Utilizăm dispozitive inteligente mobile de tipul telefoanelor, tabletelor și laptopurilor, pentru beneficiul de a le accesa ușor, indiferent unde suntem, dar cu toate acestea nu renunțăm (încă) la comoditatea și stabilitatea pe care o oferă un desktop. Cei care lucrează remote, dar nu doar ei, aleg să folosească un sistem clasic cu tastatură, mouse conectat la rețeaua wireless stabilă a locuinței și la cea electrică. Oricât ar fi de util un laptop sau un telefon inteligent, un computer personal rămâne o alternativă care nu produce emoții în ceea ce privește procentele de energie ale bateriei sau conexiunea la internet. Dar, la fel de bine funcționează și reversul medaliei, adică necesitatea de a interacționa cu desktopul prin intermediul unui dispozitiv mobil, fie pentru a accesa fișierele, fie pentru a controla, verifica și chiar repara un computer de la distanță.
Desktop la distanță
Aceasta este considerată una dintre cele mai ușor de utilizat aplicații care permit controlul PC-ului de la distanță. Denumită Chrome Remote Desktop, disponibilă și pentru iPhone, și pentru Samsung, respectiv pentru iOS și Android, aplicația permite accesul de la distanță într-un computer care folosește ca program de operare Windows, Mac, Linux sau Chromebook.
Pentru a face aplicația funcțională, e nevoie să descarci aplicația Chrome Remote Desktop în calculatorul personal și pe telefon sau pe un alt dispozitiv mobil ori într-un alt PC. Pentru oricare dintre situații sunt necesare câteva setări astfel încât dispozitivele să se recunoască unul pe altul și să „colaboreze” în siguranță.
Microsoft Remote
Având în vedere că Windows este cel mai utilizat sistem de operare, o aplicație special concepută pentru acest program este o soluție sigură. În felul acesta, intervenția din exterior va rula cel mai bine și va fi compatibilă cu toate programele de bază ale telefoanelor inteligente, tabletelor si laptopurilor, care folosesc ca software de bază tot un program scris cu Windows.
Cel mai bine se comportă pe un desktop care are instalat cel puțin Windows 8+ și următoarele variante, dar nu este funcțională pentru cele anterioare. Este compatibil și cu tabletele folosite în automobile, care rulează tot Windows, și este soluția ideală pentru modelele Huawei, Nokia și Lumia. Pentru ca aplicația să funcționeze în deplină siguranță, sunt necesare o serie de setări și o adresă de e-mail funcțională.
TeamViewer și Splashtop gratuit
TeamViewer este una dintre cele mai populare aplicații care pot fi utilizate gratuit pentru uzul personal. Ea permite accesarea desktopurilor de la distanță, prin intermediul unor dispozitive mobile. Funcția poate fi utilizată și de companii, fiind extrem de utilă administratorilor de rețea și nu doar lor, mai ales atunci când au de oferit asistență tehnică sau consultanță pentru diferite programe pentru dispozitive de tipul PC, inclusiv în cazul lucrului de tip remote. Utilizarea profesională, cu scop comercial se poate face doar contra cost, cumpărând efectiv aplicația.
Este bine de știut că în cazul în care este folosită necorespunzător, unor scopuri care exced condițiile gratuității, serviciul poate fi blocat. Există riscul unei erori de acest tip, chiar dacă aplicația este utilizată corect, dar situațiile extreme pot fi lămurite rapid, pentru că există posibilitatea de a dialoga cu administratorii.
TeamViewer este foarte utilă putând fi folosită între două calculatoare personale sau între dispozitive mobile și unul fix și permite un control foarte bun de la distanță al desktopului. Este compatibilă cu iOS și Android și poate funcționa bine inclusiv de pe dispozitive care operează cu Windows Mobile sau pe telefoane Blackberry.
Aplicația funcționează în orice registru, inclusiv 3G, poate permite comunicarea de tip chat cu doi sau mai mulți utilizatori, se sincronizează instantaneu pe desktop și dispozitivele mobile, având și serviciul suplimentar de TeamViewer Meeting.
O variantă și mai prietenoasă a TeamViewer este Splashtop, un software gratuit pentru uz personal, care are un cost modic pentru servicii profesionale. Dacă TeamViewer oferă doar abonamente anuale, Splashtop are modalități de plată foarte variate și este compatibilă, practic, cu toate dispozitivele mobile actuale.
LogMeIn Pro, o aplicație profesională
Deși este un serviciu care poate fi utilizat doar contra cost, prin plata unui abonament anual, care poate ajunge la circa 350 de dolari, LogMeIn este unul dintre cele mai practice metode care pot interconecta eficient și, mai ales, în siguranță absolută două sau mai multe dispozitive, fie că sunt de tipul PC sau mobile. Este utilizat mai ales de unele categorii profesionale care pot avea nevoie de date sau informații din computerul de la serviciu, oricând, oferind niveluri ridicate de securitate, precum și funcții specializate pe care nu le vei găsi în produsele gratuite.
