12 Jan 2021, Autor:

Sticla este, azi, un material banal, dar istoria ei este lungă și începe în Antichitate. Cel mai vechi obiect din sticlă este o amuletă albastră, găsită în Egipt, care datează din anul 7000 î.e.n. În Egipt și Liban au fost descoperite perle din sticlă, cu o vechime mai mare de 5000 de ani, dar cele mai vechi obiecte din sticlă au fost folosite de oamenii preistorici, care au făcut vârfuri de sulițe, cuțite și topoare din sticla vulcanică, produsă natural, prin topirea lavei. 

Ce este sticla? 

Sticla este un material cu rezistență chimică extrem de mare (motiv pentru care este folosită ca ambalaj pentru alimente și pentru vasele de laborator) și duritate proprie ridicată, dar cu un coeficient de dilatare mic și cu o structură care o face casantă la impact. Prelucrarea se face prin încălzire și topire la temperaturi foarte ridicate – procesul de producere al sticlei fiind un mare consumator de energie – prin suflare, presare, turnare și laminare.

Proprietățile și aspectul sticlei variază în funcție de materialele folosite la fabricarea ei. Sticla se obține prin topirea nisipului cuarțos și a pietrei de var, împreună cu diferite cantități de carbonat de sodiu sau de potasiu. Prin adăugarea unor alte elemente – plumb, aluminiu, bor sau oxizi metalici, se formează cristalul, sticle rezistente la temperatură ridicată sau sticle colorate.

Reciclarea inteligentă

Dincolo de toate acestea, sticla este unul dintre materialele naturale, alături de lemn și metal, și face parte din viața noastră de zi cu zi, cu atât mai mult cu cât poate fi reciclată, practic, la infinit. 

Într-o lume copleșită de plastic, sticla este o soluție ecologică, ce poate contribui la realizarea strategiei zero waste. Există o condiție esențială: reciclarea inteligentă a acesteia prin returnarea ambalajelor de sticlă, pentru a putea fi reutilizate, indiferent că este vorba despre sticle sau borcane. Unele dintre ele, în mod special sticlele și alte recipiente noi sau vechi, cu forme și culori specifice, dar și sticlele de vin ori borcanele pot fi reutilizate în mod creativ, pentru casă, grădină sau balcon. Câteva idei și sfaturi practice te pot inspira. 

rame de fotografii din sticle

Rame pentru fotografii

Sticlele cu forme interesante, inedite, dar și cele banale pot fi transformate în capsule ale timpului. Rulează și introdu, prin gura unei sticle, o fotografie de familie, din vacanță sau de la un moment special. Poți să folosești andrele și pensule cu coadă lungă și să o fixezi pe peretele interior al sticlei, cu adeziv. Adaugă puțin nisip și scoici mici, dacă este o poză de la mare, ace de brad și flori uscate, dacă este de la munte, sau orice alte detalii pe care le consideri potrivite. Pune dop, sigilează cu ceară și expune obiectul în casă. Poți face astfel de capsule pentru orice moment special.

reciclare sticle

Sporul casei

Este o soluție excelentă pentru a face decorațiuni simpatice, practic din nimic. Totuși, ai nevoie de sticle sau borcane ori de alte recipiente din sticlă albă, transparentă, semințe de tot felul, nisip colorat, zahăr, sare de mai multe feluri, condimente (boabele de muștar și piper sunt minunate), pietricele și orice altceva mai poate fi așezat în straturi. Acest gen de decorațiuni reprezintă soluții pentru daruri handmade, cu diferite ocazii, plac tuturor și sunt foarte bine primite de oricine. 

Poți merge și mai departe și poți prepara tot felul de uleiuri aromate sau poți conserva pentru „eternitate” în alcool sau ulei, diferite fructe ori legume. De fiecare dată, rezultatul este unic și de mare efect. Finalizează sigilând sticla, cu dopul sau cu capacul potrivit.  

vaze decorative din sticle reciclate

Vaze decorative

Este una dintre cele mai populare modalități prin care pot fi transformate în obiecte decorative banalele sticle. Sunt ideale cele cu forme diferite, dar poți folosi la fel de bine și toate sticlele de vin golite la ultima petrecere de familie. Sticla poate fi foarte ușor vopsită, folosind culori acrilice sau care se aplică prin pulverizare. Decorarea acestora este o activitate perfectă de făcut împreună cu cei mici. 

Pentru rezultate smart, alege vopseluri de calitate și folosește variantele de auriu, argintiu și bronz. Utilizează sticle de același fel și decorează-le cu aceleași culori sau în nuanțe diferite ori contrastante. La fel de bine pot fi decorate și borcanele. 

