11 Dec 2020, Autor:

Împletiturile din paie, papură, răchită, alun sau, mai nou, din bambus și iarbă de mare sunt de actualitate pentru că reprezintă nu doar obiecte practice, deși acesta rămâne principalul lor scop, ci și piese de decor, pentru că sunt estetice. Rezistente, accesibile, cu forme și modele diferite, se potrivesc foarte bine în amenajările interioare organizate în stil modern, nordic sau minimalist și nu numai. Toate se pot integra, în mod practic, oriunde în casă. 

Fie că este vorba de recondiționarea celor vechi, fie de găsirea unor utilități inedite pentru cele noi, împletiturile sunt și utile, și extrem de decorative în bucătărie, camera de zi sau a copilului, în dormitor, în curtea sau balconul tău. 

Materiale diferite, destinații diferite

Înainte de orice, trebuie spus că împletiturile din materiale naturale sunt utilizate de oameni de mii și mii de ani. În funcție de materia primă, obiectele confecționate din nuiele au diferite grade de rezistență. Unele sunt maleabile, altele sunt rigide, astfel că pot fi folosite pentru cărat, depozitat și, mai nou, pentru decor, ca urmare a aspectului plăcut și a versatilității lor.  

cosuri de depozitare

Soluții de depozitare de bun gust

Buna organizare a spațiului din locuință poate îmbunătăți foarte mult decorul și ambianța generală din casă. Este foarte important ca toate articolele pe care le folosești în fiecare zi, de la chei, haine, prosoape și papuci până la ziare și cărți, să aibă un loc al lor, iar coșurile împletite – în toate formele și din toate materialele, se dovedesc a fi printre cele mai decorative soluții de depozitare. 

Coșurile cu forme regulate (dreptunghiulare, rotunde sau pătrate), cu sau fără capac ori mânere, se dovedesc a fi cele mai elegante soluții pentru depozitare, pe rafturile deschise sau polițe, pe birou, sub pat sau pe dulapuri ori în sertare, atât în baie, cât și în camera copilului, în camera de zi sau în bucătărie. Împletiturile din paie, papură, răchită, alun sau bambus pot fi foarte ușor vopsite, astfel că pot primi orice culoare, dacă cea naturală nu este în acord cu restul decorului. Pot fi folosite vopseluri acrilice, acuarele sau lacuri, pentru un plus de luciu și de rezistență. Eventualele huse interioare le fac și mai practice și le extind, practic, nelimitat utilitatea. Un plus este acela că pot fi decorate cu funde și panglici.  

Coșurile sunt perfecte pentru depozitat pâinea, tacâmurile, dar și jucăriile copilului, inclusiv piesele de lego. Poți pune în ele rufele murdare, dar și prosoapele curate, fiind ideale pentru mărunțișurile care se adună în hol sau în camera de zi și pot să fie obiectul perfect în care să păstrezi revistele, cărțile și ziarele. Un coș poate fi locul unde să aduni papucii sau să pui sulurile de hârtie din baie ori fructele, pe masa din bucătărie.

O variantă care trebuie luată în calcul este aceea că pot fi folosite pentru a deveni spații de depozitare pe verticală. Alege coșuri din materiale foarte rezistente. Îndepărtează mânerele, dacă acestea există. Acest pas nu afectează nici forma, nici rezistența. Mânerele sunt mereu adăugate ulterior și, implicit, pot fi înlăturate simplu. Apoi trebuie fixate pe perete, cu baza coșului pe acesta. Se pot prinde folosind cuie, dibluri sau adeziv, în funcție de ceea ce vei pune în ele. Sunt ideale în baie, extrem de utile în bucătărie și își pot găsi un loc oriunde este nevoie de spații suplimentare pentru depozitare.

transforma cosurile in obiecte de decor

Transformă coșurile în obiecte de decor

Materialele naturale, indiferent care a fost scopul lor inițial, trebuie prețuite. Coșurile din paie au capacitatea de a face față foarte bine la transformări și adaptări. 

Coșul din ratan poate să devină un ceas de perete. Decupează baza acestuia, cu o foarfeca de grădină, șlefuiește capetele cu glaspapir, întărește marginile cu sfoară (împletită printre capete), eventual vopsește-l și montează un mecanism simplu de ceas, în mijloc. Poți broda sau picta orele. Rezultatul este frumos și va trece cu siguranță testului timpului.

