26 Feb 2020, Autor:

Se vorbește tot mai mult și mai des despre upcycling, dar oare cum ai putea pune cât mai concret în execuție conceptul refolosirii creative a obiectelor și materialelor uzate? Unul dintre deșeurile cele mai comune este reprezentat de pneurile auto uzate, al căror potențial de reutilizare este foarte mare. Cu siguranță ai în magazie, în boxa blocului sau în garaj un set de cauciucuri care se apropie de nivelul maxim de uzură. Dacă vrei să le dai un nou rol în gospodărie, vei avea nu doar beneficiul de a scuti o sumă de bani deloc neglijabilă, ci și pe acela de a-ți petrece câteva zile într-un mod cât se poate de relaxant.

Dă o pată de culoare mobilierului de grădină

Scaunele și măsuțele ținute în aer liber au viață scurtă. Dacă acestea sunt din plastic, ele se pot deteriora din cauza razelor puternice ale soarelui, iar praful și rășinile arborilor din jur le pot răpi aspectul impecabil de care te-ai bucurat imediat ce le-ai cumpărat. În cazul în care cauți o soluție durabilă, dar nu îți dorești să cheltui banii pe care i-ar necesita un set de mobilier de grădină din ratan sau din fier, ai la dispoziție cauciucurile vechi de mașină. 

Așază două pneuri unul peste altul și lipește-le cu un adeziv puternic, iar peste cel de sus, pune un blat rotund, din sticlă sau din lemn. În acest fel, vei obține o măsuță de cafea rezistentă la intemperii. Un taburet poate fi obținut tot din două cauciucuri, iar pe post de șezut, poți folosi benzi înguste de cauciuc sau de plastic, fixate. 

Dacă vrei să te așezi mai comod, poți adăuga un al treilea cauciuc, pe care să îl fixezi bine cu ținte sau cu nituri, perpendicular pe celelalte două. Pentru ca peisajul să fie și mai agreabil, tot cauciucurile vechi îți vor fi de folos. O stivă de trei cauciucuri, umplute cu pământ, se va transforma rapid în cel mai rezistent ghiveci de flori. Indiferent de proiectul ales, nu uita să vopsești în culori cât mai vii obiectele obținute.

Figurine din cauciuc

Creează o figurină fantastică

Dacă simți că ai suficiente resurse de timp, iar creativitatea și entuziasmul nu îți lipsesc, poți trece la nivelul următor. Mai exact, poți trece la refolosirea cauciucurilor vechi de mașină nu ca pe niște simple componente, ci pe post de materie primă, pentru a obține obiecte noi. Rezervă-ți câteva minute bune pentru a desena, pe o coală de hârtie, animalul sau personajul pe care vrei să îl construiești. 

Poți alege o lebădă, o girafă, un elefant sau o gorilă. Evaluează-ți realist resursa de cauciucuri necesare pentru corpul și capul creaturii. Vei avea nevoie de un număr suplimentar de pneuri pentru a le folosi ca material pentru elementele decorative. Pentru a le confecționa pe acestea din urmă, vei putea folosi acele cauciucuri care au defecte vizibile sau chiar perforații și din care vei decupa fâșiile din care vei confecționa elemente precum aripile, urechile sau coarnele. La final, asamblează totul într-o formă cât mai realistă, cu ajutorul cuielor, niturilor și adezivilor,  vopsește animalul în culori cât mai vii și fixează foarte bine cauciucurile în pământ. 

În cazul în care plănuiești un animal de mari dimensiuni, ia în calcul folosirea unui soclu din beton, îngropat în pământ. Este foarte probabil ca cei mici să escaladeze figurina și să o supună la șocuri mecanice foarte mari. Cu cât o vei ranforsa mai bine, cu atât mai mici vor fi riscurile ca personajul să se dezmembreze, iar copiii să se accidenteze. 

Leagan din cauciuc

Surprinde-l pe cel mic cu un leagăn 

Ce ar fi fost copilăria noastră fără senzația deopotrivă palpitantă și relaxantă de a ne da în leagăn? Din fericire, astăzi este mai ușor ca oricând să-i oferi copilului tău această atracție, iar confecționarea unui leagăn din obiecte reciclate este un exercițiu de creativitate în care chiar îl poți implica pe cel mic. Mai întâi, trebuie să alegi modelul de leagăn pe care l-ai dori. Dacă beneficiarul are o vârstă fragedă, vei avea interesul de a-l proteja cât mai bine, așa că vei alege să construiești leagănul dintr-un singur cauciuc. Vei decupa ingenios banda de rulare a pneului, dar vei păstra o treime din ea, pentru a servi drept șezut. Părțile laterale ale cauciucului îl vor ajuta pe cel mic să se țină bine cât timp îl vei legăna. 

Tot dintr-o singură bucată vei putea face și o versiune mai simplă a acestui tip de leagăn, prin fixarea a trei lanțuri pe părțile laterale ale pneului. Copiii ceva mai voinici se vor așeza, pur și simplu, pe marginea cauciucului și se vor ține de lanțuri. La vârsta la care nu îți vor mai stârni îngrijorări din cauza modului în care își țin echilibrul, prichindeii se vor putea legăna pe o simplă bandă decupată din cauciuc, ancorată cu sfoară foarte groasă. Dacă vrei să adaugi creativitate acestui exercițiu practic, poți decupa cauciucul astfel încât benzile laterale să aibă rol de scărițe, iar forma leagănului să fie asemănătoare cu cea a unui cal.

Iată cât de diverse sunt formele pe care le poate lua un banal cauciuc uzat. Cu sfaturile de mai sus și cu propriile rezerve de creativitate, vei schimba decorul din jurul tău cât ai clipi. Dacă vrei să transformi totul într-o experiență antrenantă, implică-l și pe cel mic în etapele realizării acestui proiect. 

Credit foto: Shutterstock