LogMeIn Pro poate părea complicat pentru utilizatorii neexperimentați, dar serviciile și beneficiile pe care le oferă compensează aceste eventuale mici dificultăți. Aplicația oferă și posibilitatea de stocare a datelor (spațiu pentru un terabyte în cloud), care pot fi utilizate în condiții de siguranță cibernetică maximă, de pe terțe dispozitive, inclusiv mobile, atâta vreme cât sunt „înregistrate” de utilizatori și confirmate. Clienților le este pus la dispoziție un serviciu de asistență cu interacțiune umană, 24/7, ceea ce explică inclusiv costurile relativ ridicate.
LogMeIn este compatibil cu toate dispozitivele, indiferent de tipul lor și are cerințe de implementare minime, una dintre condiții fiind utilizarea unor programe de la Windows 8+ în sus sau echivalente, putând interconecta un Mac sau un PC, dar numai pe un dispozitiv mobil care rulează Android. Un beneficiu important este posibilitatea de a lucra offline, de a muta și copia fișiere între computere și dispozitive.
VNC Viewer
VNC Viewer și VNC Server oferă o soluție versatilă de control a unui desktop de la distanță, fiind printre cele frecvent folosite, tocmai pentru ușurința programului și eficiența acestuia. Instalarea aplicației trebuie realizată pe dispozitivul asupra căruia se urmărește posibilitatea accesului de la distanță. Prin intermediul unui alt PC sau al oricărui dispozitiv mobil, aplicația Viewer permite controlul. O calitate incontestabilă este aceea că acoperă practic toate sistemele de operare de tip Windows, MacOS, Linux și Raspberry Pi. Vizualizarea la distanță se poate realiza în egală măsură pentru orice program, ceea ce este important și util.
Software-ul folosește criptare end-to-end și protecție cu parolă pentru fiecare computer. Pe dispozitivele mobile, ecranul tactil acționează ca un touchpad, iar tastatura Bluetooth este acceptată.
Există variante gratuite, cu opțiuni limitate, sau contra cost, de la 3 la 14 euro pe lună, în funcție de complexitatea serviciului și de accesul la asistență personalizată sau nu.
NoMachine
Sloganul NoMachine este „NoMachine for Everybody” sau cu alte cuvinte funcționează bine și foarte bine pe orice dispozitiv mobil. Dacă este să ne luăm după comentariile la aplicația din magazinul Google Play, unele dispozitive mobile ar putea avea dificultăți la încărcarea aplicației (Sony Xperia și pe cele care rulează Linux), deși problema se poate rezolva cu actualizarea software-ului. Dincolo de acest fapt, aplicația este extrem de prietenoasă, intuitivă și gratuită, fiind destinată mai ales utilizării personale, non-comerciale.
Deși este un nume relativ necunoscut în software-ul pentru controlul desktopului la distanță, are perspective pozitive pe care le poți lua în calcul, cu atât mai mult cu cât NoMachine se prezintă ca fiind una dintre cele mai rapide aplicații pentru control la distanță. În plus, oferă un streaming de calitate care permite inclusiv participarea alături de un coechipier la un joc video la distanță. Un motiv bun pentru a încerca NoMachine.
Câteva concluzii
Există o multitudine de motive pentru care poate să fie necesar accesul în computerul personal de acasă sau de la job, de la distanță. Fiecare dintre aplicațiile menționate poate face asta, unele dintre ele foarte bine, gratuit sau contra cost, în funcție de ceea ce oferă fiecare.
Ceea ce este important și trebuie luat obligatoriu în calcul este compatibilitatea reală dintre sistemele de operare ale dispozitivelor pe care le utilizezi și aplicația aleasă. Un alt detaliu este gradul de dificultate pe care îl presupun setările necesare funcționării efective ale aplicației. Indiferent de tipul sistemului fix și al dispozitivelor mobile, există cu certitudine o soluție compatibilă cu amândouă, care poate funcționa optim, ceea ce permite accesul la informații, documente și alte fișiere aflate în computerul fix, de oriunde, în timp real, cu îndeplinirea unei condiții esențiale: acces la internet. Poți găsi cele mai bune soluții inclusiv alegând dispozitive electronice fixe sau portabile de pe OLX, astfel încât să poți stabili o interconectare perfectă între device-urile pe care le utilizezi.
Aplicațiile menționate nu sunt singurele posibilități de control de la distanță, dar rămân cele mai eficiente și, probabil, cele mai rentabile. În funcție de necesități, la fel de util este și serviciul de stocare în cloud, precum Dropbox sau Google Drive, care oferă posibilitatea de a transfera rapid fișiere pe și de pe dispozitivul fix sau mobil.
Sursa foto: Shutterstock.com