Lumânările parfumate se numără printre cele mai bune accesorii pentru casa ta: pe lângă faptul că răspândesc un miros senzaţional în întregul spaţiu, creează şi o atmosferă caldă, intimă, foarte plăcută. Iar partea bună este că sunt disponibile într-o gamă variată de arome: cele intense, pregnante, cum sunt, de exemplu, scorţişoara, vanilia şi migdalele, reprezintă o alegere excelentă pentru iarnă, pe când cele mai uşoare, cum ar fi esenţele florale şi citricele, sunt o opţiune pentru perioadele mai calde ale anului.
În plus, lumânările parfumate din soia sunt foarte uşor de realizat şi, cu materialele necesare, le poţi face chiar la tine acasă. Prin urmare, dacă ideea îţi face cu ochiul, ţi-am pregătit mai jos un ghid în care explicăm pas cu pas etapele obţinerii acestor decoraţiuni care îţi vor învălui locuinţa în aromele preferate.
Care sunt avantajele lumânărilor din soia
Spre deosebire de lumânările din parafină, o substanţă derivată din petrol şi cărbuni, cele din soia sunt o alternativă fără chimicale, mult mai prietenoasă cu mediul, fiind obţinute dintr-o resursă vegetală (boabele de soia), regenerabilă.
De asemenea, ceara din soia este biodegradabilă şi se poate curăţa cu uşurinţă cu apă caldă şi săpun. Are un punct de topire mai scăzut şi, în consecinţă, lumânările vor arde mai lent decât cele din parafină, având o durată de utilizare mai mare. Iar datorită ingredientelor naturale pe care le conţin, lumânările din soia nu lasă în urma lor un fum toxic, poluant.
Nu în ultimul rând, un alt avantaj al lor este legat de parfumul pe care îl captează foarte bine şi pe care îl eliberează treptat. Nu vei simţi imediat aroma lumânărilor din soia, aşa cum se întâmplă în cazul celor din parafină, însă parfumul lor subtil va fi mult mai plăcut.
De ce instrumente şi materiale ai nevoie pentru a face lumânări din soia
Îţi poţi face oricând lumânări din soia acasă, pentru că sunt foarte simplu de realizat. Pentru două lumânări mari, ai nevoie de:
- 1 kilogram de fulgi de ceară de soia;
- fitil din ceară naturală cu bază metalică;
- uleiuri esenţiale (alege aromele în funcţie de preferinţele tale);
- 4 betisoare chinezeşti din bambus;
- 2 cleşti din lemn;
- 1 vas pentru topirea fulgilor de ceară;
- 1 oală mai mare pentru fierberea apei;
- 1 foarfecă;
- 2 căni sau recipiente din sticlă pentru lumânări.
Cum faci lumânări din ceară de soia pas cu pas
Odată ce ai adunat cele necesare pentru realizarea lumânărilor, te poţi apuca de treabă. Cu puţină îndemânare şi un strop de răbdare, vei putea crea decoraţiunile de casă perfecte, pe care le poţi păstra pentru tine sau le poţi face cadou unor prieteni dragi.
- Primul pas pe care îl ai de făcut este să pui la fiert apa şi, în acest timp, să măsori cantitatea de fulgi de ceară de soia pe care o vei folosi, care ar trebui să fie de două ori mai mare decât volumul recipientului în care vei turna lumânarea;
- Apoi, poziţionează cu atenţie fitilul cu suport metalic la bază în ceasca, borcanul sau cana în care vei ţine lumânarea, fixându-l cu ajutorul beţelor chinezeşti şi al cleştelui, exact ca în imaginea de mai jos;
- În oala cu apa care fierbe, pune şi vasul cu fulgii de ceară, pe care să-i topeşti la bain-marie. Amestecă din când în când cu ajutorul unei spatule sau al unei linguri metalice;
- Când fulgii de ceară s-au topit complet şi s-a format lichidul, dă focul mic şi adaugă câteva picături (aproximativ 5-6 picături la 500 de grame de ceară) din uleiurile tale esenţiale preferate, amestecând constant;
- Cu grijă, ia de pe foc vasul cu ceară şi toarnă lichidul în cănile pentru lumânări, până când acestea sunt umplute de jur împrejurul fitilului;
- Lasă ceara să se răcească şi să se întărească la temperatura camerei pentru câteva ore (de preferat, peste noapte), scurtează apoi fitilul şi aprinde-l, astfel încât să te bucuri de parfumul special al lumânării făcute de tine.
Dacă îți dorești să creezi propriile lumânări din soia, intră pe OLX, unde vei găsi toate instrumentele și materialele de care ai nevoie pentru ca proiectul tău să fie un adevărat succes!
Sursa foto: Shutterstock