Cele ce urmează sunt o dovadă a faptului că aproape totul se poate recicla, căpătând o nouă întrebuințare, uneori chiar foarte diferită de cea inițială. Ceva rupt, stricat, inutilizabil, poate deveni, cu un mic efort de imaginație și puțină îndemânare, util, frumos și deosebit.
Ai o cutie plină cu bijuterii pe care nu le mai folosești? Sunt acolo șiraguri de mărgele rupte, cercei desperecheați sau stricați, brățări fără încuietori? Este exact materia primă de care ai nevoie pentru a crea lucruri uimitoare.
Evaluare corectă
Înainte de orice, este necesar să faci o evaluare corectă a obiectelor din cutia cu bijuterii. Piesele din aur și pietrele prețioase trebuie tratate cu respectul cuvenit. Pot fi reparate la bijutier sau transformate în piese noi. Este important să evaluezi corect valoarea celor vechi, pentru că unele dintre ele sunt inestimabile tocmai prin vechimea lucrăturii.
La fel de multă atenție trebuie acordată și pietrelor prețioase. Zirconiul și diamantele seamănă foarte bine, deși diferența reală dintre cele două pietre este uriașă, la fel și rubinele, safirele și smaraldele, care pot fi confundate cu cristalele colorate, frumoase, dar cu o valoare minimă. Nu în ultimul rând, în cutia cu bijuterii ai putea găsi perle din șiraguri deșirate și camee. Unele dintre ele sunt extrem de valoroase, nu doar frumoase, așa că, dacă nu ai o specializare care să-ți permită să faci o evaluare, treci pe la un bijutier care să le aprecieze corect. Abia după aceea te poți apuca de transformări.
Mărgele și cristale
Mărgelele colorate sunt ideale pentru a împodobi sau a face decorațiunile pentru pomul de Crăciun. Le poți lipi de globuri, poți decora conuri de brad sau pur și simplu le poți înșira, pe toate, pe o ață lungă și rezistentă pentru a face ghirlande inedite. Adaugă, din loc în loc, și cristale colorate pentru efect.
Ouăle pentru Paște pot beneficia și ele de un plus de strălucire. Lipește cristale pe ouăle de lemn, pentru a realiza elemente decorative pentru masa de sărbătoare sau pentru casă.
Cristalele colorate devin elemente de decor pentru pantofii de gală sau de sport, sandale și curele. Prin lipire, ele pot transforma obiectele comune în piese unicat, spectaculoase.
Și un vas pentru plantele din casă poate să primească o față nouă, dacă va fi decorat cu mărgele și cristale. Lipește-le pentru a forma o floare sau o stea și gata! Este potrivit în dormitor sau în baie și va da strălucire și un aspect deosebit.
Câteva șiraguri de cristale colorate și mărgele mari pot forma rama unei oglinzi din dormitor. Tot ceea ce trebuie să faci este să le lipești ordonat, cu puțin simț artistic.
O perlă solitară, lipită pe vârful unui ac de cusut gros, devine un accesoriu elegant pentru papion sau pentru o pălărie, iar câteva șiraguri de mărgele colorate, aranjate artistic, pot scoate din anonimat pălăria de soare.
Cerceii cu ac, cu sau fără pereche (de tipul celor care se folosesc pentru a fi trecuți prin găurile din lobul urechii), devin inedite și inspirate insigne pentru reverul sacourilor, atât pentru doamne, cât și pentru domni, iar cerceii clipsuri pe care nu-i mai porți pot fi montați ca elemente de decor la pantofi.
Coase mărgele sau cristale pe un pulovăr. Imaginația ta este singura limită, iar piesa vestimentară va primi un aer nou și special, care te va pune în valoare.
Decorațiuni originale
O broșă veche sau un cercel fără pereche ar putea decora o plantă de interior. Se potrivesc perfect celor cu frunze verzi, suculente, când nu sunt înflorite. Montează-le în vârful unei sârme, pe care să o înfigi în sol, printre frunzele verzi. Va fi o floare cu totul și cu totul unică.
O camee sau broșele mari, cu montură frumoasă, sunt ideale pentru a fi folosite ca mânere pentru sertare. Tot ce trebuie să faci este să le lipești pe mânerul existent cu un adeziv compatibil. Este important, pentru un rezultat reușit, să acoperi mânerul complet, așa că nu te oprește nimic să folosești două sau mai multe broșe, cercei desperecheați sau bratari care nu mai pot fi folosite pentru scopul lor inițial.
