Dacă baia din locuința ta are nevoie de o nouă amenajare, dar amâni momentul deoarece nu dispui de bugetul necesar sau, pur și simplu, îți place să redai utilitatea unor obiecte de care alții nu mai au nevoie, cea mai bună idee este să iei în calcul achiziționarea unor piese de mobilier la mâna a doua.
În primul rând, este important să știi că, în amenajarea băii, trebuie să ții cont de mai multe criterii, astfel încât să reușești o îmbinare armonioasă între latura practică și cea estetică a acestei încăperi.
Cum îți amenajezi baia în funcție de dimensiuni și de locuință
Ce obiecte de decor pentru baie impune stilul
Care sunt materialele potrivite pentru pereții băii
Cum faci amplasarea obiectelor sanitare în baie
Cum alegi mobilierul second-hand potrivit pentru baie
Ce amenajări implică baia pentru copii
Cum îți amenajezi baia în funcție de dimensiuni și de locuință
Chiar dacă în orice baie există câteva obiecte de nelipsit, amenajarea acesteia diferă foarte mult, în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție.
Amenajarea băii la casă
Avantajul unei băi la casă este faptul că aceasta poate fi mult mai mare față de una la bloc, dimensiunile ei depinzând de proiectul inițial. Baia nu reprezintă doar un spațiu dedicat strict nevoilor fizice, ci este, în același timp, un loc de care poți profita pentru a te relaxa și pentru a petrece timp cu tine însuți. O baie la casă îți permite împărțirea spațiului în funcție de nevoile tale; astfel, poți avea o zonă dedicată igienei personale și una pentru ritualurile de estetică și înfrumusețare, de exemplu.
În plus, dacă ai o baie la casă, cel mai probabil nu va trebui să te lipsești de confortul oferit de baia fierbinte într-o cadă sau de existența mai multor oglinzi. Poți căuta mobilier pentru baie la cei care și-au redecorat de curând locuinta și vor să vândă obiectele vechi, dar nu te grăbi în achiziționare și cere cât mai multe informații de la vânzător, pentru a te asigura că alegi exact ceea ce îți dorești.
Cum amenajezi o baie mare
Poți folosi pereți de sticlă sau cortine, pentru a delimita zonele băii sau să le diferențiezi doar cromatic. Dacă te bucuri de o baie mare, folosește o schemă de culoare bazată pe alb, negru și gri, dar dinamizează zona, folosind elemente decorative mici în culori tari, precum roșul sau galbenul. Poți înfrumuseța aspectul băii cu un covoraș sau tablou – poate chiar realizat manual – poziționat într-un punct vizibil.
Amenajarea unei băi la bloc
O baie la bloc îți restricționează ușor posibilitățile de amenajare și decorare, deoarece spațiul pe care îl ai la dispoziție este mult mai mic. Acest lucru nu înseamnă, însă, că trebuie să faci compromisuri în ceea ce privește aspectul și atmosfera din baia ta, ci doar că este necesar să acorzi o atenție mai mare obiectelor pe care le vei alege, inclusiv pieselor de mobilier. Ideal este să profiți la maximum de spațiul pe care îl ai la dispoziție, fără a-l supraîncărca, și să alegi elemente de dimensiuni reduse, dar care să își păstreze utilitatea.
Cum amenajezi o baie mică
Dacă ai o baie mică, este recomandat să mărești vizual spațiul, prin montarea mai multor becuri cu lumină albă. De asemenea, îți vor fi utile obiectele sanitare de dimensiuni reduse și, dacă vrei neapărat să nu renunți la cadă, alege una pe colț. În ceea ce privește chiuveta, cea mai potrivită alegere este una înaltă, care să aibă în partea de jos și spațiu de depozitare. În ceea ce privește mobilierul, rafturile și dulapurile suspendate pot fi o alegere foarte bună.
Poți căuta astfel de piese la cei care s-au mutat de curând de la bloc la casă și cărora nu le mai sunt de folos lucrurile din vechea locuință. S-ar putea să găsești obiecte nu doar utile, ci și care au în continuare un aspect plăcut, chiar dacă nu sunt noi. O amenajare de baie îngustă și lungă, din contră, va presupune alegerea unei căzi, care să maximizeze spațiul disponibil în această încăpere.
Cum alegi finisajul pentru baia ta
Amplasarea mobilierului va avea loc abia după montarea gresiei, care este primul lucru pe care va trebui să îl faci, când îți vei amenaja baia. Alege o gresie care să fie aderentă, astfel încât să nu aluneci pe ea. În ceea ce privește faianța, aceasta are un rol important în decorare, deoarece se găsește sub numeroase forme, dimensiuni și culori. Poți crea diverse modele folosind bucăți de faianță, pentru a obține exact decorul pe care ți-l dorești. Poți folosi în baia ta și tehnica mozaicului, care va oferi interiorului culoare și va dinamiza atmosfera.
