26 Mar 2020, Autor:

Mici ecosisteme într-un bol de sticlă, în care plantele își trăiesc ciclul de viață, fără ca tu să intervii foarte mult. Cam așa s-ar descrie, pe scurt, grădinile în miniatură regăsite într-un terariu. Dincolo de câteva reguli simple, pe care va trebui să le respecți, ca să creezi un mediu cât mai aproape de habitatul natural al plantelor, îți poți folosi imaginația ca să construiești diverse tematici, chiar povești. 

Fie că le realizezi pentru a te destinde sau că vrei să te lansezi în industria DIY (Do It Yourself), terariile sunt o variantă de a aduce un colț de grădină în casa ta, atunci când nu ai un spațiu special dedicat și nici foarte mult timp ca să te ocupi de ea. 

Materialele și instrumentele de care ai nevoie

Materiale necesare pentru terariu flori

Înainte de a te apuca de treabă, gândește-te la designul terariului și asigură-te că ai la îndemână toate materialele și instrumentele de care ai nevoie. Cu alte cuvinte, să nu îți lipsească următoarele lucruri:

  • recipient din sticlă – există recipiente speciale pentru terariu; sticla e bine să fie transparentă și fără modele, astfel încât să te poți bucura de mini grădina din interior; apoi, este indicat să fie așa și dintr-un motiv practic: vei putea observa mai bine dacă pământul este suficient de umed;
  • pietre – poți folosi ce pietre dorești, de la rocă vulcanică, până la pietricele de râu; de obicei, sunt albe, dar dacă vrei un design deosebit, pot fi și colorate; important este să asigure un drenaj bun;
  • cărbune activ – nu ai nevoie de o cantitate mare; va trebui să pui un strat fin pentru a menține apa proaspătă și a te asigura că grădina ta în miniatură este sănătoasă; 
  • pământ de flori – în general, orice pamant de flori este bun, dar este de preferat să folosești sol special pentru suculente, care este deja pregătit pentru ca ele să se dezvolte normal; 
  • plante – nu pune în terariu mai mult de trei plante, una mai mare și două mai mici, pentru că este bine să fie aerisit și suculentele să aibă spațiu pentru a crește frumos; pe lângă acestea, poți folosi plante aeriene și cactuși mici;
  • ustensile de grădinărit – există ustensile speciale pentru terariu, cum sunt pensetele, cuțitele, periile, pensulele sau sapele în miniatură, care te vor ajuta să creezi terariul.

Etapele construirii unui terariu

Realizarea unui terariu

Ca și atunci când vrei să faci lumanari parfumate, și realizarea unui terariu presupune respectarea anumitor pași. Construirea unui astfel de ecosistem în miniatură nu este deloc complicată, însă, pentru a obține ceea ce îți dorești este indicat să cunoști anumite reguli. Încearcă să faci totul în etape, ca să te asiguri că mediul pe care îl creezi în terariul tău va fi cel potrivit pentru plantele pe care le pui în el. Secretul unui terariu reușit este să-l construiești în straturi sau layere, fiecare dintre ele având un rol diferit. Iată care sunt pașii de urmat, în acest sens, ca să faci un terariu în doar 30 de minute:

Etapa I – Formează stratul cu rol de drenaj

Ține cont că recipientul în care faci terariul nu este un ghiveci cu găuri, astfel încât apa să se scurgă într-o farfurie. Un terariu nu funcționează așa. Prin urmare, este foarte important ca, în primul rând, să creezi un strat cu rol de drenaj, care să aibă în jur de patru centimetri grosime. Practic, pui pe fundul vasului pietricele.

Etapa a II-a – Formează stratul care menține apa proaspătă

Peste pietricelele pentru drenaj, adaugă un strat subțire de cărbune activ. Acesta va menține apa proaspătă și va feri terariul tău de bacteriile periculoase care ar putea pune în pericol plantele din interior. 

Etapa a III-a – Formează stratul pentru rădăcini

Asigură-te că ai la îndemână pâmânt special pentru suculente. Dacă nu ai acest tip de sol, ai grijă ca pământul să fie aerat, nu bolovănos, ca să nu rețină apa. Formează un strat de șase centimetri grosime. Atenție! Acesta poate fi mai gros sau mai subțire, în funcție de cât de lungi și răsfirate sunt rădăcinile plantei, pentru a le acoperi complet și nici să nu stea înghesuite. 

Etapa a IV-a – Plantează suculentele

Începi cu cea mai mare suculentă. Scoate-o, cu grijă, din suportul în care ai primit-o sau ai luat-o și curăță-i un pic rădăcinile, fără să le rupi. Fă o gaură mică în pământ și procedează la fel ca atunci când muți o plantă dintr-un ghiveci în altul. Apoi, continuă cu suculentele mai mici. Dacă vrei să pui cactuși sau plante cu țepi/spini în terariul tău, atunci e bine să folosești mănuși pentru protecție. 

