25 Jan 2021, Autor:

Ambalajele sunt necesare, dar reprezintă un efort important din punctul de vedere al materiei prime și al consumului de energie folosite pentru producerea lor. Fabricate din materiale rezistente, cu scopul de a oferi o protecție maximă în timpul transportului, ambalajele sunt realizate din materiale dure și rigide, de aceea, eliminarea și reciclarea lor reprezintă o chestiune destul de dificil de gestionat. 

Infrastructura pentru reciclare

Cu câteva excepții, ambalajele sunt realizate din diferite tipuri de hârtie, carton și plastic. Urmează, din punctul de vedere al frecvenței, ambalajele din sticla și cele din metal. 

Cele mai multe dintre materialele folosite pentru ambalaje pot fi reciclate, dar există și excepții, mai ales la categoria plasticelor. Dar, ca să se realizeze acest fapt, trebuie să știi care sunt acestea și care este cea mai bună modalitate prin care materia primă din care sunt realizate poate fi repusă în circuit. Reciclarea nu poate fi realizată, atâta vreme cât nu există o infrastructură la nivel de gospodărie, dar și una la nivel local, care să gestioneze materialele. Una fără alta nu pot exista. Un alt amănunt important, pe care trebuie să-l cunoască fiecare, îl reprezintă materialele care pot fi reciclate și care nu. 

Reciclarea corectă începe în fiecare gospodărie, prin selectarea diferențiată a deșeurilor în cele trei mari categorii: plastic, hârtie și sticlă, metal. La acestea se adaugă deșeurile biologice și cele de altă natură (baterii, becuri, electronice uzate). Pentru fiecare categorie trebuie să existe un spațiu separat de colectare, iar serviciile de salubritate publică să le preia organizat, pe categorii. 

reciclarea cartonului

Reciclarea ambalajelor de carton și hârtie

Cartonul și hârtia sunt materiale valoroase și pot fi reciclate. Cel mai comun carton este cel ondulat, precum și cel folosit pentru ambalarea alimentelor și băuturilor, de la cutiile de lapte și suc la cutiile de cereale, cele pentru ouă și așa mai departe. Este suficient să analizezi cumpărăturile săptămânale și vei realiza cât de mult sunt folosite hârtia și cartonul pentru ambalaje. Adaugă, la acestea, cutiile de pantofi, ziarele, revistele, caietele copiilor, chiar și facturile tipărite și pliantele. Toate acestea se pot recicla! Pe fiecare cutie care este realizată din material reciclabil există un simbol specific – de obicei, un triunghi compus din trei săgeți – precum și instrucțiuni pentru reciclare (de exemplu: „clătiți și îndepărtați capacul”).

Nu poate fi reciclat cartonul murdar, pătat cu vopsea sau grăsime și nici hârtia dublată cu folie de plastic. Trebuie îndepărtate benzile autocolante (sunt din plastic), inserțiile din polistiren, capsele metalice. Cutiile trebuie turtite, aplatizate. Dopurile de plastic ale cutiilor de suc, lapte și altele trebuie îndepărtate, iar cutiile clătite în interior. Abia acum cartonul și hârtia sunt pregătite, la prima mână, în mod corect, pentru reciclare. 

Este bine ca hârtia și cartonul să fie adunate într-un loc uscat și curat. De cele mai multe ori, la anumite intervale de timp, prestabilite, pachetele cu hârtie și carton pentru reciclat sunt colectate de serviciile de salubritate. 

Reutilizarea

Deși este o soluție bună, o gospodărie nu va putea utiliza toată cantitatea de hârtie și carton pe care o folosește, dar o parte își poate găsi noi utilizări. 

  1. Compost – pot fi adăugate hârtia maro și cartoanele. Se rup în bucăți mici și se udă înainte.
  2. Mulci – dacă ai grădină, cartonul poate fi folosit pentru a face un amestec organic, care conține paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș și bucăți mici de carton. Se folosește pentru a proteja straturile de flori și are rolul de a preveni apariția buruienilor. 
  3. Cutii de depozitare – cu puțină îndemânare, cutiile de pantofi și alte cutii din carton tare pot fi utilizate pentru a face diferite spații de depozitare în dulap, sertare, pe rafturile bibliotecilor, chiar și pentru bucătărie și baie. Evitând riscul de a face colecție de cutii, cele mai multe dintre ele au, pentru mult timp, un scop util. Le poți colora, îmbrăca, folosind folie adezivă sau pânză, le poți lăcui, pentru un plus de rezistență la umezeală, sau pot fi vopsite.   
  4. Jucării – dacă ai abilitățile necesare, poți face din cartoane, combinate cu alte materiale, jucarii interesante.
  5. Culcuș pentru animale – cartonul este un bun izolator termic, astfel că poate fi folosit pentru a căptuși căsuța cățelului care stă în aer liber sau poți face adăposturi pentru animalele fără stăpân. 
  6. Rame pentru fotografiile familiei – tăiat și lipit, acoperit cu vopsea, lac, țesături sau folie autocolantă, cartonul gros poate fi materia primă pentru rame originale, realizate exact pe dimensiunea potrivită (ceea ce este foarte convenabil). 
  7. Suport pentru răsaduri – cartoanele de ouă sunt ideale pentru a crește rasaduri. Mai mult, se pot planta direct cu găoacea de carton, care este o sursă de minerale pentru plante. 

reutilizarea ambalajelor

Câteva soluții în plus

Multe dintre ambalajele frecvent folosite, respectiv cele din polipropilenă, nu se pot recicla sau, pentru reciclarea lor, consumul de energie este prea mare. În această categorie, intră pungile de plastic, unele tipuri de pahare de unică folosință, precum și tăvițele pentru alimente (cele albe și ușoare). Soluția este să eviți să le folosești. Sunt țări unde producția acestora a fost oprită sau mult redusă.  

Organizarea este mereu calea cea mai bună pentru a susține orice demers care urmărește reciclarea deșeurilor. Dacă cele mai multe dintre deșeurile organice pot fi folosite pentru realizarea compostului (fie în curtea proprie, fie în stațiile de gestionare a deșeurilor organice), deșeurile de altă natură, respectiv baterii, becuri, pot fi colectate, pe perioade lungi de timp, acasă. 

O cutie de carton solidă, de genul celei în care a fost ambalată ultima pereche de cizme cumpărate, poate să devină spațiul de depozitare pentru becurile arse. Nimeni nu duce la reciclat un bec și oricum, durata lor de viață este lungă. O astfel de cutie este ideală. Pe capac decupează trei găuri de dimensiuni variabile. Cutia poate fi sigilată cu bandă adezivă și depozitată pe un raft, în cămară. Copiii se pot juca și o pot picta. Când este plină, becurile pot fi duse la reciclat. Deseori, primești în locul unui număr de becuri arse, becuri funcționale. 

Exact la fel se poate proceda și cu bateriile si acumulatorii care nu mai funcționează. Folosim multe baterii: telecomenzile pentru televizor, centrala termică, aerul condiționat, jucăriile copiilor, ceasuri, cântare electronice și altele. Așezată lângă cutia pentru colectarea becurilor, cea pentru baterii poate avea același traseu. Colectezi, iar când numărul lor este semnificativ, le reciclezi. Evident, cutia poate fi refolosită, în ambele cazuri. 

Fiecare poate contribui, cu puțin, la recuperarea materiilor prime esențiale, la reciclare, în general. Chiar dacă poate părea complicat, puțină atenție și organizare înseamnă un beneficiu imens pentru mediu și pentru economie. 

Sursa foto: Shutterstock.com