Ce obiecte de decor pentru baie impune stilul
Indiferent de dimensiuni sau de tipul de locuință pe care îl ai, îți poți amenaja baia în mai multe stiluri. Important este ca acesta să te reprezinte și să decizi pe care îl alegi, înainte de a achiziționa toate cele necesare pentru amenajare, astfel încât să știi ce să cauți. Desigur, îți poți pune în aplicare creativitatea pentru a recondiționa obiecte pe care le ai deja în casă sau care sunt la mâna a doua, astfel încât cheltuielile pe care le faci să fie cât mai mici. Designul interesant și aspectul ergonomic al principalelor elemente nu sunt apanajul exclusiv al unei băi de lux.
Băi în stil modern
O baie amenajată în stil modern oferă un nivel sporit de confort, dar are și un aspect neobișnuit și plăcut. O astfel de baie ar trebui decorată cu mobilier modern, cu spații mari de depozitare, iar în ea să se regăsească diverse forme geometrice. Cele mai potrivite obiecte sanitare pentru acest tip de baie sunt din sticlă sau marmură, iar ca elemente decorative, le poți folosi cu succes pe cele metalice.
Băi în stil clasic
O baie clasică este elegantă și funcțională, fiind mobilată cu obiecte alese cu atenție, iar în interiorul ei se găsesc oglinzi de dimensiuni mari. Într-o astfel de baie, cel mai bine se potrivesc obiectele sanitare impunătoare și corpurile de iluminat din sticlă.
Băi în stil vintage
Într-o baie amenajată în stil vintage, vei găsi mobilier din lemn cu aspect învechit și obiecte sanitare din marmură, iar oglinda va fi de dimensiuni mari și încadrată de o ramă specială, ușor de remarcat. Pentru o astfel de baie, alege o cadă ovală sau rotundă și folosește, pentru pereți, culori calde sau pastelate. Poți opta, de asemenea, și pentru un tapet cu motive florale.
Băi în stil minimalist
Dacă nu îți plac spațiile decorate în exces și le preferi pe cele care se bazează pe funcționalitate, nu pe latura estetică, cel mai probabil ți se potrivește stilul minimalist, în care se folosesc culorile neutre, iar obiectele de decor nu există sau sunt în număr redus. O astfel de baie este simplă, luminată din abundență, iar în interiorul acesteia, majoritatea obiectelor sunt suspendate. Mobilierul care se potrivește acestui stil are linii simple și formă dreptunghiulară.
Băi în stil retro
Dacă ești pasionat de stilul retro și îți dorești ca și baia ta să îți amintească de acele vremuri, folosește corpuri sanitare masive, care să aibă detalii din metal, cupru sau fontă, și piese de mobilier din lemn. Alege o pardoseală ornamentată cu diverse modele și, pentru pereți, optează pentru faianță cu multe detalii din forme geometrice sau tapet cu buline ori carouri.
Băi în stil romantic
Dacă îți dorești o baie amenajată în stil romantic, trebuie să știi că acesta pune mai mult accent pe aspectele decorative, decât pe funcționalitate. Atmosfera creată este una luxoasă, fiind folosite obiecte sanitare din ceramică și mobilier din lemn, dar putând fi completată și de câteva detalii moderne.
Care sunt materialele potrivite pentru pereții băii
Prea multe sunt locuințele în care aspectul băii este tratat cu atenție numai până la nivelul elementelor de decor. Deși avem tentația de a vizualiza pereții acestei încăperi placați strict în faianță, ultimii ani au adus pe piață și alte materiale de care te poți folosi, pentru a aduce un suflu nou într-un spațiu deloc lipsit de importanță. Vinilul reprezintă o soluție modernă și igienică, pentru acoperirea pereților din baie. Acest material este foarte rezistent la pete și chiar și la șocuri mecanice, iar în funcție de tipul ales, poate avea și proprietăți antibacteriene. Plăcile din antracit sau din cărămidă reprezintă, de asemenea, opțiuni viabile. Vopseaua lavabilă ceramică sau chiar tencuiala decorativă sunt alegeri deopotrivă inspirate, mai ales într-un decor elegant al întregii locuințe.
Cum faci amplasarea obiectelor sanitare în baie
Acestea sunt elementele centrale ale unei băi, iar de dispunerea lor depinde atât aspectul util, cât și cel ergonomic. Prima dintre alegeri este aceea dintre duș și cadă. Dacă îți plac băile lungi și relaxante, petrecute în aroma reconfortantă a uleiurilor aromatice, vei aprecia din plin o cadă. Prin poziția ei, aceasta nu trebuie să stânjenească accesul la vasul de toaletă sau la corpurile de depozitare. Dușul, în schimb, nu se pretează doar băilor cu dimensiuni prohibitive, ci și celor în care se găsesc elemente auxiliare precum lavoarul sau bideul. Aceste piese vor fi plasate în imediata vecinătate a vasului de toaletă, ceea ce va solicita o reconfigurare a tuturor celorlalte elemente, pentru a obține un perimetru de cca. 1,5 metri pătrați, pentru libertate de manevră.
