Copiii au o doză foarte mare de energie, iar una dintre prioritățile tale ca părinte este să găsești activități în care aceasta să poată fi investită. Locurile de joacă din parc și cărțile de colorat fac probabil parte din programul zilnic al copilului tău, însă de nelipsit din locuința voastră sunt cu siguranță și jucăriile. Este normal ca cel mic să fie atras de cele mari, colorate și frumos ambalate din magazine, dar acesta sigur se va arăta interesat și de altfel de jucării, care îi vor atrage atenția prin aspectul lor.
Multe obiecte pe care le ai prin casă sunt, practic, inutile, indiferent că este vorba despre sticle de plastic, haine pe care nu le mai îmbraci sau altele. Însă, dacă te folosești de acestea, poți crea niște jucării unice, personalizate în funcție de preferințele copilului tău, cu zero costuri, investind doar puțin timp și creativitate.
Mașinuțe din PET-uri
De ce să arunci bidoanele de plastic în care ai avut apă sau suc în loc să le dai o altă utilitate, folosindu-le pentru a crea jucării?
Poți construi, de exemplu, mai multe mașinuțe cu care să organizezi, apoi, curse împreună cu micuțul tău și cu prietenii lui. Capacele vor deveni roți veritabile, dacă le atașezi pe lateralele unui bidon de plastic cu ajutorul unor bețișoare cu care ai găurit, înainte, PET-ul. „Tunează” jucăria adăugând, pe post de motor, partea superioară de la alt bidon care să includă gura acestuia.
Dacă îți dorești o mașinuță care să iasă ușor în evidență, vopsește-o, lipește pe ea abțibilduri sau folosește capace colorate. Nu doar că niciun alt copil nu va mai avea o mașinuță la fel de interesantă, dar marele avantaj este că poți face oricând una nouă în cazul în care prima se pierde sau se strică. Cel mai bine este să creezi o astfel de jucărie dacă ai un copil cu vârsta mai mare de 3 ani, pentru a evita posibile accidentări pentru cei mai mici.
Tobe din cutii de vopsea sau de conserve
Dacă ai cutii de vopsea sau de conserve de mult uitate prin magazie, acum le-ai găsit utilitatea. Desigur, trebuie să fii pregătit ca în casa ta atmosfera să înceapă să devină din ce în ce mai gălăgioasă, pentru că cel mic sigur va vrea să își pună în aplicare calitățile de baterist. Primul pas este să cureți foarte bine cutiile și să excluzi pericolul de tăiere, astfel încât copilul să se poată juca în siguranță. Leagă cutiile între ele cu sfori, pentru a avea forma unor tobe veritabile, și vopsește-le ca să fie cât mai pe placul celui mic. Cere-i părerea înainte de a alege o culoare, pentru a-l implica și pe el în procesul de creare a jucăriei.
Această variantă este recomandată, totuși, dacă nu stai la bloc, pentru că s-ar putea ca vecinii să fie deranjați de încercările artistice ale copilului. Dacă stai la casă, însă, sigur noua jucarie se va număra în scurt timp printre preferatele copilului tău.
Păpuși din haine pe care nu le mai porți
Hainele pe care nu le mai porți, indiferent că este vorba despre un tricou, o pereche de blugi sau o jachetă, pot fi cu ușurință transformate în papusi. Este adevărat că ai nevoie de puțină îndemânare în arta croitoriei, dar, cu răbdare, vei obține o jucărie reușită pentru copilul tău.
Vei avea nevoie și de ac, ață și vatelină – pentru a da volum păpușii. Segmentează materialele textile de care dispui în bucăți de diverse mărimi, astfel încât să corespundă corpului, mâinilor, picioarelor și capului păpușii. Ține cont ca părțile de materiale să fie duble față de dimensiunile dorite, pentru că fiecare dintre ele va trebui împăturită.
Formează săculeți din fiecare bucată de material pe care să îi umpli, ulterior, cu vatelină. Poți folosi, pentru a obține o păpușă gata „îmbrăcată”, materiale de culori diferite pentru picioarele și corpul jucăriei. După umplerea cu vatelină, coase capătul fiecărui săculeț, apoi unește componentele obținute. Caută nasturi mai vechi prin casă, accesorizează păpușa cu aceștia și coase, cu ață neagră, trăsăturile feței, sau pictează-le.
Jucării din cârlige de rufe
Cu ajutorul cârligelor de rufe poți construi jucării foarte interesante, mai ales dacă te folosești și de puțină culoare și de imaginația ta și a copilului tău.
Avioane
Cea mai simplă jucărie pe care o poți realiza din cârlige este un avion. Ai nevoie de un singur cârlig căruia să îi atașezi, aproape de partea care se deschide, două bucăți de lemn sau plastic, una deasupra și una dedesubt, care să țină loc de aripi. Pentru coada avionului, adaugă în partea opusă un segment de lemn sau plastic mai mic decât aripile. Pictează avionul împreună cu cel mic pentru a-l personaliza și construiește mai multe astfel de jucării, de culori diferite, pentru ca acesta să le poată alterna fără să se plictisească.
Animale
Cârligele de rufe pot fi folosite și pentru a face jucării care să semene cu diverse animale: girafă, leu, zebră sau altele. Vei avea, însă, nevoie și de elemente ajutătoare, deoarece cârligele vor ține loc doar de picioare sau gât. Pentru a obține o girafă, de exemplu, decupează mai întâi, dintr-un carton, o porțiune ovală. Apoi, atașează acesteia, în partea de jos, două cârlige care să pară a fi picioarele girafei, iar în partea de sus un alt cârlig care să fie gâtul. În capătul de sus al acestuia, adaugă un ghem foarte mic de ață galbenă, care să reprezinte capul animalului.
Dacă vrei să faci o jucărie care să semene cu o zebră, repetă etapele menționate, dar folosește culorile corespunzătoare – alb și negru – atunci când o pictezi.
Jucăriile sunt foarte importante în viața unui copil, nu doar pentru că îi oferă acestuia un mod de a-și folosi energia, dar mai ales pentru că, de cele mai multe ori, îl familiarizează cu aspecte din viața reală. Dacă alegi să le construiești cu materiale pe care le ai deja în casă, vei reuși să îi induci și copilului tău ideea că lucrurile pot fi refolosite și îi vei putea arăta că, deși un obiect pare uzat sau nefolositor la prima vedere, acesta poate dobândi oricând o nouă utilitate.
Surse foto: Unsplash, Shutterstock, Pexels