Poți „îmbrăca” o sticlă cu sfoară, monede de cupru sau pietricele. Nu există nici limite, nici combinații care să nu poată fi realizate. Vei avea obiecte decorative unice, realizate de tine, pe care le vei putea folosi în cele mai variate moduri, de exemplu, pentru depozitarea creioanelor (recipientele cu gura largă sunt excelente) sau în bucătărie. 

sfetnice si felinare din sticle vechi

Sfeșnice și felinare unice

Fixează lumânări în vârful unor sticle. Vopsește sticlele în prealabil și așază-le pe un suport fix, eventual o farfurie. Vopsește și farfuria în aceeași culoare și stil. Lasă ceara care se prelinge din fiecare lumânare să formeze o „cascadă”. Aspectul este decorativ și inedit. 

Borcanele și oricare alt recipient de sticlă sunt ideale pentru a face felinare, perfecte în balcon sau în grădină. Pe un strat de nisip, pune lumânări mici, gen pastilă. Dacă ai un vas mare, poți așeza mai multe. Decorează-l cu sfoară, pânză de sac sau alte tesaturi sau pictează-l și bricolează un sistem prin care le poți agăța, din sfoară sau sârmă. Vei avea cele mai simpatice felinare, perfect sigure și foarte ornamentale, pentru exterior. 

terrarium din sticle vechi

Un terrarium

Poți folosi orice vas din sticlă, de la borcane mari, până la sticle de mici dimensiuni. Fiecare poate adăposti o mică seră, unde plantele suculente și mușchiul să se simtă perfect. Așază un strat de pietre, apoi pământ pentru flori. Modelează un decor din câteva pietre mai mari cu forme interesante, adaugă plante suculente, eventual și câteva decorațiuni miniaturale. 

Amplasat în orice loc din casă, aproape de fereastră, udat de câteva ori pe săptămână cu apă puțină, un terrarium va forma rapid un microclimat unde plantele se vor dezvolta frumos. 

AICI găsești toate produsele din sticlă de care ai nevoie.

Mozaic cu cioburi

Cioburile aduc noroc, dar sunt și foarte decorative. Cu cioburi de sticlă colorată se pot realiza mozaicuri simple sau complicate – în funcție de imaginație și talent, atât pentru interior, cât și pentru exterior. Cioburile pot fi montate pe un pat de ciment, ipsos sau silicon. De fiecare dată, trebuie să ai grijă să lucrezi folosind mănuși, ca să eviți tăieturile. 

Folosește tot felul de cioburi colorate, dar și pe cele de sticlă simplă. Ia în calcul și eventuale bucăți de porțelan. Îndeasă bine fiecare bucată în stratul de bază, iar la final sigilează cu o peliculă de rășină transparentă. 

Cum tai sticla?

Sticla folosită pentru ambalaje (vin, lapte, suc de roșii, ulei ori conserve) poate fi ușor tăiată. Ai nevoie de alcool, sfoară și apă foarte rece (cu bucăți de gheață). Înmoaie sfoara în alcool și înfășoar-o în jurul sticlei, exact în locul în care vrei să o tai. Aprinde cu bricheta și lasă să ardă. Alcoolul produce, prin ardere, o temperatură foarte ridicată. Este important să ai răbdare până ce tot alcoolul este consumat de flacără, iar pentru reușita operației, sfoara trebuie bine îmbibată. Exact în momentul în care flacăra se stinge, pentru că nu mai are combustibil, pune sticla în apă rece. Pe locul unde a fost fixată sfoara, sticla se taie. 

O altă soluție este să folosești un diamant pentru sticlă. Este foarte ușor de folosit, dar ai nevoie de puțină îndemânare. Ia în calcul că marginile rezultate prin tăierea sticlei, indiferent de instrumentul folosit, sunt extrem de tăioase și pot răni. După tăiere, trebuie atent finisate cu glaspapir sau cu un polizor.   

Prin această procedură, poți transforma sticlele în pahare (folosește mai ales sticlele care au detalii imprimate direct în sau pe sticlă), recipiente pentru flori, abajururi pentru o lampă de bucătărie și orice altceva îți mai trece prin cap sau ai nevoie. 

AICI găsești diamante pentru tăiat sticla.

Imaginația este limita, iar ideile acestea sunt doar câteva, simplu de realizat și foarte decorative, pe care le poți aplica folosind ambalajele din sticlă. 

Sursa foto: Shutterstock