Cum alegi mobilierul second-hand potrivit pentru baie
Alegerea mobilierului este o etapă importantă în amenajarea băii, pentru că de acesta depind atât aspectul final al încăperii, dar și nivelul de confort. Ai la dispoziție varianta achiziționării unui mobilier nou, dar și cea a cumpărării de obiecte second-hand – care se poate dovedi nu doar mai economică, ci și mai potrivită pentru nevoile tale. Cumpărarea unui mobilier la mâna a doua este ușor diferită decât cea a unuia nou, așa că trebuie să ții cont de câteva sfaturi, dacă recurgi la această opțiune.
Mobilier second hand pentru baie
După ce ai decis că trebuie să te ocupi de amenajarea băii tale, poți începe căutarea pieselor de mobilier de care ai nevoie. Varianta online este cea mai simplă și mai confortabilă metodă de a găsi ceea ce cauți, așa că, dacă alegi să studiezi oferta unui magazin în care se găsește mobilă second-hand, ar fi bine să ții cont și de sfaturile următoare.
Caută cu răbdare și nu te opri la prima ofertă
Probabil încă din primele secunde, vor apărea câteva anunțuri de vânzare de mobilier second-hand pentru baie, care îți vor atrage atenția, însă nu te grăbi în luarea unei decizii. Studiază bine mai multe oferte și fă o selecție cu cele care ți se par cele mai bune, luând în calcul raportul calitate-preț. Salvează anunțurile cu produse pe care ai vrea să le cumperi, astfel încât să nu le pierzi în timp ce cauți alte oferte și uită-te și la celelalte anunțuri postate de același vânzător – este posibil să găsești și alte lucruri care să te intereseze.
Asigură-te că alegi ceea ce îți trebuie cu adevărat
Chiar dacă ai găsit o ofertă foarte bună, care ți se pare de neratat, asigură-te că mobilierul acela chiar se potrivește cu baia ta. Fă măsurători înainte, ia în calcul stilul în care vrei să îți amenajezi baia, paleta cromatica sau alte criterii importante pentru tine și gândește-te dacă produsul vizat, chiar dacă nu este compatibil în totalitate cu ce îți dorești, ar putea fi, ulterior, recondiționat. Astfel, vei evita dezamăgirea de a te alege cu un obiect de mobilier inutil pentru amenajarea băii tale.
Cere cât mai multe informații
Anunțurile de vânzare conțin, de obicei, fotografii cu produsul oferit și informații despre acesta. Uneori, însă, imaginile sunt puține ori neclare, iar în anumite situații, este posibil ca detaliile să nu fie suficiente. Însă anunțul este însoțit și de o modalitate de contactare a vânzătorului, de la care poți cere toate informațiile care te interesează. Întreabă-l dacă mobilierul are vreun defect, dacă este sau nu perfect funcțional, dacă se asigură sau nu transportul, dacă prețul este negociabil. Interesează-te și dacă persoana se grăbește să vândă sau dacă poți rezerva produsul pentru o perioadă scurtă de timp, până iei o decizie.
Verifică produsul
Momentul primului contact cu produsul este foarte important, pentru că reprezintă ocazia cu care îți vei da seama dacă realitatea corespunde sau nu cu fotografiile pe care le-ai văzut în anunț. De asemenea, mai mult decât aspectul contează funcționalitatea: verifică dacă produsului îi lipsește vreo componentă sau dacă are vreun defect nespecificat în anunț. În cazul în care observi nereguli, nu ezita să discuți cu vânzătorul, pentru a refuza oferta sau pentru a încheia un acord benefic pentru fiecare dintre voi.
Ce amenajări implică baia pentru copii
Dacă spațiul apartamentului sau casei îți permite, nu rata șansa de a-i pune la dispoziție celui mic un spațiu care să-i ofere intimitate și, totodată, ocazia de a deprinde regulile elementare de igienă. Spălatul mâinilor, corpului și al feței nu va fi nicidecum o corvoadă, dacă baia destinată copilului va fi amenajată agreabil, confortabil și, totodată, într-o manieră cât mai sigură pentru utilizare. Culorile vii ale gresiei, faianței și perdelei vor fi combinate optim cu mobilierul alb, ce sugerează curățenia deplină. Culori precum verdele, albastrul, portocaliul sau violetul îi vor stârni prichindelului curiozitatea și îl vor distrage de la alte activități, pe durata băii. Alege elemente fără muchii și orientează-te pentru o cadă, fiindcă celor mici le place bălăceala alături de prietenii lor desprinși din lumea poveștilor. Covorașele de baie antiderapante și capacul de wc cu închidere lentă sunt importante pentru siguranța copilului.
Amenajarea băii este foarte importantă pentru crearea nivelului de confort pe care ți-l dorești în locuința ta. Alegând un mobilier second-hand, vei reuși să îți decorezi baia în funcție de preferințele tale, fără să investești sume mari de bani și, în același timp, să construiești atmosfera de care ai nevoie în baia ta.
Sursa foto: Shutterstock.com