Etapa a V-a – Adaugă încă un strat de pietricele

După ce ai plantat toate suculentele, adaugă un strat subțire de pietricele. Ele vor da un aspect foarte plăcut terariului tău.

Etapa a VI-a – Decorează terariul

Pitici, ciupercuțe, albine, gărgărițe, orice decor în miniatură înveselește grădina din terariul tău și dă, totodată, o notă personală poveștii create de tine. 

Cele mai bune plante pentru terariu

Plante pentru terariu

Desigur, pentru a face un terariu, poți alege o varietate mare de plante, doar că pe unele dintre ele îți va fi mai greu să le îngrijești ulterior. De exemplu, când folosești busuioc, va trebui să amplasezi terariul într-un loc luminos din casă, pentru că altfel se va ofili foarte repede. În schimb, dacă preferi speciile de ferigi pitice, este de preferat să le păstrezi în spații mai întunecoase și mai umede. 

O variantă practică sunt plantele suculente, pentru că sunt, în general, mai rezistente, adaptabile și mai ușor de îngrijit. Singurul lucru de care va trebui să ții, totuși cont, e să nu așezi terariul în lumina directă a soarelui, pentru că sticla accentuează efectul luminos. Dintre toate speciile de suculente, specialiștii recomandă câteva care sunt ideale pentru mini grădina ta și, așa cum procedezi când alegi plantele de apartament, e bine să ai în vedere anumite aspecte atunci când optezi pentru anumite suculente și recipiente și nu altele. Practic, iată ce ar fi bine să faci:

  • alege suculente mici – în funcție de dimensiunile recipientului pe care îl ai la îndemână, fie că e un bol, un borcan, o sticlă sau un suport special pentru terariu, asigură-te că suculentele pe care le alegi nu vor crește până spre marginile acestuia; dacă se întâmplă așa, terariul îți va da senzația că mini grădina din el se sufocă, nu are suficient spațiu să se dezvolte frumos și sănătos; ca să eviți această situație, citește cu atenție instrucțiunile de plantare și îngrijire care sunt menționate pe ambalajele plantelor și încearcă să le procuri din locuri sigure; poți apela chiar la sfaturile unor specialiști ca să știi exact ce ai de făcut; 
  • optează pentru recipiente care nu sunt complet închise – pentru sănătatea plantelor pe care le pui în terariu și pentru a le asigura umiditatea necesară, este bine să alegi recipiente din sticlă care au aerisire; acest lucru este valabil chiar dacă suculentele nu sunt mari iubitoare de apă.

Indiferent ce suculente alegi, ajută-le să fie sănătoase prin mimarea habitatului lor natural. În ceea ce privește speciile de plante care ar fi tocmai bune pentru un terariu, recomandările sunt să optezi pentru: 

  • Tillandsia stricta;
  • Pilea involucrata;
  • Cypthathus bivittatus;
  • Fittonia verschaffeltii var. argyroneura.

Poți combina diversele specii de suculente și nu e o idee rea să folosești anumite specii de cactuși sau lichieni conservați special pentru terariu.

Cum îngrijești un terariu

Ingrijire terarium

Odată ce terariul tău este gata, nu îți mai rămâne decât să îl îngrijești corect, ca să te bucuri de frumusețea lui cât mai mult timp. Lumina și apa sunt două elemente esențiale, pentru ca proiectul tău să fie unul de succes. Prin urmare, e bine să ții cont de următoarele aspecte:

  • alege locul potrivit pentru terariu – ai grijă să așezi terariul într-un loc potrivit din casa ta, astfel încât să primească multă lumină, dar să nu bată soarele direct în el; reține că, în perioada sezonului rece, plantele tolerează și o lumină mai slabă;
  • udă plantele – în mod normal, ar trebui să uzi grădina ta în miniatură, o dată la două săptămâni, însă dacă vezi că solul este uscat, o poți face mai des, mai ales vara, când temperaturile sunt ridicate; pereții de sticlă ai terariului te vor ajuta să-ți dai seama dacă pământul e umed și trebuie sau nu să-l uzi; folosește o stropitoare în miniatură sau o pipetă, astfel încât să nu pui foarte multă apă;
  • atenție la drenaj – suculentele sunt sensibile la umiditatea din sol, care, în exces, poate duce la putrezirea rădăcinilor; așadar, ai grijă ca pe fundul vasului să nu fie niciodată mai mult de 1-2 cm de apă.

Un terariu este o grădină în miniatură, un ecosistem pe care tu îl creezi, astfel încât plantele pe care le pui în el să se poată dezvolta exact ca în mediul lor natural. A face un terariu chiar la tine acasă nu este deloc o operațiune complicată, dimpotrivă. Întreg procesul, care nu durează mai mult de jumătate de oră, este distractiv și îți pune imaginația la încercare. Depinde doar de tine dacă accepți provocarea sau nu.

Sursa foto: Shutterstock