nu are rost să îl mărim, sperând că va aduce rezultate mai bune. Această grosime este optimă și își îndeplinește pe deplin funcția. Betonul se întărește complet în 14 zile. Este important ca acesta să se usuce natural și treptat – prin urmare, dacă substratul este făcut în zilele caniculare, cel mai bine este să stropești betonul cu apă sau să îl acoperi cu o folie izolatoare.
Pasul 3 – izolarea pereților fundației
Când izolezi podeaua, trebuie să îți amintești să protejezi corespunzător pereții împotriva umezelii. În acest scop, se folosește o folie de polietilenă sau pâslă de acoperiș, care se așează la nivelul pereților de fundație. Folia PE este concepută pentru a proteja împotriva umezelii, care ar putea pătrunde apoi în substrat – ceea ce ar putea duce la crăparea podelei.
Pasul 4 – un strat de izolație termică
Pardoselile izolate sunt împărțite în mai multe etape, a căror cheie este nivelul de izolare termică. Pe stratul de beton se aplică o așa-numită izolație anti-umiditate de 0,4-2 mm grosime, care este de obicei o folie groasă de PVC special concepută în acest scop. Ar trebui să fie desfășurat cu grijă, astfel încât să acopere strâns toate colțurile. Se aplică într-un singur strat. Contactele din folie trebuie lipite. În plus – dacă folia nu a fost aplicată pe pereți înainte – atunci alocația poate fi folosită pentru izolarea acestora.
Izolarea pardoselilor se poate face și cu hârtie gudron – de preferat din două straturi. Merită să folosești un tip de hârtie de acoperiș termosigibilă sau autoadeziv, care cu siguranță va facilita instalarea. De asemenea, trebuie amintit că pâsla de acoperiș este potrivită numai pentru substraturi dure și uscate, în timp ce folia poate fi aplicată pe balast sau pe beton ușor umed.
Pasul 5 – izolarea podelei cu polistiren
Pe folie sau pâslă de acoperiș punem polistiren, care izolează substratul, îl încălzește, izolează fonic podeaua și ajută la reținerea căldurii în interiorul încăperii. Izolarea podelei cu polistiren spumat cu o grosime de 10-12 centimetri dă cele mai bune rezultate în ceea ce privește căldura și confortul de utilizare. Multe case experimentează un efect de podea rece și neplăcut, care contribuie, de asemenea, la pierderea generală de căldură în cameră. De aceea aici este atât de important să izolezi podeaua cu polistiren sau polistiren XPS de grosimea corespunzătoare. Acest pas în izolarea podelei nu este doar de a minimiza pierderile de căldură, de a izola fonic camera, ci și de a proteja împotriva umezelii sau pătrunderii apei.
Polistirenul sau polistirenul XPS au flexibilitatea și rezistența mecanică corespunzătoare, așa că nu există teama că în timpul utilizării vor apărea cavități vizibile în substrat. Când vine vorba de costuri, polistirenul este cea mai ieftină opțiune. Alegerea finală depinde de locație. Dacă este un teren pentru izolarea podelei acasă, este mai bine să investești în componente de top.
Izolarea podelei la sol cu ajutorul plăcilor standard de polistiren funcționează bine și pentru clădirile noi. Atunci cel mai bine este să alegi plăcile EPS 038 sau 037, care de obicei sunt dispuse în două straturi.
Pasul 6 – un alt strat de folie anti-umiditate
Folia protejează împotriva pătrunderii apei sau a umezelii în straturile succesive de izolare a substratului. Peste folie trebuie turnată o altă șapă de beton, pe care apoi se așează podeaua corespunzătoare. În spațiile mai puțin solicitante, în locul șapei se pun plăci OSB (sau chiar un alt strat de folie). Poți deja pune panouri sau plăci pe toată suprafața. Izolarea pardoselii efectuată conform acestor pași își va îndeplini funcția și utilizarea sa va fi confortabilă. De asemenea, nu vei experimenta senzația unei podele reci.
De ce este importantă izolarea podelei?
Avantajele unei podele izolate corespunzător sunt vizibile mai ales în facturile ulterioare de încălzire și în utilizarea ei în sine (pardoseala este calda și plăcută la atingere).
Izolarea podelei se aplică clădirilor noi, dar și celor vechi. Merită luată în considerare o astfel de renovare generală a podelei în casele vechi, unde este așezată direct pe beton. Apoi răcoarea care trage de la sol este deosebit de vizibilă. Izolarea podelei la sol este recomandată și în clădirile cu subsoluri, apoi frigul din această încăpere ajunge la etajele superioare. Stratul izolator va reține căldura și va minimiza căderea acesteia.
Pentru izolarea podelei la sol alege componente de foarte bună calitate cu următorii parametrii:
🗸 un coeficient ridicat de conductivitate termică,
🗸 rezistență excelentă la umiditate,
🗸 bună izolare fonică,
🗸 rezistenţă mecanică mare.
O izolație bine făcută va asigura că podeaua va servi timp de zeci de ani. Prin urmare, este important să ai mare grijă în desfășurarea acestei activități pentru a realiza fiecare pas al izolației suportului într-o manieră atentă și adecvată.