Fa un puzzle! Ideea este simplă, dar spectaculoasă. Adună toate bijuteriile vechi pe care nu le mai folosești sau care nu mai pot fi reparate. Uneori, este util ca piesele mari să fie desfăcute în componente mai mici. Pentru această operațiune, ar putea să fie nevoie să folosești un patent cu vârful foarte fin. Joacă-te cu „piesele” pe care le ai și formează ceva: o casă, un pom, o barcă. Ideea este să alegi ceva simplu și cu forme care să poată fi ușor conturate. Tot ce mai trebuie să faci este să lipești piesele pe o bucată de catifea (neagră, de exemplu), întinsă bine pe o cadru de dimensiuni potrivite. Înrămează creația și, dacă este posibil, protejeaz-o cu sticlă.
Crezi că magnetii pentru frigider sunt utili? De aceștia se pot atașa cristalele montate sau bucăți dintr-o broșă metalică. Ușa frigiderului va fi decorată într-un mod absolut unic.
Îți plac proiectele de bricolaj? Site-ul OLX îți pune la dispoziție toate uneltele de care ai nevoie, pentru ca proiectele tale să aibă rezultatul dorit. Intră pe OLX, în categoria „Unelte și Scule” și descoperă toate ofertele.
Bijuterii noi
Dacă ai îndemânarea necesară, folosește piesele vechi pentru a realiza bijuterii originale noi. Poți folosi orice: mărgele, perle, broșe, cercei fără pereche, părți din bijuteriile vechi. Este posibil să fie nevoie de ajutorul unui bijutier, dar ideea este a ta și cu cât este mai originală, cu atât mai bine. Cerceii pot deveni medalioane, șiragurile de mărgele se pot transforma în brățări și coliere și așa mai departe.
O idee care te poate inspira este să montezi, pe o bucată de catifea, mărgele, cristale sau părți din bijuteriile vechi, formând un ansamblu nou prin asocierea respectivelor elemente. Mai departe, acesta se poate atașa ca o garnitură pe o rochie, poate și elementul decorativ pentru o poșetă sau pur și simplu, pe principiul puzzle, poate deveni un detaliu decorativ în casă.
Te pregătești de nuntă? Decorează-ți buchetul de mireasă cu bijuterii vechi. Combinația este originală și va atrage toate privirile. În plus, vei rezolva și capitolul „ceva vechi”, care trebuie inclus în ținuta de gală pe care o porți.
Superstiții… decorative
Se spune că bucățile de chihlimbar puse într-un vas de cristal, în prima cameră a casei, aduc noroc, spor și sănătate. Fă un astfel de porte-bonheur pentru holul de la intrare. Ai nevoie de câteva bucăți de chihlimbar și un bol mic de sticlă. Nu uita că trebuie șterse de praf cu regularitate, pentru ca efectul să fie maxim.
Pietrele prețioase roșii aduc sănătate, vitalitate și energie. Formează un ansamblu din elemente de argint și cristale roșii. Ideal ar fi să adaugi și un rubin, dar dacă nu ai, nu este nicio problemă. Pune-l în dormitor sau într-un loc de trecere din casă. Simplul fapt că îl vezi, spun superstițioșii, este suficient pentru a te face să te simți bine.
Ai un diamant de mărimea unui ou de prepeliță? Puțin probabil. Caută, totuși, printre multele bijuterii pe care nu le mai folosești, un cristal sau o piatră mare, albă sau cu tentă albastră. Lipește-o pe o bucată de mătase sau catifea neagră și montează totul într-o ramă clasică pentru fotografii, dar nu foarte mare. Agață creația în holul casei și se spune că-ți va proteja familia de „ochiul malefic”. Legenda vine din Grecia Antică: se credea că diamantele au darul de a-l proteja, pe cel care le poartă, de necazuri, boală și chiar de moarte.
Indiferent dacă dai sau nu crezare acestor superstiții, nu ai nimic de pierdut dacă le încerci, nu-i așa?
Bijuteriile vechi trebuie tratate cu atenție și puse în valoare. În fond, rolul lor este acela de a aduce frumusețe și strălucire și este păcat să stea abandonate închise într-o cutie. Toate ideile de aici te provoacă să le aduci la lumină și să le folosești în mod creativ.
Sursa foto: Shutterstock.com