Aceste materiale sunt ușor de modelat: cele din fibre mai moi (toate cu excepția celor de ratan, care sunt foarte dure) pot fi opărite sau ținute câteva ore în apă, apoi pot fi curbate, îndreptate sau modelate. Dacă vrei o formă cilindrică, folosește un borcan cu gură largă. Pune bucata de material în interior, ca să ia forma cilindrică, apoi îndeasă bine cocoloașe de ziare. Lasă să se usuce. Formele plane le poți obține așezând greutăți. Poți face suporturi pentru pahare sau paduri pentru luat masa. 

decoratiuni de perete

Obiectele confecționate din nuiele sunt elementele care pot sta la baza unor decorațiuni de perete în stil boho-chic. Tot ce trebuie să faci este să alegi formele care se potrivesc, să le vopsești și să le agăți. Vor deveni opere de artă unice. 

Unele coșuri, realizate din materiale dure, pot fi reparate, dacă este necesar, folosind pastă de silicon pe care, ulterior, o vopsești, apoi pot fi decorate cu funde, sfoară sau vopsite în culorile potrivite, astfel încât să se integreze în decor. Mai mult, le poți monta pe o placă de lemn, pentru a crește rezistența bazei și le poți atașa roți. Devin, astfel, piese mai mult decât utile în camera de zi, a copilului, în hol sau în orice alt loc din casă.  

Unele coșuri de depozitare (mai ales cele cu forme cilindrice sau conice) pot deveni abajururi sau lustre. Se potrivesc perfect cu orice stil de amenajare, merg foarte bine în bucătărie și nu trebuie ignorate nici în dormitor. O gaură la mijloc, eventual puțină vopsea și vei avea o lustră nouă, interesantă, originală și unică. 

AICI găsești toate ofertele de coșuri împletite

 

plante suspendate in cosuri

Utile în grădină sau balcon

Piesele uzate, care nu mai pot fi refolosite în casă sau pentru scopul lor principal, pot beneficia de o nouă oportunitate în grădină sau în balcon. 

În grădină, le poți combina pentru a forma straturi de flori. Umple coșurile cu pământ, plantează în ele bulbi, plante aromatice și organizează o zonă din grădină. Sunt perfecte în curțile și grădinile mici, mai ales în cele cu mari suprafețe betonate. 

În balcon, poți pune în coșurile uzate ghivecele plantelor. Arată foarte bine și dau un aer extrem de natural și personal balconului. Sunt ideale pentru vasele plantelor suspendate și te ajută să amenajezi o grădină verticală originală. 

Aici poți găsi tot ce-ți trebuie pentru bricolaj

cosuri de nuiele

Întreținerea 

Toate împletiturile, de la cele mai mici coșulețe până la cele mai complexe piese de mobilier, sunt ușoare, utile, durabile și, cel mai importat, biodegradabile. Există, însă, câteva recomandări simplu de aplicat, care vor prelungi viața acestora și le vor menține aspectul pentru mult timp și, implicit, și rolul pe care l-au primit în casă sau pe lângă aceasta.

Fiind materiale naturale, acestea sunt sensibile, în primul rând, la umezeală. Un alt inamic este mucegaiul. În consecință, toate aceste împletituri, indiferent de materialul din care sunt confecționate, trebuie protejate împotriva aburului și apei. Soluția cea mai bună este lacul pentru lemn, care le oferă protecție eficientă. Lacul poate fi întins cu pensula sau pulverizat. Cu ajutorul acestuia, se poate varia și culoarea, de la cea naturală la o nuanță mai închisă. 

Coșurile care sunt folosite în baie și bucătărie trebuie neapărat lăcuite, pentru a le feri de deteriorare din cauza mediului. 

Fibrele rupte sau deteriorate pot fi reparate fie cu ajutorul sforii, care trebuie împletită printre nuiele, fie cu soluții pe bază de silicon. 

O altă cauză care poate duce la deteriorarea lor este soarele. Expuse direct la razele acestuia, pentru mult timp, materialul devine casant și se poate rupe. Soluția, pentru a le prelungi viața, constă într-o vopsea pe bază de ulei. Aceasta le prelungește substanțial existența și le protejează și de soare, dar și de umezeală.

Obiectele confecționate din împletituri au cucerit prin frumusețea și versatilitatea lor. Sunt aproape nelipsite din amenajările moderne și câștigă din ce în ce mai mult teren. Un atu important este că pot avea cele mai diverse forme, ceea ce le face utile și necesare. 

Sursa foto: shutterstock.com/unsplash.com