Indiferent de timpul care a trecut de la renovarea casei, o locuință nu este scutită de micile probleme ce pot necesita intervenții locale. Apariția unor fisuri orizontale în pereții imobilului sau a unor fisuri în tencuiala decorativă necesită reparații de zidărie punctuale. Față de lucrarea inițială, acestea implică, însă, un efort mediu și doar câteva operațiuni simple. Deși crăpăturile afectează atât pereții din cărămidă, cât și pe cei din rigips, remedierea lor este la fel de facilă, iar rezistența pe termen lung depinde de folosirea uneltelor potrivite și a materialelor de o calitate cât mai bună.
Care sunt cauzele fisurilor
De ce crapă rigipsul la îmbinări
Ce materiale și unelte sunt necesare pentru reparațiile crăpăturilor din pereți
Cum se fac repararea și zugrăvirea pereților
Care sunt cauzele fisurilor
Există multe motive pentru care ai putea să te confrunți cu această problemă. Dacă vârsta casei și tencuiala pe bază de ciment sunt factorii cei mai frecvenți pentru apariția fisurilor de la suprafața zidurilor, ceea ce poate fi motivul ideal pentru o renovare de mare anvergură, în cazul locuințelor recent construite discutăm despre o cu totul altă situație.
Cel mai neplăcut răspuns la întrebarea „de ce crapă gletul?” poate consta în slăbiciunea fundației, cauzate, la rândul ei, de proiectarea deficitară. Zidurile gândite pentru un tip de sol diferit de cel pe care s-a efectuat construcția se pot afunda odată cu fundația, ceea ce pune o tensiune pe întreaga structură.
Astfel, gletul crapă, iar dacă acesta nu a fost bine preparat, dacă a fost aplicat într-un strat prea gros sau dacă temperatura exterioară din momentul gletuirii a fost prea scăzută, fenomenul va surveni și mai rapid. Mai grav este cazul în care peretele a fost afectat în trecut de alte fisuri, iar în procesul de remediere a acestora nu s-a folosit banda de fibră ce are rolurile de a crea o armătură și de a-i conferi gletului aderență.
Pentru a reda aspectul îngrijit al casei tale, ai nevoie de materiale de construcții calitative și convenabile. Intră pe OLX și descoperă tot ce ai nevoie pentru o reparație de durată a pereților casei tale!
De ce crapă rigipsul la îmbinări
Această problemă se întâlnește mai ales în cazul rigipsului aplicat pe tavan, dar nici cel de pe pereți nu este scutit de apariția crăpăturilor. Greșeala cea mai frecventă, indiferent de locul în care este montată placa de rigips, constă în construirea structurii pe care urmează să se facă fixarea. De multe ori, plăcile sunt prinse pe o structură superficială, doar pe lungime, în locul unui sistem în caroiaj, care să includă șine de susținere dispuse perpendicular pe laturile lungi ale bucăților de rigips. Plafonul fals, cu prindere directă, trebuie executat cu ajutorul profilelor metalice de tip UD și CD. Primul dintre acestea, confecționat din oțel zincat gofrat, este un profil perimetral destinat fixării unui plafon fals de construcția de legătură, mai precis, de pereții laterali ai camerei.
Profilele montate în plan vertical se introduc pe conturul profilelor UD, pentru a completa structura pe care se vor monta plăcile de rigips necesare plafoanelor false. Fixarea în plafonul de susținere se va face exclusiv cu ajutorul diblurilor de oțel, în cazul plafonului de beton, sau cu șuruburi pentru lemn, dacă tavanul este din scândură. Trebuie să ții cont de faptul că folosirea diblurilor din plastic la ancorarea plafoanelor false de plafonul de susținere este complet nerecomandată.
Calitatea unei lucrări depinde foarte mult de uneltele potrivite. Descoperă pe OLX o gamă variată de scule convenționale și electrice care îți ușurează treaba și îți garantează mai multă precizie.
