04 Jun 2020, Autor:

Dacă ești un producător agricol care cultivă fructe și legume, probabil că îți dorești să devii independent și să-ți poți comercializa produsele direct către clienți, astfel încât să obții un profit mult mai mare pentru munca ta. 

Deși necesită un oarecare efort din partea ta, înființarea unei mici afaceri prin care să-ți vinzi fructele și legumele se va dovedi o idee foarte profitabilă, în special datorită interesului crescut al oamenilor de a procura aceste alimente direct de la micii producători. 

Dacă te-ai hotărât să faci acest pas și să îmbini activitatea de producător cu cea de comerciant, în cele ce urmează îți prezentăm toți pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a-ți înființa o afacere profitabilă. 

Alege o zonă potrivită pentru magazin

Primul pas în dezvoltarea unei afaceri locale cu legume și fructe este alegerea zonei în care îți vei înființa magazinul. Pentru că ești la început, probabil că nu îți permiți un spațiu pentru care să plătești o chirie foarte mare, așa că trebuie să găsești un loc care să îți aducă foarte mulți clienți, dar care să nu presupună costuri foarte mari. 

De aceea, poți începe prin a căuta spații comerciale în vecinătatea cartierelor rezidențiale sau în zonele intens circulate. Totuși, dat fiind faptul că ești producător și că ai posibilitatea de a vinde legumele și fructele la un preț mai mic decât supermarketurile, ai putea alege chiar și un spațiu aflat în apropierea unui mare magazin, fără a te teme că nu vei fi suficient de competitiv. 

Amenajarea magazinului 

Odată ce ai găsit spațiul, va fi nevoie să-l amenajezi, astfel încât să-l transformi într-un magazin în care clienții să intre cu drag și în care să stea cât mai mult timp. Pentru a realiza acest lucru, este necesar să te asiguri că spațiul va fi unul bine delimitat și că produsele sunt așezate astfel încât să stârnească interesul clienților. 

Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat ca la intrarea în magazin să plasezi produsele de sezon, iar apoi fructele și legumele comune, disponibile pe tot parcursul anului. De asemenea, este important ca produsele să fie împărțite pe categorii, iar fiecare secțiune a magazinului trebuie evidențiată prin intermediul unor panouri de informare. De aceea, va trebui să-ți procuri o mare varietate de rafturi, tejghele și mobilă de magazin, care să te ajute să aranjezi fructele și legumele într-un mod ideal. 

Vezi 👉AICI mai multe oferte de MOBILA DE MAGAZIN

Cum incepi o afacere profitabila cu legume si fructe

Crește-ți prezența în online

Pentru a-ți mări aria de clienți și a-ți putea vinde produsele și în afara vadului tău comercial, este necesar să te promovezi corespunzător. Pentru a realiza acest lucru, este important să-ți asiguri o prezență puternică în mediul online și să-ți promovezi toate produsele. 

Creează-ți o pagină web, fă-ți o pagină a afacerii tale pe platformele de socializare și publică anunțuri pe site-urile dedicate, pentru a fi cât mai vizibil. Dacă oferi produse de calitate, asiguri o livrare rapidă și te promovezi, persoanele interesate nu vor întârzia să apară, iar în scurt timp vei reuși să-ți faci o bază solidă de clienți care îți vor aduce un venit constant.   

Dacă ai o afacere nouă despre care vrei să afle toată lumea, fă-ți cont pe OLX, pune anunțuri pentru produsele pe care le vinzi și conectează-te cu mii de clienți și cumpărători din întreaga țară. 

Asigură livrarea la domiciliu

Trăim în epoca tehnologiei, iar cumpărăturile online capătă o popularitate foarte mare. În prezent, foarte multe persoane preferă să-și comande online produsele de necesitate zilnică, iar dacă reușești să-ți extinzi activitatea și dincolo de magazinul fizic, beneficiile vor fi nenumărate. Dacă ai posibilitatea, asigură și un serviciu de livrare la domiciliu pentru fructele și legumele pe care le produci. 

Faptul că livrezi produse proaspete, tocmai culese, va reprezenta un beneficiu pentru clienți, pe care alți distribuitori nu îl pot asigura. Pentru a realiza acest lucru, poți apela la serviciile unei firme de curierat sau te poți ocupa personal de livrări, în cazul în care consideri că este suficient de rentabil. Chiar dacă la început volumul de comenzi va fi unul mai mic, odată ce îți construiești brandul, numărul de clienți va crește semnificativ. 

Asigură transportul produselor 

Deoarece multe dintre produsele pe care urmează să le comercializezi sunt foarte perisabile și pentru că locația magazinului tău este situată, cel mai probabil, la câțiva kilometri distanță de locul culturii agricole, este necesar să ai o metodă facilă de transport a mărfii.

De aceea, pentru a putea avea mereu fructe și legume proaspete pe raft, este necesar să-ți reînnoiești stocul o dată la câteva zile. Pentru a te ocupa personal de acest lucru, este nevoie să-ți achiziționezi un vehicul de transport, suficient de încăpător pentru stocul tău de produse.

👉AICI gasesti o oferta variata de VEHICULE TRANSPORT 

Afacere locala cu fructe si legume

Sfaturi care te vor ajuta să-ți extinzi afacerea cu legume și fructe 

În cazul în care ți-ai înființat deja o afacere cu legume și fructe, probabil că îți dorești să o extinzi și să-și crești profitul. Iată câteva trucuri cu ajutorul cărora vei reuși: 

Identifică produsele cele mai vândute 

Încearcă să-ți faci o statistică în care să monitorizezi cele mai bine vândute produse, dar și pe acelea care nu performează foarte bine, pentru a te putea concentra mai bine pe cele mai profitabile alimente. Astfel, poți renunța să cultivi fructele sau legumele care nu sunt de interes pentru clienții tăi și să te concentrezi pe acelea care generează cele mai multe vânzări. 

Investește în campanii de promovare 

Chiar dacă ești serios și vinzi produse de calitate, o afacere poate crește doar dacă este promovată corespunzător. Încearcă să îmbini promovarea online cu cea offline și să lansezi diferite campanii, concursuri cu premii, anunțuri pe platformele specializate și să oferi reduceri la anumite produse.

Alege unul dintre 👉 PACHETELE DE SERVICII PENTRU PROFESIONISTI si creste-ti afacerea cu OLX

Investeste in campanii de promovare

Învață de la concurență 

Încearcă să îți identifici principalii competitori și să înțelegi care sunt metodele prin care aceștia se bucură de succes. Fie că au o prezență online puternică, fie că oferă reduceri la anumite produse sau asigură servicii complementare precum livrarea la domiciliu, este important să afli rețeta succesului lor, pentru a o aduce în propria ta afacere. 

Dacă ești organizat, ai răbdare și ești dispus să investești timp și bani în ideea ta, afacerea ta va fi, cel mai probabil, una de succes. Fii dedicat inițiativei tale, iar rezultatele nu vor întârzia să apară. 

Sursa Foto: Shutterstock