Skateboardul este un sport extrem de interactiv, care îți dezvoltă condiția fizică, îți îmbunătățește capacitatea de concentrare și de luare a deciziilor și te ajută să-ți dezvolți abilitatea de coordonare. La o primă vedere, pentru un începător, skateboardingul poate părea o activitate intimidantă, care necesită abilități extraordinare și care poate genera accidentări serioase, în urma unor mișcări greșite. Totuși, realitatea este cu totul alta.
Cu toții admirăm mișcările spectaculoase ale skateboarderilor care au făcut istorie, precum Tony Hawk sau Rodney Mullen, însă, ca începător, este necesar să deprinzi noțiunile de bază și să te asiguri că îți procuri un echipament potrivit, care să îți permită să devii cât mai bun în practicarea acestui sport.
Elementul principal care va determina evoluția ta în această activitate este placa de skateboard, așa că, atunci când o alegi, este necesar să ții cont de o serie de reguli specifice. În cele ce urmează, îți vom vorbi despre acestea și îți vom prezenta toate aspectele de care trebuie să ții cont pentru alegerea plăcii potrivite.
Mărimea plăcii de skateboard
Dimensiunea roților
Tipul axelor (trucks)
Rulmenții
Elemente de întreținere a skateboardului
Alege un skateboard deja asamblat
Mărimea plăcii de skateboard
Skateboardul este o activitate care poate fi începută la orice vârstă, însă, pentru a avea o experiență cât mai bună, este necesar să te asiguri că mărimea plăcii alese este cea corectă. Cu toate că cel mai bun mod de a alege mărimea potrivită a unei plăci este testarea acesteia, înainte de cumpărare, atunci când achiziționezi online un skateboard, nu vei mai avea această posibilitate.
Din fericire, e foarte simplu să stabilești de unul singur care este placa potrivită pentru tine, ținând cont de o serie de criterii standard. În tabelul următor, poți vedea care este dimensiunea de placă de care ai nevoie, în funcție de mărimea de la încălțăminte și de înălțime.
Dimensiunea roților
Atunci când alegi primul tău skateboard, dimensiunea roților reprezintă un alt aspect important, de care este necesar să ții cont. Dacă atunci când vine vorba despre placă, dimensiunea acesteia este influențată, în cea mai mare parte, de particularitățile tale corporale, mărimea roților depinde cel mai mult de locul în care vei practica activitatea.
În cazul în care îți dorești să folosești skateboardul pe stradă, pentru a te deplasa sau pentru a deprinde primele trucuri, este recomandat să alegi o mărime mai mică de roți, decât în cazul în care vei folosi placa preponderent într-un skatepark, unde va fi nevoie să atingi viteze mai mari. Atunci când alegi roțile potrivite pentru skateboard, ar trebui să știi că dimensiunile acestora sunt exprimate în milimetri.
Cele destinate deplasărilor pe stradă ar trebui să aibă dimensiuni cuprinse între 49 și 52 de milimetri, în timp ce roțile care se folosesc pentru skatepark sunt ceva mai mari, cu dimensiuni ce pleacă de la 54 și ajung la 60 de milimetri. Totuși, dacă practici un stil mixt de skateboarding și vrei să-ți folosești placa atât pe stradă, cât și în skatepark, ar trebui să știi că majoritatea modelelor de plăci permit interschimbarea rapidă a roților, așa că îți poți procura, fără probleme, câte un set de roti potrivite pentru fiecare tip de utilizare și să le înlocuiești de fiecare dată când este nevoie.
Tipul axelor (trucks)
Pentru a crea primul tău skateboard, vei avea nevoie, pe lângă elementele prezentate anterior, și de un set de axe, adică acele piese pe care se montează roțile și care sunt atașate pe placă, astfel încât să-ți susțină greutatea și să-ți ofere stabilitate și confort.
În ceea ce privește alegerea axelor, primul aspect după care trebuie să te ghidezi este dimensiunea plăcii pe care urmează să o folosești și să te asiguri că lungimea axelor este cu câțiva centimetri mai mică decât lățimea acestora. De exemplu, pentru o placă standard, cu o lățime de circa 20 de centimetri, lungimea axelor ar trebui să fie de 150 de centimetri.
Atunci când alegi axele, este bine să iei în calcul și înălțimea acestora. Înălțimea axelor este exprimată în milimetri și reprezintă distanța dintre placă și suportul pe care vor veni montate roțile. Ca începător, este recomandat să alegi axe cu o înălțime midsize, care îți va permite să folosești skateboardul pe majoritatea tipurilor de suprafețe. Totuși, dacă principalul motiv pentru care îți procuri un skateboard este acela de a-l folosi preponderent în skatepark, îți recomandăm ca, la început, să porți și o casca de protectie, care te va feri de multe evenimente neplăcute.
Rulmenții
Rulmenții reprezintă o piesă standard pentru un skateboard. Cu mici excepții, aceștia se potrivesc cu toate tipurile de roți și se vor integra fără probleme în orice tip de axă. Cu toate acestea, și alegerea lor se face în funcție de un criteriu particular, în acest caz, fiind vorba despre calitate.
Chiar dacă bugetul pe care îl ai la dispoziție pentru achiziționarea skateboardului este unul limitat, ar trebui, totuși, să alegi un set de rulmenți fabricați de un producător consacrat din domeniu, care să ofere garanția calității. Deși au un preț mai mare, aceștia sunt realizați din metale de calitate, sunt mai bine etanșanți și au o rezistență foarte bună la frecare, ceea ce, pe termen lung, le va asigura durabilitatea, iar ție îți vor oferi siguranță, chiar și atunci când utilizezi placa pentru trick-uri complexe.
Elemente de întreținere a skateboardului
Cu toate că nu reprezintă piese componente ale skateboardului, elementele de întreținere sunt necesare, pentru a te putea asigura că placa ta este menținută într-o stare bună pentru o perioadă îndelungată de timp și că ai la dispoziție toate ustensilele, în cazul în care îți dorești să faci anumite modificări sau ajustări.
Astfel, odată ce ți-ai procurat un skateboard, ar trebui să deții și piese precum șuruburi, piulițe și un skate tool, pentru a putea fi pregătit de orice eveniment neprevăzut, care te-ar putea ține departe de această activitate. Totuși, în situații complexe, precum deformarea filetului axelor din cauza deteriorării laterale ale skateboardului, poate fi necesar să apelezi la un specialist, pentru a-l reface.
Alege un skateboard deja asamblat
În cazul în care ești nerăbdător și îți dorești să practici cât mai repede skateboardingul, fără a mai fi necesar să cauți separat fiecare piesă componentă pentru a-ți realiza placa, ai opțiunea de a cumpăra un skateboard complet asamblat, construit de către specialiști. Totuși, chiar și în cazul acestor tipuri de skateboarduri, este nevoie să verifici specificațiile pieselor, întocmai cum sunt prezentate mai sus, astfel încât să te asiguri că placa aleasă este cea potrivită pentru tine.
Înainte de a alege un skateboard deja asamblat, află lungimea plăcii și dacă este potrivită pentru tine, ce dimensiuni au roțile și care este înălțimea axelor. Gama variată de modele, disponibilă pe piață, reprezintă un avantaj în a găsi rapid un model destinat nevoilor și preferințelor tale.
Alegerea unui skateboard este foarte simplă, atât timp cât ai la dispoziție toate informațiile necesare. Ține cont de preferințele și nevoile tale, astfel încât să alegi o placă potrivită, care să-ți asigure un început bun în practicarea acestei activități.
Sursa Foto: Shutterstock