Ce materiale și unelte sunt necesare pentru reparațiile crăpăturilor din pereți
Înainte de a începe o operațiune ușoară pentru un profesionist, dar relativ solicitantă pentru un neinițiat, trebuie să te asiguri că ai la îndemână tot ce îți trebuie. Fără materiale de calitate și fără condiții de lucru propice, lucrarea ta va avea o durată de viață scurtă, iar bugetul casei va fi încărcat suplimentar, din nevoia de a chema un specialist care să remedieze inconvenientele. Materialele necesare unei reparații cu efecte de durată sunt:
- glet;
- chit acrilic;
- ipsos pentru reparații;
- bandă adezivă din fibră de sticlă;
- amorsă de perete;
- vopsea lavabilă.
Înainte de a începe treaba, asigură-te că nu porți haine pe care să nu le poți păta și chiar alege să porți un combinezon. Încălțămintea lejeră, dar cu o talpă care să îți ofere aderență, te ajută să te miști în deplină libertate, iar o șapcă și niște ochelari de protecție te vor feri de stropii de vopsea lavabilă. Pardoseala, mobilierul și electrocasnicele de mari dimensiuni vor fi protejate prin aplicarea unei folii de plastic, pentru ca tu să poți termina rapid curățenia de după. Printre uneltele de care vei avea nevoie pentru întreaga operațiune se numără:
- șpaclul;
- canciocul;
- gletiera;
- glaspapirul;
- bidineaua
- trafaletul;
- găleata;
- scara sau scaunul cu trepte.
Într-o casă cu pereți uniformi și netezi, simți nevoia de a înfrumuseța ambientul. Pe OLX găsești obiecte de artă potrivite oricărui stil și disponibile la prețuri ce satisfac orice buget.
Cum se fac repararea și zugrăvirea pereților
Livingul, dormitoarele sau holul casei tale vor arăta ca noi, în doar câțiva pași. Ai șanse mari să poți repara cu succes crăpăturile din pereți și din tavan, dacă vei urma fiecare dintre etapele de mai jos și dacă vei lucra cu răbdare. În cele din urmă, nu te interesează să faci treaba rapid, ci să obții un rezultat de calitate, care să dureze cât mai mult timp.
Pregătirea pereților și a tavanului: vei curăța văruiala de pe pereți și de pe tavan, cu ajutorul șpaclului, pentru a ajunge la tencuială și a elimina orice urmă de fisură din straturile superficiale.
Aplicarea chitului sau a ipsosului: pentru obținerea unui strat uniform de chit acrilic sau de ipsos pentru reparații, vei folosi un șpaclu nou, fără urme de rugină sau zgârieturi.
Gletuirea: după ce ai aplicat chitul pe lungimea fisurii, vei lipi banda din fibră de sticlă pe toată suprafața, pentru a ranforsa structura gletului. Acesta trebuie amestecat în găleată, pentru obținerea unei paste cât mai uniforme. Pentru mai multă precizie, vei prelua doze moderate de glet, în canciocul pe care îl poți ține cu o singură mână. Între cele două straturi pe care le vei aplica folosind gletiera, va trebui să lași o pauză de cel puțin o zi. De asemenea, va trebui să faci tot posibilul ca încăperea să fie cât mai bine aerisită, iar temperatura să nu fie scăzută.
Amorsarea pereților: după ce-i vei lăsa peretelui suficient timp pentru a se usca, vei curăța protuberanțele de glet cu ajutorul glaspapirului. Amorsa, care va îmbunătăți aderența vopselei la perete, o vei aplica prin mișcări lente, cu ajutorul unei bidinele.
Aplicarea vopselei lavabile: aceasta este etapa în care intră în rol trafaletul, cu ajutorul căruia vei aplica două straturi de vopsea, pentru a obține o grosime uniformă și un aspect cu adevărat reîmprospătat.
Acum știi care sunt cauzele pentru care apar crăpăturile din pereți și din tavan, dar și cum poți să le remediezi, cu o bătaie de cap minimă. Urmează sfaturile de mai sus și te vei bucura din nou de aspectul impecabil al casei tale.
Credit foto: Shutterstock